Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piski w trakcie jazdy - hamulce ???

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z tylnymi hamulcami w STILO 1,9JTD. Mianowicie:

- na wstępie napisze, ze dokonałem już dokładnego czyszczenia okładzin i prowadnic zgodnie z manualem:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=278625287&page=0

- tym czasem jedno koło piszczy w trakcie jazdy. Pisk znika przy lekkim nacisnięciu pedału hamulca lub przy lekkim ruchu kierownicy w prawo lub w lewo.

- pisk nie zawsze występuje, bywają trasy, że potrafi NIE piszczeć przez dłuższy czas.

- wydaje mi się, ze jadąc pod górę piszczą bardziej, z góry mniej lub nawet w ogole,

- zauważyłem, ze cała felga jest cieplejsza od pozostałych, gdy tak sobie popiskuje na trasie,

Czy macie moze jakies sugestie co moze być problemem? Na mój mały rozum mechaniczny to wygląda to tak, jakby klocki były luźne i piszczaly, bo jak skręcam kierownicą, czyli działa jakaś siła odśrodkowa na koło to przestaje piszczeć. Tak samo, jak leciutko nacisne pedał hamulca też przestaje piszczeć.

pzdr...

/kustosz

Napisano

Najlepiej sprawdzić temperaturę tarcz po obu stronach auta po kilkunastu kilometrach, gdy się jak najmniej hamuje. Powinny być zimne. Jeżeli nie są, wskazywałoby to na ocierające klocki. Wtedy można zdemontować gumki, zgodnie z manualem względnie przesmarować samo tłoczysko - ale to już lepiej u mechanika, bo wiąże się to z rozbiórką. Ja tego zrobić nie umiem, a nikt manuala nie zapoda. Jak byłem "ze sobą" u mechanika, to on po prostu aplikował smar, kazał deptać pedał hamulca i sam wpychał tłoczek z powrotem łyżką do opon. Można więc spróbować. Niemniej jednak ludzie radzą rozebrać to i przeczyścić denaturatem czy czymś takim.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej sprawdzić temperaturę tarcz po obu stronach auta po

> kilkunastu kilometrach, gdy się jak najmniej hamuje. Powinny być

> zimne. Jeżeli nie są, wskazywałoby to na ocierające klocki.

> Wtedy można zdemontować gumki, zgodnie z manualem względnie

> przesmarować samo tłoczysko - ale to już lepiej u mechanika, bo

> wiąże się to z rozbiórką. Ja tego zrobić nie umiem, a nikt

> manuala nie zapoda. Jak byłem "ze sobą" u mechanika, to on po

> prostu aplikował smar, kazał deptać pedał hamulca i sam wpychał

> tłoczek z powrotem łyżką do opon. Można więc spróbować. Niemniej

> jednak ludzie radzą rozebrać to i przeczyścić denaturatem czy

> czymś takim.

>

Dzięki za info, spróbuje może jeszcze raz to rozebrać, jak coś zdziałam dam znać. Ale efekty mieliście dokładnie takie same przy tych piskach i czyszczenie pomogło? Może coś niedokładnie zrobiłem...

pzdr...

/kustosz

Napisano

Niedokładnie... (chyba że Kolega pominął czyszczenie górnej i dolnej prowadnicy zacisku, nie klocka (tych okrągłych). Z mojej praktyki wiem, że nawet wyczyszczenie "z grubsza" działa. Przyczyna musi więc leżeć w innym elemencie układu hamulcowego lub poza układem hamulcowym.

Napisano
  • Autor

> Niedokładnie... (chyba że Kolega pominął czyszczenie górnej i dolnej

> prowadnicy zacisku, nie klocka (tych okrągłych). Z mojej

> praktyki wiem, że nawet wyczyszczenie "z grubsza" działa.

> Przyczyna musi więc leżeć w innym elemencie układu hamulcowego

> lub poza układem hamulcowym.

>

Jeśli prowadnice to te małe blaszki, w które wchodzi klocek hamulcowy to też je wyjąłem i przeczyściłem:

http://sklep.intercars.com.pl/9935325643...&lang_id=PL

Jeśli chodzi o nagrzewanie sie tarcz, to tak jak pisałem, koło które popiskuje jest zdecydowanie cieplejsze niż to z drugiej strony auta (sprawdzałem po trasie, praktycznie bez hamowania zatrzymując auto).

pzdr...

