Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator do Diesla

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje porady odnosnie jaki akumulator bylby najlepszy do Asterixa 1,7D??Pytalem sie w ASO i wiem ze powinno byc min. 70 Ah. zastanawiam sie nad Exide x-treme, tylko ze ten co mi potrzeba (70Ah) to ma tylko 540 A prąd a szukałbym z wiekszym...Co wy sadzicie o tym akumulatorku?? Moze polecacie inny??

P.S. jezeli gdzies bylo juz o tym to prosze o pomoc w znalezieniu bo korzystalem z szukajki i nie chcialo mi nic znalezc...

Napisano

Exide to dziadostwo i dlatego odradzam. Kup varte, boscha, centre futura. Ja mam coprawda uprzedzenia do centry ale kolega robi w branzy aku i mowil ze centra jest montowana w lodziach podwodnych i amerykanskich samochodach wiec musi byc dobra-przynajmniej on tak twierdzi. Grono kolegow co zakupilo centre tez nie narzeka.

Napisano
  • Autor

ale teraz czy kupowac aku 70 Ah i np. 580 A czy szukac mniejszego 62-65 Ah i prad troche wiecej niz 600 A?? bo ktos mi mowil zeby dzis juz nie patrzec na pojemnosc aku tylko zeby mial duzy prad. jak bedzie mniejsza pojemnosc mniejsze prawdopodobienstwo ze bedzie on niedoladowywany...

Napisano

> Potrzebuje porady odnosnie jaki akumulator bylby najlepszy do

> Asterixa 1,7D??Pytalem sie w ASO i wiem ze powinno byc min. 70

> Ah. zastanawiam sie nad Exide x-treme, tylko ze ten co mi

> potrzeba (70Ah) to ma tylko 540 A prąd a szukałbym z

> wiekszym...Co wy sadzicie o tym akumulatorku?? Moze polecacie

> inny??

> P.S. jezeli gdzies bylo juz o tym to prosze o pomoc w znalezieniu bo

> korzystalem z szukajki i nie chcialo mi nic znalezc...

Ja kupiłem sznajdera 74Ah i 670A za niecałe 200pln z 2letnią gwarancją. To już trzeci aku z tej firmy i nigdy mnie nie zawiódł...

Napisano

> Sznajder?? a w oryginale jak to sie pisze??

Pisze się tak jak napisałeś.

Robi go ZAP Piastów - firma tak samo znana jak CENTRA.

Ja do swojego kupiłem Centra Plus.

Napisano

> ale teraz czy kupowac aku 70 Ah i np. 580 A czy szukac mniejszego

> 62-65 Ah i prad troche wiecej niz 600 A?? bo ktos mi mowil zeby

> dzis juz nie patrzec na pojemnosc aku tylko zeby mial duzy

> prad. jak bedzie mniejsza pojemnosc mniejsze prawdopodobienstwo

> ze bedzie on niedoladowywany...

Pojemnosc nie ma nic do niedoladowania. Kupuj jak najwiekszy i z jak najwiekszym pradem rozruchowym.

Napisano
  • Autor

nie wiem czy tak jest jak kolega pisze. jezeli jezdze na krotkich dystansach z wlaczonym radiem swiatlami i ogrzewaniem tylniej szyby to jak bedzie duza pojemnosc to napewno nie bedzie on doladowany... chyba ze sie myle...

Napisano

Ja u siebie mam Boscha 74Ah 680A. Poprzedni miałem o takich samych parametrach.

Napisano

Przeglądałem ostatnio testy akumulatorów robione przez ADAC . Najlepiej wypadły dwie firmy :

-Moll

-Hoppecke

Co ciekawe , Moll o pojemności coś koło 55 czy 56 Ah jest ciut tańszy od Centry Futury o tej pojemności idea.gif

Napisano

> Przeglądałem ostatnio testy akumulatorów robione przez ADAC .

