Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy, bo nie wyrobie !! :(

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegos czasu mam problemy z autem: poczatkowo zaczal szarpac w czasie jazdy i nasilalo sie to ze zwiekszeniem temperatury otoczenia. Pojechalem do mechanika ktory wymienil mi swiece, przeczyscil przepustnice ...... az skonczylo sie na listwie zaplonowej. Po tych zabiegach niby ok, ale po paru dniach znowu szarpie, teraz tylko na gazie, pojechalem do serwisu i wymienili mi listwe wtryskowa od sekwencji !

Juz myslalem, ze starczy tych napraw, ale widze, ze auto jest mulowate (gaz i benz) i zwieksza sie to ze wzrostem temperatury otoczenia i odwrotnie - przybywa mu mocy jak jest zimniej. Mam wrazenie ze silnik przy wiekszych obrotach "wibruje".

W czasie naprawy zwrocilem mechanikowi uwage aby sprawidzi przeplywomierz ( w nim jest takze czujnik temperatury powietrza) a on mowi, ze jak nie pokazuje bledow to jest ok.

Rece mi opadaja ! Moze ktos poda jakis domowy sposob na zdiagnozowanie tych objawow.

Z gory dzieki

Grzegorz

Napisano
  • Autor

> może masz zapchanego kata?

To tez analizowalem, ale dowiedzialem sie, ze wyszlo by to na badaniu technicznym, ktore nie dawno zrobilem, zreszta czy kat reaguje na temp otoczenia ???

Napisano

> Juz myslalem, ze starczy tych napraw, ale widze, ze auto jest

> mulowate (gaz i benz) i zwieksza sie to ze wzrostem temperatury

> otoczenia i odwrotnie - przybywa mu mocy jak jest zimniej. Mam

> wrazenie ze silnik przy wiekszych obrotach "wibruje".

No właśnie, mam tak samo, auto na początku jest bardziej dynamiczne, ale jak się nagrzeje to robi sie muł, a jak jest przegrzane, np. w korku, to lepiej nie mówić... jest także różnica w dynamice zależna od temperatury powietrza zewnętrznego, w upały muł, w chłodne dzni dłużej żwawszy...

Początkowo myslałem, że jest to związane z tym, że mi gazownik odwrócił dolot do komory silnika i silnik pobiera gorące powietrze... Przerobiłem dolot tak, że bierze sprzed chłodnicy chłodne powietrze i nie dławi się na luzie, wyregulowałem instalację LPG, ale to nie pomogło...

Potem myslałem, że to tłumik zapchany, ale mechanik obejrzał z zewnątrz i powiedział: jest zdrowy, ok! Uważam, że wygląd zewnętrzny tłumika o niczym nie świadczy, jak sprawdzić, czy tłumik nie zapchany? Ja czytałem, że trzeba go odkręcić i się przejechać bez niego, ale może są inne sposoby?

Dodatkowo zauważyłem, że coraz więcej mi pali. Miesiąc temu wróciłem z trasy 1000 km, po tym zaczął w mieście więcej palić, z 11 na 12-13 l/100 km. Ostatnio, jak wróciłem z trasy w poniedziałek 1000 km, to spalanie wzrosło w mieście z 13 do... 16 l/100 km. Nie wiem już co robić, próbowałem przeinstalować instalkę LPG, ale to nic nie dało... stwierdziłem, że parownik już do wymiany, ale nie to jest przyczyną muła. Na benzynie nie jeżdżę, tylko, żeby zapalić, ale jest taki objaw, jak przegazuję na postoju, to obroty najpierw spadają, a potem rosną (tak samo jest na LPG, jak ruszam spod świateł). A podczas jazdy dużo żwawszy wcale nie jest, niż na LPG.

Teraz mam nowy pomysł: sonda lambda się kończy. Wskazują na to:

- oscylacje od 0V do 0,65V (góra 0,7V) - powinno być 0,1 (0,2) do 0,8 (0,9)V

- dziwny objaw, jak się włączy wentylator, to mieszanka na wolnych obrotach wariuje - wzbogaca się.

- falowanie obrotów biegu jałowego na LPG (na benzynie nie falują, ale też może na LPG układ jest wrażliwszy)

Niedługo wymieniam parownik, to się okaże co pomogło, ale nie oczekuję cudów...

Oczywiście błędów żadnych w ECM nie ma, wszystko w najlepszym porządku...

