Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co mogl mi zrobic policjant??? - dluuugie

Featured Replies

Napisano

Sytuacja mniej wiecej jak na szkicu.

Jade sobie droga dwupasmowa w terenie zabudowanym (dosyc szybko) i jakies 50 m. przede mna dostrzegam policjanta stojacego kolo motoru na zatoczce dla autobusow, ktory szybko siega po suszarke, mierzy nia do mnie (ok. 1-2 s, nie dluzej) i ledwo co zdaza machnac mi lizakiem (bylem wtedy juz okolo 8-10m. przed nim i jechalem lewym pasem). No wiec moj pierwszy odruch to hamulec, ale nim zdazylem troche wyhamowac, to juz bylem z 50m. za nim. Od policjanta na motorze do ronda bylo jakies 250m, a przed rondem stoi stacja CPN. No i tak sobie mysle, gdzie tu sie zatrzymac (zeby zatrzymac sie na prawym pasie jezdni, to musialbym zajac caly pas, gdyz nie bylo mozliwosci wjazdu na zaden chodnik, poniewaz staly tam drzewa). Zerkam w lusterko, czy juz zaczal sie poscig busted.gif ale nie widze policjanta na motorze za mna, a zatoczke zaslanialy mi drzewa. Nastepna mysl, to taka, zeby zjechac na stacje CPN i tam poczekac, ale skoro mnie nie goni, to na co mam czekac hmm.gif Tak wiec postanowilem objechac rondo, wrocic do pana busted.gif i tak tez zrobilem - jak na szkicu. Pan policjant stal wciaz przy motorze spineyes.gif Dzien dobry, gadka szmatka i policjant mowi, ze bedzie mandat za przekroczenie predkosci (96km/h - 300zl). Ja patrze na suszarke, ktora lezy na motorze, ale pomiar juz dawno wykasowany, wiec mowie, ze mandatu nie przyjme, bo skad mam wiedziec, czy jechalem te 96km/h, skoro nic nie widac. No wiec pan policjant mowi, ze w takim razie przyjme mandat 500zl za niezatrzymanie sie do kontroli. Wiec ja znowu swoje: - Jak to za niezatrzymanie sie do kontroli, przeciez pan mnie nie gonil, tylko ja przyjechalem do pana, a poza tym, to jak i gdzie mialem sie zatrzymac, skoro wylecial pan w ostatniej chwili. Przeciez nie bede hamowal z piskiem, a poza tym tam nie bylo sie gdzie zatrzymac. Na koniec jeszcze powiedzial, ze do tego bedzie 200zl. za przekroczenie podwojnej ciaglej, kiedy zawracalem do niego z przeciwnego pasa, czym mnie juz normalnie rozbroil spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif No wiec ja mowie do niego, ze moze jeszcze da mi mandat za to, ze zatrzymalem sie na zatoczce dla autobusow rotfl.gif Cos tam sie usmiechnal, jeszcze troche podyskutowalismy (cos wspomnial, ze nie musial mi pokazac predkosci na suszarce, bo wystarczyloby, zeby opisal to w protokole, ze jechalem 96km/h), no i stanelo w koncu na 100zl i jednym punkcie karnym. ok.gif

Teraz pare pytanek:

1) Jak to jest z tym pomiarem - moglem nie przyjac mandatu, skoro mi tego nie udokumentowal)

2) Jak to jest z tym niezatrzymaniem sie - mogl mi wlepic mandat, skoro mnie nie gonil, a ja sam do niego przyjechalem

3) No i ta podwojna ciagla - niby przekroczylem, ale to juz chyba byloby nienormalne, zebym znowu jechal do nastepnego skrzyzowania (jakies 500m) i zawracal - wtedy moglby pomyslec, ze sobie jaja z niego robie, ze tak mu jezdze pod nosem.

Co o tym sadzicie??? 274833714-wezyk.JPG

Acha, powiedzial, ze mnie nie gonil, bo bylo slisko i nie chcial narazac wlasnego zdrowia.

