Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Chwalę się] Komputer pokładowy w Astrze F

Featured Replies

Napisano

Od zawsze chciałem taki mieć, przede wszystkim chodziło mi o funkcje chwilowego spalania.

Zaraz po zakupie Astry udało mi się kupić niedrogo MIDa, niestety założyłem też LPG i nie było możliwości dostosowania MIDa do instalki, tak, żeby chociaż pokazywał przybliżone wartości, więc musiałem go odsprzedać. Poszedł chyba nawet do autokacikowicza z północy Polski.

Szukałem jakiegoś komputera niefabrycznego, ale takiego, którego będzie można wkomponować w deskę Astry. Przeglądałem kilka aukcji, jakieś drogie produkty w sklepach internetowych i w końcu po jakimś linku i telefonie trafiłem na stary dobry Autokącik, gdzie dwaj zdolni Skodziarze skonstruowali sprytny wynalazek oparty na małym wyświetlaczu z telefonu Nokia.

Akurat udało mi się skontaktować z tym, który zajmował się produkcją i akurat miał na zbyciu taki jeden egzemplarz z oddzielnym wyświetlaczem. W sam raz dla mnie. Cena trochę wysoka, bo 250 zł, ale udało mi się kupić taniej, sytuacja także i tu mi sprzyjała, ale nie będę się o tym rozpisywał.

Generalnie komputerek posiada opcje:

- wskazanie aktualnej prędkości

- wskazanie średniej prędkości na przebytym dystansie,

- wskazanie liczby km na przebytym dystansie,

- wskazanie maksymalnej prędkości (w ogóle i na przebytym dystansie),

- czas przebytego dystansu,

- spalanie chwilowe (dane spalanie obliczane zarówno dla LPG i benzyny) - poniżej 5 km/h pokazuje spalanie w litrach na godzinę, powyżej 5 km/h wyświetla spalanie w litrach na 100 km.

- spalanie średnie na przebytym dystansie,

- ilość paliwa lub LPG w baku w litrach (wraz z sygnałem graficznym i dźwiękowym rezerwy),

- ilość km pozostałych do przejechania na pozostałym paliwie w baku lub zbiorniku,

- obrotomierz,

- termometr zewnętrzny i wewnętrzny (ja mam tylko jedną czujkę, wewnątrz auta (zewn. w TIDzie), więc zewn. i wewn. pokazuje jednakową wartość.

- przypomnienie o zapaleniu świateł (w zamyśle było to na sezon zimowy, ale twórcy przewidzieli możliwość zdefiniowania daty włączenia i wyłączenia komunikatu, ja ustawiłem na cały rok) przypomnienie włącza się po przekręceniu kluczyka, wyłącza po włączeniu świateł.

- dane takie jak zegar, data,

- istnieje możliwość zdefiniowania przerw w dystansie (np. na obiad w trasie), np. 30 minut, po upływie czasu komputer zaczyna liczyć nowy dystans i prawie wszystkie dane o poprzedniej trasie są zerowane (można też wyzerować ręcznie), jeśli zaczniemy ponowną jazdę przed upływem zdefiniowanej przerwy, komp. kontynuuje pomiary,

- pamięć danych z 25 ostatnich tras z datą i godziną rozpoczęcia.

- pomiar napięcia instalacji elektrycznej,

- automatyczne przełączanie benzyna / gaz

- pomiar przyspieszenia dla dwóch dowolnie zdefiniowanych progów szybkości, dla odcinka.

- inspekcja oleju (przegląd),

- regulacja kontrastu wyświetlacza + opcja rewersu wyświetlacza (tzw. negatyw)

i pewnie coś jeszcze pominąłem,

Odświeżanie wszystkich danych na ekranie następuje co 1 sekundę.

Urządzenie jest naprawdę zmyślne.

