Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dla oszczędzających na oponach zimowych.

Featured Replies

Napisano

Test używanych opon zimowych

Czy używane opony są gorsze od nowych? W jakich warunkach występują istotne różnice? Porównano właściwości jezdne ogumienia zimowego: nowego z bieżnikiem 9 mm, używanego z 7,5-milimetrowymi rowkami oraz 4-milimetrowego, uchodzącego za zużyte. Dla porównania sprawdzono także zachowanie opon letnich na śniegu.

Opony, jak każda część eksploatacyjna w samochodzie, stopniowo się zużywa, tracąc część swoich właściwości. Aby zobrazować jak zmieniają się wówczas właściwości jezdne pojazdu, niemiecki automobilklub ADAC, wraz z partnerskimi europejskimi automobilklubami oraz fundacją Warentest (niem. Stiftung Warentest; specjalizują się w niezależnych badaniach produktów) przeprowadził testy ogumienia o różnym stanie zużycia.

Badano trzy komplety opon zimowych w rozmiarze 185/60 R14: fabrycznie nowe z bieżnikiem o wysokości prawie 9 mm, używane z 7,5-milimetrowymi rowkami oraz z 4-milimetrowym bieżnikiem, czyli uważane przez specjalistów już za zużyte. Oceniano zachowanie w czasie jazdy i zachowanie w czasie hamowania. Testy odbywały się na suchej, mokrej oraz pokrytej śniegiem nawierzchni.

Na śniegu

Największe różnice uwidoczniły się na śniegu. W czasie próby zatrzymania z prędkości 30 km/h opony z 4-milimetrowym bieżnikiem miały drogę hamowania o 3,2 m dłuższą niż ich nowe odpowiedniki. Jeszcze większe różnice widać przy próbie siły ciągu. Ogumienie z 7,5-milimetrowym bieżnikiem miało aż o 40% mniejszą siłę w porównaniu z nowym, a skuteczność 4-milimetrowych gum była mniejsza o połowę od nowego produktu.

Ponieważ część kierowców wciąż wątpi w celowość używania opon zimowych przeprowadzono jeszcze jedną próbę – z ogumieniem letnim. Wynik był fatalny – siła ciągu była czterokrotnie mniejsza niż w przypadku nowej opony zimowej i o ok. połowę mniejsza niż w przypadku 4-milimetrowej opony zimowej. Z kolei droga hamowania z 30 km/h była aż o 7,5 m dłuższa niż w przypadku nowej „zimówki" i o 4,3 m w porównaniu z zużytą.

Sklep.autocentrum.pl - najtańsze opony i felgi w sieci »

Na mokrej nawierzchni

Na mokrej nawierzchni ważne jest aby uniknąć aquaplaningu – rowki bieżnika muszą przyjąć i odprowadzić możliwie dużo wody. 4-milimetrowa opona nie radzi sobie z tym zbyt dobrze – już przy 63 km/h płynie, podczas gdy nowa dopiero od 87 km/h. W czasie hamowania dużo zależy od mieszanki gumy. Zużyta opona ma drogę hamowania z prędkości 80 km/h o 7% dłuższą. Co ciekawe, lekko zużyte ogumienie z bieżnikiem 7,5 mm okazało się lepsze od nowych opon. Najwyraźniej 9-milimetrowe rowki okazały się odrobinę za głębokie w stosunku do możliwości odprowadzenia wody.

Na suchej nawierzchni

Na suchej drodze w zimie zużyte opony zimowe wypadają lepiej od nowych. Właściwość ta jest wprost proporcjonalna do stopnia zużycia bieżnika – im jest niższy, tym mniej lamelek, a powierzchnia styku z drogą staje się większa. Należy jednak pamiętać, że znacznie trudniej jeździ się w ciężkich warunkach niż w dobrych, a o stłuczkę czy wypadek łatwiej na śniegu i mokrej nawierzchni niż na suchej oczyszczonej jezdni.

Wnioski

W zimowych warunkach najlepiej jeździć na oponach zimowych o głębokim bieżniku, ale pamiętać trzeba, że z każdym zużytym milimetrem bieżnika traci one swoje typowe właściwości. Różnice najbardziej widoczne są na śniegu, a 4-milimetrowy bieżnik jest już ewidentnie zbyt niski aby dać sobie radę w trudnych warunkach. Zużyte opony zimowe można wyeksploatować do końca w lecie, mając jednak na uwadze, że będą one miały wówczas dłuższą drogę hamowania w porównaniu z oponami letnimi oraz gorsze właściwości jezdne na mokrej nawierzchni. Fani dryftowania mogą na nich poćwiczyć jazdę bokiem – byle w bezpiecznym miejscu, z dala od zwykłego ruchu drogowego.

Okazuje się, że 4-milimetrowa „zimówka" to i tak znacznie lepszy wybór niż jazda w zimowych warunkach na oponach letnich. Decydując się, z jakichkolwiek powodów, na produkt używany, trzeba być świadomym konsekwencji w zakresie bezpieczeństwa – nigdy nie wiemy, czy opona nie ma wewnętrznych uszkodzeń. Najlepiej kupować produkt nowy, a wybór marki i modelu ułatwią testy opon zimowych 2007/2008, jakie ukażą się na łamach platformy www.AutoCentrum.pl w dziale Opony.

Robert I. Bielecki,

na podst. mat. ADAC

Napisano

1. Jaka byla dlugosc hamowaia na sniegu. Mowa jest jedynie o roznicach.

2. Jak wypadla opona letnia w porowaniu na suchym? - podejrzewam, ze lepiej niz obie zimowki, stad brak opisu w tescie.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> 2. Jak wypadla opona letnia w porowaniu na suchym? - podejrzewam, ze

> lepiej niz obie zimowki, stad brak opisu w tescie.

