Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinie o Kropce

Featured Replies

Napisano

Witam

Jeżdżę samochodem Skoda Felicia 1.9diesel ale w związku z tym że planuje przesiadkę na jakiś nowszy pojazd miałbym prośbę do wszystkich użytkowników Fiata Punto o wyrażenie opinii na temat posiadanych pojazdów. Interesuje mnie najbardziej Punto od roku 2004. Jak wygląda eksploatacja codzienna i czy ewentualnie zdarzają się jakieś bardziej przykre niespodzianki? Może ktoś ma założoną instalacje gazową. Jaka byłaby najlepsza? Chodzi tu głównie o silnik 1,2 8zaworowy. Opinie na ten temat są rozbieżne nawet w samych stacjach obsługi (mieszalnik czy wtrysk).

Pozdrawiam Łukasz

Napisano

Opcja szukaj w ruch i będziesz wszystko wiedział.

Napisano

na tym forum to raczej każdy będzie chwalił kropka grinser006.gif jesli chodzi o usterki wystepujące to znajdziesz je tutaj , a na co zwrócić uwagę przy kupnie kropka tutaj

Napisano

> Jaka byłaby najlepsza?

może być i II gen i sekwencja, różnica cenowa pomiędzy nimi już nie jest taka duża, ale obecnie mało który zakłąd gazowniczy chce zakładać do tych aut II gen., straszą ludzi plastikowymi kolektorami itp itd...

Z założenia sekwencja jest lepsza, choć troche droższa.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Rozjaśniło mi to trochę sytuacje.

Pozdrawiam

Napisano

> na tym forum to raczej każdy będzie chwalił kropka jesli chodzi o

> usterki wystepujące to znajdziesz je tutaj , a na co zwrócić

> uwagę przy kupnie kropka tutaj

Czy ja wiem ??? ja bym chyba drugi raz nie kupił ...

Auto niby fajne, ale dużo usterek niby nic, a jednak to dość wkurzające jak ktoś nie lubi majsterkować i kładnie głowny nacisk na niezawoność..... fakt części tanie, ale co z tego jak robocizna bardzo często przerasta koszt uszkodzonej części.

Napisano

zapomniałeś dodać, że WIELE rzeczy można zrobić samemu z racji prostej konstrukcji smile.gif

Napisano

> zapomniałeś dodać, że WIELE rzeczy można zrobić samemu z racji

> prostej konstrukcji

Moim zdaniem dokladnie tyle samo co w innych autach.

Napisano

> miałbym prośbę do

> wszystkich użytkowników Fiata Punto o wyrażenie opinii na temat

> posiadanych pojazdów. Interesuje mnie najbardziej Punto od roku

> 2004. Jak wygląda eksploatacja codzienna i czy ewentualnie

> zdarzają się jakieś bardziej przykre niespodzianki? Może ktoś ma

> założoną instalacje gazową. Jaka byłaby najlepsza? Chodzi tu

> głównie o silnik 1,2 8zaworowy. Opinie na ten temat są

> rozbieżne nawet w samych stacjach obsługi (mieszalnik czy

> wtrysk).

Ja mam właśnie Punto II FL rocznik 2004 z instalacją gazową drugiej generacji założoną "od nowości", jak na razie wykręcone ponad 80 kkm i złego słowa nie pozwolę powiedzieć na to auto. Poważniejszych awarii - brak, mniejszych też, niewielkie upierdliwości można policzyć na palcach jednej ręki. Auto tanie w utrzymaniu, niekłopotliwe, wystarczające do nawet dłuższych podróży w Polskę. Gdybym drugi raz miał to auto kupować, zrobiłbym to z zamkniętymi oczami.

Więcej szczegółów - link w stopce...

Napisano

> zapomniałeś dodać, że WIELE rzeczy można zrobić samemu z racji

> prostej konstrukcji

Można pod warunkiem, że masz na to czas i umiejętnośni i nie możesz sobie pozwolić, że od czasu do czasu w nagłych sytuacjach samochód odmówi posłuszeństwa, ale poza tym ok

Napisano

> Moim zdaniem dokladnie tyle samo co w innych autach.

Tu bym polemizował w rodzinie: Matiz, Swift, yaris, corolla, polo i golf... wszystkie z przebiegami powyżej 150 tyś i żadnych nawet najemniejszych usterek...