Co robić?

Pozdr.

Napisano

Też tak mam.

Podejrzewam tłumik albo kata bo mam to od czasu gdy przyhaczyłem tłumikiem.

Po ostrzejszej jeździe prawie wróciło do normy ale jeszcze to nie jest to co kiedyś.

Jak myślicie kupić tańsze tłumiki (400zł), czy droższe (900zł)

Napisano

Witam!

Sonde mozesz wymienic, z biegiem lat, jesli nie wymieniales wczesniej moze juz zle wskazywac. Ja z 2tygodnie temu jezdzilem z podlaczonym miernikiem, niby wskazywala w pelnym zakresie od 0,1 do 0,79 ale przy hamowaniu silnikiem pokazywalo na minus tak do okolo -0,06. Sprawdzilem polaczenia silnik-karoseria, poczyscilem, a mimo to czasami byl minus. Wymienilem sonde i rewelacja, silnik lepiej pracuje.

A co do mula, to podejrzewalbym to samo co u mnie - modul. Nie mam skad wziasc, aby sprawdzic z innego auta. Nie usmiecha mi sie kupowac, jesli nie to, nie jestem elektykiem i nie wiem, czy da sie go sprawdzic na sucho na stole.

Napisano

> A co do mula, to podejrzewalbym to samo co u mnie - modul.

A może EGR? Co jest związane ze sterownikiem - za często otwiera EGR i za wolnych obrotach wpuszcza spaliny do silnika (jak gorące), wtedy przy ruszaniu ma muła, bo brak tlenu, zbyt bogata chwilowo mieszanka i zalewa silnik. To by tłumaczyło, dlaczego ma muła na gorącym silniku... Dobrze rozumuję?

Kiedyś z ciekawości zaślepiłem mojego EGR (oba otwory w blaszce), ale wywalało błędy EGR podczas jazdy, a nie zauważyłem różnicy podczas jazdy, dlatego zdjąłem zaślepienie. Później przeczytałem, że można zaślepić tylko jeden otwór, a ten na grzybek pozostawić, wtedy może nie wywalać CE.

Powtórzyć zaślepienie?

Pozdr.

Napisano

Mi wywalil ze dwa miesiace temu 1405 a to zawor EGR. Nie mam zaslepionego a oczyszczony i sprawny. Tak czasami pokazuje jak sonda daje zly odczyt. Po skasowaniu bledu nie pojawil sie, teraz wymienilem sonde. Wczesniej tez kombinowalem z zaslepianiem, ale odpuscilem sobie. EGR byl sprawny a nie mam jak w domowych warunkach przeprogramowac ECU, aby odlaczyl na stale EGR-a bo zapalala mi sie lampka checka.

Auto chodzi dobrze, widze to jak ruszam ze swiatel. Jazda tylko miejska i w gorace dni robi sie mulek, nie zawsze i dlatego podejrzenie - modul.

Po wymianie sondy spadlo troche zuzycie paliwa, ale jeszcze nie jest to co bylo np. rok temu, tez w takie upaly.

Teraz dopiero zauwazylem, ze piszesz o ruszaniu. U mnie jak pisze wyzej to standart, tak jak bylo a mulek to wczasie jazdy. Na zasadzie ja mu w gaz a on powoli przyspiesza. Znam swoj silnik i dlatego wiem, ze cos jest nie tak gdy jest goracy. Przez to spala mi wiecej paliwa, z tym ze nie zawsze jest mulowaty frown.gif.

Napisano
  • Autor

Podsumowujac powyzsze wypowiedzi proponuje zrobic liste przyczyn ktora powoduja skutek mulenia (i ewentualnie sposoby zdiagnozowania).. Napewno beda to:

- katalizator

- sonda lambda.

Napisano

> Mi wywalil ze dwa miesiace temu 1405 a to zawor EGR.

Jakiś czas temu shihan Orochimaru ślicznie wydowodził, że sonda lambda powoduje to, iż komputer wywala bląd EGRa.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jakiś czas temu shihan Orochimaru ślicznie wydowodził, że sonda

> lambda powoduje to, iż komputer wywala bląd EGRa.

Idac dalej tym tropem: czy nieprawidlowa praca sondy nie powinna wyskoczyc jako blad ???

Napisano

> Idac dalej tym tropem: czy nieprawidlowa praca sondy nie powinna

> wyskoczyc jako blad ???

