Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mobil,Valvoline Max Life...Moje zdziwienie!!

Featured Replies

Napisano

Kumpel ma Vectre 1.8 16V.Jezdzil dotychczas na polsyntetyku Mobila.Silnik pracowal naprawde cicho,rowno.Nawet na zimnym.Tyle ze silnik bral mu jakies 0,5L na 1000KM.Dzisiaj zmienil olej na valvoline max life polsyntyk.Silnik zaczal klepac i slyszalnie glosniej chodzic!Nawet na rozgrzanym!Zmartwilem sie tym,bo kumplowi osobiscie go polecilem,z tego co czytalem zmniejsza apetyt na olej.Tez mialem zamiar w niedlugim czasie,zalac silnik tym olejem.Kumpel tak sie wnerwil,ze chce zlac tego valvolina i wlac znowu Mobila.Czy ten objaw klepania moze zniknac po pewnym czasie,silnik wyciszy sie?Nie wiem jak to wytlumaczyc i zastanawiam sie dlaczego tak sie stalo!

Napisano

a moze kolega nalal full syntetyk, a nie 10W-40 ?? albo za molo go nalal. Malo dyskretne pytanko sam wymienial olej czy na warsztacie jakims??

Napisano

a klepie cały czas czy tylko zaraz po uruchomieniu.

Może ma to związek z inną (większą) lepkością tego oleju co z kolei odbija się na smarowaniu szklanek (regulatorów zaworów)

Napisano

> Nie wiem jak to wytłumaczyć i

> zastanawiam sie dlaczego tak sie stało !

Od 2 lat jeżdżę na Valvoline Max Life najpierw w Astrze na 10W-40, a teraz na syntetyku 5W-40 i wiem jedno, że ten olej jest o wiele gęstszy niż inne oleje o tych samych oznaczeniach. Nawet kiedyś na forum był poruszany ten temat. Fakt jest taki, że na zimnym silniku w Astrze trochę silnik klepał ale po około 30 sekundach wyciszał się i chodził naprawdę cichutko, a najlepsze jest to że na tym oleju nigdy nie miałem kłopotów z uszczelkami pokrywy zaworów i w ogóle nie martwiłem się o inne uszczelki, branie oleju dużo mniejsze niż na ELF 10W-40 . Natomiast obecnie na 5W-40 w Vectrze rano zimny silnik jest może minimalnie głośniejszy niż na poprzednim 5W-40 (nie wiem jakiej firmy był zalany) ale po chwili i na rozgrzanym jest cichutko. Zobaczymy jak będzie w zimie (a MaxLife w zimie jest gęęęstyy mocno tongue.gif) bo jak będzie za głośno to zmienię na coś innego może Shella.

A co do Twojego kolegi i jego silnika to trochę dziwne, że na ciepłym też klepie hmm.gif może popychacze już wywalone ostro i z gęstym MaxLifem sobie nie poradziły.

Napisano

Cześć.No własnie miałem tez zmienić z 15W-40 oplowskiego na tego Valvolina 10W-40 .Tyle że silnik bierze mi minerała 1l/1kkm i przy rozruchu nieraz słychać zawory.Chce teraz wymienic olej na nowy i zastanawiam sie na półsyntetykiem np. Mobil 1.Niewiem czy jest sens eksperymentowac na x16xel-u wogule jak to olejożerny potwór beksa.gifWycieków brak.

-----------------

Astra 94/95r

1,6 16V HB

165kkm

Napisano

> Tyle że silnik bierze mi minerała 1l/1kkm i przy rozruchu nieraz słychać zawory.

> Chce teraz wymienic olej na nowy i zastanawiam sie na półsyntetykiem

Wcina Ci litr minerała na tysiaka i chcesz go półsyntetykiem zalać? icon_eek.gif

Napisano

> Wcina Ci litr minerała na tysiaka i chcesz go półsyntetykiem zalać?

Tylko pytałem .