Napisano

w sumie nie jestem pewien to sie nie wypowiem narazie ale bardzo czekam na opinie innych

Napisano
  • Autor

> w sumie nie jestem pewien to sie nie wypowiem narazie ale bardzo

> czekam na opinie innych

To ja moze jeszcze zadam jedno pytanie:

Czy w przeciagu GÓRA 2sek. mogl mi zmierzyc predkosc na suszarce - a moze tylko blefowal hmm.gif

Napisano

Popełnił kolega kilka błędów- łącznie z przekroczeniem prędkości. Ale do rzeczy: należało zatrzymać się po bezpiecznym wyhamowaniu i czekać (nawet jeżeli byłoby to tamowanie ruchu). Policjant nie mógł ukarać za niezatrzymanie dlatego, że warunkiem jest "niezatrzymanie się w celu uniknięcia kontroli". Jeżeli kolega zawrócił to nie było podstaw do ukarania. Linia - wykroczenie musi być czynem społecznie szkodliwym a ja nie dopatruję się w tym manewrze czynu zabronionego. Można iść dalej - sygnał dawany przez policjanta ma pierwszeństwo przed znakami.

Jednym słowem kolega spanikował. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Popełnił kolega kilka błędów- łącznie z przekroczeniem prędkości. Ale

> do rzeczy: należało zatrzymać się po bezpiecznym wyhamowaniu i

> czekać (nawet jeżeli byłoby to tamowanie ruchu). Policjant nie

> mógł ukarać za niezatrzymanie dlatego, że warunkiem jest

> "niezatrzymanie się w celu uniknięcia kontroli". Jeżeli kolega

> zawrócił to nie było podstaw do ukarania. Linia - wykroczenie

> musi być czynem społecznie szkodliwym a ja nie dopatruję się w

> tym manewrze czynu zabronionego. Można iść dalej - sygnał dawany

> przez policjanta ma pierwszeństwo przed znakami.

> Jednym słowem kolega spanikował. Pozdrawiam

Wnioskuje z tego, ze jedynym powodem dla ktorego W DANEJ SYTUACJI moglem dostac mandat, bylo przekroczenie predkosci. No dobrze, ale jak to jest z tym pomiarem - mogl mi go nie pokazac na urzadzeniu pomiarowym i wystawic mandat???

W sumie, to ja sam nawet nie wiem za co dostalem ten mandat, bo nie wnmikalem nawet zlosnik.gif

Na blankiecie jest:

niezastosowanie sie do znaku P-21

"upom" czy cos takiego (nieczytelne) - wył.

art. 9261 KW paragraf 90 (chyba) KRD - cokolwiek by to nie znaczylo niewiem.gif

Napisano

To jest kabaret - znak P czyli linia art. 92 paragraf 1 kw. - niestosowanie się do znaków i sygnałów drogowych. Dzielną mamy policję.

Napisano

> To jest kabaret - znak P czyli linia art. 92 paragraf 1 kw. -

> niestosowanie się do znaków i sygnałów drogowych. Dzielną mamy

> policję.

Policjanci często lutując się nad zatrzymanymi za wykroczenia kombinują jakby dac niższy mandat i potem wychodzą kwiatki.

Zimą wystarczyło by wypisać za niemanie świateł hehe.gif

Napisano

A gdyby kolega zatrzymał się przy prawej krawędzi i podszedł do policjanta to dostałby mandat za przechodzenie w miejscu niedozwolonym yay.gif

Napisano
  • Autor

> policję.

Czyli dostalem za uczciwosc, bo i tak musialem dostac spineyes.gif

Napisano

Jeżeli się kolega nie obrazi to za głupotę i nieznajomość prawa.

> Czyli dostalem za uczciwosc, bo i tak musialem dostac

Napisano
  • Autor

> Jeżeli się kolega nie obrazi to za głupotę i nieznajomość prawa.

Ano wlasnie - glupota nie boli, a nieznajomosc prawa nie usprawiedliwia - tak to mniej wiecej wyglada ok.gif

Napisano

> Policjanci często lutując się nad zatrzymanymi za wykroczenia

> kombinują jakby dac niższy mandat i potem wychodzą kwiatki.

> Zimą wystarczyło by wypisać za niemanie świateł

Zawsze można za komórkę przy uchu.

Napisano

> Zawsze można za komórkę przy uchu.

albo niezapiete pasy zlosnik.gif

Napisano

A bo ci policjanci to też maja czasem refleks, myśle, że takim wyskakiwaniem w ostatniej chwili to sami stwarzają większe zagrożenie niż ten kierowca przekraczający prędkość, bo na widok migającego lizaka to napawde można jakąś głupote zrobić jeśli ci z krzaków zamacha w ostatnije chwili, a to wszystko przez to, że nasza policja się po krzakach chowa, przepraszam o co w tym chodzi, bo chyba o zarobienie jak największej kasy i wypisanie jak najwięcej mandatów,a policja powinna służyć bezpieczeństwu na drodze i wymuszać stosowanie się do przepisów a nie w partyzantów się bawić.

