Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sterowanie kątem zapłonu w nowszych ECU

Featured Replies

Napisano

Przeglądając posta, który spuchł nieco, dochodzę do wniosku, że jednak warto zainwestować w wariator, bo fabryczna mapa wtrysku ograniczona jest tylko do Pb.

Służbowo mam do czynienia z CNG. Tutaj bez wariatora ani rusz. Swoją drogą w Opelkach z fabryczną instalką CNG ECM wyposażone są w inne mapy zapłonu - Zafiry np. chodzą o niebo lepiej na gazie niż na bence. No i spalanie jest dużo niższe niż w jeździdłach z instalkami implantowanymi.

No ale to tak OFF TOPIC.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Napisano

Wcale nie off topic. Tutaj właśnie wychodzi przewaga fabrycznych instalacji. Mamy osobną mapę dla danego paliwa, a wariator? To bardziej substytut ręcznego kręcenia aparatem zapłonowym.

Znalazłem kolejną informację potwierdzającą to co mówiliśmy o przyspieszaniu zapłonu do momentu stuku.

Informacja z charakterystyki układu Simtec montowanego w Ecotecach. Cytuję:

Quote:

Initially, timing will occur at its mapped optimal ignition point. Once knock is identified, the ECM retards the ignition timing for that

cylinder or cylinders by a predetermined number of degrees. Once knock ceases, timing is advanced until the reference timing

value is achieved or knock occurs once more when the timing is again retarded.

W wolnym tłumaczeniu jeśli czujnik wykryje stukanie to ECU zmniejsza wyprzedzenie zapłonu. Gdy stukanie ustanie wyprzedzenie wraca do wartości odniesienia. Jedyna wartość jaka przychodzi mi do głowy to ta z mapy. Czyli nie szuka dalej kąta przy którym znów zacznie stukać, tylko poprzestaje na mapie.

Napisano

Wariatory, o których udało mi się znaleść info tylko oszukują ECU co do sygnału z MAP lub MAF (ten sygnał jest jako jedyny "przecinany" podczas montażu advancera) a sygnał o prędkości obrotowej i pracy na gazie/benzynie są tylko sygnałami wejściowymi. Stąd wniosek, że montaż wariatora tylko spowoduje, że ECU będzie pracował dalej na swojej mapie, ale po jej części z największymi wartościami opóźnień.

Napisano
  • Autor

> Wariatory, o których udało mi się znaleść info tylko oszukują ECU co

> do sygnału z MAP lub MAF (ten sygnał jest jako jedyny

> "przecinany" podczas montażu advancera) a sygnał o prędkości

> obrotowej i pracy na gazie/benzynie są tylko sygnałami

> wejściowymi. Stąd wniosek, że montaż wariatora tylko spowoduje,

> że ECU będzie pracował dalej na swojej mapie, ale po jej części

> z największymi wartościami opóźnień.

czyli to bardzej jest MAP-emulator, wariatory raczej bezpośrednio ingerują w kąt

Napisano

> czyli to bardzej jest MAP-emulator, wariatory raczej bezpośrednio

> ingerują w kąt

Prawdopodobnie. Tylko oba miały nazwy Time Advance Processor, więc wariator... Ale to już bardziej sprawy marketingowe. Ceny tych urządzeń to ok 150 USD.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Popełniłem dziś podłączenie MAP-emulatora własnej koństrukcji. Trochę było upierdliwe bo ciężko się było dostać do wtyczki MAPa (nabardziej mi przeszkadzała instalacja LPG z reduktorem spineyes.gif). Dodkowo pomyliłem się w kabelkologii i zanim doszedłem co i jak trochę czasu zmarnowałem. Więc na testy została tylko wieczorna chwila. Emu zrobiłem na razie proste oparte o wzmacnaicz operacyjny, który tylko zaniża o połowę wartości z MAP. Efekt - na razie średni. tzn chyba przedobrzyłem bo przy mocniejszym wcisnieciu gazu silnik na LPG zaczyna dzwonić shocked.gif. Na szczęście profilaktycznie założyłem pstryczek elektryczek którym emu mozna wyłączyć. Regulację mam na potencjometrze ale już nic nie zdążyłem ustawić inaczej bo pojawiła mi się awaria czujnika temperatury LPG (coś musiałem przy robocie uszkodzić czujnik albo kabelki??) i zaczał mi się co chwilę przełączać na NoPB aż odmówił całkiem posłuszeństwa i musiałem w sterowniku odptaszkować funkcje czujnika. Poniewaz zrobiło się ciemno i późno eksperymenta przerwałem. Zdziwił mnie natomiast jeden fakt - słychać było wyraźnie stuki natomiast w ABCOMie opóźnienia Knock Retard były ciągle na 0?? Czemu?

