Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szpilki do kół (Kombinacja)

Featured Replies

Napisano

Panowie potrzebuje kupic szpilki do kol do Seja. Problem w tym ze takie szpilki kosztuja 200zł. To troche duzo biorac pod uwage ze jedna taka sruba kosztuje w hutrowni okolo 2zł. Problem w tym ze w hutrowniach we Wroclawiu niema takih srub. Wymyslilem ze kupie zwykle sruby z lbem szesciokatnym i betne leb i zostanie szpilka. Do tego dokupie tylko nakretki.

Zastanawiam sie czy sie na tym nie zabije wink.gif

Kombinowal ktos kiedys ze szpilkami?

Chodzi mi o cos takiego wink.gif

http://www.allegro.pl/item201678836_zest_m12x1_25_sport_szpilki_i_nakretki_do_kol.html

Napisano

Jeżeli chcesz tak zrobić to podjedź sobie do sklepu metalowego,kup wzmacniane szpilki.

Do wyboru do koloru,długość,gwint,coś znajdziesz.

Napisano

pamietaj że szpilki tzn śruby musza być op wytrzymałości minimum 10,9 / 12,9 , kolejnym kłopotem jaki cie spotka to to że jeśli szpilka bedzie cała nagwintowana to nie będzie miała stożka który blokuje nam aby za głeboko nie wkręcić szpilki , dla chcacego nic trudnego zawsze można zaznaczyc ile należy wkręcić szpilke i przy patencie z cała nagwintowana szpilką obowiązkowo wklej to na kleju do szpilek

Napisano

> Panowie potrzebuje kupic szpilki do kol do Seja. Problem w tym ze

> takie szpilki kosztuja 200zł. To troche duzo biorac pod uwage ze

> jedna taka sruba kosztuje w hutrowni okolo 2zł. Problem w tym ze

> w hutrowniach we Wroclawiu niema takih srub. Wymyslilem ze kupie

> zwykle sruby z lbem szesciokatnym i betne leb i zostanie

> szpilka. Do tego dokupie tylko nakretki.

> Zastanawiam sie czy sie na tym nie zabije

> Kombinowal ktos kiedys ze szpilkami?

> Chodzi mi o cos takiego

> http://www.allegro.pl/item201678836_zest_m12x1_25_sport_szpilki_i_nakretki_do_kol.html

trochę to niebezpieczne, nie będziesz się bał? wyobraź sobie 140 km/h w łuku? siły są olbrzymie! a przecież 200 zł to nie aż tak drogo, ja kupiłem używki OMP za połowę ceny

Napisano
  • Autor

> pamietaj że szpilki tzn śruby musza być op wytrzymałości minimum 10,9

> / 12,9

No wlasnie tu sie zdziwilem bo oryginalne sruby (tzn takei jak sprzedaja w sklepach) pod Poloneza do alu maja twardosc 8,8 icon_eek.gif

Reszte klopotow znam wink.gif

Myslicie ze moze to byc niebezpieczne takie sruby przeciez OMP tez nie robi z jakiejs technologi kosmicznej tylko zapewne gdzies kupuje gotowe sruby. Poszukam jeszcze po hurtowniach czy nie maja takich srub w ofercie bo w moim katalogu niema frown.gif (hamdluje srubami)

Napisano

> No wlasnie tu sie zdziwilem bo oryginalne sruby (tzn takei jak

> sprzedaja w sklepach) pod Poloneza do alu maja twardosc 8,8

> Reszte klopotow znam

> Myslicie ze moze to byc niebezpieczne takie sruby przeciez OMP tez

> nie robi z jakiejs technologi kosmicznej tylko zapewne gdzies

> kupuje gotowe sruby. Poszukam jeszcze po hurtowniach czy nie

> maja takich srub w ofercie bo w moim katalogu niema (hamdluje

> srubami)

tylko szpilki omp zazwyczaj używa się w rajdówkach, a tam muszą być naprawdę wytrzymałe smile.gif.Ja bym sie po prostu bał jeździć na takich kombinowanych.te 200 to min za spokój się płaci hehe.gif

Napisano

A jakie kółka chcesz przykręcić ? Zwykłe szpile od abartha ci nie starczą ? Bodajże 2,40 sztuka ...

