Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwyższenie zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiem, że w dobie mody na obniżanie zawieszenia mój problem wydaje się trochę dziwny ale mnie to już zwyczajnie denerwuje.

Teraz, kiedy koleiny na drogach są coraz większe, coraz częściej zdarza mi się zajechać osłoną silnika o wystające karby. Dodam, że osłona wszędzie dobrzye przylega do sanek i nie odstaje.

Według mnie problemem są w tym przypadku sprężyny. I w związku z tym chciałem się zapytać czy normalne (żadne sportowe, utwardzane, itp. ) nowe sprężyny podniosą mi zawieszenie o kilka cm?

Dodam, że z tyłem też mam problem wjeżdżając z równej drogi pod dosyć strome wzniesienie szoruję hakiem.

Przy w pełni dociążonym samochodzie to już masakra. angryfire.gif

Czy koledzy polecają jakieś konkretne rodzaje?

Słyszałem jeszcze o patencie (w/g mnie bardzo wątpliwym) o możliwości rozciągnięcia obecnych springów tak żeby zyskać te pare cm.

Czy ktoś z kolegów może wypowiedzieć się na ten temat, może ktoś już to przerabiał? niewiem.gif

Pozdrawiam

Napisano

kurde czytam i nierozumiem, może sprężyny masz już wychechłane i autko glebe Ci zaliczyło.......

mam viki kombi, zawieche mam obniżoną o 30 mm i nigdy nie zdarzyło mi się szornąć spodem o nic.

daj fotkę autka jak stoi bez obciążenia.

Napisano
  • Autor

> daj fotkę autka jak stoi bez obciążenia.

niestety nie mam aparatu ale tak na oko to prześwit między podłożem a dolną krawędzią zderzaka jest w/g mnie niewielki (może około 20-25 cm)

Napisano

dziwne :/ może spręzynki są już stare i po prostu siadły?

słyszałem że ktoś wkładał spręzyny z kombi do HB i tył był wysoko ale nie wiem jak to się ma do sedana :/

można też założyć sprężyny od astry g ale one nie podniosą autka tylko je trochę utwardzą :/

Napisano
  • Autor

> dziwne :/ może spręzynki są już stare i po prostu siadły?

> słyszałem że ktoś wkładał spręzyny z kombi do HB i tył był wysoko ale

> nie wiem jak to się ma do sedana :/

> można też założyć sprężyny od astry g ale one nie podniosą autka

> tylko je trochę utwardzą :/

Mnie też to dziwi, bo jak patrzę na inne asterki to jednak są wyżej. Ciekawe jest to, że z wierzchu wyglądają całkiem przyzwoicie (na ale w końcu to nie wygląd stanowi o własnościach sprężynujących sprężyn). Ciekawi mnie tylko czy gdybym się rzucił na nowe to czy samochód byłby wyżej...

Napisano

> Mnie też to dziwi, bo jak patrzę na inne asterki to jednak są wyżej.

to kolego wydaje mi się że sprężyny powiedziały już 30.GIF

kup nowe, idz do sklepu albo jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika poradzą Ci co zrobić

Napisano
  • Autor

> to kolego wydaje mi się że sprężyny powiedziały już

> kup nowe, idz do sklepu albo jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika

> poradzą Ci co zrobić

A jakie koledzy polecacie?

Napisano

> A jakie koledzy polecacie?

nie mam pojęcia, nigdy nie wymienialem sprężyn....

Napisano
  • Autor

> Lesjöfors

Szukałem na allegro i z tego co wiem sprzedający piszą, że firma mieści się w Szwecji. Ciekawe gdzie były robione cfaniaczek.gif ?

Napisano

> Szukałem na allegro i z tego co wiem sprzedający piszą, że firma

> mieści się w Szwecji. Ciekawe gdzie były robione ?

jak to gdzie "MADE IN CHINA" grinser006.gif

Napisano

Mam podobny problem: gdy z tyłu siedzą dwie osoby, to przy przejeździe przez śpiących policjantów szoruję tyłem. Jak rozwiążesz sprawę, napisz.

Pozdrawiam.

Napisano

proponuje sprężyny kupić, używki z jakiejś Astry F z Gliwic - powinieneś dostać z nie wielkim przebiegiem, zdaje się że w nich był pakiet na złe drogi

Napisano

> proponuje sprężyny kupić, używki z jakiejś Astry F z Gliwic -

> powinieneś dostać z nie wielkim przebiegiem, zdaje się że w nich

> był pakiet na złe drogi

Niestety nie masz racji

Napisano

>Ciekawi mnie tylko czy gdybym się rzucił na nowe to

> czy samochód byłby wyżej...

Na pewno jak założysz nowe sprężyny to będzie wyższa o kilka cm. Jak wymienialem sprężyny w astrze swojej serce.gif to wyraźnie przód się podniósł i pozostał wyżej w porównaniu ze starymi sprężynami-wymieniany był tylko przód.

Domowym sposobem jest kupno gum do sprężyn-koszt 5zł/szt- i wkręcenie ich w zwoje sprężyn.Też autko się trochę podniesie. Ważne żeby wkręcać je u nasady sprężyny-nigdy w połowie bo pękną wtedy.

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

J miałem ten sam problem, ale ja mialem obnizone auto i nie dalo sie jezdzic, szczególnie po wrocławiu. Kupilem uzywki na szrocie. Wybralem z ilku kompletów najwyzsze. Podejrzewam ze sa z kombi bo troche utwardzily mi zwieszenie. Od wymiany nie ma problemu z koleinami. Z tego co czytalem to pasuja tez na tyl sprezyny od Vectry A i pdnoszą zawieszenie. Zatem nic tylko kupic sprezyny. ok.gif

Napisano

Swoje sprezyny zdemontowalem i dalem do kowala na rozciagniecie. Koszt 40 PLN, tył ladnie w górze. Z rozciaganiem trzeba uwazac bo czasem kowal przehartuje sprezyny i potrafia peknać jak obciażysz samochod. Gosciu u ktorego robilem zajmuje sie sprezynami i resorami od 40 lat i jest godny polecenia. Jezdze na tych sprezynach od 1,5 roku i jest OK. Tył podniosłem po zamontowaniu LPG.

Po wakacjach mam zamiar przod troche podniesc.

IMG_0136.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

Przymierzam się do wymiany sprężyn i myślę, żeby na tył założyć springi od kombi.

Czy ktoś z kolegów wie o ile wyższe są te sprężyny od normalnych dedykowanych do sedana ?

I jeszcze jedno - czy podniesienie tyłu (przez zamontowanie nowych sprężyn) nie spowoduje obniżenia przodu?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do wymiany sprężyn i myślę, żeby na tył założyć

> springi od kombi.

> Czy ktoś z kolegów wie o ile wyższe są te sprężyny od normalnych

> dedykowanych do sedana ?

Tylne sprężyny od kombii i HB widoczne są w załączniku - od kombii są znacznie wyższe.

Ja w swojej AI HB założyłem spręzyny od Nexii i tył podniósł się o ok. 2 - 2.5cm, z czego jestem zadowolony. Poza tym nie zauważyłem pogorszenia standardu poruszania się.

Nie mam informacji, ale coś mi się wydaje, że sprężyny tylne od sedana i HB są takie same, więc możan prawdopodobnie kupić je zamiennie.

post-4937-14352486109117_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.