Napisano
  • Autor

Dziś znalazłem chwilę czasu i skorygowałem ustawienie mojego MAP-emulatora. Efekt - rewela yay.gifjump.gif Auto dostało na LPG wigoru, zwłaszcza przy niższych rpm widać poprawę, aż się dziwnie jeździ 893goodvibes.gif Lekie naciśniecie gazu a silnik zbiera się jak głupi. Zdecydowanie zmieniła się charakterystyka momentu. Nie wiem o ile udało mi się przesunąć kąt bo zrobiłem to na oko. Ale chyba teraz pracuje na granicy stuku bo knock retard pojawiaja się przy większym bucie nawet do 10, ale nie słychać stuków jak poprzednio. Zmieniło się też nieznacznie brzmienie silnika - jest takie jakby twardsze. Wg mnie teraz na LPG ciągnie wyraźnie lepiej jak na benzynie palacz.gif. Co prawda dzis wyszło że podczas weekendowych manewrów uszkodziłem sobie czujnik temperatury reduktora mlot.gif ale kij mu w oko, kupi się nowy wink.gif. Na razie zostawiam ustrojstwo w postaci prototypowej - pajęczynka w pudełku od tik-taków grinser006.gif ale na wiosnę jak już będzie można normalnie pogrzebać na zewnątrz przy świetle dziennym zrobię z tym porządek i może cos zmodernizuję(np uzależnienie od obrotów?). Poniżej schemacik ustrojstwa - proste jak konstrukcja cepa ale swoje robi. Całość polega na zmniejszeniu wskazań ciśnienia z czujnika MAP tak aby przesunąć się w mapie zapłonu ku wiekszym kątom wyprzedzenia(dla niższych ciśnień). Teraz juz tylko testy jak się będzie toto sprawować, bo może pojawią się jakies wady hmm.gif

280218835-emuMAP_small.jpg

post-36196-14352490280845_thumb.jpg

Napisano

brawo.gif proste, a efektywne.

Bądź czujny na punkcie zużycia LPG i składu mieszanki bo to, że lepiej idzie na gazie niż na benzynie nie wróży nic dobrego grinser006.gif

Spróbuj też troszkę opóźnić i zobaczyć jak będzie. Silnik nie ma tendencji do odbijania? Nie drży?

Napisano

Brawo! Gratuluję sukcesu!

Ale mam uwagi i pytania:

- w LM 358A zakres temperatur pracy jest od 0-70*C, nie lepiej bedzie zastosować LM 258A, który ma zakres -25-85*C? W końcu jest zima, byle jaka, ale jest...

- zdjąłeś może charakterystyke układu Uwy=f(Uwe)? Jak wyglada graficznie? Jest liniowa?

- nie wzrośnie czasem spalanie przy takiej dynamicznej jeździe?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> proste, a efektywne.

> Bądź czujny na punkcie zużycia LPG i składu mieszanki bo to, że

> lepiej idzie na gazie niż na benzynie nie wróży nic dobrego

mieszankę mam pod kontrolą cały czas, mam w kabinie kontrolke sondy lambda. Zreszta mieszanka się nie zmieniła od zmiany kąta? Na LPG lepiej przyspiesza tylko w pewnym zakresie obrotów.

> Spróbuj też troszkę opóźnić i zobaczyć jak będzie. Silnik nie ma

> tendencji do odbijania? Nie drży?

nie drży a co znaczy odbija? Nic się złego nie dzieje. Generalnie powstał efekt że teraz musze lżej naciskac pedał gazu. Więc wydaje mi się że ze spalaniem to tylko na + wyjdzie bo wg mnie poprawiła się sprawność spalania mieszanki, choc do tej pory palił mi ok.

Napisano

Heh, no nieźle, gratuluję. Szkoda że u mnie nie ma MAPa tylko przepływomierz.

Zwróciłbym jeszcze uwagę na inny aspekt działania takiego przestawiacza ogólnie podciśnienia w kolektorze ssącym: Otóż, gaz ma znacznie większą objętość dla zachowania tej samej wartości opałowej co benzyna. Tmsamym w danym punkcie pracy silnika musi być zassane więcej objętościowo mieszanki, czyli przepustnica bardziej otwarta niż w analogicznym punkcie pracy (czyli obroty przy danym obciążeniu) niż dal pracy na benzynie.

Taką teorię uknułem kiedyś oglądając te wykresy zależnści podciśnienia do zapłonu zebrane przez wszima.

Tymsamym zmienia (zmniejsza) się podciśnienie w kolektorze ssącym dla tego punktu pracy.

Twój układ tą sytuację kompensuje, i moze tu jest główna zaleta ?

Napisano
  • Autor

> Brawo! Gratuluję sukcesu!

> Ale mam uwagi i pytania:

> - w LM 358A zakres temperatur pracy jest od 0-70*C, nie lepiej bedzie

> zastosować LM 258A, który ma zakres -25-85*C? W końcu jest zima,

> byle jaka, ale jest...

Nie zwróciłem na to nawet uwagi, nie wydaje mi się to zresztą bardzo istotne. Zakres temperatur jest ważny do trzymania odchyłek parametrów scalaka a my tu dokładności jakiś dużych nie potrzebujemy . No ale zawsze można zastosować coś innego. To jest prototyp.

> - zdjąłeś może charakterystyke układu Uwy=f(Uwe)? Jak wyglada

> graficznie? Jest liniowa?

> - nie wzrośnie czasem spalanie przy takiej dynamicznej jeździe?

Nic nie zdjąłem, bo nie było na to czasu zwłaszcza że było troche niepotrzebnych komplikacji. Problem może byc w zdjęciu charakterystyki jak robiłem to poprzednio bo teraz przekłamuje mi wskazania z MAP. No chyba że sobie przeliczę na wartości rzeczywiste hmm.gif No ale to za jakiś czas bo znikam na przyszły tydzien na nartyyyyy yay.gif Wg mnie spalanie nie wzrośnie bo to że poprawił się moment obrotowy spowoduje że będę mniej deptał w pedał.

Napisano
  • Autor

> Heh, no nieźle, gratuluję. Szkoda że u mnie nie ma MAPa tylko

> przepływomierz.

