Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FR z montażu dodatkowej kontrolki do dodatkowych czujników

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Jako, że wszyscy dosyć często stosujemy spryskiwacz, a każdy z nas wie, czym się kończy przyciśniecie dzwigni nie mając płynu(kolejne rysy na szybie i zniszczone pióro wycieraczki)Trzy ruchy po suchej szybie działają dość destrukcyjnie na trwałość tego elementu postanowiłem cos z tym zrobić. hmm.gif

Pomysł przyszedł z bmw gdzie istnieje wskaźnik ilości płynu do spryskiwacza, a raczej czujnik jego niskiego poziomu i konieczności uzupełnienia wiec, czemu by go nie przenieść do kropka?

279086704-czujnikpoziomunasprzedarz.JPG

Potem pomysł z kontrolką na wskaźniku wielofunkcyjnym sygnalizującym uszkodzenie automatu(czerwony)-u mnie niski poziom płynu(żółty) wink.gif

279086704-Zdj%EAcie039.jpg

Wymiana diody SMD 1206 i sprawy techniczne ;otwór w zbiorniku,

279086704-Zdj%EAcie009.jpg

Oryginalna uszczelka, połączenia elektryczne i gotowe. (Koszt to 30+3+0,60+5+6 przesyłka razem ok. 45,-)

279086704-nowe1.JPG

279086704-Zdj%EAcie011.jpg

Myślę, ze pomysł praktyczny skromny.gif powstrzyma nas przed pociągnięciem dzwigni przy zapalonym wskaźniku; może się przydać ta informacja szczególnie, gdy lubimy mieć czyste szyby, a zbiornik w MK2 jest wyjątkowo mało pojemny.

A teraz sprawa na zimę balwanek.gif ;temat dalej spryskiwacza.

W Skodzie podgrzewane są dysze spryskiwacza, na ale cóż z tego skoro i tak płyn nie wyleci, bo zamarzł w przewodach lub przy pompce?

Jeśli ktoś pamięta dwa lata temu próbowałem inny sposób z wężem płynu do chłodnicy i wężownicą z płynem spryskiwacza pomysł upadł pad.gif gdyż na wyjściu był płyn o temperaturze 65*C, co dla szyby o temperaturze ujemnej było by destrukcyjne, a dodatkowo alkohol zawarty w płynie zimowym szybko parował gdyż płyn był cały czas podgrzewany nawet, gdy nie był potrzebny.

Dlatego też pomysł i realizacja skierowałem w innym kierunku.

Grzałka podgrzewania lusterek 12W

279086704-Zdj%EAcie001.jpg

Przyklejona na zewnętrznej ściance zbiornika spryskiwacza

279086704-Zdj%EAcie007.jpg

Załączana przyciskiem

foto

Sygnalizowana kontrolką załączenia świec żarowych(dla ON)na wskaźniku wielofunkcyjnym.

279086704-Zdj%EAcie078.JPG

Po wstępnych próbach czas pracy takiej grzałki 10min podnosi temperaturę w zbiorniczku o 9*C.Czy to dużo? nie wiem. okaże się zimą ważne jest natomiast to, ze temperatura nie osiągnęła nigdy większej temp. jak 32*C (po 3h)co przy temperaturze otoczenia 20 *C stanowi podgrzanie o niewiele..

279086704-Zdj%EAcie008.jpg

...zimą będzie zapewne jeszcze mniej.

279086704-Zdj%EAcie013.jpg

Ale wniosek był jeden- skoro nie pęka szkło lusterka tym bardziej nie pęknie szyba od płynu, ale dodatnia temperatura na pewno rozmrozi zżelowany mrozami płyn.

Celem tego podgrzewania jest zlikwidowanie osadzających się drobin wody, jak również występujących marznących mżawek, które marzną na szybie już podczas jazdy-(na pewno wszyscy tego doświadczyli wiec wiedza, o co chodzi) Podwyższona temperatura sprawi również ze płyn będzie bardziej efektywny oraz zwiększa sie możliwości płynu podczas np. roztopów, gdy spod kół innych pojazdów chlapie się breja pośniegowa.