-----------

Astra 94/95r

1,6 16V Hb

165kkm

Napisano

ja bym nie wymienial na połsyntetyk a jesli bym miał tyle dolewac i jezdzic tak z 2-3 laat to juz bym odłozył kase i zrobił pierscionki i uszczelniacze

Napisano
  • Autor

> Moze filtr oleju ma z tym jakis zwiazek ??? Bo do tej pory na ten

> olej nikt nie narzekal

Filtr oleju firmy MANN.Wiec powinien byc OK

Napisano
  • Autor

> a moze kolega nalal full syntetyk, a nie 10W-40 ?? albo za molo go

> nalal. Malo dyskretne pytanko sam wymienial olej czy na

> warsztacie jakims??

Ogladalem butelke.Pisze 10W-40.Wymienial sam.Zreszta jak zawsze.

Napisano

> jesli bym miał tyle dolewac

> i jezdzic tak z 2-3 laat to juz bym odłozył kase i zrobił

> pierscionki i uszczelniacze

wszystko zależy od rocznego przebiegu. a jeśli kolega robi 9 tyś km na rok , to nawet jakby miał trzymać astre jeszcze 5 lat to mu sie nie opłaca robić remontu, bo (licze dla najtańszego lotosu 10zł za litr)

9*10=90zł /rok -koszt dolewek

czyli o remoncie trza zapomniec i jeździć

Napisano
  • Autor

Tak wogole to jak kolega,tutaj mowil.Ten olej jest na 100% gesciejszy.Skoro silniki maja go mniej brac,to niema cudow i musi byc gesciejszy od tradycyjnych 10W-40.No wiec przejscie z minerala na polsyntetyk w przypadku tych co sie zastanawiaja,jest dobrym posunieciem!Mnie by to tez wnerwilo,gdyby silnik zaczal mi klepac a wczesniej chodzil zawsze cicho.

Napisano

> Tak wogole to jak kolega,tutaj mowil.Ten olej jest na 100%

> gesciejszy.Skoro silniki maja go mniej brac,to niema cudow i

> musi byc gesciejszy od tradycyjnych 10W-40.

no to skoro jest gęściejszy to jakim cudem ma w nazwie 10w40, tego nie mogę pojąć. przecież właśnie te dwie cyferki określają gestość

Napisano

> no to skoro jest gęściejszy to jakim cudem ma w nazwie 10w40, tego

> nie mogę pojąć. przecież właśnie te dwie cyferki określają

> gestość

Według tego co mówi producent to MaxLife ma inną lepkość niż standardowe,

nie gęstość zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Według tego co mówi producent to MaxLife ma inną lepkość niż

> standardowe,

> nie gęstość

Tak to prawda.Szpecem od olejow nie jestem,ale na przykladzie vectry kumpla widac roznice.

Napisano

> gestość

Te dwie liczby mówią tylko że olej zachowuje swe właściwości w określonym zakresie temperatur a nie jakie ma właściwości (lepkość)

Napisano

> gestość

nie gęstość a klasę lepkościową , która odnosi się do zakresu wartości lepkości kinematycznej wg normy ISO .

Lepki nie oznacza gęsty idea.gif.

Faktem jest , że olej max life w porównaniu z innym półsyntetykiem tej samej klasy lepkościowej w tej samej temperaturze jest jakby mniej płynny i wolniej spływa ze ścianek naczynia co jednak dalej nie oznacza , że ma inną lepkość . Sądzę , że ma jakieś dodatki (zresztą pisze o tym producent) zapewniające grubszy film olejowy co ma wpływ na kompresję i zużycie oleju ale jednocześnie może dawać także objawy złej pracy popychaczy hydraulicznych .