Napisano

0-158445517 Burak Janusz - Stalowa Wola

ja kupowałem u niego i cena dobra - bo z nakretkami razem ok 120 zł płaciłem - może Ci wysłać i oczywiście twardość 10,9

Napisano

mi wytoczył szpile moj przyszły (mam nadzieje) teściu. Nie zapłaciłem za to nic. Twardosc minimum 8,8 ale ja profilaktycznie mam 10.9 chyba.

Ktos tam mowi czy to nie strach. A co tu do straszenia? OMP inni, np Ci co na allegro je sprzedają robią to takim samym sposobem. Bierzesz materiał na tokarke i jazda. Zadnej filozofii tu nie ma. Jezeli material z odpowiednią twardością to wytrzymają.

Napisano

> mi wytoczył szpile moj przyszły (mam nadzieje) teściu. Nie zapłaciłem

> za to nic. Twardosc minimum 8,8 ale ja profilaktycznie mam 10.9

> chyba.

> Ktos tam mowi czy to nie strach. A co tu do straszenia? OMP inni, np

> Ci co na allegro je sprzedają robią to takim samym sposobem.

> Bierzesz materiał na tokarke i jazda. Zadnej filozofii tu nie

> ma. Jezeli material z odpowiednią twardością to wytrzymają.

dokłądnie tak jest.

wystarczy zeby materiał był dostatecznie twardy, 8.8 to zwykła sruba i tu zupełnia wytrzyma.

a płacac 200 zł płacisz poprostu za cos czego nie ma w normalnych sklepach a robione to jest tak samo jak normalna sruba, poprostu gwintowane, a ze jest to dosc specyficzny towar to i cena odpowiednia.

ja osobiscie albo bawiłbym sie w wytaczanie, albo poprostu uciał dłuższe sruby i wszystko.

co do stozka z jednej strony, przed ucieciem nakrecic nakretke na srube, uciac łeb-zrobic katowka lekkie skosy na koncu i dla własnego bezpieczenstwa przegwintowac i bedzie ok.

Napisano

> No wlasnie tu sie zdziwilem bo oryginalne sruby (tzn takei jak

> sprzedaja w sklepach) pod Poloneza do alu maja twardosc 8,8

i co w zwiazku z tym??

> Reszte klopotow znam

> Myslicie ze moze to byc niebezpieczne takie sruby przeciez OMP tez

> nie robi z jakiejs technologi kosmicznej tylko zapewne gdzies

> kupuje gotowe sruby. Poszukam jeszcze po hurtowniach czy nie

> maja takich srub w ofercie bo w moim katalogu niema (hamdluje

> srubami)

owszem tylko roznia sie naklejka OMP 270751858-jezyk.gif

Napisano

> trochę to niebezpieczne, nie będziesz się bał? wyobraź sobie 140 km/h

> w łuku? siły są olbrzymie! a przecież 200 zł to nie aż tak

> drogo, ja kupiłem używki OMP za połowę ceny

to ja podam Ci inny przykład.

w czołgach dekiel kół na którym defakto trzymaja sie całe koła-pod deklem jest lozysko, i na tym łozysku pracuje całe koło, jest przykrecony na 5 srubkach 5 tkach 8.8.

waga czołgu wynosi ok 50 ton,+ - pare ton. zaleznie od wielu czynników.

teraz wyobraz sobie ze ta masa rozpedza sie do ok 50 km w terenie, wykonuje szybkie zwroty itd. przypominam ze koło trzymane jest na tych srubkach i nie było przypadków aby ów koła odleciały.

Napisano
  • Autor

No wlasnie tak tez mi sie wydaje ze roznia sie naklejka OMP i dobrym zamopoczuciem ze ma so szpilki OMP wink.gif

A co do zwyklych srub do alu sa za krotkie bo daje dystans 5mm. Dopiero sruby z poloneza do alu sa ok. Ale spila to spila latwiej sie zaklada kolo na szpilki niz kombinacje z szukaniem dziury wink.gif

Napisano

wytłoczenie samo to nie jedyny koszt... bo to jest materiał, który ulegnie zniszczeniu. Tzn zardzewieje. Dlatego takie szpilki należy ocynkować (koszt około 30zł za 16 szpil) albo poczernić... ja poczerniłem. Na razie sie nic nie dzieje. Mam je od kilku miechów i jak dotąd to raz je psiknąłem smarem.

