Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gazownicy- partacze?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Od dwóch miesiecy mam lpg w fiacie uno jednopunkt. Instalacja sprawuje się dobrze i w zasadzie nie mam zastrzeżen oprócz jednej rzeczy. Zamontowali mi staga 2l(nie smiejcie się hehe.gif) no i jest cacy ale nie do końca bo kabelek od tpsu nie jest podłączony do czujnika położenia przepustnicy, tylko do +12V. Z tego co wiem to taka konfiguracja sprawia że stag staje się tylko atrapą i cała instalacja to w zasadzie I generacja, (jeśli sie mylę to mnie poprawcie). I teraz pytanie czy mam jechać do gaziarzy i niech mi to poprawiaja ,czy to po prostu ma tak być? Bo jeśli ma tak być to po co mi ten stag, niech go zabieraja i oddają kasę. Pytanie drugie: co mi dałoby prawidłowe działanie tps, czy w ogóle jest sens zawracać gitarę gazownikom? Co radzicie? Pozdrówka 30.GIF

Napisano

> oprócz jednej rzeczy. Zamontowali mi staga 2l(nie smiejcie się )

Tez mam tego staga i jeździ jak nalezy i podłaczony jest tak jak trzeba.

Ja bym do nich podjechał i niech poprawiają.

P.S.

Z ciekawości ile taka instalka teraz kosztuje ?

Napisano

> oddają kasę. Pytanie drugie: co mi dałoby prawidłowe działanie

> tps, czy w ogóle jest sens zawracać gitarę gazownikom? Co

> radzicie? Pozdrówka

Bez TPS-u komputer gazowy steruje korkowcem azując tylko na wskazaniach z sondy lambda. A te wskazania są dość "powolne". Zmiana podciśnienia w dolocie zmienia skład mieszanki w punkcie czasowym X, ta mieszanka przelatuje przez układ: przepustnica, kolektor ssący, cylinder (spalanie) - po czym spaliny o zmienionym składzie dolatują do sondy lambda (powiedzmy po czasie do 0,5 sek.) i ta zaczyna mierzyć. Tyle że sprawna sonda lambda ma czas bezwładności ok. 300ms (0,3s) - dopiero po tym czasie zmiana składu spalin spowoduje zmianę napięcia na wyjściu sondy. Tak więc komp "widzi" że coś się zmieniło w parametrach mieszanki po prawie 1 sekundzie i może skorygować silnik krokowy który też ma swoją bezwładność (jeden krok silnika zajmuje X milisekund, 100 kroków zajmie X*100).

Odczyt TPS jest natychmiastowy - bazując na tym odczycie jeśli podciśnienie się zwiększa, to komp gazowy od razu zaczyna nieco otwierać silnik krokowy bez czekania na wskazania z sondy lambdy.

W praktyce co to daje ? Trudno powiedzieć, ale na pewno zmiejsza "dziury mocy" przy gwałtownym dodaniu gazu

Napisano
  • Autor

> P.S.

> Z ciekawości ile taka instalka teraz kosztuje ?

Dałem 1300pln

Napisano

> Witam wszystkich. Od dwóch miesiecy mam lpg w fiacie uno jednopunkt.

> Instalacja sprawuje się dobrze i w zasadzie nie mam zastrzeżen

> oprócz jednej rzeczy. Zamontowali mi staga 2l(nie smiejcie się )

> no i jest cacy ale nie do końca bo kabelek od tpsu nie jest

> podłączony do czujnika położenia przepustnicy, tylko do +12V. Z

> tego co wiem to taka konfiguracja sprawia że stag staje się

> tylko atrapą i cała instalacja to w zasadzie I generacja, (jeśli

> sie mylę to mnie poprawcie). I teraz pytanie czy mam jechać do

> gaziarzy i niech mi to poprawiaja ,czy to po prostu ma tak być?

> Bo jeśli ma tak być to po co mi ten stag, niech go zabieraja i

> oddają kasę. Pytanie drugie: co mi dałoby prawidłowe działanie

> tps, czy w ogóle jest sens zawracać gitarę gazownikom? Co

> radzicie? Pozdrówka

mi do 1,1 spi fiatowskiego tez załozyli stag 2l

po kilku miesiącach przerobiłem go na 1 generacje i jest i o wiele lepiej zlosnik.gif

Napisano

> mi do 1,1 spi fiatowskiego tez załozyli stag 2l

> po kilku miesiącach przerobiłem go na 1 generacje i jest i o wiele

> lepiej

a ja w troche dlubniete 1.1spi wrzucilem blosa i uwazam ze to jest najlepsze rozwiazanie zlosnik.gif

Napisano

> Bez TPS-u komputer gazowy steruje korkowcem bazując tylko na

> wskazaniach z sondy lambda.

