Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tu dyskutujemy o oponach/kołach zimowych

Featured Replies

Napisano

> Czyli tak jak myślałem A da rade przejezdzic zime na całorocznych

oczywiście że da wink.gif 1 zime na vivo przejeździłem 2 zimy na navigatorach (całoroczne) i tą zime na dunlopach też całorocznych i da się jeździć ok.gif z tym że dunlopy najlepiej się trzymają smile.gif

Napisano

> jak sie na tym jeździ ?? śnieg, lód, roztopy, suche, na wprost i

> zakrety - szczególnie miasto (wawa) oponki rozmiar 185\60 14

> chyba 82T

> kuje za opinie

Na miasto ich szkoda.... Ale jak masz to chętnie przyjmę bo u mnie zajebiście sie sprawują

Napisano

> największym minusem opony całorocznej jest jej trwałość wytrzymuje

> tylko połowe z tego co letnia średnio 2-3lata ja mam Dunlop All

> Season M2 i w porównaniu do VIVO czy Navigatorów są o niebo

> lepsze z tym że w lecie są miekkie i szybko znika bierznik

> (jak kupiłem było 8mm teraz mam 5-6mm, po 9m-c) z tym że teraz

> już wolniej znika

Wiesz, o tym producenci też pomyśleli zlosnik.gif

Kiedyś się w zasadzie nie mówiło o trwałości opon wyrażanej ich wiekiem. Wielu ludzi jeździło na tych samych oponach (przy małych przebiegach rocznych), nawet po 6 - 8 lat.

Teraz producenci opon trąbią, że powinno się je wymieniać po 4 sezonach bez względu na stan bieżnika.

W wypadku opon zimowych dodatkowo VW twierdzi, że mimo iż w pewnych krajach prawo dopuszcza zużycie bieżnika do 1,6 mm, to opona zimowa traci swoje właściwości trakcyjne przy bieżniku płytszym niż 4 mm. I z tym już się bardziej zgodzę, bo nawet opony całoroczne wtedy zaczynają wyraźnie gorzej sprawiać się na deszczu.

Napisano

> Wiesz, o tym producenci też pomyśleli

> Kiedyś się w zasadzie nie mówiło o trwałości opon wyrażanej ich

> wiekiem. Wielu ludzi jeździło na tych samych oponach (przy

> małych przebiegach rocznych), nawet po 6 - 8 lat.

> Teraz producenci opon trąbią, że powinno się je wymieniać po 4

> sezonach bez względu na stan bieżnika.

> W wypadku opon zimowych dodatkowo VW twierdzi, że mimo iż w pewnych

> krajach prawo dopuszcza zużycie bieżnika do 1,6 mm, to opona

> zimowa traci swoje właściwości trakcyjne przy bieżniku płytszym

> niż 4 mm. I z tym już się bardziej zgodzę, bo nawet opony

> całoroczne wtedy zaczynają wyraźnie gorzej sprawiać się na

> deszczu.

no to moje już powoli kończą swój żywot hehe.gif swoją drogą pewnie też przez to że wymiana opon pokryła się z odebraniem PJ przezemnie i wiadomo jaką jazdą przez pierwszy miesiąc zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifdevil.gif pewnie też coś o tym wiesz grinser006.gif w końcu masz mase doświadczeń smile.gif

Napisano

> Na miasto ich szkoda.... Ale jak masz to chętnie przyjmę bo u mnie

> zajebiście sie sprawują

mam..... smile.gif

czyli jak przyjade do Ciebie to beda w sam raz wink.gif

.... a co mi dasz w zamian zlosnik.gif

Napisano

> Mam ciekawe pytanie.

> Własnie stałem sie posiadaczem drugiego kompletu kół do swojego

> samochodu.

> Interesuyje mnie kwestia taka:

> CZY PO SEZONIE JAK BĘDĘ ZAKŁADAŁ Z POWROTEM LETNIE KOŁA TO POWINIENEM

> JE Z POWROTEM WYWAŻAĆ ??

> mozew lamerskie pytanko ale bede wdzieczny za sugestie

> pozdr

Oczywiście że tak,podczas używania zapewne pozmieniały ci się parametry.

Napisano

> mam.....

> czyli jak przyjade do Ciebie to beda w sam raz

> .... a co mi dasz w zamian

Dunlopy wintersport 2 nie zjechane , 2.5 letnie

Napisano

Szukam w rozmiarze 175/65R14 82T

Gdzie ewentualnie za czymś takim się można rozglądać?

