Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A to Polska właśnie... autostrada A4

Featured Replies

Napisano

Quote:

W promieniu 30 km od autostrady Kraków - Katowice nie można budować dróg krajowych ani znacząco podnosić standardu już istniejących - taki zapis znalazł się w umowie koncesyjnej pomiędzy rządem a firmą Stalexport
. Uniemożliwia to m.in. powstanie obwodnicy Zabierzowa, o którą mieszkańcy bezskutecznie walczą od kilku lat.

Gwarancje takie znalazły się w aneksie z 21 marca 2005 r. do umowy, którą rząd podpisał z firmą Stalexport Autostrada Małopolska SA (SAM), utrzymującą autostradę A4. Wynika z niego, że
każda droga krajowa, także dopiero planowana, znajdująca się w promieniu 30 km od A4 jest "konkurencyjną drogą równoległą"
. Aneks wylicza, jakie prace można prowadzić na konkurencyjnych trasach, ale warunek jest jeden: "prace nie poprawią średniej przepustowości lub znacząco nie skrócą okresów podróżowania takimi drogami lub na ich odcinkach". Inaczej Skarb Państwa będzie musiał płacić SAM odszkodowanie. - Klauzule tego typu są zapisami standardowymi stosowanymi w umowach koncesyjnych - twierdzi Alicja Rajtar, rzeczniczka SAM.

Tym samym nie ma szans, by w najbliższym czasie Olkusz z Krakowem połączyła dwupasmowa droga, jaka prowadzi z Olkusza na Śląsk. Trasą tą dziennie porusza się nawet 25 tys. pojazdów.

Mieszkańcy podkrakowskiego Zabierzowa, który leży przy trasie numer 79 Kraków - Chrzanów - Katowice, od kilku lat walczą o budowę obwodnicy. - Cztery lata temu badaliśmy natężenie ruchu. Tylko w ciągu 12 godzin naliczyliśmy 16 tys. pojazdów - mówi Józef Krzyworzeka, dziś starosta krakowski, wówczas wójt Zabierzowa.

W 2005 r. Generalna Dyrekcja Dróg i Autostrad rozpisała nawet przetarg na opracowanie koncepcji studium ekologicznego pod budowę obwodnicy Zabierzowa. - Przetarg został unieważniony z braku pieniędzy i obwodnica ta wypadła z naszych planów - rozkłada ręce Andrzej Maciejewski, rzecznik prasowy GDDKiA.

Halina Obara, naczelniczka wydziału planowania w krakowskim oddziale GDDKiA, przyznaje, że w ostatnim czasie na drogach krajowych w sąsiedztwie A4 przebudowano jedynie 1,8-kilometrowy odcinek w Olkuszu. Na innych drogach równoległych do autostrady nic się nie robi. - Możemy tam prowadzić tylko takie prace, które nie poprawiają znacznie przejazdu - mówi Obara.

Pod aneksem z 21 marca 2005 r. widnieje podpis Jana Kurylczyka, ówczesnego wiceministra infrastruktury. - Skoro mój podpis tam figuruje, to podpisałem to świadomie i uważam, że uczyniłem słusznie. Nie podejmuję dalszych rozmów na ten temat - powiedział "Gazecie" Kurylczyk.

Tymczasem
według raportu z kontroli przeprowadzonej przez NIK od połowy 2003 do marca 2006 r. koncesjonariusz autostrady A4 nie wywiązywał się z umowy z państwem
. Chodziło m.in. o opóźnienia w remontach nawierzchni i wiaduktów. W grudniu 2005 r. NIK zwrócił się do Ministerstwa Transportu o odebranie firmie SAM koncesji na eksploatację autostrady A4. Firma dopiero w ostatnim czasie ruszyła z poważnymi remontami nawierzchni.

- Jeśli chodzi o drogi równoległe, mamy praktycznie powiązane ręce - przyznaje Robert Garbarczyk, zastępca dyrektora departamentu rządowego programu budowy dróg i autostrad, i zapowiada, że ministerstwo chce renegocjować umowę ze Stalexportem.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4249204.html

---------------------------------------------------------------------------------------------

Czyli nic dla obywateli za ich pieniądze....

Napisano

> Czyli nic dla obywateli za ich pieniądze....