> Najlepiej wypadły dwie firmy :

> -Moll

> -Hoppecke

> Co ciekawe , Moll o pojemności coś koło 55 czy 56 Ah jest ciut tańszy

> od Centry Futury o tej pojemności

1,5 roku temu przy wyborze akumulatora również kierowałem się renomą ok.gif

wybór padł na Moll'a, za 55Ah dałem ok. 170zł, gwarancja 2 lata

do dziś nie mam do niego zastrzeżeń, choć to oczywiście zbyt krótki czas wink.gif

Napisano

> 1,5 roku temu przy wyborze akumulatora również kierowałem się renomą

> wybór padł na Moll'a, za 55Ah dałem ok. 170zł, gwarancja 2 lata

cena niezła , na alledrogo widziałem po 280 PLN tę pojemność hmm.gif

> do dziś nie mam do niego zastrzeżeń, choć to oczywiście zbyt krótki

> czas

prawda o aku wychodzi tak gdzieś po 5-6 latach ; mój oryginał mimo , że naładowany nie daje już odpowiednio dużego prądu , żeby przy niższych temp. żwawo zakręcić rozrusznikiem spineyes.gif

Napisano

> cena niezła , na alledrogo widziałem po 280 PLN tę pojemność

sprawdziłem, data zakupu 4 marca 2006, cena 183 zł ok.gif

Napisano
  • Autor

mam jeszcze jedno pytanie: pewnie powinienem pytac sie o to na samym poczatku ale zapomnialem; Jaki fabrycznie był przewidziany aku do silniczka oplowskiego 1.7 D rok 92 r.?? chodzi mi o pojemnosc, prąd i jego wymiary...

Napisano

> nie wiem czy tak jest jak kolega pisze. jezeli jezdze na krotkich

> dystansach z wlaczonym radiem swiatlami i ogrzewaniem tylniej

> szyby to jak bedzie duza pojemnosc to napewno nie bedzie on

> doladowany... chyba ze sie myle...

No pewnie że się mylisz.

Bierz jak największą pojemność i jak największy prąd (podobno ma być ostra zima)

Napisano
  • Autor

Zdecysowałem sie juz na Centre Futura tylko zastanawiam sie teraz nad wielkoscia bo wedlug tego co piszecie to pasuje wziasc 75 Ah 760 A, a w katalogu ze strony Centry do tego silniczka ma isc 65 Ah 680 A. W oplu powiedzieli mi ze do mnie ma isc 70 Ah...I co z tego wybrac??

Napisano

> Zdecysowałem sie juz na Centre Futura tylko zastanawiam sie teraz nad

> wielkoscia bo wedlug tego co piszecie to pasuje wziasc 75 Ah 760

> A, a w katalogu ze strony Centry do tego silniczka ma isc 65 Ah

> 680 A. W oplu powiedzieli mi ze do mnie ma isc 70 Ah...I co z

> tego wybrac??

pomierz sobie wymiary pod maska jaki akumulator maksymalnie Ci sie zmiesci i kup najwiekszy-najmocniejszy wink.gif

Napisano

> Exide to dziadostwo i dlatego odradzam. Kup varte, boscha, centre

> futura. Ja mam coprawda uprzedzenia do centry ale kolega robi w

> branzy aku i mowil ze centra jest montowana w lodziach

> podwodnych i amerykanskich samochodach wiec musi byc

> dobra-przynajmniej on tak twierdzi. Grono kolegow co zakupilo

> centre tez nie narzeka.

exide to jest ta sama firma co centra cfaniak.gif

Napisano

> Zdecysowałem sie juz na Centre Futura tylko zastanawiam sie teraz nad

> wielkoscia bo wedlug tego co piszecie to pasuje wziasc 75 Ah 760

> A, a w katalogu ze strony Centry do tego silniczka ma isc 65 Ah

> 680 A. W oplu powiedzieli mi ze do mnie ma isc 70 Ah...I co z

> tego wybrac??

pamietaj ze do centry futura(i innych tego typu) nie dolejesz wody i np w 3-4roku uzytkowania ci ona padnie (mimo iz ma dluzsza gwarancje) a w akumulatory typu plus mozesz dolac wody i moze ona dluzej sluzyc wlasnie dlatego ze jest obslugowa.