A nieprawda! Przeczytaj instrukcję!

W Stagu 2L jeśli TPS nie jest podpięty lub pedał gazu nie wciśnięty, to centralka wcale nie steruje krokowcem! Za skład mieszanki na wolnych obrotach i na wyższych odpowiada wtedy tylko register przy krokowcu.

Jesli TPS jest podpięty do centralki zgodnie z instrukcją, to na wolnych obrotach skład mieszanki jest stały i ustalony registrem, a na wyższych - zmienny i ustalany poprzez regulację silnikiem krokowym (świeci się wtedy LED na sterowniku).

A jeśli wejście dla TPS jest podłaczone do +12V, to sterownik działa cały czas tak, jakby silnik był na wysokich obrotach, nawet na biegu jałowym centralka reguluje mieszankę, LED na sterowniku powinnna się świecić cały czas.

Pozdr.

Napisano

> A nieprawda! Przeczytaj instrukcję!

> W Stagu 2L jeśli TPS nie jest podpięty lub pedał gazu nie wciśnięty,

> to centralka wcale nie steruje krokowcem!

Przepraszam, nie doczytałem że to Stag smile.gif

A pozatym sygnał z TPS nie służy do regulacji mieszanki na wolnych obrotach, ale PODCZAS JAZDY przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu żeby szybko wzbogacić mieszankę

Napisano
  • Autor

> A jeśli wejście dla TPS jest podłaczone do +12V, to sterownik działa

> cały czas tak, jakby silnik był na wysokich obrotach, nawet na

> biegu jałowym centralka reguluje mieszankę, LED na sterowniku

> powinnna się świecić cały czas.

> Pozdr.

Czyli że takie podłączenie też jest prawidłowe? Wynika z tego że nawet lepsze niż do czujnika przepustnicy, bo reguluje mieszankę też na wolnych obrotach. Mam rację? Pytam bo nie wiem czy mam reklamować usługę. A czy odłaczenie wtyczki od krokowca przy pracjącym silniku spowoduje jakąś zmianę w pracy silnika? Ja tak zrobiłem i nie było żadnej zmiany.

Napisano

> nawet lepsze niż do czujnika przepustnicy, bo reguluje mieszankę

> też na wolnych obrotach. Mam rację? Pytam bo nie wiem czy mam

Z tego ci posali to sterowanie krokowcem działa tylko w momencie dodania gazu.

> reklamować usługę. A czy odłaczenie wtyczki od krokowca przy

> pracjącym silniku spowoduje jakąś zmianę w pracy silnika? Ja

> tak zrobiłem i nie było żadnej zmiany.

Bo na wolnych obrotach krokowiec nie działa.

Jeśli auto płynnie przyspiesza to ja bym się nie martwił, ale sprawdziłbym jeszcze testerem sondy lambda czy podczas przyspieszania nie masz ubogiej mieszanki.

Napisano

> A pozatym sygnał z TPS nie służy do regulacji mieszanki na wolnych

> obrotach, ale PODCZAS JAZDY przy gwałtownym wciśnięciu pedału

> gazu żeby szybko wzbogacić mieszankę

Znów się zapędzasz... W Stagu 2L sygnał TPS służy tylko i wyłacznie do poinformowania centralki, że chcesz jechać i należy rozpocząć regulację. Można go nazwać "przełącznikiem niskie-wysokie obroty". Do tej centralki nie dołącza się sygnału obrotów silnika.

Spójrz, jaki to prymityw:

279387027-stag2L.JPG

Pozdr.

post-65098-14352485821034_thumb.jpg

Napisano

> Czyli że takie podłączenie też jest prawidłowe?

Nie sądzę. Inne jest zapotrzebowanie na mieszankę na wolnych obrotach, a inne na wysokich. Widocznie sterownik jest mało elastyczny i szybki, skoro wolne obroty reguluje się śrubą, a wysokie krokowcem. Jesli producent przewidział podłaczenie sygnału TPS to nalezy to zrobić i ponownie wyregulować mieszankę na wolnych i wysokich obrotach.

Pamiętaj, że jazda na niewłaściwej mieszance jest szkodliwa dla silnika (uboga) i dla kieszeni (bogata), a w obu przypadkach powoduje spadek mocy silnika.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.