Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

strój motocyklisty

Featured Replies

Napisano

Natchnięty widokiem motocyklisty jadącego po jednej z warszawskich ulic ponad 150km/h - w krótkich spodenkach, adidaskach i podkoszulku - mam pytanie: kierowcy samochodów są zmuszani np. do zapinania pasów bezpieczeństwa, po to aby zmniejszyć obrażenia przy wypadku... czemu nie ma obowiązku odpowiedniego ubierania się podczas jazdy na motocyklu? Przecież jeśli taki delikwent będzie miał wypadek, nawet przy małej prędkości, jeśli jakimś cudem przeżyje, to za jego leczenie, operacje plastyczne i przeszczepy skóry będę musiał zapłacić między innymi ja!

Napisano

Maja obowiazek uzywania kasku, reszta jest kwestia zdrowego rozsadku...

Napisano

moze dlatego ze nie kazdego motocykliste stac na zakup odpowiednich ciuchow, kombinezon+buty to swoje kosztuje.

Co do opisanej przez Ciebie sytuacji przy tej predkosci jak w cos przylozy to mu kombinezon nie pomoze. Ale przy mniejszej rozsypce przynajmniej by sie ze skory nie odbarl gdyby go mial.

Napisano

> Maja obowiazek uzywania kasku, reszta jest kwestia zdrowego

> rozsadku...

Kask przy obrażeniach jakie można sobie zafundować przy byle wypadku na motocyklu, to kpina... co z tego że głowa będzie cała, jak z reszty ciała nie zostanie nic?

Napisano

Powinna być jakaś wzmianka o odzieży ochronnej .

A tak poza tym ,szlif w ubiorze jaki opisałeś -lepiej zginać odrazu niż umierać z bólu,ale Ci ludzie chyba nie zdają sobie z tego sprawy

Napisano

> Co do opisanej przez Ciebie sytuacji przy tej predkosci jak w cos

> przylozy to mu kombinezon nie pomoze. Ale przy mniejszej

> rozsypce przynajmniej by sie ze skory nie odbarl gdyby go mial.

mój znajomy był przy wypadku, w którym wysypał sie motocyklista ubrany jak na plażę - na asfalt... podobno widok był taki, że nawet najtwardsi rzucali pawia frown.gif

Napisano

> mój znajomy był przy wypadku, w którym wysypał sie motocyklista

> ubrany jak na plażę - na asfalt... podobno widok był taki, że

> nawet najtwardsi rzucali pawia

wcale sie nie dziwie, jesli nawet przezyl bez wiekszych obrazen ladowanie na asfalcie to przejechanie sie golym cialem nie nalezy do przyjemnosci.

Napisano

A wiesz czemu sie tak ubierają? Wystarczy obejrzec 1 program w TVN Turbo pt. "Uliczni szaleńcy" i bedziesz wiedziale czemu. A co do tego ze powinni miec kombinezon (najlepiej z zółwikiem) to sie zgadzam w 100% ok.gif

Napisano

> A wiesz czemu sie tak ubierają? Wystarczy obejrzec 1 program w TVN

> Turbo pt. "Uliczni szaleńcy" i bedziesz wiedziale czemu.

No właśnie nie mogę tego zrozumieć crazy.gif Czy to jakaś wyrafinowana forma samobójstwa?

> A co do

> tego ze powinni miec kombinezon (najlepiej z zółwikiem) to sie

> zgadzam w 100%

moim zdaniem, w świetle obowiązku zapinania pasów w aucie, obowiązkowego ABSu w nowych autach, itd., to taki strój na motocykl powinien być obowiązkowy.

Napisano

> moim zdaniem, w świetle obowiązku zapinania pasów w aucie,

> obowiązkowego ABSu w nowych autach, itd., to taki strój na

> motocykl powinien być obowiązkowy.

a ja sie z tym nie zgodze bo jak to interpretowac? typ na komarku musialby miec pelen wypas? ktos mialby zwykla kurtke a inny kurtke motocyklowa i co wszystko mialyby przepisy regulowac? jak odroznic wg prawa spodnie motocyklowe od zwyklych.... za bardzo zamotane, zreszta co sie martwicie, to my ryzykujemy<mowie jako motonita> swoim zyciem grinser006.gif

Napisano

> moze dlatego ze nie kazdego motocykliste stac na zakup odpowiednich

> ciuchow, kombinezon+buty to swoje kosztuje.

Ty, ale przyznasz, że widok kolesia w dresiku na sprzęcie za 20+ klocków osłabia ?

> Co do opisanej przez Ciebie sytuacji przy tej predkosci jak w cos

> przylozy to mu kombinezon nie pomoze. Ale przy mniejszej

> rozsypce przynajmniej by sie ze skory nie odbarl gdyby go mial.