Napisano
  • Autor

> exide to jest ta sama firma co centra

to powinno byc raczej tak napisane w duzym uproszeczeniu centra to ta sama firma co EXIDE bo centra wchodzi w skład Koncernu EXIDE wink.gif

Napisano

A mnie polecili Centre Standard 72Ah i 680 A. 2 lata gwarancji i 300 zł.

Pozdro

Napisano

> pamietaj ze do centry futura(i innych tego typu) nie dolejesz wody i

> np w 3-4roku uzytkowania ci ona padnie (mimo iz ma dluzsza

> gwarancje) a w akumulatory typu plus mozesz dolac wody i moze

> ona dluzej sluzyc wlasnie dlatego ze jest obslugowa.

To wariant bardzo pesymistyczny. W poprzednim samochodzie oryginalny oplowski akumulator (podobno prod. węgierskiej) wytrzymał 7 zim, a był całkowicie bezobsługowy (bez mozliwości dolania wody).

Napisano
  • Autor

w katalogu tez jest ze moze byc u mnie standart chyba 70 Ah. ale doloze jeszcze 70 zl. na Futura i wedlug wielu opini bede mial o niebo lepszy aku od standart.

Napisano

idea.gif> w katalogu tez jest ze moze byc u mnie standart chyba 70 Ah. ale

> doloze jeszcze 70 zl. na Futura i wedlug wielu opini bede mial

> o niebo lepszy aku od standart.

w cenie futury lub taniej kupisz molla idea.gif

futura może być kłopotliwa jeśli ulegnie rozładowaniu bo nie ładuje się jej tak jak inne aku prądem 1/10 C do 16V . Na Twoim miejscu wybrałbym albo Centrę Plus lub Exide Excell idea.gif

Napisano
  • Autor

A jak sie ładuje Future??

Ppomiedzy Centra plus Exide i Mollem ktorego z nich moze mi kolega polecic??

Napisano
  • Autor

Czy ktos mi moze powiedziec o co chodzi z innym ładowaniem futury??

Napisano

> Czy ktos mi moze powiedziec o co chodzi z innym ładowaniem futury??

Zdaje się, że są określone wymagania odnośnie nie tylko prądu ale i napięcia ładowania. Ja bym się tym nie przejmował. Od kilkunastu już lat nie ładowałem akumulatora prostownikiem, bo nie było takiej potrzeby. Rozładowanie akumulatora oznacza po prostu konieczność jego wymiany. Oczywiście warunki konieczne to sprawny samochód i jeżdżenie na co dzień, bez odstawiania samochodu na dłużej, chociaż tydzień-dwa od czasu do czasu akumulator powinien przetrwać.

Napisano
  • Autor

> Czy ktos mi moze powiedziec o co chodzi z innym ładowaniem futury??

Pisałem do EKSPERTA Centry i tak mi odpisal co do ładowania Futury: "...Futurę + ładuje się prostownikiem ze stabilizacją napięcia ładowania

o wartości 14,0 - 14,4 V oraz prądem o wartości 1/10 pojemności akumulatora...." może mi teraz ktos powiedziec o co chodzi z ta stabilizacją?? czy to musi byc specjalny prostownik czy moze byc zwykly jak do centry standard??

Napisano

>Rozładowanie akumulatora oznacza po prostu

> konieczność jego wymiany

No nie zawsze. U mnie na przykład padł alternator (konkretnie regulator napięcia) i rozładował się przez to akumulator, właśnie roczna Centra Futura. Doładowałem go normalnym prostownikiem automatycznym i było OK.

Napisano

> No nie zawsze. U mnie na przykład padł alternator

Pisałem, że warunek konieczny to sprawny pojazd. A co do prostownika, trzeba byłoby sprawdzić, czy jest wyposarzony w stabilizację napięcia. Te najprostsze to transformator+mostek prostowniczy.