Niekoniecznie. Jeżeli np. uszkodzona sonda oscyluje w zbyt wąskim przedziale napięć, komputer tego nie zakwalifikuje jako błąd bo przedział mieści się w dopuszczalnym zakresie. Natomiast to uszkodzenie ma wpływ na skład mieszanki oraz to co komputer zrobi z EGRem. I tu kiszka... komputer otwiera EGR i skład spalin nie zgadza się tym jaki powinen być więc wywala błąd: 1405 - EGR. A nie on tu winien tylko sonda. Oczywiście to tak w znacznym uproszeniu. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Niekoniecznie. Jeżeli np. uszkodzona sonda oscyluje w zbyt wąskim

> przedziale napięć, komputer tego nie zakwalifikuje jako błąd bo

> przedział mieści się w dopuszczalnym zakresie. Natomiast to

> uszkodzenie ma wpływ na skład mieszanki oraz to co komputer

> zrobi z EGRem. I tu kiszka... komputer otwiera EGR i skład

> spalin nie zgadza się tym jaki powinen być więc wywala błąd:

> 1405 - EGR. A nie on tu winien tylko sonda. Oczywiście to tak w

> znacznym uproszeniu.

> Pozdroofka

A jaki jest ten minimalny zakres napiecia na sondzie ?. Bo moja niby chula ,jak kiedys elektyk sprawdzał ,bodajże do 0,6V.I check zapala sie (błąd 13) jak przekrocze 3 tys obr.albo zaczne szaleć. i pociagne przez chwile np. 120,140km/h przy predkości jednostajnej.Pomaga zejscie do 2500 tys obr i check gasnie . Dodam ze w mieście niepali sie wcale moze przez to ze cały czas zmieniam predkośc. hmm.gif

------------

Astra F -CC

94/95r HB

1,6 16V 165kkm

Napisano

> A jaki jest ten minimalny zakres napiecia na sondzie ?

279131771-lamb.JPG

P.S.

Ty masz sondę podgrzewaną?

Pozdroofka

post-36940-14352484213338_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> P.S.

> Ty masz sondę podgrzewaną?

> Pozdroofka

Nie mam pojecia, napewno 4-ro przewodowa (wiec chyba podgrzewana). Silnik X18Xe1

Napisano

> Nie mam pojecia, napewno 4-ro przewodowa (wiec chyba podgrzewana).

> Silnik X18Xe1

Odpowiadałem na pytanie kolegi arek_m wink.gif

P.S.

Skoro 4-przewodowa to podgrzewana

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Odpowiadałem na pytanie kolegi arek_m

Wiem, ale zauwazylem po wyslaniu ........

A czy praca sondy ma jakis zwiazek z temp otoczenia ?? moze to glupie pytanie ale szukam winowajcy stanu mojego autka

Napisano

> P.S.

> Ty masz sondę podgrzewaną?

> Pozdroofka

Tak . 3 przewody.

-------------

Astra F -CC

94/95r HB

1,6 16V ,165kkm

Napisano

> uszkodzona sonda oscyluje w zbyt wąskim

> przedziale napięć

To by oznaczało, że zamiast 0,2 - 0,8V pokazuje 0,4 - 0,6V?

IMHO zużyta sonda zaniża napięcie i zamiast 0,2 - 0,8V pokazuje 0 - 0,6V.

Wygląda to tak (taka mała symulacja):

279132106-Sondalambdapada.JPG

Co się wtedy dzieje? ECM lub instalka LPG "widząc" za ubogą mieszankę wzbogaca ją, czekając, aż przesadzi i "zobaczy" 0,7V, aby zacząć zubażać. Oczywiście 0,7V przy zużytej sondzie odpowiada 0,9V na sprawnej, czyli duuużo za bogato. W tej samej sytuacji sprawna sonda spowodowałaby zubażanie mieszanki wcześniej. W efekcie, jedziemy na za bogatej mieszance, co z kolei przekłada się na spadek mocy silnika oraz wzrost spalania.