No ale dla przepływomierza też podobny manewr można by zrobić hmm.gif. Wydaje mi się że przepływka to jest taki odpowiednik MAP + czujnik temperatury w jednym. Ilość Przepływającego powietrza jest w pewnym sensie proporcjonalna do ciśnienia tylko że mapy zapłonu biorą pod uwagę inny parametr który tez jest reprezentowany przez napięcie.

> Zwróciłbym jeszcze uwagę na inny aspekt działania takiego

> przestawiacza ogólnie podciśnienia w kolektorze ssącym:

cisnienia to nie przestawia, raczej oszukuje ECU a co za tym idzie przestawia punkt na charakterystyce pracy zapłonu

>Otóż,

> gaz ma znacznie większą objętość dla zachowania tej samej

> wartości opałowej co benzyna. Tmsamym w danym punkcie pracy

> silnika musi być zassane więcej objętościowo mieszanki, czyli

> przepustnica bardziej otwarta niż w analogicznym punkcie pracy

> (czyli obroty przy danym obciążeniu) niż dal pracy na benzynie.

> Taką teorię uknułem kiedyś oglądając te wykresy zależnści

> podciśnienia do zapłonu zebrane przez wszima.

893goodvibes.gif

> Tymsamym zmienia (zmniejsza) się podciśnienie w kolektorze ssącym dla

> tego punktu pracy.

> Twój układ tą sytuację kompensuje, i moze tu jest główna zaleta ?

Moim zdaniem wyprzedzenie zapłonu dla LPG, z uwagi na wyższą LO, daje korzyść wykorzystania niewykorzystanych mozliwości jakie drzemia wtym paliwe (masło maślane ale wiadomo o co chodzi). Po prostu silnik przystosowany do NoPB nie da optymalnych kątów zapłonu dla LPG. Wolniejszy czas spalania mieszanki LPG wymaga wcześniejszego zapłonu aby maksymalne ciśnienie rozprężania poszło w tłoki a nie w wydech.

Napisano

> co znaczy odbija?

Jeśli ciśnienie w komorze spalania wzrośnie zbyt szybko zanim tłok minie GMP to silnik ma chęć zwalniać (kręcić się w drugą stronę). Obciąża to panewki. Napisałeś, że silnik zmienił odgłos i nie wiesz o ile wyprzedza dlatego to przyszło mi do głowy. Nie zaszkodzi dla testu opóźnić deko waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli ciśnienie w komorze spalania wzrośnie zbyt szybko zanim tłok

> minie GMP to silnik ma chęć zwalniać (kręcić się w drugą

> stronę). Obciąża to panewki. Napisałeś, że silnik zmienił odgłos

> i nie wiesz o ile wyprzedza dlatego to przyszło mi do głowy. Nie

> zaszkodzi dla testu opóźnić deko

Rozumiem. Na pewno popróbuję z innymi ustawieniami, choć ta zmiana odgłosu może być subiektywna. Poza tym gdyby jak piszesz odbijało to silnik raczej byłby słabszy nie mocniejszy hmm.gif

Napisano

> No ale dla przepływomierza też podobny manewr można by zrobić .

> Wydaje mi się że przepływka to jest taki odpowiednik MAP +

> czujnik temperatury w jednym.

Tak, mozna oszukać tylko problem że oszukany (że więcej powietrza poszło) zmieni dawke paliwa, co przy IV gen. gazu spowoduje problemy niestety. Sonda lambda skoryguje, ale będzie sie rozjeżdżać mapa w steroniku.

Owszem, taki przepływomierz diała na zasadzie temperaturowej (masa zassanego powietrza jest proporcjonalna do intensywności chłodzenia podgrzewanego drucika przez to przepływające powietrze) ale sygnał temperatury nie jest z niego wywiedziony. Jest osobny czujnik IAT.

> cisnienia to nie przestawia, raczej oszukuje ECU a co za tym idzie

> przestawia punkt na charakterystyce pracy zapłonu

> Moim zdaniem wyprzedzenie zapłonu dla LPG, z uwagi na wyższą LO, daje

> korzyść wykorzystania niewykorzystanych mozliwości jakie drzemia

> wtym paliwe (masło maślane ale wiadomo o co chodzi). Po prostu

> silnik przystosowany do NoPB nie da optymalnych kątów zapłonu

> dla LPG. Wolniejszy czas spalania mieszanki LPG wymaga

> wcześniejszego zapłonu aby maksymalne ciśnienie rozprężania

> poszło w tłoki a nie w wydech.

To jest jasne i oczywiste. Ale zastanwiam się czy istnieje czy mi się tylko wydaje inny aspekt związany ze (znaczną) zmianą objętości paliwa. Na tyle istotna, ze wpływającana ilość zassanego powietrza.

Napisano
  • Autor

> Tak, mozna oszukać tylko problem że oszukany (że więcej powietrza

> poszło) zmieni dawke paliwa, co przy IV gen. gazu spowoduje

> problemy niestety. Sonda lambda skoryguje, ale będzie sie

> rozjeżdżać mapa w steroniku.

Racja dla IV gen to chyba tylko wariator.

> Owszem, taki przepływomierz diała na zasadzie temperaturowej (masa

> zassanego powietrza jest proporcjonalna do intensywności

> chłodzenia podgrzewanego drucika przez to przepływające

> powietrze) ale sygnał temperatury nie jest z niego wywiedziony.

> Jest osobny czujnik IAT.

