Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I wsza generacja Gaz c14nz ma ktoś??

Featured Replies

Napisano

witam chciałbym uslyszec wypowiedzi uzytkownikow asterek zagazowanych instalacja pierwszej generacji (czyli bez elektroniki) jak to sie sprawuje i jak wygląda spalanie confused.gif , mam taka instalke lezy u kumpla i powiedzial ze moge sobie wziąc (wiem ze instalacja gazowni 1gen jest teraz nielegalna ale mimo to prosze o wypoweidzi ) pozdro grinser006.gif

Napisano

> witam chciałbym uslyszec wypowiedzi uzytkownikow asterek zagazowanych

> instalacja pierwszej generacji (czyli bez elektroniki) jak to

> sie sprawuje i jak wygląda spalanie , mam taka instalke lezy u

> kumpla i powiedzial ze moge sobie wziąc (wiem ze instalacja

> gazowni 1gen jest teraz nielegalna ale mimo to prosze o

> wypoweidzi ) pozdro

miałem taką kiedyś w asterce 1.4 a potem w Viki A 1.6 ogólnie miłe wspomnienia, bardzo oszczednie spalały autka, ogólnie polecam, musiałbyś jakąś atrapę kompa sobie zmontować i silnika krokowego

Napisano

> sie sprawuje i jak wygląda spalanie , mam taka instalke lezy u

> kumpla i powiedzial ze moge sobie wziąc (wiem ze instalacja

> wypoweidzi ) pozdro

moja rada - weź co się da (reduktor, wielozawór, zbiornik), dokup centralkę i zrób z tego II gen. ok.gif

Napisano
  • Autor

> moja rada - weź co się da (reduktor, wielozawór, zbiornik), dokup

> centralkę i zrób z tego II gen.

Jak narazie probuje sie zorientowac czy da sie na tym jezdzic wogole a dopiero potem ''unowoczesniac'' smile.gif ,z montażem tez łatwo nie bedzie chyba narazie szukam jakiegos ''znajomego''gazownika

Napisano

> Jak narazie probuje sie zorientowac czy da sie na tym jezdzic wogole

> a dopiero potem ''unowoczesniac'' ,z montażem tez łatwo nie

> bedzie chyba narazie szukam jakiegos ''znajomego''gazownika

I generację łatwo założyć, musisz mieć tylko przekaźnik do odcięcia wtrysku i wsio :-)

zakładaj i ciesz sięz jadzy na gazie.

ja mam teraz Vici SPORT CARAWAN z holenderskim gazem, super sprawa :-)

Napisano

Jeździć będzie ale nie ma żadnych mechanizmów oszczędnościowych. Jak będzie oszczędnie to niebezpiecznie dla silnika bo np uboga mieszanka i może ci gdzieś np przy wyprzedzaniu zabraknąć ciągu. A jak bezpiecznie to już może być mniej oszczędnie.

Regulacja wymaga analizatora spalin.

Mam znajomego który ma gaźnikowca więc i instalkę I gen i był bardzo zadowolony jak jeździł w mieście. Pojechał w trasę i się zmienił punkt widzenia jak przyszło wyprzedzić jadąc pod górę Ciężarówka zjechała na pas dla wolnych a on miał kłopot bo bu pary zabrakło a na ogonie sznur samochodów i zdenerwowanych kierowców. Musiał więc odkręcić trochę śrubę ale niestety spalanie wzrosło. tak więc lepiej żeby tą śrubą sterowała jakaś automatyka.

Napisano
  • Autor

Myśle ze jesli uda mi sie zalozyc tą instalke to koszta tej instalki w porownaniu z nowa beda znikome wiec napewno nie przykrece sruby tak zeby palila maluśko baa nawet odkrece bo i tak bedzie taniej na gazie a juz nie bede tak patrzyl na to czy np ta instalacja mi sie zworoci po roku czy dwoch skoro mam ja praktycznie gratis grinser006.gif PS zawsze bylem przeciwnikiem gazu bo teraz na benie nie ma zadnych problemow z silnikiem i az sie boje jakis cyrkow na gazie pozdrawiam

Napisano

Witam

Jeżdżę astrą z instalacją LPG pierwszej generacji.

Na LPG przejechałem 130kkm i żadnych problemów, od momentu montażu instalka nie widziała gazownika. Co do spalania to od 7 do 9 litrów w zależności od stylu jazdy. Ogólnie mogę polecić, możesz mieć tylko kłopot na przeglądach, na stacjach diagnostycznych mają wytyczne że LPG założone po 2001 roku muszą mieć silnik krokowy.

pozdrawiam

Napisano

> sie sprawuje i jak wygląda spalanie

miałem przez kilka tygodni - jeździło się jak na IIgen, spalanie też było podobne - regulowałem sam do sondy lambda i testera.

> wiem ze instalacja

> wypoweidzi

tu właśnie jest problem - jak zalegalizujesz taką instalkę ?

ojciec jeździł ze trzy lata bez wbitego LPG do dowodu,

a ja raz pojechałem na SK i o mało mi auta nie z holowali lawetą 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

z legalizacja problemu nie bede mial smile.gif chodzi glownie o to czy da sie na tym jezdzic ale wiedze po wypowiedziach kolegow ,że da się i to calkiem znośnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

1 generacja na jednopunkcie spisuje sie znakomicie. Metodą prób mozna ją wyregulować idealnie bez żadnego analizatora. Ustawiasz register, parownik i jedziesz. Jesli coś nie tak zatrzymujesz sie i podkręcasz registra albo parownik w zależności od tego co sie dzieje. Regulacja problemu nie sprawia i można ją wykonać we własnym zakresie.