Ja chcę do Francji sciana.gif

Napisano

No to w pięknym kraju przyszło mi spędzić te 50lat ja chyba już nie doczekam się takich czasów w kiedy będzie można normalnie żyć bez głupoty i przekrętów wobec rodaków jak na zachodzie europy blagam.gif

Napisano

> Ja chcę do Francji

Wypowiedzmy wojnę USA i poddajmy się po minucie, ja Chcę amerykańskiej okupacji...

Delco

ps jak rozumiem droga prostopadła do A4 w promieniu 30 kmk jtez jest równoległa...

Napisano

A kto był w rządzie jak podpisywano umowę koncesyjną...? minister skarbu - właściciel/prezes Stalexportu pan Emil Wąsacz... ot... cała Polska właśnie...

Napisano

> ps jak rozumiem droga prostopadła do A4 w promieniu 30 kmk jtez jest

> równoległa...

Chodzi mi o sam fakt zawierania kontraktu uniemożliwiającego poprawę dróg alternatywnych.

Bardzo mi się podoba rozwiązanie z Francji, gdzie wzdłuż autostrady są dostępne bezpłatne drogi alternatywne, w bdb stanie i o dziwo wcale nie są zatłoczone.

Fakt kwalifikowania jakichkolwiek dróg dojazdowych jako alternatywne dla autostrady jest zdecydowanie poroniony, znaczy się typowo polski crazy.gif

Napisano

> Chodzi mi o sam fakt zawierania kontraktu uniemożliwiającego poprawę

> dróg alternatywnych.

To jest wlasnie polska i nic na to nie poradzimy.. Wiedza dobrze ze przy tym stanie nawierzchni jaki maja na tej calej "pieknej" a4 kierowcy by korzystali z darmowych przejazdow drogami alternatywnymi wiec sie zabezpieczyli.. A panstwo oczywiscie nie reaguje na wiecznie prowadzone remonty na tej a4 co uniemozliwia sklasyfikowanie tej drogi jako autostrady.. ze o oplatach za nia nie wspomne sick.gif

Napisano

> dróg alternatywnych.

Dla ścisłości: mieszkam w Zabierzowie jakieś 300 m od tej opisywanej drogi. W zeszłym roku (albo 2 lata temu, już nie pamiętam dokładnie, tak ten czas szybko leci smile.gif ) cała nawierzchnia została wymieniona. W zasadzie od Zabierzowa do Trzebini, czyli ze 20 km, jedzie się równo jak po stole. Teraz z tego co wiem ma ruszyć modernizacja mostu w Krzeszowicach, jedynego miejsca na odcinku Zabierzów - Trzebinia, nie poprawionego. Więc nie jest tak, że nie można poprawiać tych dróg, tylko znacząco zwiększać przepustowości.

A to co się czasami dzieje w Zabierzowie to normalnie dramat. Aż mi się pisać nie chce

Napisano

> dróg alternatywnych.

> Bardzo mi się podoba rozwiązanie z Francji, gdzie wzdłuż autostrady

> są dostępne bezpłatne drogi alternatywne, w bdb stanie i o dziwo

> wcale nie są zatłoczone.

> Fakt kwalifikowania jakichkolwiek dróg dojazdowych jako alternatywne

> dla autostrady jest zdecydowanie poroniony, znaczy się typowo

> polski

No z tym to nie jest tak różowo nono.gif

N-ki są różne, różniaste - jedne śliczne, dwupasmowe w każdą stronę, i prawie można by się pomylić, czym się jedzie, gdyby nie ronda co kilka kilometrów angryfire.gif i ograniczenie do 90, czasem 110, inne - dziury, wąsko i przez same środki miast, a tam - co 100 m światła. Gwoli sprostowania smile.gif

Ale sam pomysł nie dawania ludziom wyboru - czy to nie jest sprzeczne z jakimiś międzynarodowymi przepisami?? Paranoja.

Napisano

>Teraz z tego co wiem ma

> ruszyć modernizacja mostu w Krzeszowicach, jedynego miejsca na

> odcinku Zabierzów - Trzebinia, nie poprawionego.

Jest jeszcze most z ruchem wahadłowym na granicy Krzeszowic i Nawojowej Góry (czyli przed Krzeszowicami). Bo ty piszesz chyba o moscie w samych Krzeszowicach obok stacji PKP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.