Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szpilki do kol - czy to normalne, ze...

Featured Replies

Napisano

czesc gwintu, ktora wchodzi w piaste, wchodzi w nia z bardzo duzym oporem? Przymierzalem dzisiaj nowy nabytek (szpilki sa omp albo graystone, zapomnialem kolesia zapytac jakie w koncu dal, moze sa nawet inne, ale jakies firmowki, wygladaja jak ta w zalaczniku) i do tylniej piasty wkrecaja sie w miare luzno (reka da sie do konca gwintu = 9 obrotow), do przedniej natomiast trzeba kluczem i bez obaw o urwanie wkrecielem tylko 5 obrotow niewiem.gif, a musi wejsc glebiej, zeby mi sie nienagwintowana czesc szpilki odpowiednio schowala. Rozumiem oczywiscie, ze jak jest ciasno to dobrze, bo sie nie wykreca, ale czy nie jest za ciasno i czy czegos nie rozwale jak sie upre, zeby ten gwint do konca wszedl... Nakretki (i do szpilek i standardowe) tez nie chca sie reka dac nakrecic na piastowa czesc gwintu. Rozmiar gwintu jest na pewno dobry. Jakie macie doswiadczenia?

post-66042-14352487129854_thumb.jpg

Napisano

sprawdz suwmiarka skok gwintu w tych szpilach grinser006.gif 1,25 ma byc

Napisano
  • Autor

> sprawdz suwmiarka skok gwintu w tych szpilach 1,25 ma byc

wiem ile ma byc, suwmiarka nie sprawdzalem, ale przymierzalem do sruby od kol i wszystko bangla, pozatym mowilem, ze do tylniej piasty wchodza dobrze... A tak pozatym, to wydaje mi sie, ze zly gwint nie dalby sie wkrecic cale 5 obrotow bez zrobienia totalnej masakry niewiem.gif

Napisano

> wiem ile ma byc, suwmiarka nie sprawdzalem, ale przymierzalem do

> sruby od kol i wszystko bangla, pozatym mowilem, ze do tylniej

> piasty wchodza dobrze... A tak pozatym, to wydaje mi sie, ze zly

> gwint nie dalby sie wkrecic cale 5 obrotow bez zrobienia

> totalnej masakry

napisales ze kupiles szpilki dwoch firm wiec myslalem ze moze jedne byly ok te na tyl a przednie no.gif wczesniej byly problemy z wkreceniem zwyklych srub ??

Napisano
  • Autor

> napisales ze kupiles szpilki dwoch firm wiec myslalem ze moze jedne

> byly ok te na tyl a przednie wczesniej byly problemy z

> wkreceniem zwyklych srub ??

nie nie, wszystkie szpile sa jednej firmy, wlasnie zmierzylem gwint, jak w pysk 1.25 - 6 zwojow 7.5mm. Jedyne co mi teraz do glowy przychodzi, to ze robilem przymiarke zaraz po przyjechaniu do domu i przednie kola byly mocniej nagrzane niz tylne. Ze srubami nigdy nie mialem klopotow. Jak mowilem, zwykla nakretka 1.25 (ta od szpilek tez) tez slabo sie nakreca na ten krotki gwint... niewiem.gif Jakos se na pewno z tym poradze, nie wiem tylko czy jak je raz zaloze to potem bede demontowalne zeby.GIF

Napisano

jesli to sa nowki sztuki to przyjzyj sie dokladnie czy powierzchnia gwintu nie jest czasem "szorstka"...spotykalem sie czasami z takimi nieidealnymi powierzniami nowych gwintow, czasami potrzeba bylo przeleciec nowy gwint nazynka aby sie wkrecal i wykrecal nalezycie...

Napisano
a czy przypadkiem przednie sruby nie wykrecaly sie ciezej niz tylne zlosnik.gif czesto tak jest ze na gwincie osadza sie pyl z klockow i przy wykrecaniu sie blokuje, sprobuj przegwintowac otwory zeby oczyscic sie z syfu ok.gif
Napisano
  • Autor

> jesli to sa nowki sztuki to przyjzyj sie dokladnie czy powierzchnia

> gwintu nie jest czasem "szorstka"...spotykalem sie czasami z

> takimi nieidealnymi powierzniami nowych gwintow, czasami

> potrzeba bylo przeleciec nowy gwint nazynka aby sie wkrecal i

> wykrecal nalezycie...

no te dlugie gwinty mialy zadziory tu i uwdzie, delikatnie pilniczkiem i zagralo. Te krotkie wygladaja na oko ok.gif... Pytanie z kategori totalnie lamerskich: nazynka to to samo co gwintownik? A jak nie to co to za cudo?