Ostatnia fotka przed zakryciem nadkolem.....

279086704-Zdj%EAcie015.jpg

Mam nadzieje ze cel zostanie osiągnięty przy minimalnych kosztach.

Napisano

claps.gif Kolejne przydatne diwajsy dla kropków

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

Acha sorki że nie ma jednej fotki(przycisku) ale nie mam go zamontowanego i spaliła mi sie lutownica angryfire.gif nim kupię nową FR bedzie czekała na dokończenie zakrecony.gif

Napisano

wszystko fajnie, ale jak to podłączyć? tzn żeby niski poziom płynu wskazywany był przez diodę?

czy ogrzewanie załącza się wraz z ogrzewaniem tylnej szyby?

sam pomysł świetny, widziałem coś takiego w jakimś autoświecie

Napisano
  • Autor

> wszystko fajnie, ale jak to podłączyć? tzn żeby niski poziom płynu

> wskazywany był przez diodę?

Czujnik to mikrostyk magnetyczny(hermetyczny)zamyka obwód masowy -wystawia masę diodzie i swieci gdy pływak zblizy sie do pozycji "0"

> czy ogrzewanie załącza się wraz z ogrzewaniem tylnej szyby?

Nie,oddzielny mikrostyk zamontowany w panelu przycisków wink.gif

> sam pomysł świetny, widziałem coś takiego w jakimś autoświecie

Napisano

jak kiedys wystawisz auto np na allegro to zabraknie ci miejsca aby wypisac wszystkie mody jakie wprowadziles zlosnik2.gif

tak wokole to brawo.gif za pomysl

ja sie ciagle nie moge zabrac za ten modul do haka crazy.gif

Napisano

> a każdy z nas

> wie, czym się kończy przyciśniecie dzwigni nie mając

> płynu(kolejne rysy na szybie i zniszczone pióro wycieraczki)

Hehe... nie każdy, ja mam mk.1 i o tym nie wiem - ale w GP też tak chyba jest jak u mnie, czyżby w mk.2 było inaczej? Znaczy, u mnie pociągnięcie dźwigni do siebie włącza pompkę spryskiwacza a dopiero przesunięcie jej do góry włącza wycieraczki.

Napisano
  • Autor

> Hehe... nie wszyscy, ja mam mk.1 i o tym nie wiem - ale w GP też tak

> chyba jest jak u mnie, czyżby w mk.2 było inaczej? Znaczy, u

> mnie pociągnięcie dźwigni do siebie włącza pompkę spryskiwacza a

> dopiero przesunięcie jej do góry włącza wycieraczki.

W MK 2 przycisniecie dzwigni powyżej 2 s kończy sie ruchem 2X wycieraczek a powyżej 2,5 s....... 3X

Napisano

Adam Slodowy przy Tobie to pikuś

fajna sprawa, pomysl i wykonanie I klasa claps.gif

Napisano

podziwiam kolejnego ciekawego gażdzetu claps.gifok.gif

Napisano

dobry pomysł, powinieneś to opatentować smile.gif

Napisano

Świetna robota brawo.gif

Manualik na pewno się przyda ,panie złotarączkawaytogo.gif

Napisano

> Witam serdecznie

> Jako, że wszyscy dosyć często stosujemy spryskiwacz, a każdy z nas

> wie, czym się kończy przyciśniecie dzwigni nie mając

> płynu(kolejne rysy na szybie i zniszczone pióro wycieraczki)

Trzeba kiedyś zebrać te wszystkie pomysły i dać do przedstawicielstwa Fiata w Polsce by robili to jako wyposażenie dodatkowe wink.gif

Napisano

> Trzeba kiedyś zebrać te wszystkie pomysły i dać do

> przedstawicielstwa Fiata w Polsce by robili to jako wyposażenie

> dodatkowe

oni by nie wiedzieli ile za to $ policzyć sick.gif

Napisano

Naprawdę jestem pełen uznania claps.gif Dobra robota ok.gif.