> To jest jasne i oczywiste. Ale zastanwiam się czy istnieje czy mi się

> tylko wydaje inny aspekt związany ze (znaczną) zmianą objętości

> paliwa. Na tyle istotna, ze wpływającana ilość zassanego

> powietrza.

No właśnie nie bardzo cię rozumiem. Ilośc zasysanego powietrza jest uzależniona od otwarcia przepustnicy a nie wtórnie od wskazań cisnienia.

Napisano

Koledze chyba chodzi o to, że benzyna jest wtryskiwana w fazie ciekłej i zanim odparuje zajmuje w kolektorze znacznie mniej miejsca niż LPG. W pewnym stopniu ma to znaczenie zwłaszcza, że parująca benzyna chłodzi powietrze przez co ładunek w cylindrze ma więcej tlenu. To z kolei umożliwia podanie większej dawki paliwa i zwiększenie osiągów. LPG niejako wypycha sobą powietrze zmniejszając napełnianie cylindrów.

Napisano

> No właśnie nie bardzo cię rozumiem. Ilośc zasysanego powietrza jest

> uzależniona od otwarcia przepustnicy a nie wtórnie od wskazań

> cisnienia.

Moja teoria: Przy tych samych obrotach silnika i obciązeniu na gazie mamy większe uchylenie przepustnicy niż na benzynie.

"Dowód": mieszanka paliwowo - powietrzna o tej samej kaloryczności (hmm czy jak to inaczje nazwać) ma większą objętość gdy paliwem jest LPG.

Implikacja praktyczna: mniejsze podciśnienie w kolektorze ssącym w tych samych warunkach.

Implikacja 2: na gazie MAP sensor jest dodatkowo "oszukiwany" i mapy zapisane w sterowniku nie koniecznie muszą byc prawdziwe ("idealne"). To kwestia niezależna od innej charakterystyki spalania paliwa więc większej LO. Mi się wydaje że jest jeszcze drugi czynnik wpływający na przydatność zmiany charakterystyki zapłonu dla gazu.

Pytanie tylko czy teoria prawdziwa wink.gif Bo te implikacje chyba tak...

Napisano
  • Autor

> Koledze chyba chodzi o to, że benzyna jest wtryskiwana w fazie

> ciekłej i zanim odparuje zajmuje w kolektorze znacznie mniej

> miejsca niż LPG. W pewnym stopniu ma to znaczenie zwłaszcza, że

> parująca benzyna chłodzi powietrze przez co ładunek w cylindrze

> ma więcej tlenu. To z kolei umożliwia podanie większej dawki

> paliwa i zwiększenie osiągów. LPG niejako wypycha sobą powietrze

> zmniejszając napełnianie cylindrów.

Rozumiem tylko nie rozumiem co to ma do emulacji MAP i wymuszenia zmiany kata zapłonu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moja teoria: Przy tych samych obrotach silnika i obciązeniu na gazie

> mamy większe uchylenie przepustnicy niż na benzynie.

> "Dowód": mieszanka paliwowo - powietrzna o tej samej kaloryczności

> (hmm czy jak to inaczje nazwać) ma większą objętość gdy paliwem

> jest LPG.

no tak, to wydaje się byc bardzo logiczne

> Implikacja praktyczna: mniejsze podciśnienie w kolektorze ssącym w

> tych samych warunkach.

mniejsze podciśnienie czyli większe ciśnienie, czyli lepsze napełnienie cylindrów dla NoPB - jasne

> Implikacja 2: na gazie MAP sensor jest dodatkowo "oszukiwany" i mapy

> zapisane w sterowniku nie koniecznie muszą byc prawdziwe

> ("idealne"). To kwestia niezależna od innej charakterystyki

> spalania paliwa więc większej LO. Mi się wydaje że jest jeszcze

> drugi czynnik wpływający na przydatność zmiany charakterystyki

> zapłonu dla gazu.

> Pytanie tylko czy teoria prawdziwa Bo te implikacje chyba tak...

No cóż sprawdze po czasie co się pozmienia. Się zastanawiam czy to jakoś nie wpłynie na mocny rozjazd czasów wtrysku benzyny?? Bo ja pomimo II gen nie mam emulacji sondy lambda. W tym silniku tak trzeba. I mapy nie rozjeżdzły się. W kazdym razie jeżeli nawet trochę to nie powodowało to jakiś większych perturbacji z późniejszą jazdą na NoPB. Mieszanka oscylowała prawidłowo. Czy to się teraz zmieni? Zobaczę.

Napisano
  • Autor

> hehe sie zgraliśmy. Patrz post nad twoim...

zlosnik.gif

Napisano

> Bo

> ja pomimo II gen nie mam emulacji sondy lambda. W tym silniku

> tak trzeba. I mapy nie rozjeżdzły się.

Ale masz za to "kasownik" wink.gif Ten mityczny AEB...

Napisano
  • Autor

> Ale masz za to "kasownik" Ten mityczny AEB...

grinser006.gif kasownik kasuje tylko błędy, nie zmienia mapy

• 1 miesiąc później...
Napisano

I jak się jeździ - trochę czasu mineło, a temat bardzo interesujący.

Napisano
  • Autor

> I jak się jeździ - trochę czasu mineło, a temat bardzo interesujący.