W moim przypadku max life doskonale zastąpił selektol 20W-40 ok.gif

Napisano

> Te dwie liczby mówią tylko że olej zachowuje swe właściwości w

> określonym zakresie temperatur a nie jakie ma właściwości

> (lepkość)

poczytałem i wiem, że ani ja ani ty nie mamy racji;)

cytat:

Klasa lepkości

Aby ułatwić optymalny dobór lepkości oleju do określonego typu silnika i warunków klimatycznych jego eksploatacji, amerykańskie Stowarzyszenie Inżynierów Samochodowych (SAE) opracowało system klasyfikacji lepkościowej.

Klasyfikacja dzieli oleje silnikowe na klasy lepkościowe. Oleje przeznaczone do smarowania silników pracujących w niskich temperaturach podzielono na 6 klas i oznaczono symbolami liczbowymi, przy których umieszczono literę W (winter - zima), tj: SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W. Im niższa cyfra przed literą W, tym olej może być stosowany w niższych temperaturach otoczenia.

Dla olejów letnich istnieje 5 klas lepkości: SAE 20, 30, 40, 50, 60. Olej silnikowy, który ma zarówno cechy oleju zimowego jak i letniego nazywany jest olejem wielosezonowym. Oleje takie są oznaczone podwójną symboliką np: 15W40, 10W40 itp. Główną zaletą olejów wielosezonowych jest możliwość ich eksploatacji niezależnie od pory roku.

SAE (Society of Automotive Engineers = Amerykańskie Stowarzyszenie Inżynierów Samochodowych) określa stopnie lepkości w warunkach wysokich oraz niskich temperatur. (ze strony peugeota)

czyli chodzi właśnie o lepkość a nie o ogół właściwości oleju

Napisano

> wszystko zależy od rocznego przebiegu. a jeśli kolega robi 9 tyś km

> na rok , to nawet jakby miał trzymać astre jeszcze 5 lat to mu

> sie nie opłaca robić remontu, bo (licze dla najtańszego lotosu

> 10zł za litr)

> 9*10=90zł /rok -koszt dolewek

> czyli o remoncie trza zapomniec i jeździć

lepiej podpicowac blacharke na błysk zlosnik.gifA dzis na giełdzie wpadły mi w oko 2 astry II z roku 98 za 16 tys zł jeden hb ,drugi sedanik z lekko przytartym tylnim nadkolem . biglaugh.gifObie szary metalic.

--------------

Astra F 94/95r

1,6 16V Hb

165kkm

Napisano
  • Autor

> lepiej podpicowac blacharke na błysk A dzis na giełdzie wpadły mi w

> oko 2 astry II z roku 98 za 16 tys zł jeden hb ,drugi sedanik z

> lekko przytartym tylnim nadkolem . Obie szary metalic.

> --------------

> Astra F 94/95r

> 1,6 16V Hb

> 165kkm

Jesli myslisz o zmiane Astry F na Astre G,to nawet sie nie zastanawiaj!Dla mnie eFke od G,dzieli przepasc pod wzgledem praktycznie wszystkiego.Co nie oznacza ze eFka jest zla.Jest bardzo dobrym autem wink.gifTo tak napisalem poza tematem...

Napisano

> czyli chodzi właśnie o lepkość a nie o ogół właściwości oleju

A czy ja napisałem że ogół wink.gif Przecież lepkość to właściwość oleju biglaugh.gif

Napisano

> A czy ja napisałem że ogół Przecież lepkość to właściwość oleju

napisałeś cytuję: olej zachowuje swe właściwości w określonym zakresie temperatur a nie jakie ma właściwości (lepkość)

więc zanegowałeś, że chodzi tu o lepkość, ale kłócił się nie będe wpysk.gif

Napisano

> Wcina Ci litr minerała na tysiaka i chcesz go półsyntetykiem zalać?

A dlaczego nie??????

Kumpel z roboty tak zrobił w A I z silnikiem X16XEL i co ????zużycie oleju spadło z 1litra /100km do 0,5 /100km

Do tego nic się nie wypłukało i nic nie zaczęło cieknąć.

Napisano

> A dlaczego nie??????

