Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmiana podswietlenia prz pomocy LED-ów w oprawkach??

Featured Replies

Napisano

wszedzie gdzie jest modyfikacja podswietleniaTID/liczniki/konsola srodkowa to zrobione to jest na LEDach. chcialbym sie zapytac czy mozna zrobic to na -nie wiem jak to nazwac) ale chodzi mi o niby zarowki w oprawkach takie jak sa standardowo tylko ze zamiast zarowki jest w oprawce led i wstawieniu ich w standardowe mocowania robil ktos cos takiego dla licznika, wyswietlacza i konsoli srodkowej, jaki efekt jest?? jakby ktos mial prosilbym o fotki..bo nie wiem czy jest sens inwestowac w ledy w oprawkach i je zakladac czy poprostu zrobic to na zwyklych ledach jak jest w wiekszosci manuali...

Napisano

ja w zeszłym tygodniu wymieniłem żarówki na ledy (w oprawkach) i niestety jest troche nierównomierne podświetlony prędkościomierz (przydała by sie jeszcze jedna dioda na środku...), co do TIDa to świeci idealnie (choć przeczytałem kilka opinii że tylko 2 diody to lipa). natomiast co do konsoli to lipa całkowita (przynajmniej przy czerwonych ledach), chciałem dodać jeszcze 4 dodatkowe diody, zrobiłem sobie instalacje i wszystko było świetnie ale na chwile, bo chyba w sklepie gość się pomylil i te diody które mi dał nie były na 12V (wszystkie sie zjarały i cała masa energii psu w dupe...).

fotek niestety nie mam w tej chwili, a do domq wrócę dopiero jutro z wieczora (jak nie zapomne to zrobie wink.gif )

Napisano

> jakby ktos mial prosilbym o fotki..

U mnie wyglada tak:

KLIK

LEDY w oprawkach są tylko w zegarach. Reszta podświetleń zrobiona jest na zwykłych LEDach. W popielniczce i w pokrętle do włącznia ogrzewania tylnej szyby są zamienniki żarówek bez cokołu (czyli takie jak chcesz kupić w oprawkach tylko bez oprawek smile.gif ) Nie kupuj LEDów "na 12V" bo nie są przewidziane do ciągłej pracy i zjarają się bardzo szybko.

Pozdroofka

Napisano

Witam!

Po kupnie asterki nie mogłem długo wytrzymać jej seryjnego wyglądu i pierwsze zmiany jakie przeprowadziłem to była zmiana podświetlenia zegarów i TIDa. Znajomy miał specjalne ledy w oprawkach już z rezystorami na 12V, więc nie chcąc się bawić zakupiłem 6 sztuk i założyłem. Nie po niecałych dwóch miesiącach padła pierwsza, chwilę później druga. W kolejce czeka jeszcze konsola środkowa, ale tam już dam sprawdzony model. Zwykła dioda LED 3mm + rezystor (opór w zależności od potrzebnej jasności) w oprawce od seryjnej żaróweczki. Jest przy tym trochę więcej pracy, ale nie padną tak szybko. cool.gif

Napisano

ja mam przerobione wiekszość na ledach z rezystorkami w oprawce, tylko włacznik świateł dałem czerwona żaróweczke na 12v z nózkami, i w niektórych miejscach zostały seryjne zaróweczki, oraz diody bez oprawki(na konsoli) faktycznie predkosciomeirz jest troche niedoswietlony u góryna środku, oraz słabo podświetlone są boczne pokrętła od nawiewu,

moge wysłać zdjęcie ale tylko mms'em bo nie mam w tej chwili jak zgrać na kompa,

Napisano

ja zakładałem u siebie te standardowe diody z rezystorami i po pół roku jeszcze wsio świeci ale ...

jak pisali koledzy podświetlenie zegarów - lipa a co więcej

wcale nie fajnie wygląda konsola środkowa podświetlona jest tylko punktowo pomimo obtoczenia walcowych żarówek na okrągło

jak bedziesz rozbierał pokrętło od regulacji siły nawiewu to uważaj - mi rozsypało się w rękach a po złożeniu (niekompletnym smile.gif ) miałem ciągle podgrzewaną tylną szybe wink.gif

aha "białe ledy"z wbudowanymi rezystorami wcale nie są białe tylko chabrowe

i ściemniacz podświetlenia deski rozdzielczej już nie będzie działał wink.gif

pozdrwiam!!!