Napisano

> Policjanci często lutując się nad zatrzymanymi za wykroczenia

> kombinują jakby dac niższy mandat i potem wychodzą kwiatki.

Nad jednym gościem tak się ostatnio litowali (wychodziło mu 500 zł za przejazd na wczesnym czerwonym), że w końcu wzięli 100 bez kwitka. Słyszałem, jak głuchoniemy opowiadał, że ślepy to widział na własne oczy (to tak na wypadek, gdyby kol. policjant prosił o szczegóły). 893goodvibes.gif

Napisano

ja kiedyś miałem ciśnienie na siiiku... I leciałem sobie z Płońska do Łomianek szukając kulturalnej stacji benz... I tak sobie przeleciałem 160 koło policji z radarem na ograniczeniu do 70... Widziałem, że mnie namierzają, ale lizak zobaczyłem dopiero we wstecznym... Byłem świadomy czynu przekroczenia prędkości i niezatrzymania się do kontroli, ale ciśnienie było takie, że "niech się dzieje co chce"... Traf chciał, że za niedługo była stacja, gdzie zdążylem w ostatniej chwili... zaraz zadzwoniłem na 112 i powiedziałem o co cho, co jest... Kazali mi zaczekać na linni, po czym zaproponowali przez telefon, żebym resztę trasy pokonał z dozwoloną prędkością i "szerokiej drogi"...

Napisano

> Nad jednym gościem tak się ostatnio litowali (wychodziło mu 500 zł za

> przejazd na wczesnym czerwonym), że w końcu wzięli 100 bez

> kwitka.

To jest akurat CHAMSTWO. O ile akceptuje "zmiane wykroczenia" na mandacie z litości dla kierowcy to ŁĄPÓWKARSTWA nie zamierzam tolerować.

Napisano

> To jest akurat CHAMSTWO. O ile akceptuje "zmiane wykroczenia" na

> mandacie z litości dla kierowcy to ŁAPÓWKARSTWA nie zamierzam

> tolerować.

Wiem, że ten klient był wyjątkowo tępy, ale różnica 400 złotych w końcu do niego dotarła i "dogadał się".

Podobno ma wystąpić razem z tą załogą w następnym odcinku "Drogówki". busted.gifzlosnik2.gif

Mandaty są za drogie. Płace za niskie. Uczciwość bardzo podrożała. Zaradność zawsze była w cenie.

Napisano

> nigdy nie dałeś?

nie biglaugh.gif i nie zamieram dawac. Jakos moralnosc mowi mi, ze lepiej zaplacic wyzszy mandat niz dac komus lapowke smile.gif

Napisano

> Nad jednym gościem tak się ostatnio litowali (wychodziło mu 500 zł za

> przejazd na wczesnym czerwonym), że w końcu wzięli 100 bez

> kwitka.

słabo gadał biglaugh.gif

ja za to samo dostałem 100zł z kwitkiem zlosnik.gif

co prawda były pkty ale i tak uważam że mój sposób jest lepszy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ja kiedyś miałem ciśnienie na siiiku... I leciałem sobie z Płońska do

> Łomianek szukając kulturalnej stacji benz... I tak sobie

> przeleciałem 160 koło policji z radarem na ograniczeniu do 70...

> Widziałem, że mnie namierzają, ale lizak zobaczyłem dopiero we

> wstecznym... Byłem świadomy czynu przekroczenia prędkości i

> niezatrzymania się do kontroli, ale ciśnienie było takie, że

> "niech się dzieje co chce"... Traf chciał, że za niedługo była

> stacja, gdzie zdążylem w ostatniej chwili... zaraz zadzwoniłem

> na 112 i powiedziałem o co cho, co jest... Kazali mi zaczekać na

> linni, po czym zaproponowali przez telefon, żebym resztę trasy

> pokonał z dozwoloną prędkością i "szerokiej drogi"...

hehe.gifok.gif

Napisano

> policję.

rotfl.gif

Jakże zabawnie to brzmi w poście kolegi Policjanta...

Napisano

> Jakże zabawnie to brzmi w poście kolegi Policjanta...

A tym że pamiętaj, że kolega Policjant opuścił już policję po stosownej wysłużonej liczbie lat i działa gdzie indziej.

Napisano

> A tym że pamiętaj, że kolega Policjant opuścił już policję po

> stosownej wysłużonej liczbie lat i działa gdzie indziej.

No coś chyba słyszałem, ale nie byłem do końca pewny...

Napisano

Policjantem jest się całe życie. Jeżeli oceniam zachowanie policjanta to w kontekście jak ja bym postąpił. W tej sytuacji napewno nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.