Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dojade do Chorwacji ?

Featured Replies

Napisano

Co sprawdzic przed wyjazdem w taka droge ?

Dodam że silnik jest ok 6 tys. po wymianie 4 zaworow, pierscieni, UPG, uszczelniaczy. Jak dotad wszystko OK (oprocz zuzycia oleju ktore wynosi okolo 0,4L na 1000km - moze to wina oleju - bo to polsyntetyk orlena). Nowe opony.

Napisano

> Co sprawdzic przed wyjazdem w taka droge ?

> Dodam że silnik jest ok 6 tys. po wymianie 4 zaworow, pierscieni,

> UPG, uszczelniaczy. Jak dotad wszystko OK (oprocz zuzycia oleju

> ktore wynosi okolo 0,4L na 1000km - moze to wina oleju - bo to

> polsyntetyk orlena). Nowe opony.

a co masz nie dojechać zlosnik.gif

sprawdź co trzeba i w drogę ok.gif

nawiasem mówiąc, piotrulex jeździ w te rejony astrerką z takim samym silnikiem wink.gif

Napisano

nie kuś losu wink.gif

sprawdz przed wyjazdem czy nic nie cieknie, uzupelnij plyny ( spryskiwacze, hamulcowy i chlodniczy jezeli sa jakies braki) sprawdz amorki oraz zobacz czy nie masz uszkodzonych opon bo ja mialem kiedys taka sytuacje ze mi wybulilo opone od wew strony i gdyby pekłą bym zapewne zaliczyl pobocze i wszystko co sie na nim znajduje.

Napisano

Bardzo ważne - sprawdź czy masz pełny bak. Bez tego daleko nie dojedziesz biglaugh.gif

A serio to też się bałem przed wyjazdem do Hansów, a tu auto zrobiło 2x1000 km bez zająknięcia. Bedzie dobrze!

Napisano
  • Autor

Plyny sprawdzam raz w tygodniu. Oczywiście że uzupełnie. Opony nowe - wiec nie powinno byc problemow ale zwroce uwage.

Napisano

Byłem swoja starą asterka przyp Astra F X16SZ w zeszłym roku w Chorwacji, zjechałem nią az do Dubrownika, w sumie 4 200 km, teraz juz niestety nie mam tego auta jezdzi sobie gdzies po Polsce, ale zadnego problemu mi nie sprawił. Poza jedna śmieszna przygoda. W Austrii zerwał sie tłumik ostatni, wsadzilismy go do bagażnika i jechalismy na sportowym wydechu przez 400 km. Na Słowenii znaazłem warsztat, który pospawał tłumik i skosił 30 Euro. Poza ta przygoda bez problemu, nawet oleju brała w normie po tych górach z pełnym załadunkiem i 4 osobami. Miło wspominam tamaten czas Asterka, a szczególnie silniki SZ i SZR sa godne polecenia, mozna smiało im zaufac!

Napisano

Miło wspominam

> tamaten czas Asterka, a szczególnie silniki SZ i SZR sa godne

> polecenia, mozna smiało im zaufac!

Mogę potwierdzić. Sam mam X16SZ (Astra sprowadzona z Rajhu) i powiem szczerze, że z silnikiem nie mialem jeszcze problemów. A juz ponad 50 tysiecy Km przejechalem (łączny przebieg to 155 tysiaków). Troszke czasem obroty zafalują, ale nigdy nic nie gaśnie i zbiera się ładnie.

Można smialo jechac w dalekie trasy palacz.gif

Napisano

> Miło wspominam

> Mogę potwierdzić. Sam mam X16SZ (Astra sprowadzona z Rajhu) i powiem

> szczerze, że z silnikiem nie mialem jeszcze problemów. A juz

> ponad 50 tysiecy Km przejechalem (łączny przebieg to 155

> tysiaków). Troszke czasem obroty zafalują, ale nigdy nic nie

> gaśnie i zbiera się ładnie.

> Można smialo jechac w dalekie trasy

ja tez jadę do Chorwacji 6 sierpnia, zrobiłem rozrząd razem z pompa wody tydzień temu wymieniłem termostat olej wymienię przed samym wyjazdem (biorę na dolewkę 1L do bagażnika)

Napisano
  • Autor

Rozrząd robiłem w styczniu - przejechane na nim 15 tys. Do tego był wymieniany oczywiscie termostat i pompa wody. Jeszcze sprawdze klocki z przodu. Przy jakiej grubosci kwalifikuja sie do wymiany ?

Napisano

Zobacz TUTAJ

Ja właśnie jestem po takim wyjeździe. Przed samym wyjazdem miałem wymieniane uszczelniacze zaworowe i nabicie klimy. Przejechałem 4400 km bez żadnego problemu.

Tylko taka może śmieszna sytuacja - jadąc tymi krętymi dróżkami nad Adriatykiem dopadła mnie nagle refleksja, że na następny taki wyjazd trochę nowsze oponki bo moje już leciwe a te barierki rachityczne... I dokładnie w tym momencie BUM!:

341.jpg

Ta terenówka się po oponie przejechała, na szczęście była przede mną :-)

Napisano

co do silnika to nie zawiele podpowiem pozatym że troszkę w w gorących warunkach może popracować czyli jak wóz ma swoje lata lepiej sprawdzić węże czy nie parcieją. Kilka razy mijałem właśnie takie awarie za granicą. Pozatym wważam że warto mieć dobre heble i nie jechać na łysych oponach bo jak dociążysz wóz to może być nieciekawie w zakrętach w górach. Z spraw innych o które nie pytasz ale warto wspomnieć że warto nabić azot w oponki, mieć koncentrat płynu do spryskiwaczy bo płyn lubi się kończyć w szczerym polu. Warto mieć na wszelki wypadek jakiś rodzaj ubezpieczenia z holowaniem. Celnicy pytają o zieloną kartę.