Napisano

> Po co Ci kolce skoro w PL jezdzenie jest na nich zabronione?

> Z tego zestawu opon stawiam na Savy S3, a o Kormoranach zapomnij -

> nie warto

Spoko spoko - przecież nie planuję zasuwać po nich po asfalcie biglaugh.gif Może gdybym się kiedyś ponownie wybrał w Beskidy (do których wyjazd ostatnio zakończyłem niegroźną stłuczką - szklanka na ośnieżonej drodze) to chętnie bym spróbował kolców smirk.gif

Tak się tylko pytam jaki jest koszt zakolcowania takiej oponki (z tego co widzę to większy niż koszt oponki sick.gif ).

Napisano

właśnie dzisiaj zmieniłem oponki i jestem hepi tongue.gif już wypróbowałem skuteczność i muszę powiedzieć,że jeździ siem dużo lepiej nawet na deszczu...normalnie jak wjeżdzając do mnie na osiedle zachamowałem ostro to mi blokowało prawe koło(jest tam zawsze ślisko,gdyż zbiera sięwoda) i musiałem odpuszczać hamulec, a teraz NIE zablokowało yay.gif..czuć tylko jak opona chodzi na lamelkach...no jest takie odczucie,na letnich już bym jechał bokiem...w śniegu teżpoezja, bez porównania z letnimi..nawet da siem pod górę ruszyć sprawnie...

Napisano

> i wiadomo jaką jazdą przez pierwszy miesiąc pewnie też coś

> o tym wiesz w końcu masz mase doświadczeń

Mam, mój Rodzic postawił jasne warunki. Za szkody płaciłem sam. Z kieszonkowego, tudzież z braku kieszonkowego na najbliższe miesiące/lata (zależnie od wysokości szkód). Bardzo dobra nauka. Albo rybka, albo pipka zlosnik.gif

Napisano

> Mam, mój Rodzic postawił jasne warunki. Za szkody płaciłem sam. Z

> kieszonkowego, tudzież z braku kieszonkowego na najbliższe

> miesiące/lata (zależnie od wysokości szkód). Bardzo dobra nauka.

> Albo rybka, albo pipka

tez sposób grinser006.gif

Napisano

W przeciwieństwie do kol. Lucyfera zauważyłem wyraźna zmianę na +. W moim przypadku chodzi o porównanie 2 rodzajow opon średniej klasy - wielosezonówek Navigator (1 rok eksploatacji) z zimówkami Klebera (też roczne), samochód - też przeciętny - Skoda.

pozdr.

• 3 tygodnie później...
Napisano

jak to sie zakłada confused.gif

ta połówka co odprowadz dobrze wode do wewnętrznej czy na zewnątrz

jak mi zakladali zimę to nie popatrzyłem a chciał bym wiedzieć zeby ich przypilnowac latem zlosnik.gif

Napisano

Mieszkam w regionie, gdzie zimy nie ma prawie wcale (statystyczni jest 30% cieplej niż w najzimniejszych rejonach kraju). Jeżdżę prawie wyłącznie po dużym mieście (Szczecin). 5 sezonów jeździłem palio na zimówkach (zwykle używkach, ale co sezon innych). Od dwu lat jeżdżę na oponach letnich. W zeszły sezon Hondą Civic, w tym sezonie Getzem na Uniroyal Rally 550.

Z całąodpowiedzialnością stwierdzam, że o wiele lepiej jeździ mi się na letnich oponach. Może niekoniecznie w sypkim śniegu, ale takie zjawiska występują może kilka - kilkanaście razy w całym sezonie i łącznie trwają może 2-3 tygodnie. Opony to nie wszystko. B. dużo zależy od zawieszenia samochodu. Być może gdybym miał jakieś super zimówki to gdy jest faktycznie zimowa pogoda jeździłoby się trochę lepiej. Na pewno jednak nie na używkach na którch zostało parę milimetrów bieżnika i na pewno nie przy temperaturach ok 10C (co jest b. często spotykaną w zimie temperaturą , częściej mamy temp. powyżej 10C niż warunki zimowe).