Konieczne było podłączenie pod przewody od:

- +12

- +12 po stacyjce,

- sygnał zapalonych świateł,

- masa,

- sygnał idący od ECM do wtryskiwacza,

- +12 po przełączeniu na LPG

- sygnał prędkości,

- sterowanie przyciskiem w dół,

- sterowanie przyciskiem w górę,

- czujka lub czujki temperatury (w zestawie z komputerem)

Większość z nich znalazłem za TIDem.

Kalibracja kompa:

- Kalibracja prędkości - na przebytym odcinku min. 10 km komputer zlicza ilość impulsów z sygnału prędkości i po zakończeniu kalibracji wprowadzamy liczbę przebytych km.

W efekcie zostaje uaktywniona funkcja liczenia km i funkcje związane z prędkością. Po kalibracji urządzenie wskazuje prędkość taką samą jak TID w zakresie do +53 km/h, a np. przy licznikowym 110 km/h, pokazuje faktyczną szybkość około 100 km/h, więc chyba OK.

- Kalibracja wtrysku (oddzielnie dla benzyny i dla LPG. W skrócie wygląda to tak, że tankujemy np. LPG do pełna, włączamy kalibrację, jeździmy aż do końca gazu w butli i wyłączamy kalibrację. Komputer liczył ile ECM w tym czasie wysłał impulsów do otwarcia wtryskiwacza, a my podajemy ile litrów zatankowaliśmy i on sobie na tej podstawie oblicza dawkę paliwa na 1 impuls. Spalanie obliczane jest także na podstawie obrotów silnika.

Wiem, że dla LPG nie jest to dokładne wskazanie, twórca komputera również o tym informuje, ale na dystansie 360 km zrobionych na baku komputerowi po dokładnej kalibracji udało się wskazać koniec LPG w baku z dokładnością do około 20 km (wskazał koniec za wcześnie).

To tak w skrócie, dla dociekliwych polecam przeszukanie kącika Skody, są tam zdjęcia z 2005 roku, kiedy komp. powstał i nie miał jeszcze tylu funkcji.

A tu zdjęcia zamontowanego urządzenia u mnie w Astrze:

Taki zestaw dostałem od twórcy, czyli komputer wraz z buzerkiem, wyświetlacz, czujka temperatury i "zestaw montażowy":

279333189-P6210473.JPG

279333189-P6210477.JPG

279333189-P6210480.JPG

279333189-P6210484.JPG

A tak wygląda zamontowany w samochodzie.

Patent z przyciskami w dźwigni wycieraczek zapożyczony z naszego forum smile.gif (pomysł Kolegi tytus5 ok.gif)

279333189-P7160574.JPG

279333189-P7160578.JPG

W trybie macro i z braku zgubionej szybki, którą muszę dorobić obudowa nie wygląda zbyt estetycznie, ale normalnie nie widać niedociągnięć i nierówności. Niestety zdążyłem przed montażem zgubić tą szybkę powiększającą frown.gif

Tu widać przypomnienie o konieczności zapalenia świateł, miga napis ŚWIATŁA i słychać delikatny, aczkolwiek dobrze słyszalny przerywany gong buzera (ta opcja jest super)

279333189-P7160579.JPG

Tu po włączeniu świateł, zamiast migającego napisu pojawia się wskazanie spalania aktualnego + pozostałe dane: czas jazdy, napięcie ładowania aku, srednie spalanie, przebyty dystans i temperatury (zdjęcie zrobione w nocy):

279333189-P7260024.JPG

Tutaj pokazana inna konfiguracja wyświetlania danych na głównym ekranie (można niemal dowolnie konfigurować na stale lub tak, żeby sie czasowo zmieniało - tu zwiększona pozycja aktualnej prędkości)

279333189-P7160583.JPG

Tu po przełączeniu na LPG

279333189-P7160584.JPG

Następny ekran (przełączane przyciskami) pokazuje czas jazdy na przebytym dystansie, długość dystansu oraz spalone paliwo na tym dystansie

