Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głośniki 130 mm

Featured Replies

Napisano

Witam chcę w końcu kupić jakiś względny zestaw audio i się zastanawiam czy głośniki 130mm zmieszczą się w oryginalnym miejscu z tyłu? Chcę kupić taki zestaw jakiś tekst .

Napisano

> Witam chcę w końcu kupić jakiś względny zestaw audio i się

> zastanawiam czy głośniki 130mm zmieszczą się w oryginalnym

> miejscu z tyłu? Chcę kupić taki zestaw jakiś tekst .

Jeśli są w oryginale 100mm to kupujesz przejściówkę i powinno grać.

A co do tego zestawu to lepiej zainwestować w przód, jakieś panele dzwi wygłuszyć i kupić za tą samą kasę głośniki 165mm i będzie o niebo lepiej waytogo.gif

Napisano

299 zł icon_eek.gif?? Może zaboleć jak się rozczarujesz - najlepiej jak byś gdzieś zrobił odsłuch.

Co do samego pomysłu - może się okazać, że w zupełności wystarczy. Zależy czego oczekujesz waytogo.gif

Teraz zobaczyłem, że to zestaw jednak - hmmmmm z założenia to te głośniki wraz z wysokotonowymi mają grać blisko siebie bo jak je dasz na przód a 13cm dasz na tył to pewnie jakaś dziwna pustka z tego powstanie hmm.gif

Napisano
  • Autor

Hm pasuje się zdecydować drzwi na pewno odpadają ( ponad 200 zeta panele kosztują ) a chcę żeby to lepiej grało niż gra teraz, kumpel mi strasznie odradza zestawy 85mm przód i eliptyczne na półce, doszliśmy do wniosku ,że lepszy będzie taki zestaw, brać to ? głośniki ponoć są bardzo dobre.

Napisano

> Hm pasuje się zdecydować drzwi na pewno odpadają ( ponad 200 zeta

> panele kosztują ) a chcę żeby to lepiej grało niż gra teraz,

> kumpel mi strasznie odradza zestawy 85mm przód i eliptyczne na

> półce, doszliśmy do wniosku ,że lepszy będzie taki zestaw, brać

> to ? głośniki ponoć są bardzo dobre.

Na Car Audio na pewno ktoś takie ma - tam się spytaj. Jeśli zależy Tobie tylko na brzmieniu to nie pisz o ich planowanej lokalizacji bo odbiorą to jako herezje grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Recenzje mają bardzo dobre te głośniki, więc myślę ,że sie zdecyduję. Aha jakie nakładki kupić żeby można je było zamontować z tyłu?

Napisano

imho zamiast takich małych tylnich to daj na przód dobre i wygłusz drzwi ok.gif

Napisano
  • Autor

drzwi odpadają panel kosztuje tyle co ten zestaw, włożę te 300 zeta i to tyle w temacie audio w tym samochodzie, on po prostu jest za stary żeby inwestować kupę kasy w to.

Napisano

> drzwi odpadają panel kosztuje tyle co ten zestaw, włożę te 300 zeta i

> to tyle w temacie audio w tym samochodzie, on po prostu jest za

> stary żeby inwestować kupę kasy w to.

to jak nie chcesz inwestować to kup sobie za 140 zł 2 głośniki 25cm , walnij w półkę i będzie najtaniej ,a lepszy efekt niż z tych maleńkich ok.gif

Napisano

Dołączę się.

Wiedziony chęcią zagrania inaczej niż seria poszukałem różnych aukcji i... są adaptery do Punto Mk1 i Mk2, które pozwalają na montaż 130mm w seryjnych miejscach z tyłu.

Mam takie co i poprawiła się dynamika z tyłu, ciut więcej basu jest też.

Ja zamontowałem współosiowe dwudrożne Philips-y z tyłu - GTP 132 (czy jakoś tak, spadek po "homemade" kolumienkach z tyłu w maluchu teściów).

Z przodu miałem tez Philipsy (chyba fabryczne?) dwustożkowe, a zamieniłem je na Magnaty dwudrożne CarFit 87 (w fabryczne miejsca - nie mam paneli z miejscem na głośniki w drzwiach).

A to wszystko napędzane radyjkiem kasetowym Grundig EC 4600 (kto go kiedykolwiek widział, wie, co to za sprzęt)

Teraz przód mam średnio-wysokotonowy z lekką symboliczną nutką basu, a tył mam ogólnie pozytywny wink.gif.