Klima to podstawa, naprawdę warto też pożyczyć nawigację na czas wyjazdu - dla mnie była BARDZO użyteczna. No i pamiętaj że u po drodze są inne ograniczenia prędkości.

Napisano

Celnicy pytają o zieloną

Od 1 maja 2004 r. po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej bez Zielonej Karty możemy jeździć do: Austrii, Belgii, Chorwacji, na Cypr, do Czech, Danii itd. więc nie trzeba jej mieć.

W sobotę jade już czwarty raz do Dubrovnika cool.gif

Napisano

> Celnicy pytają o zieloną

> Od 1 maja 2004 r. po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej bez

> Zielonej Karty możemy jeździć do: Austrii, Belgii, Chorwacji, na

> Cypr, do Czech, Danii itd. więc nie trzeba jej mieć.

> W sobotę jade już czwarty raz do Dubrovnika

zgadzam się ale ja zawsze biorę , raz zmieniłem trasę i się przydała w serbii. Karta w Polsce nic nie kosztuje, ale na przejściu granicznym np. 12 w nocy to koszt może być różny.

Napisano

Zmień ciśnienie w oponach przed wyjazdem. Samochód z pełnym obciążeniem musi mieć dużo wyższe ciśnienie w tylnych oponach. U mnie w kombi bez obciążenia jest 2,1 z pełnym obciażeniem 3,4.

Napisano

> z pełnym obciażeniem 3,4.

Nie przesadziłeś? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> z pełnym obciażeniem 3,4.

Mi się też wydaje że coś za dużo, ja daję przy 4 osobach i max bagażu 2,4 na tył w HB

Napisano

Tyle jest napisane na klapce wlewu paliwa i tyle dopompowałem jadąc pod koniec czerwca do Włoch na wakacje. I powiem szczerze, że nie czułem, że mam załadowany samochód. Autostradą jechałem 140-160 km/h i bardzo łanie się prowadził, a w Alpach trochę krętych autostrad jest. Powiem tak: to jest mój nasty samochód i dopiero teraz zauważyłem tak dużą różnicę w ciśnieniu między samochodem, którym jeździ jedna osoba ( na codzień ), a samochodem załadowanym ( np. przy wyjeździe na wczasy). Przód pusty 2,4, pełny 2,5, tył pusty 2,1, pełny 3,4. Oczywiście dla kombi, dla HB będzie pewnie mniejsza różnica.

Napisano

> Tyle jest napisane na klapce wlewu paliwa

A jaki masz rozmiar opon?

Napisano

> 195/60R15

Zajrzałem do instrukcji Astry G i kurna rzeczywiście dla kombiaka diesla zalecane jest 3,4 na tył przy pełnum obciążeniu. Człowiek się uczy cale życie.... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Ja też się wybieram do Chorwacji w sierpniu , mam trochę obaw o opony. Z tyłu mam z 2000 roku jeszcze oryginały fabryki z przodu jakieś klebery. Mam nadzieje że będzie ok (tfu, tfu).Silnik jeszcze zdrowy.

Napisano

> Ja też się wybieram do Chorwacji w sierpniu , mam trochę obaw o

> opony. Z tyłu mam z 2000 roku jeszcze oryginały fabryki z przodu

> jakieś klebery. Mam nadzieje że będzie ok (tfu, tfu).Silnik

> jeszcze zdrowy.

mi padly 2 zarowki jedna wjezdzajac do wiednia i druga z powrotem wyjezdzajac z wiednia smile.gif a na dodatek przed wiedniem w powrocie kolo godz 22 padl cylinderek i bez hamulcy caly wieden do grancy z czechami i tam naprawa wink.gif

poza tym bryczka sprawowala sie bezblednie

pozdr

ps. jak przez czechy to zaraz za granica dokladnie pilnowac predkosci wedlog pzepisow bo zona mandat zaplacila wink.gif

Napisano

Podobno chorwackie prawo wymaga by samochód posiadał linkę holowniczą i dwa trójkąty ostrzegawcze.

Szerokiej drogi.

Napisano

Ja właśnie wróciłem ze Słowenii. Astra spisała się wzorowo ok.gif na autostradach bez piernięcia cały czas 140km/h. Co prawda nigdy nie brała oleju, a na dystansie 3000km podczas wycieczki wciągnęła 0,7l, ale to chyba normalne, bo gazu nie żałowałem. Teraz doceniłem, co znaczą nowe amorki, opony i hamulce... na tym na prawdę nie warto oszczędzać.

A co do porad: warto zabrać olej na dolewki, może płyn chłodniczy, żarówki na wymianę, dobrze wyposażoną apteczkę )nie tylko ze względu na kontrolę), dobre mapy i zapas redbull'a zlosnik.gif

a jak byłem we Włoszech to astra zrobiła okrągły wynik: 250kkm zlosnik.gif dowód w załączniku

post-65083-14352485153483_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.