279333189-P7160585.JPG

Następny ekran: średnia szybkość, maksymalna szybkość oraz średnie spalanie na przebytym dystansie

279333189-P7160586.JPG

Następny ekran wskazuje ilość paliwa w baku (w zależności LPG lub benzyna), ilość km możliwych do przebycia na pozostałym paliwie (obliczane na pdst. chwilowego zużycia paliwa) oraz chwilowe zużycie paliwa

279333189-P7160587.JPG

Na następnym ekranie widać dane o przebytej liczbie km na danym dystansie, liczbie spalonego LPG oraz benzyny na tym dystansie, średnie spalanie aktualnego paliwa oraz chwilowe spalanie, na samym dole obroty silnika

279333189-P7160587.JPG

Następny ekran to dane czasów przyspieszeń (zdefiniowałem progi 100 km/h i 120 km/h) [znaki zapytania oznaczają, że nie używałem tej opcji i żadne wartości nie były tam naliczone)

279333189-P7160590.JPG

Kolejny ekran pokazuje czas przejechania zdefiniowanego dystansu od startu (można mierzyć na 1/4 mili hehe.gif

279333189-P7160591.JPG

Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki komputer pokazuje zdefiniowany czas przerwy w trasie (np. na wypicie kawy lub zjedzenie obiadu), po jego upływie zeruje naliczone wartości, jeśli włączymy zapłon przed upływem, kontynuuje naliczanie danych

279333189-P7160594.JPG

A tu nieco rozmazane zdjęcie nocne:

279333189-P7260019.JPG

post-15760-14352485494047_thumb.jpg

Napisano

fajowe !

ja mam tylko 1 ale: niech wymienią wyświetlacz na 4(2) wersowy lcd to idealnie by spasowało w miejsce tida/mida

Napisano

wszystko ładnie ok.gif

tylko ten wyświetlacz... wink.gif

wiele osób tylko dlatego tego nie kupuje...

Napisano

tak na marginesie ile cię to kosztowało?

fajny bajerek smile.gif

Napisano

Witam

Moze dasz jakies konkretne namiary ???

Napisano

Wszystko ładnie tylko ten wygląd sciana.gif

Napisano
  • Autor

> fajowe !

> ja mam tylko 1 ale: niech wymienią wyświetlacz na 4(2) wersowy lcd to

> idealnie by spasowało w miejsce tida/mida

No właśnie chodziło mi o to, żeby to był wyświetlacz takiego typu.

Na allegro jest komp z wyświetlaczem w podobnych rozmiarach o których piszesz, ale nie chciałem się pozbawiać TIDa, a tamten komp jest znacznie brzydszy i o wiele bardziej ubogi, choćłowę tańszy.

EDIT: Chodzi Ci o taki ? Hmmm, zastanawiałem się nad nim, ale wolałem sprawdzone i już mimo wszystko chyba ładniejsze jeśli można tak powiedzieć rozwiązanie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko ładnie tylko ten wygląd

Na żywo naprawdę nie wyugląda źle. Ale w końcu jest to niefabryczny element, na który z resztą nie ma sensownego miejsca w desce. A w wycinanie dziur w plastikach i umieszczanie tam wyświetlacza też się nie chce bawić.

Napisano
  • Autor

> wszystko ładnie

> tylko ten wyświetlacz...

> wiele osób tylko dlatego tego nie kupuje...

Widać to kwestia upodobań, bo ja właśnie szukałem czegoś z małym wyświetlaczem i ten mi bardzo pasuje.

Choć najlepiej byłoby dostosować do tego wyświetlacz z MIDa, ale czy taka rzeźba ma w ogóle sens...?

Napisano
  • Autor

> tak na marginesie ile cię to kosztowało?

> fajny bajerek

Cenę wyjściową podałem w na początku posta, ja wynegocjowałem niższą...