Napisano

> czy do podswietlenia deski i wyswietlacza mogą byc takie niebieskie

> żarówki??

Tak, ze wszelkimi zastrzeżeniami zawartymi w postach powyżej wink.gif

Napisano

> czy do podswietlenia deski i wyswietlacza mogą byc takie niebieskie

> żarówki??

jeśli chcesz z asterixa zrobić wnętrze jak w VW wink.gif

obawiam się jednak że wyjdzie strasznie ciemno i smutno ...

Napisano
  • Autor

widzialem zdjecia kolegi lelka ktory mial zrobione zegary przy uzyciu ledow w oprawkach zamontowanych w miejsca standardowych zarowek i nie wygladalo to tak tragicznie a nawet pomimo niepelnego oswietlenia tarczy podobalo mi sie...

Napisano

> widzialem zdjecia kolegi lelka ktory mial zrobione zegary przy uzyciu

> ledow w oprawkach zamontowanych w miejsca standardowych zarowek

> i nie wygladalo to tak tragicznie a nawet pomimo niepelnego

> oswietlenia tarczy podobalo mi sie...

jasne przerabiaj ja już w kabinie nie mam żadnej żarówki same led-y tam gdzie są zegary od lelka są też moje możesz sobie zobaczyć fajna zabawa nic się nie pali jak zamontujesz Diody + rezystory

Napisano
  • Autor

no ja narazie zamierzam zamontowac tylko ledy w oprawkach(sadze ze w nich sa rezystory) w miejsce standardowych zarowek, wiec zobacze jak to wyjdzie. jezeli bede uwazal ze potrzebuje czegos wiecej wtedy wezme sie za zmiane podswietlenia na maksa...

Napisano

ja mam coś zjeb... w zegarach zawsze mi się przepala żarówka czy dioda pod obrotkiem? nie wiem co jest zeby.GIF ścieżki pacają, może wymienię zegary ;P

Napisano

tak wygląda to u mnie a propos ledów patrz załącznik

zdjęcie nieostre bo marny kom wink.gif

a tak na prawde aparat wypięknia duuuuuuuużo w porównaniu do realistycznego wyglądu np niby jest "białe i w miare równo podświetlone" a tak na prawde wcale nie jest aż tak pięknie

sooooooorki za dubel net mi się krzaczy sick.gif

Napisano

tak wygląda to u mnie a propos ledów patrz załącznik

zdjęcie nieostre bo marny kom wink.gif

a tak na prawde aparat wypięknia duuuuuuuużo w porównaniu do realistycznego wyglądu np niby jest "białe i w miare równo podświetlone"

tak na prawde wcale nie jest aż tak pięknie

z resztą założysz - zobaczysz wink.gif

pozdrawiam!!!

Napisano

> wszedzie gdzie jest modyfikacja podswietleniaTID/liczniki/konsola

> srodkowa to zrobione to jest na LEDach. chcialbym sie zapytac

> czy mozna zrobic to na -nie wiem jak to nazwac) ale chodzi mi o

> niby zarowki w oprawkach takie jak sa standardowo tylko ze

> zamiast zarowki jest w oprawce led i wstawieniu ich w

> standardowe mocowania robil ktos cos takiego dla licznika,

> wyswietlacza i konsoli srodkowej, jaki efekt jest?? jakby ktos

> mial prosilbym o fotki..bo nie wiem czy jest sens inwestowac w

> ledy w oprawkach i je zakladac czy poprostu zrobic to na

> zwyklych ledach jak jest w wiekszosci manuali...

Konsole podswietlilem tak [jak w zał] bez jej rozkrecania i jestem zadowolony...

post-65620-14352484390493_thumb.jpg

Napisano

..