Wiesz, ale gros zdarzeń motocyklowych to jednak polerowanie d.pą asfaltu.

A tu właśne skóra, ale bydlęca, nie własna :-D jest nieoceniona.

Ja nawet na rowerze w rękawiczkach jeżdżę - polerowanie betonu/asfaltu nadgarstkami NIE jest miłe...

Napisano

> Ty, ale przyznasz, że widok kolesia w dresiku na sprzęcie za 20+

> klocków osłabia ?

yhy, cale szczescie coraz mniej takich widze. Albo nie zapamietuje tego typu widokow. z tego co zauwazylem to coraz wiecej dawcow jedzi w kombinezonach.

> Wiesz, ale gros zdarzeń motocyklowych to jednak polerowanie d.pą

> asfaltu.

> A tu właśne skóra, ale bydlęca, nie własna :-D jest nieoceniona.

jak sie wykrzaczy koles raz i zetrze sobie polowe skory to pomysli o zakupie kombinezonu.

> Ja nawet na rowerze w rękawiczkach jeżdżę - polerowanie

> betonu/asfaltu nadgarstkami NIE jest miłe...

wiem, sam raz sie przejechalem w ten sposob. prawa lydka, zostalo troche skory na asfalcie.

Napisano

> zreszta co sie martwicie, to my ryzykujemy swoim zyciem

a słyszałeś o czymś takim jak ubezpieczenia? zlosnik.gif

Napisano

Jak taki delikwent sie wyłoży, to szanse, że przeżyje są mniej więcej takie, jak trafienie szóstki w totka.

W taką pogodę jak dziś to też czasem turlam się tylko w kasku i rękawicach. Tylko wtedy to rzeczywiście się turlam, choć zdaje sobie sprawe, ze przy 80 km/h gdybym złapał szlifa to bym sie i tak dłuuugo leczył.

Problem z motocyklami klasy "litr i więcej" jest taki, że wspomniane przez ciebie 150 km/h to się robi na pierwszym biegu w czasie nie dłuższym, niż zajmuje wypowiedzenie słowa "Szalom" zlosnik.gif Więc jak się człowiek nie pilnuje, to za chwile sie okazuje, ze wskazówka wlasnie minela liczbę "200" i pnie się dalej w górę.

A jeśli chodzi o ciuchy - też często widuję chłopczyków w dresach na R1 czy ZX10R. Bo na porządny strój i porządny kask to trzeba wydać sporą częśc tego, co wydali na swoją R1 "po lekkim szlifie". Pozerzy i tyle.

Napisano

> Kask przy obrażeniach jakie można sobie zafundować przy byle wypadku

> na motocyklu, to kpina... co z tego że głowa będzie cała, jak z

> reszty ciała nie zostanie nic?

idąc tym tropem wszyscy obowiązkowo powinni mieć na sobie co najmniej aramidowe zbroje zlosnik.gif

prawda jest taka, ze nawet w pełnym kombi i w najlepszym kasku jak przydzwonisz w latarnię to pozamiatane. Tak jak dwa dni temu w wawie na Maczka gość jadący służbową meganką zepchnął z premedytacją (czytaj - zamordował z zimną krwią) motocyklistę wprost na latarnię. Mimo odpowiedniego ubioru śmierć na miejscu.

Napisano

> idąc tym tropem wszyscy obowiązkowo powinni mieć na sobie co najmniej

> aramidowe zbroje

Wiesz, jak przydzwonisz autem 150km/h w mur, to też zginiesz... chodzi mi o to, że przykłada się dużą wagę do tego, żeby ochronić kierowców aut przed obrażeniami, a w temacie motocykla - kask i już.

A z kierowców aut chcą zdzierać kasę na leczenie tych motocyklistów.

Napisano

> A z kierowców aut chcą zdzierać kasę na leczenie tych motocyklistów.

Yarek, weź nie baw się w demagoga. W ogólnych statystykach wypadków, wypadki jednośladów stanowią jakiś śmieszny promil. W tamtym roku były publikowane statystyki KG Policji, i było jak byk, że wypadki jednośladów stanowią jakiś drobny ułamek procenta.....Te statystyki są gdzieś na necie, wiec mozesz poszukac.

Plus to, że wypadki generalnie dzieli się na dwie kategorie - szlify i paciaki z których z reguły wszyscy wychodzą cało i z co najwyżej mocniej urażoną dumą i wypadki ze skutkiem śmiertelnym na miejscu, a tu już leczenie nie wchodzi w rachubę.