No tak nic nie pisałem no to może dopiszę dalsze losy. Nie doczekałem do wiosny i w któryś paskudny weekend zrobiłem porządek. Przerobiłem prototypa MAP-emulatora niewiele. Tzn wywaliłem ten tranzystor i dzielnik podłączyłem na stałe natomiast cały układ wpinany jest elektrycznie na dwóch przekaźnikach. Zrobiłem tak asekuracyjnie, że jakby się coś zepsuło to łatwo można się odłączyć. Spakowałem całość w ładną czarna obudowę, pociągnałem porządne kabelki w koszulce. I koniec, jeżdżę i sie cieszę. Wg moich obliczeń obecnie mam wyprzedzony kąt około 5-6 stopni. Poniżej końcowa wersja MAP-emulatora. Generalnie jest OK. Pomysł działa, auto lepiej jeździ, nie widzę żadnych ubocznych skutków. Nie wiem jeszcze jak ze spalaniem bo akurat nie miałem za bardzo możliwości wyliczenia sobie tego.

280378926-map_emu.jpg

post-36196-1435249104388_thumb.jpg

• 2 miesiące później...
Napisano

> No tak nic nie pisałem no to może dopiszę dalsze losy. Nie doczekałem

> do wiosny i w któryś paskudny weekend zrobiłem porządek.

> Przerobiłem prototypa MAP-emulatora niewiele. Tzn wywaliłem ten

> tranzystor i dzielnik podłączyłem na stałe natomiast cały układ

> wpinany jest elektrycznie na dwóch przekaźnikach. Zrobiłem tak

> asekuracyjnie, że jakby się coś zepsuło to łatwo można się

> odłączyć. Spakowałem całość w ładną czarna obudowę, pociągnałem

> porządne kabelki w koszulce. I koniec, jeżdżę i sie cieszę. Wg

> moich obliczeń obecnie mam wyprzedzony kąt około 5-6 stopni.

> Poniżej końcowa wersja MAP-emulatora. Generalnie jest OK. Pomysł

> działa, auto lepiej jeździ, nie widzę żadnych ubocznych skutków.

> Nie wiem jeszcze jak ze spalaniem bo akurat nie miałem za bardzo

> możliwości wyliczenia sobie tego.

jak układ sie sprawuje po teście dlugodystansowym, zmieniło się spalanie ?

aha, no i jaki finalny "podzielnik" ustawiłes?

zainspirowany tym co zrobiłes sam jestem teraz na etapie testów w swoim samochodzie i póki co równiez ustawilem na sztywno funkcję przejścia dla sygnału MAP, jakaś róznica w dynamice jest, z tym że juz sam nie wiem czy to autosugestia czy nie, aha, mowa oczywiscie o tym co mam w podpisie.

musze to podejrzeć na laptopie....bo póki co działam w ciemno

Napisano
  • Autor

> jak układ sie sprawuje po teście dlugodystansowym, zmieniło się

> spalanie ?

Wydaje sie być około 0,5L mniejsze ale jest to w granicach błędu obliczeniowego więc nie oddam głowy. Na pewno się nie zwiększyło smile.gif

> aha, no i jaki finalny "podzielnik" ustawiłes?

Obliczyłem jaki mi w przybliżeniu kąt przyspieszenia wyjdzie. Opisałem to na GNU ale teraz bez szukajki to mi się nie chce szukać. Wyprzedzenie w każdym razie wyszło około +6. Trochę się boję dać większe bo tak też dobrze a nie chcę przesadzić.

> zainspirowany tym co zrobiłes sam jestem teraz na etapie testów w

> swoim samochodzie i póki co równiez ustawilem na sztywno funkcję

> przejścia dla sygnału MAP, jakaś róznica w dynamice jest, z tym

> że juz sam nie wiem czy to autosugestia czy nie, aha, mowa

> oczywiscie o tym co mam w podpisie.

> musze to podejrzeć na laptopie....bo póki co działam w ciemno

Jest też i drobna wada. Przy dynamicznej jeździe po mieście troche mi przestawia mapę wtrysków tak, że jak przełączę na NoPB to w okolicach 2500 mam lekka dziurkę i ubogą mieszankę ale jest to tylko przez pierwsze dwa trzy mocniejsze przyspieszania a potem znika. Z tym że ja nie stosuję emulatora I sondy. Olałem więc. Pojawił mi się też inny problem, który początkowo próbowałem wiązać. Mianowicie zaczęły sie kłopoty z huśtaniem się obrotów na jałowym. Ale jak się okazuje to z czegoś innego wynika bo jak wyłączyłem na jakiś czas emulator to nie ustapiło. Nie mogę zdiagnozować problema confused.gif(kiedyś już na A99%T pisałem) a występuje niezbyt często więc jeżdżę i czekam aż się coś bardziej popsuje palacz.gif. Może wtedy łatwiej znajdę przyczynę.

Napisz więc jakieś wrażenia, sam jestem ciekaw jak to u innych zadziała. smile.gif

Napisano

Ogólnie to u mnie wygląda tak:

sygnał MAP > przetwornik A/C > proc > przetwornik C/A

zrobiłem wejscie sygnału sterującego, czyli +12V z cewki, do załączenia emu, w stanie wyjsciowym czyli jazda na noPb układ też działa z tym że to co dostaje na wejsciu replikuje na wyjscie,

w sumie to 2 linijki kodu....

Zrobilem to na procku, by było elastyczne w regulacji no i jest wielkie spektrum mozliwosci.

Układ ma wejscie z cewki zapł. do mierzenia prędkosci obrotowej, ale to opcja przyszłosc.

czujnik MAP mam, a przynajmniej tak mi się wydaje, taki sam jak Ty. (obrazek klika stron wcześniej)

Narazie podobnie jak Ty ustawiony jest podzielnik na sztywno równy 2.