Napisano

> Choć najlepiej byłoby dostosować do tego wyświetlacz z MIDa, ale czy

> taka żeźba ma w ogóle sens...?

jakby ktoś miał do tego łeb, dobre chęci i kupę czasu.... zlosnik.gif

to mógłby coś wyrzeźbić wink.gif

Napisano
  • Autor

> to mógłby coś wyrzeźbić

Ale gafa, już poprawiłem.

Niedawno wstałem i chyba jestem jeszcze trochę zaspany smile.gif

Napisano
  • Autor

> Witam

> Moze dasz jakies konkretne namiary ???

Szukać się nie chce? pisałem, ze jest z kącika Skody...

Proszę

Napisano

To co pokazałeś na allegro jest całkiem nie złe. Ciekaw jestem tylko czy moja Astra ma czujnik predkości o jakim pisze autor aukcji??

Napisano

> To co pokazałeś na allegro jest całkiem nie złe. Ciekaw jestem tylko

> czy moja Astra ma czujnik predkości o jakim pisze autor aukcji??

ma

Napisano
  • Autor

> To co pokazałeś na allegro jest całkiem nie złe. Ciekaw jestem tylko

> czy moja Astra ma czujnik predkości o jakim pisze autor aukcji??

ma, moje urządzenie też jest pod niego podłączone. W wersjach z TIDem można było sprawdzać prędkość do 53 km/h przytrzymując dłużej oba przyciski wyświetlacza, w MIDzie pokazywało prędkość bez ograniczeń, w DIDzie nie pokazywało wcale.

Napisano

> ma, moje urządzenie też jest pod niego podłączone. W wersjach z TIDem

> można było sprawdzać prędkość do 53 km/h przytrzymując dłużej

> oba przyciski wyświetlacza, w MIDzie pokazywało prędkość bez

> ograniczeń, w DIDzie nie pokazywało wcale.

a nie wiesz czy jest jeszcze mozliwosc zakupienia takiego komputerka? Ty masz kompa z innym programem niz dla skody? bo w tym linku co podales autor psal, ze wskazania beda prawidlowe tylko w skodzie.

Napisano
  • Autor

> a nie wiesz czy jest jeszcze mozliwosc zakupienia takiego komputerka?

> Ty masz kompa z innym programem niz dla skody? bo w tym linku co

> podales autor psal, ze wskazania beda prawidlowe tylko w

> skodzie.

O dostępnośc najlepiej pytaj autora, ja kupiłem jego egzemlaż, a sam pracował nad czymś nowym.

Co do uniwersalności, to jak widać chociażby po zdjęciach i po opcjach z jego i z mojego wątku, to sporo funkcji dołożono, sukcesywnie ulepszano też soft. W tej postaci komputer jest uniwersalny, jest to tylko sprawa kalibracji.

W skrócie pisząc, na 99% podejdzie do Twojego autka smile.gif

Napisano

Chwila ja mam mid -a a prędkości mi nie pokazuje . Azja kolega Klaudio pisze że mid może pokazać prędkość samochodu w danej chwili ty jesteś biegły w tych sprawach jest to prawda?W moim po naciśnięciu obu przycisków na mid-zie podświetla tylko wszystkie ikony i nic więcej

Napisano

> Chwila ja mam mid -a a prędkości mi nie pokazuje

tylko średnią pokazuje...

no i moment po skasowaniu chwilową też zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Masz silnik 1.4, więc wnioskuję, że MID był dokładany... może nie podłączyłeś kabelka od szybkości? Chociaż to powodowałoby brak działania innych funkcji...

Próbowałeś przytrzymać kilka sekund oba przyciski na wyświetlaczu MIDa?

Napisano

> Masz silnik 1.4, więc wnioskuję, że MID był dokładany... może nie

> podłączyłeś kabelka od szybkości? Chociaż to powodowałoby brak

> działania innych funkcji...

> Próbowałeś przytrzymać kilka sekund oba przyciski na wyświetlaczu

> MIDa?