Napisano

stary - z calym szacunkiem dla Twojej wiedzy i wlozonej pracy - po prostu sie zalamalem - sikanie ze smiechu pomijam smile.gif

Napisano

zapomnij,że ta mata Ci podgrzeje w odczuwalnym stopniu płyn w zbiorniczku tongue.gif

To juz lepiej grzałkę z łańcuszka rezystorów zapodać do środka...

Napisano

Ty to masz glowe...

Super patent ok.gif

Napisano
  • Autor

Przycisk załączenia-powstał po przecieciu i odpowiednim okrosowaniu mikrostyków oraz wypraowadzeniu masy pobudzającej przekaznik wink.gif

279117317-Zdj%EAcie008.jpg

279117317-schematdlagrza%B3ki.JPG

Napisano
  • Autor

FR z montażu podgrzewania i czujnika poziomu płynu zbiornika spryskiwacza.

Witam serdecznie

Jako, że wszyscy dosyć często stosujemy spryskiwacz, a każdy z nas wie, czym się kończy przyciśniecie dzwigni nie mając płynu(kolejne rysy na szybie i zniszczone pióro wycieraczki)Trzy ruchy po suchej szybie działają dość destrukcyjnie na trwałość tego elementu postanowiłem cos z tym zrobić.

Pomysł przyszedł z bmw gdzie istnieje wskaźnik ilości płynu do spryskiwacza, a raczej czujnik jego niskiego poziomu i konieczności uzupełnienia wiec, czemu by go nie przenieść do kropka?

279086704-czujnikpoziomunasprzedarz.JPG

Potem pomysł z kontrolką na wskaźniku wielofunkcyjnym sygnalizującym uszkodzenie automatu(czerwony)-u mnie niski poziom płynu(żółty)

279086704-Zdj%EAcie039.jpg

Wymiana diody SMD 1206 i sprawy techniczne ;otwór w zbiorniku,

279086704-Zdj%EAcie009.jpg

Oryginalna uszczelka, połączenia elektryczne i gotowe. (Koszt to 30+3+0,60+5+6 przesyłka razem ok. 45,-)

279086704-nowe1.JPG

279086704-Zdj%EAcie011.jpg

Myślę, ze pomysł praktyczny powstrzyma nas przed pociągnięciem dzwigni przy zapalonym wskaźniku; może się przydać ta informacja szczególnie, gdy lubimy mieć czyste szyby, a zbiornik w MK2 jest wyjątkowo mało pojemny.

A teraz sprawa na zimę ;temat dalej spryskiwacza.

W Skodzie podgrzewane są dysze spryskiwacza, na ale cóż z tego skoro i tak płyn nie wyleci, bo zamarzł w przewodach lub przy pompce?

Jeśli ktoś pamięta dwa lata temu próbowałem inny sposób z wężem płynu do chłodnicy i wężownicą z płynem spryskiwacza pomysł upadł gdyż na wyjściu był płyn o temperaturze 65*C, co dla szyby o temperaturze ujemnej było by destrukcyjne, a dodatkowo alkohol zawarty w płynie zimowym szybko parował gdyż płyn był cały czas podgrzewany nawet, gdy nie był potrzebny.

Dlatego też pomysł i realizacja skierowałem w innym kierunku.

Grzałka podgrzewania lusterek 12W

279086704-Zdj%EAcie001.jpg

Przyklejona na zewnętrznej ściance zbiornika spryskiwacza

279086704-Zdj%EAcie007.jpg

Załączana przyciskiem

279117317-Zdj%EAcie008.jpg

279117317-schematdlagrza%B3ki.JPG

Sygnalizowana kontrolką załączenia świec żarowych(dla ON)na wskaźniku wielofunkcyjnym.

279086704-Zdj%EAcie078.JPG

Po wstępnych próbach czas pracy takiej grzałki 10min podnosi temperaturę w zbiorniczku o 9*C.Czy to dużo? nie wiem. okaże się zimą ważne jest natomiast to, ze temperatura nie osiągnęła nigdy większej temp. jak 32*C (po 3h)co przy temperaturze otoczenia 20 *C stanowi podgrzanie o niewiele..