Napisano

Ja miałem zamiar kupić akumulator Akuma comfort 74Ah, 680A ale już ich nie ma, nie produkują firma się rozwiązała

tylko resztki na allegro http://www.allegro.pl/item251697511_akumulator_do_diesela_74ah_680a_229_zl.html

ale czy to na pewno oryginały?

Dlatego zakupię aku "eurobateria" o tych parametrach za 245 zł bezobsługowy

Napisano
  • Autor

> właśnie roczna Centra Futura. Doładowałem go normalnym

> prostownikiem automatycznym i było OK.

i jakie wrażenia z uzytkowania tego aku?? oplaca sie go kupic??

Napisano

> Pisałem do EKSPERTA Centry i tak mi odpisal co do ładowania Futury:

> "...Futurę + ładuje się prostownikiem ze stabilizacją napięcia

> ładowania

> o wartości 14,0 - 14,4 V oraz prądem o wartości 1/10 pojemności

> akumulatora...." może mi teraz ktos powiedziec o co chodzi z ta

> stabilizacją?? czy to musi byc specjalny prostownik czy moze byc

> zwykly jak do centry standard??

prostownik ma mieć regulację NAPIĘCIA ładowania a większość ma regulację ale natężenia prądu .

Kolo i tak uprościł sposób ładowania zlosnik.gif

Pewnie można podładować futurę zwykłym prostownikiem a czy to akurat jest właściwe postępowanie wyjdzie za jakiś czas zlosnik.gif

Za niedługo i ja będę wymieniał aku i na pewno nie będzie to kłopotliwa futura a centra plus , exide excell lub moll ok.gif

Napisano

> Potrzebuje porady odnosnie jaki akumulator bylby najlepszy do

> Asterixa 1,7D??Pytalem sie w ASO i wiem ze powinno byc min. 70

> Ah. zastanawiam sie nad Exide x-treme, tylko ze ten co mi

> potrzeba (70Ah) to ma tylko 540 A prąd a szukałbym z

> wiekszym...Co wy sadzicie o tym akumulatorku?? Moze polecacie

> inny??

> P.S. jezeli gdzies bylo juz o tym to prosze o pomoc w znalezieniu bo

> korzystalem z szukajki i nie chcialo mi nic znalezc...

279671742-Unbenannt.JPG

post-52075-14352487504706_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Widze po postach ze chyba zrezygnuje z Futury na rzecz Plusa...zawsze to troche kasy zostanie w kieszenie i pewnie mniej klopotow bedzie podczas eksploatacji...

Napisano
  • Autor

czy ktos z was wie jak oznaczana jest data produkcji na akumulatorze bo mam takie cos jak na zdjeciu(ostatnie 4 cyfry) i nie wiem czy to jest data produkcji...

279705590-akudata.jpg

post-76805-14352487692887_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

mam jeszcze jedna sprawe. mianowicie jak uruchomie silnik i w sekunde po tym uruchomie swiatla to widac jak w pewnym momencie zaczynaja one mocniej swiecic. podobna sytuacja ma sie gdy wlacze silnik a jest wlaczone oswietlenie wnetrza. po jakisc 3-4 sek. od uruchomienia nagle zaczyna ono mocniej swiecic. o czym to moze swiadczyc??

Napisano
  • Autor

> Ja u siebie mam Boscha 74Ah 680A. Poprzedni miałem o takich samych

> parametrach.

I jak jest z tą pojemnością aku w tym silniku?? nie ma problemu?? nie jest za duża??

Napisano

> I jak jest z tą pojemnością aku w tym silniku?? nie ma problemu?? nie

> jest za duża??

ja pierdziele. czy kolega nie umie czytać??

przecież i w tym wątku i w kilku innych w tym miesiacu było wyraźnie pisane, że jeśli się tylko chce, to mozna włożyć nawet 100Ah i wszystko bedzie ok.