Napisano

> tak wygląda to u mnie a propos ledów patrz załącznik

> zdjęcie nieostre bo marny kom

> a tak na prawde aparat wypięknia duuuuuuuużo w porównaniu do

> realistycznego wyglądu np niby jest "białe i w miare równo

> podświetlone"

> tak na prawde wcale nie jest aż tak pięknie

> z resztą założysz - zobaczysz

> pozdrawiam!!!

tak tylko że białe led-y lepiej rozszczepiają światło niż np niebieskie po założeniu niebieskich widać jaśniejsze i ciemne punkty

Napisano

> tak tylko że białe led-y lepiej rozszczepiają światło niż np

> niebieskie po założeniu niebieskich widać jaśniejsze i ciemne

> punkty

oj ja mam białe i wydaje mi się że lelek ma niebieskie i ma lepiej?

Napisano

> no ja narazie zamierzam zamontowac tylko ledy w oprawkach(sadze ze w

> nich sa rezystory) w miejsce standardowych zarowek, wiec zobacze

> jak to wyjdzie. jezeli bede uwazal ze potrzebuje czegos wiecej

> wtedy wezme sie za zmiane podswietlenia na maksa...

apetyt rośnie w miarę jedzenia najpierw wrzucisz 4 potem 6 itp itd aż będziesz miał tak jak ja ok 16 szt to dopiero mnie zadawała pełny sukces Pozdrawiam a w kabinie to mam ok 100 led-ów

Napisano

> oj ja mam białe i wydaje mi się że lelek ma niebieskie i ma lepiej?

to też zależy od diód ale w 80 procentach to białe mają przewagę

Napisano

> apetyt rośnie w miarę jedzenia najpierw wrzucisz 4 potem 6 itp itd aż

> będziesz miał tak jak ja ok 16 szt to dopiero mnie zadawała

> pełny sukces Pozdrawiam a w kabinie to mam ok 100 led-ów

chętnie obejrzę fotki. Mam te same diody w oprawkach co lelek, kupione od tego samego kolesia.

Napisano

> chętnie obejrzę fotki. Mam te same diody w oprawkach co lelek,

> kupione od tego samego kolesia.

zrobię jutro Fotki to je pokaże zegary już widziałeś? Są w poprzednim temacie o zegarach tam gdzie Fotki od lelka zobaczysz fajna zabawa

Napisano
  • Autor

Mam dwa pytania: odnosnie tych LED-ów na 12 V; kolega pisze zeby nie kupowac ich bo szybka sie palą,ale chodzi koledze o takie zwykle (gołe)LED-y czy te w oprawkach, ktore kolega ma w zegarach?? i druga rzecz to czy jak kupie LED-y w oprawkach i spiłowałbym koniec na stożek nie poprawiloby to efektu podswietlenia zegarów?? bo wszedzie gdzie czytalem(ale sprawa dotyczyła sie zwykłych diód swiecacych) kazdy proponuje zpiłowac czubek. a jak bedzie w tym przypadku??

Napisano

jeśli chodzi o ledy w oprawkach R5 to przecież tam łepek jest już spiłowany więc po co jeszcze ulepszać? Możeszjedynie zmatowić cała diode co może odrobine poprawi rozproszenie ale nie poprawi napewno intensywności świecenia takiej diody. 4 szt w liczniku to zdecydowanie na za mało ale ja już przyzwyczaiłem się do takiego efektu. Podoba mi się bardziej niż fabryczne podświetlenie.

Napisano
  • Autor

nie wiem czy mowimy o tych samych ledach w oprawkach R5 bo te co zamierzam kupic to sa walcowe a mi chodzi zeby spilowac ten koniec płaski na stozek... patrz Allegro

Napisano

mam na myśli właśnie te co podałaś linka. Ale myslę że nie ma sensu piłować czubków na stożek bo to wiele nie pomoże. Co innego jakby były zaokraglone jak zwykła dioda led. A tak mogą zostać chociaż nikt Ci nie broni cokolwiek zmieniać i eksperymentować.

Napisano

> ja mam coś zjeb... w zegarach zawsze mi się przepala żarówka czy

> dioda pod obrotkiem? nie wiem co jest ścieżki pacają, może

> wymienię zegary ;P

Mam to samo,pozostałe diody świeca bez problemu a pod obrotkiem "miga" już trzecia,na razie jej nie wymieniam bo dużo jeżdże za dnia a podświetlenia wtedy i tak nie widać,przyjdzie jesień to wymienie.Zastanawia mnie tylko czemu ona miga a nie zgaśnie i koniec niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.