Jak wrażenia? hmm cieżko powiedzieć, czy to nie autosugestia, ale mam wrazenie że jakby poprawiła się kultura pracy silnika, ciągnie płynniej ma moc już od najniższych obrotów, jednak róznica jest dość subtelna.

Nie wydaje mi się by dochodziło do spalania stukowego.

Jednak jak pisałem wczesniej, narazie tylko wsadzilem to od tak , chcąc sprawdzić czy wogóle to będzie chodziło, muszę się zapiąc z laptopem i w jakiś tam sposób obejrzeć jak przyspiesza zapłon.

Pojawiło sie tez cos ciekawoego, mianowicie, pewnie wiesz jak to w lanosach jest, cieżko by mapy się nie rozjeżdzały po jezdzie na gazie. ale pojawiło się cos innego, przy dodawaniu gazu, gdy odpuscimy gaz, mocno zubaża mi mieszanke i potrafi przygasnąć. narazie nie wiem czy to ma zwiazek z emulatorem, postaram się to zweryfikować.

Napisano
  • Autor

> Ogólnie to u mnie wygląda tak:

> sygnał MAP

> zrobiłem wejscie sygnału sterującego, czyli +12V z cewki, do

> załączenia emu, w stanie wyjsciowym czyli jazda na noPb układ

> też działa z tym że to co dostaje na wejsciu replikuje na

> wyjscie,

> w sumie to 2 linijki kodu....

No, ładny zaawansowany emulatorek budujesz? claps.gif Znaczy że bawimy się tymi samymi tematami 20.GIF. Na jakim uC? Ja też początkowo chciałem pójść wtym kierunku ale najpierw chciałem sobie udowodnić, że to będzie działać więc zrobiłem analogowo. I tak już mi zostało zlosnik.gif

> Zrobilem to na procku, by było elastyczne w regulacji no i jest

> wielkie spektrum mozliwosci.

> Układ ma wejscie z cewki zapł. do mierzenia prędkosci obrotowej, ale

> to opcja przyszłosc.

mądre, ja bym jeszcze TPSa podłączył tylko że kablologia się robi oslabiony.gif. Można piękną tablicę/mapę zbudować.

> czujnik MAP mam, a przynajmniej tak mi się wydaje, taki sam jak Ty.

> (obrazek klika stron wcześniej)

> Narazie podobnie jak Ty ustawiony jest podzielnik na sztywno równy 2.

Właśnie ja nie wiem jaki podział mi wychodzi bo regulowałem na oko potencjometrem a obserwowoałem na ile się róznią wartości napięcia z MAP. No i w sumie nie pamiętam jakie to było.

> Jak wrażenia? hmm cieżko powiedzieć, czy to nie autosugestia, ale mam

> wrazenie że jakby poprawiła się kultura pracy silnika, ciągnie

> płynniej ma moc już od najniższych obrotów, jednak róznica jest

> dość subtelna.

Tak jak pisałem wcześniej u mnie wyraźnie poprawiła się dynamika w zakresie niskich obr. Wcześniej miałem taką jakby małą turbo dziurę wink.gif. Tzn w tym silniku w ogóle moment obr poniżej 3000 jest do bani, no ale na LPG to się wzmacniało(zwłaszcza jak chodziła klima). No i po wstawieniu emu poprawa. Jest jak na NoPB a może nawet lepiej hmm.gif Ale to tez może być subiektywne smile.gif

> Nie wydaje mi się by dochodziło do spalania stukowego.

No, ja miałem, gdy przesadziłem na początku, właśnie chyba 1/2 dzielnik był hmm.gif

> Jednak jak pisałem wczesniej, narazie tylko wsadzilem to od tak ,

> chcąc sprawdzić czy wogóle to będzie chodziło, muszę się zapiąc

> z laptopem i w jakiś tam sposób obejrzeć jak przyspiesza zapłon.

to ciężko wyczaić bo kąt lata jak armata zależnie od rpm i MAP. Dlatego najpierw logowałem jako tako charkterystykę tym moim programem - upierdliwe i czasochłonne do kwadratu. A potem przeliczyłem sobie dla tych ch-k o ile mi teraz napięcie z MAPa spadło i wyszedł mi pi razy drzwi kąt o który przyspieszyłem.

> Pojawiło sie tez cos ciekawoego, mianowicie, pewnie wiesz jak to w

> lanosach jest, cieżko by mapy się nie rozjeżdzały po jezdzie na

> gazie.

no słyszałem wiele razy

> ale pojawiło się cos innego, przy dodawaniu gazu, gdy

> odpuscimy gaz, mocno zubaża mi mieszanke i potrafi przygasnąć.

> narazie nie wiem czy to ma zwiazek z emulatorem, postaram się to

> zweryfikować.

hmm.gifdziwne , raczej cut-off , to może jego wina

Napisano

> No, ładny zaawansowany emulatorek budujesz? Znaczy że bawimy się

> tymi samymi tematami . Na jakim uC?

atmega8 , wiem ze to jak z armatą na wróbla, ale mam ich sporo a tanie to to teraz jak diabli..

> Jest jak na NoPB a może

> nawet lepiej Ale to tez może być subiektywne

no wychodzi na to że emulator mi dosczętnie rozwala mapy wtrysków. bez niego bylo kiepsko, a z nim to juz wogole

ale nie odpuszczam, wogole mysle jak by tu zablokowac modyfikowanie map wtrysków podczas jazdy na lpg, w fiatach wystarczy bodajze emulacje ustawic na mase i po klopotach, silnik przechodzi w stan awaryjny, ale to juz inna historia..