Napisano

> mam jeszcze jedna sprawe. mianowicie jak uruchomie silnik i w sekunde

> po tym uruchomie swiatla to widac jak w pewnym momencie

> zaczynaja one mocniej swiecic. podobna sytuacja ma sie gdy

> wlacze silnik a jest wlaczone oswietlenie wnetrza. po jakisc 3-4

> sek. od uruchomienia nagle zaczyna ono mocniej swiecic. o czym

> to moze swiadczyc??

pasek się ślizga na altku i nie ma takiego ładowania jak być powinno. po kilku sekundach przestaje i wszystko dxziała jak należy.

uprzedzając pytanie... tak pasek może się ślizgać i nie wydzielać przy tym żadnych hałasów

Napisano
  • Autor

Czytalem to wszystko ale bylem dzis w sklepie i kolo powiedzialm mi zebym sie zastanowil nad pojemnoscia , bo ma ona wplyw na niedoladowanie i przez to pozniej nie uwzgledniaja reklamacji. dlategotez sie wole jeszcze upewnic...a czy gosc w sklepie zna sie na rzeczy to inna sprawa...

Napisano
  • Autor

a co do paska to wlasnie 2 dni temu wyciagalem altka i jak zakladalem to dobrze go naciagnalem...a nie dzieje sie opisana sytuacja przeze mnie gdy aku jest na wymarciu tzn. jest niedoladowany??

Napisano

się wtrącę nie w temacie wink.gif

nie pierwszy raz w tym wątku piszesz post pod postem w kilkuminutowych odstępach...

zamiast tego posłuż się opcją "Edycja" postu ok.gif

Napisano
  • Autor

wiem ze taka opcja jest i nawet widze ja teraz we wczesniejszych postach choc pisalem to z innego kompa, ale jak chcialem wczesniej dac edytuj to zawsze wyskakiwal mi blad przegladarki, zapewne cos przegladarka nawala bo jak sam zuwazyles wczesniej tez tak juz pisalem a mialo to miejsce zawsze na wczesniej wspomnianej przegladarce, komputerze. Jezeli jest taka opcja to moge teraz te watki polaczyc w jeden tylko jak to zrobic??

Napisano

> Jezeli jest taka opcja to

> moge teraz te watki polaczyc w jeden tylko jak to zrobic??

nie ma takiej opcji

tzn. możesz to zrobić ręcznie przekopiowując tekst w jeden post, a pozostałe usunąć

ale i tak pozostaną w wątku z adnotacją "usunięte przez przemty" czy jakoś tak...

Napisano
  • Autor

czyli prosta rada na przyszlosc unikac feralnego kompa i przegladarki wink.gif

Edit. powroce jeszcze do wspomnianego migniecia swiatel po wlaczeniu silnika. dzis zauwazylem za dzieje sie to jednoczesnie z delikatnym naglym przyspieszeniem silnika na luzie...o czym to moze swiadczyc??

Napisano
  • Autor

> Edit. powroce jeszcze do wspomnianego migniecia swiatel po wlaczeniu

> silnika. dzis zauwazylem za dzieje sie to jednoczesnie z

> delikatnym naglym przyspieszeniem silnika na luzie...o czym to

> moze swiadczyc??

Raz juz dostałem upomnienie za wiadomosc pod wiadomoscia ale musze to napisac poniewaz nie dostałem odpowiedzi na swoje pytanie: ponawiam pytanie czy delikatne przyspieszenie silnika 3-4 sek po uruchomieniu go w dieslu jest normalnym objawem?? przyspieszenie jest zarowno na zimnym jak i cieplym silniku. tak jak pisalem najpierw zauwazylem ze po 3-4 sek. wyswietlacz, swiatla zaczyna trosdzke jasniej swiecic a pozniej jak mialem otworzone drzwi to uslyszalem i zobaczylem ze rozjasnienie oswietlenie jest jednoczesnie przy zwiekszeniu predkosci obrotowej silnika i nie wiem czy mam to traktowac TTTM??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.