279086704-Zdj%EAcie008.jpg

...zimą będzie zapewne jeszcze mniej.

279086704-Zdj%EAcie013.jpg

Ale wniosek był jeden- skoro nie pęka szkło lusterka tym bardziej nie pęknie szyba od płynu, ale dodatnia temperatura na pewno rozmrozi zżelowany mrozami płyn.

Celem tego podgrzewania jest zlikwidowanie osadzających się drobin wody, jak również występujących marznących mżawek, które marzną na szybie już podczas jazdy-(na pewno wszyscy tego doświadczyli wiec wiedza, o co chodzi) Podwyższona temperatura sprawi również ze płyn będzie bardziej efektywny oraz zwiększa sie możliwości płynu podczas np. roztopów, gdy spod kół innych pojazdów chlapie się breja pośniegowa.

Ostatnia fotka przed zakryciem nadkolem.....

279086704-Zdj%EAcie015.jpg

Mam nadzieje ze cel zostanie osiągnięty przy minimalnych kosztach.

Napisano
  • Autor

> Czym rozcinałeś przycisk?

Piłką włosową -szparka 1mm wink.gif

Napisano
  • Autor

Aha pamiętaj ze jeśli będziesz rozcinał to przycisk zarówno czarny jak i czerwony składa sie z dwóch części. Jedna to element zewnętrzny plastik kolorowy który jest tylko naklejony i wewnętrzny biały. Gdy zaczniesz ciąć na pewno Ci sie rozwarstwi-zresztą da sie to zrobić bez rozcinania.

Oryginalnie wygląda tak jakby przycisk był odlany z jednego materiału, a tak nie jest połączony i to dość kiepsko waytogo.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Muszę przyznać ze po pierwszych atakach zimy balwanek.gif

Jest rewelacyjnie podgrzewanie działa a szyba w mgnieniu oka sie rozmraża i jest czyściutka 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Muszę przyznać ze po pierwszych atakach zimy

> Jest rewelacyjnie podgrzewanie działa a szyba w mgnieniu oka sie

> rozmraża i jest czyściutka

a gdyby ktoś też chciał sobie coś takiego zrobić.. masz może jakieś uwagi ? tzn. może teraz być zrobił coś inaczej/lepiej ? smile.gif np. 2 folie grzewcze zamiast jednej ?

Napisano
  • Autor

> a gdyby ktoś też chciał sobie coś takiego zrobić.. masz może jakieś

> uwagi ? tzn. może teraz być zrobił coś inaczej/lepiej ? np. 2

> folie grzewcze zamiast jednej ?

Nie -wystarczająca jest jedna i to po ok 3 min już jest na tyle ciepły płyn ze rozmraża i jest fajnie wszystko pięknie ładnie spływa

Napisano

> Muszę przyznać ze po pierwszych atakach zimy

> Jest rewelacyjnie podgrzewanie działa a szyba w mgnieniu oka sie

> rozmraża i jest czyściutka

a szyba nie peknie przy spotkaniu z cieplym plynem hmm.gif

Napisano

Zazdroszczę..... wolnego czasu.

Dalej to jest kropek.

Mimo wszystko podziwiam brawo.gif

Napisano
  • Autor

> a szyba nie peknie przy spotkaniu z cieplym plynem

Wyjaśniłem to już w opisie

Skoro szkło lusterka nie pęknie to i płyn podgrzany przez grzałkę tej mocy nie pęka-ale....po pozostawieniu na 4h włączonej grzałki płyn odczuwalnie nie był ciepły lecz dla mrozu był bbq.gif

Napisano
  • Autor

> Zazdroszczę..... wolnego czasu.

> Dalej to jest kropek.

> Mimo wszystko podziwiam

To zależy od jego właściwej organizacji-też myślałem ze go nie mam biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.