Napisano

> atmega8 , wiem ze to jak z armatą na wróbla, ale mam ich sporo a

> tanie to to teraz jak diabli..

> no wychodzi na to że emulator mi dosczętnie rozwala mapy wtrysków.

> bez niego bylo kiepsko, a z nim to juz wogole

> ale nie odpuszczam, wogole mysle jak by tu zablokowac modyfikowanie

> map wtrysków podczas jazdy na lpg, w fiatach wystarczy bodajze

> emulacje ustawic na mase i po klopotach, silnik przechodzi w

> stan awaryjny, ale to juz inna historia..

W oplach tez niektórzy macherzy tak zalecają, zwłaszcza w Simtekach, czyli wszelkie X20XEV, C/X18XE itp. Sterownik przechodzi wtedy w tryb otwartej pętli sterowania dawką paliwa (nie przeszkadza, II gen. gazu i tak dawkuje po swojemu), wyłącza modyfikację map (przydatne) i niestety jaży pomarańczową kontrolką. Niektórzy macherzy ocinają konrtolkę przekaźnikiem przy jeździe na gazie. Ale to takie troche leczenie kaszlu poprzez kneblowanie kaszlącego.. No i jest jeszcze metoda z emulatorem AEB(....i tu numerek) który właśnie blokuje uczenie / usuwa błedy "na bieżąco" ...

Napisano
  • Autor
hmm.gif A jaką w ogóle masz instalację LPG?
Napisano

> A jaką w ogóle masz instalację LPG?

bingo s wink.gif

a nawiązując do posa wyżej, ciekawe jak mój steronik zareagowałby na stan bez sondy (oczywiscie orcz kontrolki check wink.gif )

Napisano
  • Autor

> bingo s

> a nawiązując do posa wyżej, ciekawe jak mój steronik zareagowałby na

> stan bez sondy (oczywiscie orcz kontrolki check )

hmm.gif I co masz emulowana sondę? No to jaki wpływ może mieć EMU MAP skoro ECM dostaje emulowany sygnał? A może mez EMu-MAP tak samo by było?

U mnie idzie sygnał rzeczywisty z sondy, ale to specyfika tego silnika więc jakies przekłamania mapy moga powstawać. Ale sa one niewielkie i bardzo szybko sie przywracają do ładu. Z emulatorem lambda po chwili jazdy całe spaliny jadą do pieca przez wielki jak stodoła EGR- tak głupieje ECM na jakiejkolwiek próbie emulacji sondy.

Napisano

Koledzy wybaczcie, ale nie śledziłem pilnie całego wątku, może to pytanie już padło - czy nie prościej i pewniej przy LPG jest zastosować wariator?

A co powiecie na to: http://jethro.viket.net/spark.html

Bułgarski wynalazek, ale chyba o to chodzi, prawda? Cena od $45 do $65, przy aktualnym kursie $ to pikuś (w odróżnieniu od "fabrycznych" wariatorów)

Napisano
  • Autor

Zapewne lepszy jest wariator ale ma też wady:

1) jest bardzo drogi

2) nie ma go do wszystkich rodzajów silników

Napisano
  • Autor

> A co powiecie na to: http://jethro.viket.net/spark.html

> Bułgarski wynalazek, ale chyba o to chodzi, prawda? Cena od $45 do

> $65, przy aktualnym kursie $ to pikuś (w odróżnieniu od

> "fabrycznych" wariatorów)

Nic nie pisze na czym to bazuje. Czy modyfikuje sygnał z czujnika położenia wału czy czujnika wałka rozrządu a może obydwa? A może modyfikuje sygnał DISa a jak tak to czy potrafi zmienić DISa prądowego czy logicznego . Sądzę że to pudełko nie nadaje się do wszystkich rozwiązań. A do jakich się nadało jest tam tabelka. Astry żadnej tam nie ma smirk.gif Kto pierwszy chętny do kupna żeby sprawdzić? cool.gif

blush.gif O teraz doczytałem dopiero, że to bazuje na podłączeniu do ECM i odczycie jego ch-k i przeprogramowanie ich w ECM. hmm.gif Pisze że działa z "prawie" wszystkimi ECU. hmm.gif kto się odważy?

Napisano

Ściągnąłeś oprogramowanie? Bardzo ciekawe, pozwala modyfikować parametry wyprzedzenia zapłonu w sporym zakresie obrotów - od 625 do 4500 z krokiem co 125 obr można ustawić kąt od 0 do 13* (w przypadku CNG pewno i więcej - patrz schemat).

Oprogramowanie do wglądu: http://jethro.viket.net/JetMan.exe

Schemat podłączenia: http://jethro.viket.net/Jet_VAG.jpg jak widać, aż tak skomplikowany to nie jest wink.gif, w tabeli faktycznie Astry nie ma, jednak Vectry jakieś są, czyli ich użytkownicy przetestowali ten bułgarski wariator.

Zdecydować to bym się pewnie zdecydował, gdybym nie bał się własnoręcznie podłączyć ustrojstwa wink.gif. Wie ktoś, jak się z czymś takim podpiąć? Jethro pewnie powinien pomóc, trzeba do niego napisać, zobaczymy jakie koszty przesyłki będą...