> Kumpel z roboty tak zrobił w A I z silnikiem X16XEL i co ????zużycie

> oleju spadło z 1litra /100km do 0,5 /100km

> Do tego nic się nie wypłukało i nic nie zaczęło cieknąć.

No pytałem juz 2 mechaników i tez kazali mi zmienic bez obaw. smile.gif

Badz tu mądry i pisz wierszeoslabiony.gif

------------

Astra F 94/95r

1,6 16V Hb

165kkm

Napisano

> No pytałem juz 2 mechaników i tez kazali mi zmienic bez obaw.

> Badz tu mądry i pisz wiersze

> ------------

U mnie historia olejowa x16xel'a byla taka:

1) zakupilem go z przebiegiem 125kkm, zalany 15w40, spalanie 1,5loleju na 1kkm

2) remont silnika (wymiana pierscieni, wazniejszych uszczelek) przy 130kkm i zalanie 10w40

3) wymiana oleju na oplowski 5w30 lub 0w30 (dokladnie nie pamietam ale w kazdym razie "woda" zlosnik.gif ) Tego oleju ubywalo mi z silnika okolo 200-300ml na 2kkm. Celowo napisalem ze ubywalo bo nie wiem czy spalal czy tez wyciekal przez uszczelke miski olejowej i uszczelke pompy olejowej.

Napisano

> U mnie historia olejowa x16xel'a byla taka:

> 1) zakupilem go z przebiegiem 125kkm, zalany 15w40, spalanie

> 1,5loleju na 1kkm

> 2) remont silnika (wymiana pierscieni, wazniejszych uszczelek) przy

> 130kkm i zalanie 10w40

> 3) wymiana oleju na oplowski 5w30 lub 0w30 (dokladnie nie pamietam

> ale w kazdym razie "woda" ) Tego oleju ubywalo mi z silnika

> okolo 200-300ml na 2kkm. Celowo napisalem ze ubywalo bo nie wiem

> czy spalal czy tez wyciekal przez uszczelke miski olejowej i

> uszczelke pompy olejowej.

To Tobie spalał nawet więcej niz mi zlosnik.gifJuz prawie mam min. bo 0,2l i 800km zrobione.Tzn napewno niechce robic żadnego remontu wole kase odkładac na inne auto do 16 tyś.Byc może na przyszły rok Astre sprzedam . W planach AII z 99rlub Audi A4 z roczników 97.Puki co w Astrze mała korekta tylnego nadkola (jakis stary szpachel chyba peka w wzdłuz i kant maski ,polerka)Czytałem juz troche o tym oleju i sie zastanawim czy jakby kupic bańke 10W-40 Oplowskiego i zobaczyć ile spali goi czy zaworki ucichną,gożej jak sie spartoli coś.Wycieków niemam zadnych.Przy odpaleniu rano mam niebieski dymek na chwile.

-----------------

Astra F 94/95r

1,6 16V Hb

165kkm

Napisano

> A dlaczego nie??????

> Kumpel z roboty tak zrobił w A I z silnikiem X16XEL i co ????zużycie

> oleju spadło z 1litra /100km do 0,5 /100km

> Do tego nic się nie wypłukało i nic nie zaczęło cieknąć.

No, cuda się zdarzają zlosnik.gif

Najczęściej jednak semisyntetyka wcina więcej niż mineralnego,

analogicznie jak syntetyka więcej niż semi.

• 5 miesięcy później...
Napisano

To i jak się wypowiem wink.gif

kupiłem Astrę jak miała ok 80tkm... 90pare i zalałem Valvoline Max Life po 100tkm , nie mam porównania, bo wcześniej te kilkanaście tkm jeżdziłem na shellu , a silnika w sumie nie znałem, więc nie rozp pracy, powiem tylko tyle że obecnie auto ma ok 150tkm, częste podróże non-stop Zielona Góra - Francja, przerwa tylko na tankowanie, ciągle na LPG, na autostradzie duszę ile wlezie i tylko raz wymieniałem uszczelki , mi tam się podoba wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.