Bardzo głośno nie słucham jakiegoś "upa-upa", więc dla mnie to wystarcza, bynajmniej tył ładnie uzupełnia mi teraz niskie partie.

Z tymi Magnatami jest tylko mały kłopot taki, że nie są one całkowicie "Punto Mk1 ready" i musiałem uciąć ich "uszy" montażowe, spiłować osłonę tweetera i wykorzystać mocowanie od fabrycznych przednich Philipsów żeby dobrze weszły w miejsca z przodu na desce.

• 5 miesięcy później...
Napisano

Mam pomysł na niedrogie audio.

Na początku powiem że nie jestem audiofilem, nie zależy mi też na tym żeby z daleka było słychac że nadjeżdżam

Nie dysponuję dużym budżetem na audio. A musze kupić jakieś radyjko głośniki na przód i mimo wszystko coś co lekko podkreśli bas.

W aucie są 2 seryjne włoszczyzny 87mm w podszybiu, ale już nadają się do wymiany, kupię jakieś nowe i z przodem to by było na tyle (nie przekonujcie mnie że lepiej w drzwi 16cm + syki na słupkach. Wiem że lepiej, ale kasa się liczy).

Jeśli chodzi o tył. Leżą w domu jakieś 13stki (w Fieście w drzwiach grały ładnie) i chcę je zamontować w seryjnych miejscach na przejsciówkach, z tym sobie poradzę

Ale zabawa się zaczyna teraz. Jednak chciałbym mieć troche niskich tonów w aucie.

Mam 2 głośniki nisko/średnio tonowe 16cm moc jaką mają dysponować to coś ok 100W Razz Przyszło mi do głowy żeby je wykożystać, budując do nich małą skrzynkę z MDFu. Myślałem o podłączeniu małego wzmazniacza tylko do tej skrzynki, coś rzędu 2x50-70W no i chyba jakiejś zwrotnicy(czy niekoniecznie?).

Chciałbym żeby głośniki grały bezpośrednio a radia, a skrzynka po przez wzmacniacz.

Zależy mi żeby wykożystać głośniki które mam żeby nie wydawać kasy na nowe i żeby nie wycinać dziur na głośniki

Jakąś podstawową wiedzę mam, wezmę sobie kogoś mądrzejszego do pomocy na miejscu, trochę pomajsterkować lubię, więc myśle że mogło by się to udać.

Trochę dziś podpytałem w jednym sklepie. Gość mi doradził że jeśli ma być tanio, żebym zamontował nowe 87mm w podszybiu + te 16 w półkę z tyłu i do tego ewentualnie jakieś syki. Ale czy syki nie powinny być z przodu ?

Druga sprawa że głośniki w półce czasem troche przeszkadzają no i je widać z daleka.

Dodam jeszcze bo tego wcześniej nie napisałem, ale mysle że jest dość istotne przy doborze sprzętu.

W aucie słucham jak to ktoś napisał "wakacyjnych piosenek" Smile troche techniawek, hiphopu, czasem rocka, zależy od nastroju

Jak to widzicie ? proszę o rady.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi smile.gif

Napisano

Powaznie jesli juz to lepiej zainwestowac w dobry przod i nic wiecej, ale jesli juz nie chcesz to walnij te glosniki 16 w polke i polke obij jakims ciemnym materialem, ja tak mialem w poprzednim puncie a teraz to jezdzi u mojej siostry w puncie. Z daleka nic nie widac a glosniki jakos graja.

Jesli chodzi o pakowanie takich glosnikow w skrzynke to IMO nie ma sensu.

Ale jakby co to ja sie nie znam zlosnik.gif

Napisano

Ja bym to widział tak:

- do przodu nowe 87mm + soprany

- tył jak masz miejsce na 100mm to daj tam takie

- do tego jakaś dobra skrzynka na 25cm głośniku i wzmacniacz tu koszt trochę większy ( koło 350-500zł za coś używanego)

A jeśli będziesz budował własną skrzynię to zaglądnij na elektrodę i się tam zapytaj jak wielkość itp.

Bo pewnie nie będziesz znał wszystkich parametrów swoich 16 aby idelanie dobrać skrzynkę i będziesz musiał próbować się w celować w dobrą objętość wink.gif

waytogo.gif

Napisano

Skrzynka z tymi głośnikami to faktycznie wątpliwy temat, moze mnie poniosło wink.gif ale jeszcze zobaczymy.