/kustosz

Napisano

> - na wstępie napisze, ze dokonałem już dokładnego czyszczenia

> okładzin i prowadnic zgodnie z manualem:

Skoro jesteś pewien, że wyczyściłeś prowadnice w tym zacisku, to pozostaje zbyt duży klocek. Wyjmij go, weź na szlifierkę i lekko splanuj (0,5 mm) te metalowe dzyndzle na końcach klocka, które suwają się po prowadnicach. Niektóre klocki są po prostu badziewnie wykonane i odlewy metalowe nie trzymają parametrów. crazy.gif

Napisano

> Jeśli prowadnice to te małe blaszki, w które wchodzi klocek

> hamulcowy to też je wyjąłem i przeczyściłem:

> http://sklep.intercars.com.pl/9935325643...&lang_id=PL

> Jeśli chodzi o nagrzewanie sie tarcz, to tak jak pisałem, koło które

> popiskuje jest zdecydowanie cieplejsze niż to z drugiej strony

> auta (sprawdzałem po trasie, praktycznie bez hamowania

> zatrzymując auto).

> pzdr...

> /kustosz

To w tym momencie pozostaje albo tłoczek, albo prowadnica zacisku (te okrągłe bolce na zdjęciach, które się wyjmuje, na dolnym jest gumka - ją też warto ściągnąć bo tylko przeszkadza.

• 1 miesiąc później...
Napisano

i jak Kustosz sobie z tym poradziles? bo mnie to dopadlo za granica i mam problem. z jednej strony (nie chwalac sie) znam bardzo dobrze angielski, bo go studiuje, z drugiej strony terminologie hamulcowa obejmuje u mnie tloczek, zacisk, tarcze i klocek wiec ciezko bedzie wytlumaczyc. sprobuje na fiatforum.com poszperac, ale licze tez na Was cool.gif

Napisano

> i jak Kustosz sobie z tym poradziles? bo mnie to dopadlo za granica i

> mam problem. z jednej strony (nie chwalac sie) znam bardzo

> dobrze angielski, bo go studiuje, z drugiej strony terminologie

> hamulcowa obejmuje u mnie tloczek, zacisk, tarcze i klocek wiec

> ciezko bedzie wytlumaczyc. sprobuje na fiatforum.com poszperac,

> ale licze tez na Was

miałem podobny problem...w trakcie jazdy pisczały hamulce. Po naciśnięciu pedału piszczenie ustawało. W serwisie zasugerowałem by wyczyścili prowadnice ale stwierdzili ze oczyszczą klocki i mam zobaczyć czy coś się zmieni. Ogradowali je (fachowe słownictwo - cokolwiek znaczy) i jak ręką odjął (a było to z 3 miechy temu)...

Koszt to kilkanaście złotych.

Napisano

ja mialem ten sam problem pod koniec zimy!po przejechaniu kilku kilometrow hamulce zaczynaly piszczec wystarczylo delikatnie dotkanc padalu hamulca lub skrecic kierownica i nie bylo nic slychac!w koncu ktroegos dnia nie wytrzymalem i rozeralem tylne hamulce okazalo sie ze sa zabrudzone i szczeki nie rozchodza sie w dostatecznym stopniu,bo przez rdze i brud zablokowaly sie!u mnie wystarczlo rozkrecic wyczyscic rdze papierem sciernym,zasmarowac, te prowdnice,psiknac wd40 zlozyc i gotowe!chula dalej jak powinno:D

Napisano

Witam,

pozwólcie że podczepię się pod wątek i trochę go rozszerzę.

Otóż miałem podobne objawy w swoim Stilo aż w końcu wczoraj zdjąłem ze znajomym tylne koło w celu zrobienia diagnostyki i usunięcia problemu. Okazało się, że zapiekły się tłoczki i klocki nie odbijały od tarczy. Sprawa niby banalnie prosta, nastąpił demontaż i skwapliwe czyszczenie. Niestety brak doświadczenia pojawił się również, chcąc sprawdzić jak działają hamulce, nacisnąłem pedał hamulca przy zdjętych zaciskach. Tłoczek się wysunął, potem nie chciał się schować, chcieliśmy go wkręcić no i w ten sposób dochodzę do setna opowieści -> zniszczyliśmy gumę na tłoczku tongue.gif

Pytanie drodzy do was: czy można dokupić taką gumę? wyglądała ona jakby była wtopiona w cały zacisk?!?! Oraz jak poradzić sobie lekko, łatwo i przyjemnie z cofnięciem tłoczka? Dodam, że robiliśmy to metodą chałupniczą czytaj młotek i klucz (dwa stuki młotkiem i pól obrotu)

Napisano

jak cofnąć tłoczek?

ja robilem to inaczej. Sprawa wygladała dokładnie tak samo w przypadku wymiany klockow na nowe (czyt. grubsze)

Przy kazdym zacisku jest odpowietrznik. Trzeba to jednak dobrze zrobic aby nie zapowietrzyc instalacji. Sciska się tłoczek i delikatnie popuszcza odpowietrznik. Nie moze tłoczek schowac się całkowicie a potem zakrecac odpowietrznik.

jak juz do tego dojdzie to trza zalozyc klocki i zlozyc zacisk naciskac pedal hamulca i delikatnie popuszczac odpowietrznik i odpowietrzymy w ten sposob dany zacisk (koło).