Napisano

> Tak jak dwa dni temu w

> wawie na Maczka gość jadący służbową meganką zepchnął z

> premedytacją (czytaj - zamordował z zimną krwią) motocyklistę

> wprost na latarnię. Mimo odpowiedniego ubioru śmierć na

> miejscu.

ja słyszałem trochę inną relację, więc może z określeniami takimi jak "zamordował" należy się wstrzymać...

Napisano

Ciuchy to pol biedy zlosnik.gif

Zobacz ze musisz kupowac specjalny fotelik dla dzieciaka do auta, zeby w razie kraksy pasy trzymaly go lepiej niz na fotelu dla doroslych.

Na motocyklu dzieciak obejmuje Cie rekami i to jego jedyne zabezpieczenie. Gdzie tu sens, gdzie logika ?

I nie chodzi mi o to, zeby wprowadzic foteliki dla dzieciakow na motocykle wink.gif

Zwyczajnie w kwestii samochodow czasami sa naprawde dziwne rzeczy, a motocykle ? Nic zlosnik.gif

Napisano

> ja słyszałem trochę inną relację, więc może z określeniami takimi jak

> "zamordował" należy się wstrzymać...

a gdzie ja napisałem, że ją słyszałem????

Napisano

> a gdzie ja napisałem, że ją słyszałem????

opisałeś to tak, jakbyś to słyszał od świadka, albo conajmniej widział na własne oczy... confused.gif

Napisano

miałem tego pecha jechać w tym momencie maczka w przeciwnym kierunku. Więc nie wmawiaj mi, że nie widziałem tego, co widziałem, ok?

Napisano

> miałem tego pecha jechać w tym momencie maczka w przeciwnym kierunku.

> Więc nie wmawiaj mi, że nie widziałem tego, co widziałem, ok?

icon_eek.gif

wyluzuj... ja Ci niczego nie wmawiam, ja słyszałem tylko relację, nie było mnie na miejscu...

Napisano

> wyluzuj... ja Ci niczego nie wmawiam, ja słyszałem tylko relację, nie

> było mnie na miejscu...

no nieczęsto mam okazję oglądać śmierć "live", wiec się nie dziw reakcjom.

Napisano

> no nieczęsto mam okazję oglądać śmierć "live", wiec się nie dziw

> reakcjom.

lejcie sie .......

Napisano

> miałem tego pecha jechać w tym momencie maczka w przeciwnym kierunku.

> Więc nie wmawiaj mi, że nie widziałem tego, co widziałem, ok?

Czy mógłbyś w takim razie opisać jak naprawdę doszło do tego wypadku ? (na kąciku moto jest wątek w tym temacie)

Napisano

> lejcie sie .......

Ale na gołe klaty czy w kaskach i kombinezonach hmm.gif

Napisano

> A wiesz czemu sie tak ubierają? Wystarczy obejrzec 1 program w TVN

> Turbo pt. "Uliczni szaleńcy" i bedziesz wiedziale czemu. A co do

> tego ze powinni miec kombinezon (najlepiej z zółwikiem) to sie

> zgadzam w 100%

wlasnie na tvn turbo leci program o rozwalkach na motorach

Napisano

> Czy mógłbyś w takim razie opisać jak naprawdę doszło do tego wypadku

> ? (na kąciku moto jest wątek w tym temacie)

mówiąc szczerze nie widze powodu dla którego miałbym to robić. Ku uciesze gawiedzi czy jak?

Napisano

> Ty, ale przyznasz, że widok kolesia w dresiku na sprzęcie za 20+

> klocków osłabia ?

nie sadze ze dresiki kupuja motor za 20tys smirk.gif

Raczej za kilka, a to juz wystarcza zeby dziewczyny z osiedla robiły po nogach zlosnik.gif

Napisano

> mówiąc szczerze nie widze powodu dla którego miałbym to robić. Ku

> uciesze gawiedzi czy jak?

moze ku przestrodze hmm.gif

pozdr.

Napisano

> moze ku przestrodze

> pozdr.

jak sobie wyobrażasz przestrzec kogoś przed psychopatą?

Napisano

> mówiąc szczerze nie widze powodu dla którego miałbym to robić. Ku

> uciesze gawiedzi czy jak?

Żeby uciąć spekulacje.

Napisano

> Żeby uciąć spekulacje.

hahaha.gifhahaha.gif

Slawek, ty poważny facet jesteś. Kogo obchodzą czyjeś tam spekulacje?

Napisano

> nie sadze ze dresiki kupuja motor za 20tys

Etam.

Genealnie widuje się ludzi na sprzętach na tyle przyzwoitych, że 20kpln jest realną ceną i właśnie dresik i klapeczki.

> Raczej za kilka, a to juz wystarcza zeby dziewczyny z osiedla robiły

> po nogach

No ale to nie trzeba jeździć, wystarczy, że stoi ;-D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.