Na przeglądzie niektórzy sie czepiają że brakuje krokowca.

Napisano

Ja mam 1 gen. gazu, ogolnie bez problemow, ostatnio palila mi 8 w trasie, 10 - 10,5 po miescie (duze korki). Teraz zregenerowalem reduktor i jestem w fazie ustawiania, tak ze nie powiem ci czy da sie samemu wyregulować, bo dopiero się uczę ale jestem dobrej mysli, bo przejechalem 100 km i poszla 1/3 zbiornika gazu czyli prawidłowo, bede wiedzial dokladniej jak zatankuje. Regulowałem wpinając się woltomierzem w sondę lambda i tak jeżdżę od tygodnia z woltomierzem w kabinie. Ciekawe ze są problemy z zarejestrowaniem, ja mialem zakladaną w 2002 roku i bez problemów przeglądy przechodzi, nawet nie wiedziałem że nie wolno zakładać bez krokowca. Ostatnio przeglądałem też kącik gaz na ulicach, i tam się ktoś wypowiadał, że jak masz dołożyć 200 zł żeby zrobić z I gen II gen. to bez sensu. I ja w sumie jestem tego samego zdania - jak masz dobrze wyregulowaną to nie zauważysz różnicy między I a II gen. No może troche w spalaniu ale na pewno szału nie ma.

Edit:

Aha, widzę jeszcze że pytasz jak się jeździ. Normalnie. Ja nie czuję różnicy między gazem a benzyną, pamiętam jak kumpel w ibizie przed każdym wyprzedzaniem przełączał się na benzynę, ja początkowo też tak robiłem ale w moim przypadku nic to nie daje, ciągnie tak samo na tym i na tym.

Napisano

> Ciekawe ze są problemy z

> zarejestrowaniem, ja mialem zakladaną w 2002 roku i bez

> problemów przeglądy przechodzi, nawet nie wiedziałem że nie

> wolno zakładać bez krokowca.

Jeżeli masz Igen to masz założone nielegalnie

przepisy wyraźnie mówią o elektronicznej regulacji mieszanki przy wtrysku.

a na przeglądzie nie bardzo diagnosta ma jak sprawdzić kiedy instalka była założona - zawsze możesz powiedzieć ze wcześniej, a tylko zbiornik wymieniłeś (pokazujesz wtedy tylko homo butli)

Problem może być przy rejestracji - WK wymaga homologacji instalacji i faktury za montaż i tu zależy co zakład montujący wystawi wink.gif

jak założą Igen, a wystawią homo jak na IIgen to przejdzie frown.gif

Napisano

Ja mam jeszcze orginalnie montowaną instalacje w fabryce Opla w Holandii (podobno) i śmiga jak złoto. Nawet lepiej niż na benzynce (ale to już może być wina filtra itp.)

Napisano

> Jeżeli masz Igen to masz założone nielegalnie

> przepisy wyraźnie mówią o elektronicznej regulacji mieszanki przy

> wtrysku.

> a na przeglądzie nie bardzo diagnosta ma jak sprawdzić kiedy instalka

> była założona - zawsze możesz powiedzieć ze wcześniej, a tylko

> zbiornik wymieniłeś (pokazujesz wtedy tylko homo butli)

> Problem może być przy rejestracji - WK wymaga homologacji instalacji

> i faktury za montaż i tu zależy co zakład montujący wystawi

> jak założą Igen, a wystawią homo jak na IIgen to przejdzie

Instalacja zakladana byla w 2002r czyli raczej przed wejsciem w zycie przepisow mowiacych o koniecznosci montazu instalacji z elektronicznym ukladem sterowania. Diagnosta na przegladzie bez problemu sprawdzi w dowodzie rej kiedy instalacja zostala zgloszona w WK.

Napisano

> Instalacja zakladana byla w 2002r czyli raczej przed wejsciem w zycie

> przepisow mowiacych o koniecznosci montazu instalacji z

> elektronicznym ukladem sterowania.

podobno przepisy były dużo wcześniej tylko nikt na to nie zwracał uwagi wink.gif

> Diagnosta na przegladzie bez

> problemu sprawdzi w dowodzie rej kiedy instalacja zostala

> zgloszona w WK.

boje_sie.gif na jakiej podstawie

mam tylko wpis o lpg, ale nie ma żadnej daty hmm.gif

Napisano

> podobno przepisy były dużo wcześniej tylko nikt na to nie zwracał

> uwagi

W 2002r gazowalem Passata na 1pkt wtrysku i tez mialem zalozona 1generacje.

> na jakiej podstawie

> mam tylko wpis o lpg, ale nie ma żadnej daty

No wlasnie na podstawie daty zgloszenia. U mnie zawsze bylo w DR wpisane info o instalacji lpg oraz data

Napisano

> mam tylko wpis o lpg, ale nie ma żadnej daty

no to dziwne

powinna być okrągła pieczęć i datownik (oprócz pieczątki "GAZ")

inna sprawa jak rzecz się ma przy wymianie DR hmm.gif

Napisano

> W 2002r gazowalem Passata na 1pkt wtrysku i tez mialem zalozona

> 1generacje.

no i ??

to nie dowód że zakłady nie szły na łatwizne wink.gif

przepisy już w '99 mówiły o konieczności stosowania IIgen przy wtrysku i kacie

> No wlasnie na podstawie daty zgloszenia. U mnie zawsze bylo w DR

> wpisane info o instalacji lpg oraz data

279359937-dowod.jpg

post-33658-1435248566574_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.