Napisano

Łatwo,miło i przyjemnie to nie będzie.Stukając mlotkiem w tloczek mogłeś uszkodzić połączenie gwintowe w środku tłoczka.Proponuję odkręcić przewód hamulcowy i z zaciskiem w garści zasuwać do najbliższego zakładu naprawiającego hamulce/bywają takie/.Tam wymienią gumki/uszczelki/ i wkręcą tłoczek.Naprawa gwintu może wymagać rozebrania zacisku co wymaga klucza pięciokątnego.

Napisano

> Ogradowali je (fachowe słownictwo - cokolwiek znaczy)

Ogradować to znaczy zeszlifować delikatnie naroża tak, aby nie było jednego kąta prostego, a dwa kąty rozwarte. wink.gif Zamiast |____| po ogradowaniu jest \___/. zlosnik.gif

Napisano

Kontynuuję wątek i relacjonuję moją najnowszą przygodę z hamulcami.

Pewnego dnia przedni tłoczek zapiekł się i odmówił współpracy. Stało sie to na autostradzie, więc przy dużej szybkości załatwił tarczę. Mechanik zakwalifikował tarcze i klocki do wymiany i wyjaśnił, że przy zbyt dużym zużyciu klocków guma w tłoczku niejako "wychodzi" coraz dalej aż w pewnym momencie brak jej elastyczności żeby powrócić i cofnąć tłoczek.

Morał z tej powieści jest taki, że jednak nie można się zachwycać dużą trwałością klocków Stilo (u mnie 70 tys. km.), lecz wymieniać wcześniej. Ponoć w boku oryginalnego fiatowskiego klocka są blaszki - ograniczniki wskazujące na maksymalne zużycie klocka; po ich osiągnięciu klocek należy wymienić - jakoś mechanik w serwisie mi tego nie powiedział frown.gif.

Napisano

> Ponoć w boku oryginalnego fiatowskiego

> klocka są blaszki - ograniczniki wskazujące na maksymalne

> zużycie klocka; po ich osiągnięciu klocek należy wymienić -

Blaszki? yikes.gif Ja tam widziałem drucik szumnie nazywany czujnikiem, który gdy dotknie tarczy hamulcowej robi zwarcie i zapala się mały failur na wyświetlaczu. zlosnik.gif

Napisano

> Blaszki? Ja tam widziałem drucik szumnie nazywany czujnikiem, który

> gdy dotknie tarczy hamulcowej robi zwarcie i zapala się mały

> failur na wyświetlaczu.

Ok. Drucik, blaszki, failur;

ale czy komuś to kiedy zadziałało ?

Napisano

> ale czy komuś to kiedy zadziałało ?

Ile razy kończyły się klocki z przodu tyle razy miałem komunikat.Czujnik jest tylko w lewym kole./hamulcu/.

Napisano

> ale czy komuś to kiedy zadziałało ?

Mnie. Trzykrotnie na tych samych klockach. zlosnik.gif Teraz chyba się starło, bo nie działa. hehe.gif A klocki ciągle te same. grinser006.gif

Napisano

> Teraz chyba się starło,

> bo nie działa.

nono.gif niesprawny układ hamulcowy i Ty jeździsz po ulicach taką padliną ? zeby.GIF

Napisano

> niesprawny układ hamulcowy i Ty jeździsz po ulicach taką padliną ?

Jaki niesprawny? 270751858-jezyk.gif Klocki mają około 3 mm okładzin jeszcze. zlosnik.gif

Napisano

> Jaki niesprawny? Klocki mają około 3 mm okładzin jeszcze.

No bo to jest informacja mówiąca o tym, że klocki się kończą a nie skończyły smile.gif

Napisano

> No bo to jest informacja mówiąca o tym, że klocki się kończą a

> nie skończyły

Widziałem napis Brake Pad Worn. hmm.gif To jest w czasie przeszłym, a więc wg auta już dawno powinienem wylądować na drzewie. zlosnik.gif

Napisano

> Widziałem napis Brake Pad Worn. To jest w czasie przeszłym, a więc

> wg auta już dawno powinienem wylądować na drzewie.

Nie jestem anglistą, smile.gif ale ja bym to tłumaczył: ogranicznik hamulca zniszczony , czyli zolta.gif jako forma ostrzeżenia.

Napisano

> Nie jestem anglistą, ale ja bym to tłumaczył: ogranicznik hamulca

> zniszczony , czyli jako forma ostrzeżenia.

Dosłownie to znaczy "okładzina cierna hamulca wytarta". zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.