U mnie napięcie na sondzie waha się od 0V do 0,65, w porywach 0,68V (tak pokazuje program do regulacji instalacji LPG, a potwierdza 10 LEDowy wskaźnik sondy lambda). Przy czym to wyższe napięcia to są krótkie "piki", a 0V pokazuje wyraźnie dłużej. Czy powinienem wymienić sondę? Waham się, bo sonda do mojego silnika kosztuje w ASO ok. 270 zł, a na Allegro mniej, ale boję się kupić podróbkę... A nie lubię wymieniać sprawnych części na sprawne! Sonda jest 4-przewodowa, 2 przewody to sonda, 2 to grzałka 12V.

I takie mam jeszcze zjawisko: gdy załączy się wentylator chłodnicy, mieszanka nagle silnie "bogacieje" na czas jego pracy. Wentylator dmucha bezpośrednio na sondę. Dlaczego mieszanka staje się bogata? A może sonda głupieje w otoczeniu gorącego powietrza i ma niewłaściwy punkt odniesienia do porównania powietrza do spalin? Czy to normalny objaw każdej sondy, czy objaw zużycia?

Co wy na to?

Pozdr.

post-65098-14352484214602_thumb.jpg

Napisano

Ogladnij dokladnie sonde, moze masz to samo co u mnie. Zewnetrzny metalowy kolpak byl oderwany, widac bylo porcelanke. EGR zapalil sie bo chlapnela woda na kolektor a posrednio na sonde.

Takie wlasnie cos moze, byc u ciebie, juz nieszczelnosc samej sondy, skoro przy wlaczeniu wentylatora zmienia sie wartosc. U mnie w takiej sytuacji bym wcale sie nie dziwil.

Napisano

> To by oznaczało, że zamiast 0,2 - 0,8V pokazuje 0,4 - 0,6V?

> IMHO zużyta sonda zaniża napięcie i zamiast 0,2 - 0,8V pokazuje 0 -

> 0,6V

Niekoniecznie. Nie chce mi sięszukać na forum i bedziesz musiał uwierzyć na słowo wink.gif : Calkim niedawno ktoś ktoś skarżył się, że mierzył sondę i napięcie miał 0,5V niemal stałe, oscylacje były niemal niezauważalne.

> I takie mam jeszcze zjawisko: gdy załączy się wentylator chłodnicy, mieszanka nagle silnie "bogacieje" na czas jego pracy. Wentylator dmucha bezpośrednio na sondę.

>Dlaczego mieszanka staje się bogata? A może sonda głupieje w otoczeniu gorącego powietrza i ma niewłaściwy punkt odniesienia do porównania powietrza do spalin?

>Czy to normalny objaw każdej sondy, czy objaw zużycia?

Może masz uszkodzoną obudowę sondy?

Pozdroofka

Napisano

Widzisz nawet "guru" smile.gif tego forum chce to powiedziec, abys poszedl do auta i sprawdzil "organoleptycznie" smile.gif reka czy przypadkiem nie masz luznej zewnetrznej czesci obudowy sondy.

Napisano

> Niekoniecznie. Nie chce mi sięszukać na forum i bedziesz musiał

> uwierzyć na słowo : Calkim niedawno ktoś ktoś skarżył się, że

> mierzył sondę i napięcie miał 0,5V niemal stałe, oscylacje były

> niemal niezauważalne.

Wierzę, to napięcie z ECM, mam tak, dopóki sonda się nie nagrzeje. A tamten kolega po prostu miał sondę niepodłaczoną do ECM a mierzył przy ECM, albo może miał emulator z ustawioną opcją "obwód otwarty" jak np. w AL-700 Autronic, tak mi się zdaje...

> Może masz uszkodzoną obudowę sondy?

Czyli nie powinno tak być... no cóż, trzeba będzie dokładnie ją obejrzeć.

Można ją wymontować dla sprawdzenia? Widziałem kiedyś zdjęcie sondy z ułamaną końcówką...

Czy wymontowanie jest operacją nieniszczącą? Jakie jest ryzyko uszkodzenia sondy przy wykręcaniu?

Jak to się robi? Na zimnym, czy gorącym silniku?

Trzeba popsikać Colą lub WD-40, czy wykręcać na sucho?

A przed wkręceniem stosować jakąś chemię, silikony wysokotremperaturowe, smary...?

Jak silnie dokręcać? Na maksa, czy z wyczuciem?

Pozdr.

Napisano

Wymienialem pare dni temu, nastawilem sie ogladajac kolektor wydechowy, ze moga byc trudnosci, przygotowalem WD-40. Ale polozylem sie (lepsze dojscie) i zalozylem oczkowy klucz i totalne zdziwienie, poszlo nawet dosc lekko. Nowa zalozylem na molikot, ktory byl w zestawie.