Oczywiście. Jest to znany fakt, ale nie pasuje do ogólnej koncepcji "bezpieczeństwa na zimówkach" więc się o nim nigdy nie mówi. W zimie na suchym asfalcie (nieważne tam brednie o temperaturze poniżej 7 stopni LOL) letnia będzie miała lepszą przyczepność do skręcania i hamowania niż zimówka.

Napisano

Może to przegapiłem ale w tekście chyba nie jest podane czy wszystkie opony to ten sam model ?

Napisano

A czemu nie ma słowa o oponach uniwersalnych?

Napisano

> A czemu nie ma słowa o oponach uniwersalnych?

bo to co jest do wszystkiego jest do niczego zlosnik.gif

Napisano

dlatego na oponach sie nie oszczedza waytogo.gif

ale jak ktos nie ma kasy to lepsze uzywane zimowki zima

niz jazda na letnich czy uniwersalnych ok.gif

Napisano

> dlatego na oponach sie nie oszczedza

> ale jak ktos nie ma kasy to lepsze uzywane zimowki zima

> niz jazda na letnich czy uniwersalnych

ok.gifok.gifok.gifok.gif

prawda ale nie do wszystkich to dociera sick.gif

Napisano

> Może to przegapiłem ale w tekście chyba nie jest podane czy wszystkie

> opony to ten sam model ?

Albo opracowanie testu jest nierzetelne albo sam test jest tendencyjny.

W pierwszym akapicie mowa jest o oponach zimowych, a ani słowa nie ma o oponie letniej (stara, nowa, jaki model?)

Podobnie ani słowa, jak zauważyliście, nie ma o zachowaniu się opony letniej na suchym.

Z doświadczenia wiem, że najlepsza jest opona z wysuwanym bieżnikiem, najlepiej zimowa biglaugh.gif

Napisano

>. W

> zimie na suchym asfalcie (nieważne tam brednie o temperaturze

> poniżej 7 stopni LOL) letnia będzie miała lepszą przyczepność do

> skręcania i hamowania niż zimówka.

Zgoda, ale zdaje się, że w warunkach zimowych znacznie łatwiej o osiągnięcie warunków granicznych na śniegu niż na suchym asfacie.

Napisano

Najbardziej mnie dziwi ,że po zdarciu 1,5 mm mamy spadek o 40 % siły ciągu a potem zdarcie o kolejne 3,5 mm zmniejsza tylko o 10% wartości początkowej (w odniesieniu do 7,5 mm bieżnika).

Ciekawe te wyniki. Kompletnie się czegoś takiego nie spodziewałem.

Wychodzi z tego ,ze pod względem siły ciągu opona bardzo szybko traci własności, a potem już utrzymują się one na podobnym poziomie.

279754439-si%B3aci%B1gu.png

Najbardziej "korzystny dla oponiarzy byłby wykres niebieską ciągła, ale podejrzewam ,ze spadek siły ciągu jest jeszcze ostrzejszy (linia niebieska ,przerywana).

Szkoda ,ze nie podali wyniku hamowania na oponie z 7,5 mm. Ciekawe czy tendencja byłaby podobna jak dla ciągu. hmm.gif

Napisano

Czyli poza siłą ciągu i klinem wodnym róznice nie są takie duże.

O ile klin wodny mnie nie dziwi (znaczące zmniejszenie głębokości rowków musi pogorszyć odprowadzanie wody), to tak małe róznice między 7,5mm a 4 mm w pozostałych kategoriach mnie zaskoczyły spodziewałem się gorszych wyników pod koniec "żywota" opony.

Wychodzi z tego ,ze używki nie są pozbawione sensu pod względem parametrów. Gorzej ,że odpadają ze względu na nie znaną przeszłość.

Napisano

> Czyli poza siłą ciągu i klinem wodnym róznice nie są takie duże.

> O ile klin wodny mnie nie dziwi (znaczące zmniejszenie głębokości

> rowków musi pogorszyć odprowadzanie wody), to tak małe róznice

> między 7,5mm a 4 mm w pozostałych kategoriach mnie zaskoczyły

> spodziewałem się gorszych wyników pod koniec "żywota" opony.

Wyniki pokryły się z moimi obserwacjami. Ostatnie zimówki zdjąłem choć miały jeszcze powyżej 4ech bo nie moglem znieść zachowania na wodzie, chociaż przedtem były bdb.

No nic, koniec sniadania, pisania idę zakładać zimówki bo w Kraku śnieg leży i jutro ma padać a muszę tam jutro jechać

Napisano

> A czemu nie ma słowa o oponach uniwersalnych?

Bo one nie leżą w interesie oponiarzy. biglaugh.gif

Napisano

> Bo one nie leżą w interesie oponiarzy.

Tak samo jak Michelina. Pare firm nie potrafi produkować dobrych całorocznych, ale są na szczęście wyjątki np. Goodyear zlosnik.gif

Jeśli ma się zimówki+letnie to są dwa komplety, do tego dochodzą koszty wymiany co sezon. Jeśli ma się całoroczne to ma się tylko jeden komplet. 3x taniej. To oznacza, że zamiast kupować sezonówki co 6lat można sobie pozwolić na kupno całorocznych na 2lata. Gwarantuję, że na dobrych całorocznych nówkach jeżdzi się lepiej niż na sezonowych 3-4-5-6letnich. wpysk.gif

Ja tak wolę. Trochę głośniej jest przy >80km/h. Zawsze udaje mi się dojechać do garażu i z niego wyjechać, co ciekawe kiedyś na tej samej drodze zakopał się Volvo XC90 na zimówkach (4x4 chyba hmm.gif)

Napisano

> bo to co jest do wszystkiego jest do niczego

Urban legend jak to się mówi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.