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jeżdżę autkami już parenaście latek i używałem wielu opon zimowych.Najgorsze jakie miałem były firmy Pirelli-praktycznie w warunkach typowo zimowych jazda na nich to koszmar ,raz wpadłem do rowu jadąc z minimalną prędkością po oblodzonej drodze.Obecnie przez przypadek dostałem nowe opony zimowe Nokian Hakkapelita NRW to jest po prostu cudo zarówno po śniegu ,czy w koleinach wypełnionych wodą radzą sobie znakomicie .Auto jest ciche,super sterowne i wspaniale hamuje (astra G 1.6 16V caravan).Jak macie możliwość to szukajcie takich opon.Jazda na nich to sama przyjemność.Pozdrawiam .Skuba smile.gif

Napisano

co myślicie o używanych oponach zimowych?

Warto kupować używki? i czy guma się nie starzeje? gdzieś słyszałem że 5-letnie opony zimowe są niewiele warte bo nie mają już swoich włąściwości spowodowanych starzeniem gumy - czy to prawda?

Doradźcie coś bi nie wiem czy pchać się w używki czy lepiej kupić jakieś tańsze nowe opony.

Napisano

> co myślicie o używanych oponach zimowych?

> Warto kupować używki? i czy guma się nie starzeje?

Trzeba wybrać się do uczciwego gumiarza i dobrze popatrzeć co ma na stanie. Z odczytaniem daty produkcji opony nie ma zazwyczaj większego problemu.

Cztery dwuletnie opony zimowe Fuldy z bieżnikiem 7mm razem z założeniem kosztowały mnie 340zł. To jest cena dwu najtańszych zimówek przez internet.

Ponad roczna do max dwu lat opona w sklepie traktowana jest jako nowa. Poczytaj informacje "o nas" w sklepach. Teraz już mało prawdopodobne bo mają większy ruch w interesie ale jakieś dwa lata temu znajomek kupił prawie dwuletnią i po dłuższej dyskusji telefonicznej dowiedział się że "dwuletnia opona przechowywana w magazynie sklepowym gdzie są spełnione rygorystyczne warunki przechowywania spełnia wszelkie normy i moze być sprzedawana jako fabrycznie nowa". Czyli guma tak szybko się nie starzeje, albo po wyjściu ze sklepu takiego szoku dostaje że zaczyna się rozpadać.

Po mojemu z niczym przesadzać nie wolno. Opony trzeba po prostu dobrze obejrzeć i tyle. A nawet trzy-czteroletnia zimówka będzie lepiej się w zimie sprawować jak trzy-czteroletnia letnia.

Napisano

> co myślicie o używanych oponach zimowych?

> Warto kupować używki? i czy guma się nie starzeje? gdzieś słyszałem

> że 5-letnie opony zimowe są niewiele warte bo nie mają już

> swoich włąściwości spowodowanych starzeniem gumy - czy to

> prawda?

> Doradźcie coś bi nie wiem czy pchać się w używki czy lepiej kupić

> jakieś tańsze nowe opony.

Teoria wygląda tak, że opona jeżdrzona czy nie nie powinna mieć więcej niż 7 lat. a w praktyce jesli chodzi o używane zimówki myśle ze najlepszym progiem będzie jakieś 3- 4 lata

Mamy wtedy gwarancje ze guma sie nie rozpada i ze typ opony nie jest przedpotopowy bo zimowki sprzed 6 lat zachowuja sie czesto w warunkach zimowych gorzej niz letnie (szczegolnie gdy mają 3-4 mm bieżnika)

Napisano

Witam,

planuje zmienic kolka na lato - z fabryki autko wyjechalo na 14" 175/65, a mi marza sie 15" tylko nie wiem jakie wybrac oponki -185/55 dosc nietypowy rozmiar (drogi i maly wybor) albo -195/50 mozna wybierac i przebierac, ale zastanawiam sie czy nie beda zbyt szerokie do mego nieduzego autka - hondy jazz? Zalezy mi na wlasciwosciach jezdnych no i nie chcialbym zeby osiagi ucierpialy - silniczek 1.2 ~80KM wiec rakieta toto nie jest oslabiony.gif Obawiam sie tez zachowania autka na mokrym i koleinach - niby zamiast drogich i kiepskich 185 mozna kupic w tej samej cenie w miare porzadne 195 ale czy wyjdzie na to samo? confused.gif Pomozcie madrzy ludzie! niewiem.gif

Napisano

> wybralisbyscie fulde czy klebera?

> a moze dolozyc (wolabym nie) i kupic firestone winterhawk?

> doradzicie?

1. Firestone

2. Fulda

3. Kleber

wazniak.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.