Mid podłączony według opisu z kącika wszystko działa jak należy nawet mam soft pod mój silnik.A sporo tego komputera kolega zrobił z 2 wyświetlaczy też nokia 6280 i ma zamontowany w miejscu mid-a super to wygląda a i opcji ma ogrom wiem że na jednym ma informacje techniczne typu prędkość,obroty,spalanie, informacje o poziomie płynów itp a na drugim temperaturę,czas,datę.Muszę go wypytać ile to kosztowało pracuje w serwisie nokii więc ma dojście do wyświetlaczy

Napisano

> tylko średnią pokazuje...

> no i moment po skasowaniu chwilową też

Po skasowaniu to wiem ale trzeba kombinować a tak na marginesie to koledzy mogli by się zdecydować jeden pisze że pokazuje a drugi że nie pokazuje wiem że w ASTRA G na wyświetlaczu pokazuje ale w F

Napisano
  • Autor

6280 to już kolorowy ekranik, ciekawie musi to wyglądać. jak będziesz miał możliwość to zrób jakąś poglądową fotę i opis funkcji tego kompa.

Napisano

> Chwila ja mam mid -a a prędkości mi nie pokazuje . Azja kolega

> Klaudio pisze że mid może pokazać prędkość samochodu w danej

> chwili ty jesteś biegły w tych sprawach jest to prawda?W moim po

> naciśnięciu obu przycisków na mid-zie podświetla tylko wszystkie

> ikony i nic więcej

bo opcja "dwa przyciski" to w TID-zie działa

w MID-zie tylko test pikseli jest ok.gif

a Klaudio się chyba nieprecyzyjnie wyraził wink.gif

Napisano
  • Autor

> bo opcja "dwa przyciski" to w TID-zie działa

> w MID-zie tylko test pikseli jest

> a Klaudio się chyba nieprecyzyjnie wyraził

Hmm, nie do końca. Myślałem że w MIDzie też tak jest, przepraszam za zamieszanie bow.gif

Napisano

> Po skasowaniu to wiem ale trzeba kombinować a tak na marginesie to

> koledzy mogli by się zdecydować jeden pisze że pokazuje a drugi

> że nie pokazuje wiem że w ASTRA G na wyświetlaczu pokazuje ale w

> F

stosuj jakieś znaki przestankowe, bo ciężko zrozumieć o co Ci chodzi spineyes.gif

MID w astrze F wyświetla prędkość średnią jak już napisałem

w G jest tak samo...

Napisano

> Hmm, nie do końca. Myślałem że w MIDzie też tak jest, przepraszam za

> zamieszanie

eee tam, zakręciłeś tylko troszkę kolegę gepard210 i tyle hehe.gif

Napisano

> 6280 to już kolorowy ekranik, ciekawie musi to wyglądać. jak będziesz

> miał możliwość to zrób jakąś poglądową fotę i opis funkcji tego

> kompa.

bardzo mało go widuje ale jak tylko znajdę czas to z nim pogadam i zrobię Fotki Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano

A ja mam pytanie: gdzie został zamontowany we wnętrzu auta czujnik temperatury wewnętrznej? U siebie też chciałem zamontować czujnik tylko nie wiem gdzie - tak żeby wskazania były jak najbrdziej wiarygodne.

Napisano
  • Autor

> A ja mam pytanie: gdzie został zamontowany we wnętrzu auta czujnik

> temperatury wewnętrznej? U siebie też chciałem zamontować

> czujnik tylko nie wiem gdzie - tak żeby wskazania były jak

> najbrdziej wiarygodne.

Zamontowałem go wewnątrz obudowy kolumny kierowniczej, tuż za kierownicą na dole tej plastikowej obudowy.

Wskazania są dość wiarygodne, nie są wrażliwe na podmuch np. z klimy czy ogrzewania.

Ale jeśli ktoś znalazł lepsze miejsce, to proszę się pochwalić, każda wskazówka mile widziana smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.