Napisano

matador z hogi wiem ze ze budujesz rajówke, zaczynasz od oszczedzania na złych rzeczach. kup sobie markowe szpilki, nie obraz sie bo napisze to z własnego doswiadczenia, kierujac sie dobrą wolą, ale jak Cie nie stać na markowe takie rzeczy to odpuść, ten sport niestety jest bardzo drogi i nie ma miejsca na druciarstwo

mam nadzieje ze dobrze odczytasz to co napisałem

pozdrawiam serdecznie

Napisano
  • Autor

> matador z hogi wiem ze ze budujesz rajówke, zaczynasz od oszczedzania

> na złych rzeczach. kup sobie markowe szpilki, nie obraz sie

> bo napisze to z własnego doswiadczenia, kierujac sie dobrą wolą,

> ale jak Cie nie stać na markowe takie rzeczy to odpuść, ten

> sport niestety jest bardzo drogi i nie ma miejsca na druciarstwo

> mam nadzieje ze dobrze odczytasz to co napisałem

> pozdrawiam serdecznie

Wiesz tu nie chodzi o to zeby oszczedzic na rzeczach ktore sa niebezpieczne bo wiadomo nie tedy droga. Ja chce zyc. poprostu chodzi o to czy mozna to zrobic w rozsadnej cenie. Dla mnie takie szpile powinny kosztowac 100zł MAX (wg mnie cena w hurcie takich srub nawet nie przekroczyla by 50zł). Ale cena 190zł to troche za drogo. Dlatego pytam bo moze jest jakas mozliwosc zalatwienia taniej takich srub. Jak by chcial druciarstwo to juz bym zalozyl te fele a nie kombinował wink.gif

Napisano

> matador z hogi wiem ze ze budujesz rajówke, zaczynasz od oszczedzania

> na złych rzeczach. kup sobie markowe szpilki, nie obraz sie

> bo napisze to z własnego doswiadczenia, kierujac sie dobrą wolą,

> ale jak Cie nie stać na markowe takie rzeczy to odpuść, ten

> sport niestety jest bardzo drogi i nie ma miejsca na druciarstwo

> mam nadzieje ze dobrze odczytasz to co napisałem

> pozdrawiam serdecznie

pokaze Ci moje szpile, som zrobione i porownasz je z tymi kupionymi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dostalem namiar na goscia ktory sprzedaje komplety po 80zł. Wiec cena rozsadna. Wyslalem Maila i czekam na odpowiedz wink.gif

Napisano

> pokaze Ci moje szpile, som zrobione i porownasz je z tymi kupionymi

ja tam bede sie trzymał swojego zadnia, skoro oryginalne SPARCO potrafiły sie ujeb... na rajdzie....

Napisano

.... to tak samo się ujeb... każde inne, więc po co przepłacać....?

Napisano

> .... to tak samo się ujeb... każde inne, więc po co przepłacać....?

dokładnie... Niektórzy myślą, że sparco albo omp to materiały na szpile z kosmosu bierze chyba, i woli kupić za 200-300zł szpile, które i tak i tak będą takie same jak te, które sobie zrobimy sami...

Napisano

> dokładnie... Niektórzy myślą, że sparco albo omp to materiały na

> szpile z kosmosu bierze chyba, i woli kupić za 200-300zł szpile,

> które i tak i tak będą takie same jak te, które sobie zrobimy

> sami...

dokladnie tak mysle, wystarczy odpowiedni materila i sprawna reka tokarza , przeciez szpile kupione som tak samo robione na tokarkach

Napisano

> dokladnie tak mysle, wystarczy odpowiedni materila i sprawna reka

> tokarza , przeciez szpile kupione som tak samo robione na

> tokarkach

ale pan Heniu nie daje na nie naklejki OMP przez co są juz z góry skazane na to iż beda one złe grinser006.gif

Napisano

> ale pan Heniu nie daje na nie naklejki OMP przez co są juz z góry

> skazane na to iż beda one złe

zawsze sobie można napisać markerem OMP hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.