Napisano
  • Autor

> a czy przypadkiem przednie sruby nie wykrecaly sie ciezej niz tylne

> czesto tak jest ze na gwincie osadza sie pyl z klockow i przy

> wykrecaniu sie blokuje, sprobuj przegwintowac otwory zeby

> oczyscic sie z syfu

no syf w tych piastach to mam na bank, ale zeby sruby gorzej sie wykrecaly to nie zauwazylem - kluczem puszczaja, dalej juz tylko nasadka z przedluzka raczka elegancko wychodza, wchodza tak samo... Czyscic bede, ale nie skoluje takiego gwintowanika... no.gif

Napisano

> no te dlugie gwinty mialy zadziory tu i uwdzie, delikatnie

> pilniczkiem i zagralo. Te krotkie wygladaja na oko ... Pytanie z

> kategori totalnie lamerskich: nazynka to to samo co gwintownik?

> A jak nie to co to za cudo?

hehe, to masz: gwintownik jest do dziurek,a nazynka do pretow smile.gif

Napisano
  • Autor

> hehe, to masz: gwintownik jest do dziurek,a nazynka do pretow

no to dla mnie to to samo, jeden jest gwintownik "wewnetrzny", drugi "zewnetrzny". Tak samo jak z gwinotwnikiem, bede mial problemy, zeby dorwac taka nazynke no.gif

Napisano

1. To normalne, że w przednie płycej wchodzą.

2. Nie wkręcaj na siłę, bo "przepchniesz" gwint tą płaską częścią.

3. Gwintownik jest do otworów, a narzynka do trzpieni. Albo odwrotnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> 1. To normalne, że w przednie płycej wchodzą.

No tak, beda z przodu wystawac wiecej bo:

- tarcza 6 mm + dystans 3mm = 9mm

- grubosc bebna to 11mm

Nie zmienia to faktu, ze z tylu weszly na pelne 9 obrotow, z przodu tylko na 5, brakuje 4 obrotow, a to jest 5mm, czyli nie malo.

> 2. Nie wkręcaj na siłę, bo "przepchniesz" gwint tą płaską częścią.

To wim. Tak jeszcze mysle, podsunales mie pomysl, moze po prostu ta plaska czesci sie zblokowala w otworze tarczy? Moze trzeba bedzie tarcze poluzowac przed montazem szpilek,..

Napisano

to wkrecaj i wykrecaj to się poprawią, a jak bedziesz widział jakies zadziory to je pilnikiem trojkatnym popraw, ja raz zwaliłem tak śrube od koła bo chciałem beben wypchnąć, to potem nitke poprawiłem pilnikiem i nawet dobrze wyszło 270751858-jezyk.gifzlosnik.gifgrinser006.gifzeby.GIF

Napisano

Kolego a nie masz czasem spieczonej tarczy i otwory nie pokrywają się idealnie?? Ja miałem idento problem i rozwiązałem go młotkiem. Jak piasta w środku już isę kręciła problem znikł wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego a nie masz czasem spieczonej tarczy i otwory nie pokrywają się

> idealnie?? Ja miałem idento problem i rozwiązałem go młotkiem.

> Jak piasta w środku już isę kręciła problem znikł

moze byc, i tak juz zreszta postanowilem, ze tarcze po prostu zdejme do montazu szpilek i tyle, bede przynajmniej widzial, ze gwint wszedl do konca i ze nic mu po drodze nie przeszkadza...

Napisano

> no to dla mnie to to samo, jeden jest gwintownik "wewnetrzny", drugi

> "zewnetrzny". Tak samo jak z gwinotwnikiem, bede mial problemy,

> zeby dorwac taka nazynke

Hehe, jadę w Twoje okolice w najbliższym czasie, to mogę Ci podrzucić : drive.gif

Napisano
  • Autor

> Hehe, jadę w Twoje okolice w najbliższym czasie, to mogę Ci podrzucić

> :

Mysle, ze sobie poradze, ale jak mowisz serio, to ja przewiduje montaz na weekend 29-30...

Napisano

Ja mam tak samo, a mam szpilki oryginalne.

Jakas kurna tandeta zlosnik.gif

Na tyl moge wkrecic palcem, a z przodu, po dwoch obrotach tylko kluczem i to idzie naprawde ciezko sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Na tyl moge wkrecic palcem, a z przodu, po dwoch obrotach tylko

> kluczem i to idzie naprawde ciezko

No i co, udalo ci sie je do konca wkrecic i nic nie popsuc?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.