Napisano

Teoretycznie nie powinno się nic zepsuć. Ale to tak samo jak np. z wykrecaniem świec, różne rzeczy się zdarzają wink.gif

Możesz popsikać czymś przed odkręceniem.

Jeżli chodzi o montaż to można użyć smaru zawierającego zmielone szkło, będzie łatwiej odkręcić następnym razem. Dokręć ile się da, oczywiście nie urwij gwintu wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Próbowałem odkręcić sondę i... zonk.

Wykręcałem na zimnym silniku, klucz oczkowy zgiąłem, a nie wykręciłem. WD-40 nie pomogło. Jutro spróbuję wykręcić na rozgrzanym - stary sposób na wykręcanie zapieczonych śrub - podgrzewanie palnikiem, może zadziała... Pozyczę też porządny klucz.

Ktoś ma inne pomysły?

Pozdr.

Napisano

> Próbowałem odkręcić sondę i... zonk.

> Wykręcałem na zimnym silniku, klucz oczkowy zgiąłem, a nie

> wykręciłem. WD-40 nie pomogło. Jutro spróbuję wykręcić na

> rozgrzanym - stary sposób na wykręcanie zapieczonych śrub -

> podgrzewanie palnikiem, może zadziała... Pozyczę też porządny

> klucz.

> Ktoś ma inne pomysły?

> Pozdr.

Myślę że na ciepłym powinno iść. Ja u mnie korzystając z okazji że kolega kupił nową sondę podmieniałem na boisku przed grą w piłkę na rozgrzanym silniku bo dopiero co zdążyłem zgasić i wcale się nie opierała. A jakby nie patrzył autko 10 letnie wtedy było. Podmieniałem aby sprawdzić czy czasem sporadyczne szarpanie na leciutkim gazie to nie od sondy ale na nówce zachowywała się tak samo a szarpanie jak ją samo wzięło tak samo przeszło.

Pozdrawiam

Napisano

> Myślę że na ciepłym powinno iść. Ja u mnie korzystając z okazji że

> kolega kupił nową sondę podmieniałem na boisku przed grą w piłkę

> na rozgrzanym silniku bo dopiero co zdążyłem zgasić i wcale się

> nie opierała. A jakby nie patrzył autko 10 letnie wtedy było.

> Podmieniałem aby sprawdzić czy czasem sporadyczne szarpanie na

> leciutkim gazie to nie od sondy ale na nówce zachowywała się tak

> samo a szarpanie jak ją samo wzięło tak samo przeszło.

> Pozdrawiam

A jak potem starą wkręcałeś?

Na zimnym już, czy jeszcze na gorącym? IMO, na gorącym to chyba ryzyko, bo jak ostygnie to "zgniecie" sondę lub będą trudności z wykręceniem...?

Użyłeś silikonu wysokotemperaturowego na gwint, czy czegos innego?

Pozdr.

Napisano

> Próbowałem odkręcić sondę i... zonk.

> Wykręcałem na zimnym silniku, klucz oczkowy zgiąłem, a nie

> wykręciłem. WD-40 nie pomogło. Jutro spróbuję wykręcić na

> rozgrzanym - stary sposób na wykręcanie zapieczonych śrub -

> podgrzewanie palnikiem, może zadziała... Pozyczę też porządny

> klucz.

> Ktoś ma inne pomysły?

> Pozdr.

sonde odkręca się na gorącym (czytaj ciepłym silniku) tak jest napisane w Etzoldzie

Napisano

> A jak potem starą wkręcałeś?

> Na zimnym już, czy jeszcze na gorącym? IMO, na gorącym to chyba

> ryzyko, bo jak ostygnie to "zgniecie" sondę lub będą trudności z

> wykręceniem...?

> Użyłeś silikonu wysokotemperaturowego na gwint, czy czegos innego?

> Pozdr.

Na gorącym wkręcałem. Na tej nówce przejechałem się kawałek i z powrotem zamieniliśmy. Jeśli dobrze kojarzę to później ją wykręcałem jeszcze raz w garażu ale po co to nie wiem, bądź dokręcałem. w każdym razie nic się nie zapiekło i ruszyła się tego jestem pewny. Żadnego smaru nie używałem.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.