Niestety na tą chwilę nie wchodza w grę rzadne większe zakupy, bo mam ważniejsze wydatki (REJESTRACJA OC PRZEGLĄD...) A z tym audio musze coś zrobić bo mnie męczy. Głośniki z przodu jak już napisałem do wywalenia i i n owe będzie trzeba kupić (ok 50zł, to jeszcze przełknę) Radio Blaupunkt "Uśmiech" CD 4x40 jego parametry mi wystarczają, ale troche już przeskakuje CD na dziurach i trzeszczy radio po nagrzaniu, może dało by się to ogarnąć. Poza tym chciałbym wykożystać do "zabudowy" to co mam (13tki, 16tki)

Traktuję to teraz jako zajęcie na długie zimowe wieczory smile.gif

Napisano

> Chciałbym żeby głośniki grały bezpośrednio a radia, a skrzynka po

> przez wzmacniacz.

No tego to już nie rozumiem - takie "głośniczki" to wzmacniacz wszystkie pociągnie naraz grinser006.gif

Napisano

Ale mały wzmiacniacz ok 2x50. Ale chyba nie jest to sensowne rozwiązanie. Generuje to większe koszta, a efekt nie wiem czy będzie współmierny.

Napisano

A podzielcie sie doswiadczeniem smile.gif

Jakie upchneliscie glosniki w fabryczne miejsca w drzwiach (wersja ELX)?

Bo jak wyjalem fabryczne to widac ze musza to byc dosc cienkie glosniki bo z tylu taka blaszka przeszkadza i szyba po opuszczeniu chyba tez...

Napisano

To też jest ciekawa sprawa... ELX ELXowi nie równy... Ja nie mam seryjnych miejsc na głośniki w drzwiach. Niby ta sama wersja wyposażenia, a każdy inny 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To też jest ciekawa sprawa... ELX ELXowi nie równy...

Dokladnie wink.gif Ja np nie mam wspomagania, a ponoc w ELX powinno byc 270751858-jezyk.gif Tak samo klimy brak. A np jesli chodzi o oswietlenie bagaznika to kloszyk jest ale nie sa do niego poprowadzone kable 270751858-jezyk.gif

A wracajac do tych glosnikow w drzwiach to jeszcze jest taka kwestia, ze wiem, ze jak dam jakies lepsze to mi cale drzwi beda brzeczec... A nikt mi wygluszenia nie chce zrobic bo mowia ze takie rzeczy to sie samemu robi... :/

Napisano

> to jeszcze przełknę) Radio Blaupunkt "Uśmiech" CD 4x40 jego

> parametry mi wystarczają, ale troche już przeskakuje CD na

> dziurach i trzeszczy radio po nagrzaniu, może dało by się to

> ogarnąć. Poza tym chciałbym wykożystać do "zabudowy" to co mam

> (13tki, 16tki)

> Traktuję to teraz jako zajęcie na długie zimowe wieczory

Radio miałem ale wywaliłem bo było do d..y sciana.gif

Napisano

> A podzielcie sie doswiadczeniem

> Jakie upchneliscie glosniki w fabryczne miejsca w drzwiach (wersja

> ELX)?

> Bo jak wyjalem fabryczne to widac ze musza to byc dosc cienkie

> glosniki bo z tylu taka blaszka przeszkadza i szyba po

> opuszczeniu chyba tez...

wchodza 16 cali ale z glebokoscia montazu max 62 mm,

mimo tego uwazam za sluszne podciecie troche dolnej krawedzi wewnetrznej blachy dzwi by moc wsadzic tam glosnik z sensowna cewką

jak to bedzi gralo bez wygluszenia nie wiem, natomiast z wygluszeniem jest po prostu cudnie

naturalnie wszystko zalezy od jakosci montazu i zastosowaniu markowych glosnikow - jak to mowia "tanie mieso psy jedza"

Napisano

> wchodza 16 cali ale z glebokoscia montazu max 62 mm,

> mimo tego uwazam za sluszne podciecie troche dolnej krawedzi

> wewnetrznej blachy dzwi by moc wsadzic tam glosnik z sensowna

> cewką

> jak to bedzi gralo bez wygluszenia nie wiem, natomiast z wygluszeniem

> jest po prostu cudnie

> naturalnie wszystko zalezy od jakosci montazu i zastosowaniu

> markowych glosnikow - jak to mowia "tanie mieso psy jedza"

rozumiem ze chodzilo o 16cm wink.gif

Mozesz napisac jakie konkretnie masz, a co wazniejsze, czym i jak wygluszyles drzwi? I ile tego potrzeba na lewe i prawe przednie.