Punto 75 tyś - altek, zimering, chłodnica, bendix, uszczelka pod pokrywą zaworów, tłumik, kable WN... ale poza tym ok :-)

Napisano

> Dzięki. Rozjaśniło mi to trochę sytuacje.

> Pozdrawiam

Może i rozjaśniło ale widzę, że nie nauczyło sick.gif

Napisano

> Tu bym polemizował w rodzinie: Matiz, Swift, yaris, corolla, polo i

> golf... wszystkie z przebiegami powyżej 150 tyś i żadnych nawet

> najemniejszych usterek...

> Punto 75 tyś - altek, zimering, chłodnica, bendix, uszczelka pod

> pokrywą zaworów, tłumik, kable WN... ale poza tym ok :-)

to juz zalezy od tego kto jak uzytkuje.Znajde ci przeciwne przyklady to podanych przez ciebie gdzie fiaty robily ok 100 tys nawet wiecej i nic im nie bylo poza malymi pierdolami a VW i inne kwiatki sypaly sie tu i tam takze ostroznie z takimi porownaniami.Osobiscie uwazam ze Fiat wcale nie sypie sie wiecej od VW a jednak czesci sa duzo tansze.

Przyklad z zycia.Koles ma Vw golfa 4 2001 rok ok 90 tys nalatane.Ja w tym okresie latalem CC 900 96 rok 130 tys.Od tego stycznia ja nie wymienilem nic tylko lalem bene.A on wymienil pompe wodna,termostat,przekladnie kierownicza,pekl mu mechanizm od szyb el. w drzwiach,wymianial kompletne sprzeglo to chyba tyle.Przebieg ja robilem nawet wiekszy niz on.Takze widzisz jak ktos mi mowi ze Fiat sie sypie a inne auta mniej to ja w to nie wierze wink.gif

Napisano

> Można pod warunkiem, że masz na to czas i umiejętnośni i nie możesz

> sobie pozwolić, że od czasu do czasu w nagłych sytuacjach

> samochód odmówi posłuszeństwa, ale poza tym ok

widzisz ja mam juz 2 mk1, obydwa z drugiej reki i jesze nie zdazylo mi sie zeby odmowil posluszenstwa , zawsze wraca do domu o wlasnych silach ...awarii niewiele- glownie elementy zuzywajace sie w normalnej eksploatacji: zawieszenie, swiece, przewody, hamulce. jakbym mial teraz zmieniac to bez przeciwskazan moglby to byc kolejny fiat.

pozdro

Napisano

> może być i II gen i sekwencja, różnica cenowa pomiędzy nimi już nie

> jest taka duża, ale obecnie mało który zakłąd gazowniczy chce

> zakładać do tych aut II gen., straszą ludzi plastikowymi

> kolektorami itp itd...

> Z założenia sekwencja jest lepsza, choć troche droższa.

grinser006.gif zawsze tak bylo nei tylko obecnie, ze sie burzyli i nie chcieli zakladac instalek II gen, oczywiscie poza ASO, w ASO nie robili problemow.

Ostatnio rozmieszyl mnie odpowiedz na list w AŚ, gdzie klient sie pyta dlaczego ma problemy z isntalacja gaz II gen w PII 8v, no i AŚ mu odpowiada, ze to blad bo trzeba bylo wstawic IV ger. Jednak pamietam, iles numerow wczesniej sami doradzali instalke II gen do 8v, poniewaz motor ten doskonale znosi II gen grinser006.gif

Napisano

> Ostatnio rozmieszyl mnie odpowiedz na list w AŚ, gdzie klient sie

> pyta dlaczego ma problemy z isntalacja gaz II gen w PII 8v, no i

> AŚ mu odpowiada, ze to blad bo trzeba bylo wstawic IV ger.

> Jednak pamietam, iles numerow wczesniej sami doradzali instalke

> II gen do 8v, poniewaz motor ten doskonale znosi II gen

no cóż, to tylko potwierdza poziom Auto Szmaty zlosnik.gif

Napisano

Ogólnie bardzo dużo zalezy od poprzedniego właściciela. Ja trafiłem na autko zadbane - ale tylko z zewnątrz. Swojego punciaka znam już prawie na wylot, ba, nawet mam połowe drugiego silnika zeby.GIF

Jak zadbane to jak koledzy wyżej pisali tylko to co się zużywa, no i lać wache. Jak nie no to sie przygotuj na majsterkowanie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.