Napisano
  • Autor

Schemat oglądałem. Z tego schematu nic dla mnie nie wynika. Chyba, że ktoś coś więcej rozumie to prosze o wyjaśnienie. Jakieś kolorki kabelków nie wiadomo od czego. hmm.gif

Napisano

> I co masz emulowana sondę? No to jaki wpływ może mieć EMU MAP

> skoro ECM dostaje emulowany sygnał? A może mez EMu-MAP tak samo

> by było?

> U mnie idzie sygnał rzeczywisty z sondy, ale to specyfika tego

> silnika więc jakies przekłamania mapy moga powstawać. Ale sa one

> niewielkie i bardzo szybko sie przywracają do ładu. Z emulatorem

> lambda po chwili jazdy całe spaliny jadą do pieca przez wielki

> jak stodoła EGR- tak głupieje ECM na jakiejkolwiek próbie

> emulacji sondy.

wiesz, teoretycznie to jak ustawie wypełnienie na 0,45 to silnik wogole nie powinien modyfikowac map no nie ?

ale niestety tak nie jest

ustawialem równiez tak by zawsze widzial ciutke za ubogą mieszanke, i to samo wskaznik lambda przy przygazówce pokazuje ubogo,czy ale z tym to ja jeszcze powalcze

no chyba że....

.....bingo kantuje, musialbym się zapiąc oscyloskopem

tylko tak sie zastanwaiam jak działaja takie steroniki silnika, w stanach przejsciowych, np

daje mocno w rure, on wtedy wzbogadza mieszanke, no i czy wtedy oczekuje jej własnie wtedy bogatej ? czy tez chwilowo nie robi sobie pomairu

to samo z hamowaniem

ale spokojnie wypne emulator i potwierdze lub nie to co wczesniej pisalem o mapach

Napisano

oczywiście wszim miałes racje wink.gif

tak się spieszyłem, że mój przetwornik C/A miał duuużą stałą czasową.....no i sygnał z mapa był sporo opózniony

zmieniłem i jest OK

kolejny krok to pomiar rpm no i modyfikacja w funkcji obrotów,

ale wczesniej musze sie dogadac z moim cpu

Napisano
  • Autor

Napisałem tam maila z zapytaniemi . Niestety zero odpowiedzi. no.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz, teoretycznie to jak ustawie wypełnienie na 0,45 to silnik

> wogole nie powinien modyfikowac map no nie ?

teoretycznie to wypełnienie 50% nie powinno modyfikować

> ale niestety tak nie jest

> ustawialem równiez tak by zawsze widzial ciutke za ubogą mieszanke, i

wg moich doświadczeń lepiej jest ustawić aby ECM widział ciut ubogą mieszankę wtedy bedziesz miał tendencję do bogatszej mieszanki na NoPB ale przynajmniej silnik wtedy normalnie pracuje a nie czka

> to samo wskaznik lambda przy przygazówce pokazuje ubogo,czy ale

> z tym to ja jeszcze powalcze

> no chyba że....

> .....bingo kantuje, musialbym się zapiąc oscyloskopem

nie sądzę

> tylko tak sie zastanwaiam jak działaja takie steroniki silnika, w

> stanach przejsciowych, np

> daje mocno w rure, on wtedy wzbogadza mieszanke, no i czy wtedy

> oczekuje jej własnie wtedy bogatej ?

sądzę że tak właśnie jest, ale to tylko mój osąd, poza tym może to być różnie rozwiązane w różnych silnikach

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> oczywiście wszim miałes racje

> tak się spieszyłem, że mój przetwornik C/A miał duuużą stałą

> czasową.....no i sygnał z mapa był sporo opózniony

> zmieniłem i jest OK

> kolejny krok to pomiar rpm no i modyfikacja w funkcji obrotów,

> ale wczesniej musze sie dogadac z moim cpu

Jak zbudowałeś C/A bo go w atm8 nie ma. NA PWMie?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> tak jest, na pwmie

Ale masz zatrybienie z odpowiedzią grinser006.gif

No ale to wprowadzisz opóźnienie. Opóźnienie z pomiaru + opóźnienie stałej czasowej kondziora hmm.gif No chyba że PWM chodzi na max speedzie 893goodvibes.gif może wtedy nie będzie zbyt duże. Kalkulowałes jakie opóźnienie wychodzi i czy to nie spowoduje jednak jakis konsekwencji. Przyznam że sam też chcę zmodywikować mojego emu ale wykancypowałem zmieniane wzmocnienie(tzn aktywny dzielnik) na 4 portach czyli 4 bitowe co da 16 poziomów wzmocnienia - od 0,4 do 1. Wystarczające. Do tego pomiar RPM i ustawialna z RS232 mapa wyprzedzeń w wfunkcji RPM. Tylko najpierw musze skończyć remont mieszkania spineyes.gif którego juz mam dość.

Napisano

> Ale masz zatrybienie z odpowiedzią

rzadko zaglądam do panelu sterowowania smile.gif

> No ale to wprowadzisz opóźnienie. Opóźnienie z pomiaru + opóźnienie

> stałej czasowej kondziora No chyba że PWM chodzi na max

> speedzie może wtedy nie będzie zbyt duże.

opóżnienie pomijalnie małe (tak mi sie wydaje), malutka stała czasowa bo pwm na maksa, zresztą aktualnie procek nie robi nic innego więc problemu nie ma

póki co z powodów zwyczajnych egzystencjalnych nic więcej nie robiłem, ale własnie zaczałem urlop...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.