Napisano

Zapomnaiłem że mam jeszcze takie głośniki. Visaton po prawej (właściwie to u góry :| ) 10cm z tym że osłona nie jest zdejmowalna. W Alfie w tylnej półce grały bardzo ładnie i nawet miały sporo basu jak na ten rozmiar.

Te niebieskie, to własnie 13stki o których mówiłem

zdjcie005lf8.jpg

zdjcie006ei9.jpg

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Napisano

WItam!

Podlacze sie:)

U mnie wyglada to tak:)

Na przodzie zamiast standarfu glosniki Vifa wyjete z legendarnych Dali 104. (wymienialem glosniki i sie ostaly:)

Gora pozostala fabryczna, nie ruszalem,

Na tyl sa orgilalne tam gdzie byly, ale na puleczke dolozylem jeszcze male glosniki Creativa z filtrem dolnozaporowym, (niestety fabryczne gory nie maja:)

W bagazniku sub zlozony z dwoch malych komputerowych (dokladnie!!) Creati-wow napedzanych moim wzmacniaczem.

NApedzam to Alpina, jeden z nizszych, wazne ze ma MP3.

Jak to gra?

W porownaniu z moja mania audio, moze byc.

I tak przy 120 nie slychac suba, raczej go czuc, na postoju lub w miescie lepiej.

Ale robi wrazenie i jest przyjemnie.

Glosno nie slucham i nie jestem maniakiem lubu-dubu, raczej duzo jazzu, pop, klasyka.

Pozdrawiam

Napisano

> drzwi odpadają panel kosztuje tyle co ten zestaw, włożę te 300 zeta i

> to tyle w temacie audio w tym samochodzie, on po prostu jest za

> stary żeby inwestować kupę kasy w to.

powiem Ci krótko, co bys nie wlożył na tył bedzie podobnie do serii, z racji tego ze jest to poprostu mały gosnik.

300 zł za to bym nie dał.

wolałbym kupic za 200 zł panele na przod, wygłuszyc i kupic gorsze głosniki do tych paneli, a zagra lepiej niz te tylnie za 300 zł.

jezeli juz nie chcesz inwestwac a miec lepszybas, kup poprostu zwykłe jajka (elipsy ) na tył w półke powiedzmy jbl i bedziesz miał lepsze granie niz z tych 13 a i taniej bedzie, z tym ze połe trzeba ciac.

Napisano

> powiem Ci krótko, co bys nie wlożył na tył bedzie podobnie do serii,

> z racji tego ze jest to poprostu mały gosnik.

> 300 zł za to bym nie dał.

> wolałbym kupic za 200 zł panele na przod, wygłuszyc i kupic gorsze

> głosniki do tych paneli, a zagra lepiej niz te tylnie za 300 zł.

> jezeli juz nie chcesz inwestwac a miec lepszybas, kup poprostu zwykłe

> jajka (elipsy ) na tył w półke powiedzmy jbl i bedziesz miał

> lepsze granie niz z tych 13 a i taniej bedzie, z tym ze połe

> trzeba ciac.

Dokładnie - do zwykłego odsłuchu głośniki w półkę i koniec. A powyższe kombinacje nie dadzą takiego pewnie efektu.

Ja mam jednak panele a w nich odseparowane GMS-y. W dziedzinie nagłaśniania okolicy kompletna porażka (jeśli komuś o to chodzi) za to wewnątrz budżetowa, ale za to czysta, dynamiczna scena grinser006.gif

Napisano

w wersji 5D głośniki 16mm wchodzą idealnie w tylne drzwi, a w oryginalne mocowania głośniów wkłada się tweetery ok.gif

Napisano

> w wersji 5D głośniki 16mm wchodzą idealnie w tylne drzwi,

masz tak zrobione?? dasz fotke???

Napisano

> masz tak zrobione?? dasz fotke???

tak właśnie mam, fotki wrzucę jutro jak je zrobie zlosnik.gif

Napisano

> To też jest ciekawa sprawa... ELX ELXowi nie równy... Ja nie mam

> seryjnych miejsc na głośniki w drzwiach. Niby ta sama wersja

> wyposażenia, a każdy inny

Ja też nie mam miejsc w drzwiach. Jedynie podszybie i tył fabryczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.