Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co myslicie o przyciemnianych szybach

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie:

chodzi mi o przyciemnianie wszystkich szyb w zakładzie. Nie za mocno - z gustem.

Ma ktoś astrę z przyciemnionym tak szybkami? ( Bo przyciemnienie tylniej i tylnich bocznych jakoś mi się nie widzi. Tylko całość (oprócz przedniej ) wink.gif

Napisano

> Tak jak w temacie:

> chodzi mi o przyciemnianie wszystkich szyb w zakładzie. Nie za mocno

> - z gustem.

> Ma ktoś astrę z przyciemnionym tak szybkami? ( Bo przyciemnienie

> tylniej i tylnich bocznych jakoś mi się nie widzi. Tylko całość

> (oprócz przedniej )

Witam!

A pasek zielony na przedniej szybie nie wystarczy grinser006.gif plus Sunglasses zakrecony.gif.

Przy Twoim roczniku auta zbieralbym na nowe lub naprawe, bez obrazy smile.gif

Napisano

> Tak jak w temacie:

> - z gustem.

> (oprócz przedniej )

Nie mam takiej astry ale wyglada naprawde niesle. Sam zastanawialem sie nad tym ale narazie brakl czasu aby zostawic auto na jeden dzien bo taka operacja tra okolo 7 godin. Wiec poki co odpada. Ale tez bede tak robil.

Napisano

Jeśli się nie mylę to przednie boczne są już lekko przyciemnione fabrycznie i wedle prawa nie można już ich bardziej przyciemniać. Co do tyłu to jeśli zrobi się to delikatnie to czemu nie.

Napisano

> Jeśli się nie mylę to przednie boczne są już lekko przyciemnione

> fabrycznie i wedle prawa nie można już ich bardziej

> przyciemniać.

zgadza się, właściwie to chyba wszystkie szyby są już lekko przyciemnione, dlatego wlaśniebocznych przednich już nie można przyciemniać, bo wtedy przkroczy się te dopuszczalne 70% przepuszczalności światła. Ale tylne boczne i tylną można przyciemniać cool.gif

Napisano

> zgadza się, właściwie to chyba wszystkie szyby są już lekko

> przyciemnione, dlatego wlaśniebocznych przednich już nie można

> przyciemniać, bo wtedy przkroczy się te dopuszczalne 70%

> przepuszczalności światła. Ale tylne boczne i tylną można

> przyciemniać

jakos niebardzo sie tym przejmuje i jednak przyciemnie wszystkie bo pedalsko wygladaja przyciemnione tylko tylnie.

Jak ktos sie przyczepi bede zdzieral i tyle raz sie zyje.

Napisano

> zgadza się, właściwie to chyba wszystkie szyby są już lekko

> przyciemnione, dlatego wlaśniebocznych przednich już nie można

> przyciemniać, bo wtedy przkroczy się te dopuszczalne 70%

> przepuszczalności światła. Ale tylne boczne i tylną można

> przyciemniać

A nawet całkiem zaspawać (zamalować lub zakleić)

Napisano

Nie mam zdjęć,ale nawet delikatnie przyciemnione szyby wyglądają rewelacyjnie.Wiem że nie wolno przyciemniać bocznych przednich szyb,ale przyciemnione tylko tylne to wiocha!Kiedyś był nawet test delikatnie przyciemnionych szyb w gazecie MOTOR i jasno tam napisali,że są same plusy co chodzi o komfort jazdy w ciepłe słoneczne dni i że nawet w nocy nie jest to jakoś strasznie uciążliwe.

Dlatego polecam tą operację,tylko uważaj na policial.gifbo mogą za przednie dowód zabrać,chyba że przy nich zerwiesz folie.

Napisano

Jak będziesz miał szczęście to jednego dnia zapłacisz za przyciemnienie, drugiego za mandat i holowanie na parking policyjny, trzeciego za odebranie dowodu rejestracyjnego. Jeśli nadal będziesz chciał mieć ciemne szybki to czwartego dnia zapłacisz za ponowne przyciemnianie.

Pewnie dlatego rzadko się takie autka widuje.

Sam chciałbym mieć przyciemnione wszystkie i przednią jednostronnie, ale nie stać mnie na takie wydatki wink.gif

Napisano

A niby za co mandat???

Mogą ci jedynie zabrać dowód,ale jeśli szybko przy nich ściągniesz folią,to cię puszczą.

Napisano

> A niby za co mandat???

> Mogą ci jedynie zabrać dowód,ale jeśli szybko przy nich ściągniesz

> folią,to cię puszczą.

To piewiedz mi, po co ladowac sie w koszta zakladania, jesli przy kontroli bedzie kolega, co zalozyl musial skrobac???

Przebywam okolo 9 miesiecy w roku w Brazylii i musze powiedziec, ze tam zdaly by egzamin takie szybki (maja co nie ktorzy po 90% zaciemnienia a policja nie sciga) ale wiekszosc jezdzi z bialymi-fabrycznymi. Wiec u nas na te 3 miesiace lata proponuje jak wyzej - okulary sloneczne biglaugh.gif

Napisano

> A niby za co mandat???

> folią,to cię puszczą.

Za poruszanie się pojazdem nie spełniającym wymagań określonych

w rozporządzeniu - tzw. zły stan techniczny.

A DR zabiera się, jeżeli usterka nie może zostać usunięta na miejscu.

Napisano

> A niby za co mandat???

> folią,to cię puszczą.

Może jeszcze na waszych terenach działa metoda "wykręcania wentylków przez policjantów" ale za przeciemniane szybe przednią i przednie boczne znajomy zapłacił 500 zł. Ale tydzień poszpanował po Łodzi zanim go złapali smile.gif

Napisano

> Tak jak w temacie:

> - z gustem.

> (oprócz przedniej )

mam astre kombi i jak ją kupiłem miała przyciomnione szyby w bagażniku dość mocno a w tylnych drzwiach troche mniej. podobało mi się to, szczególnie jeśli chodzi o bagażnik. w moim mieście jeździ jeszcze jedna astra kombi w ciemno granatowym kolorze, ma mocno przyciemnione szyby w drzwiach i bagażniku i myslę, że wygląda rewelacyjnie.

Minusem jest to że u mnie po 3 latach praktycznie nie widać że szyby były przyciemnione zlosnik.gif folia chyba po prostu wypłowiała. póki była ciemna to w nocy bardzo utrudniała cofanie - nic nie było widać przez tylną szybę.

Jest jeszcze inny, ciekawy problem, przytoczę wypowiedź Policjanta:

Quote:

Czy mogę okleić szyby w pojeździe folią przyciemnianą?

Odpowiedź na pytanie nie jest jednoznaczna. Przepisy rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia ( Dz. U.z 2003r. Nr 32 poz. 262) w § 8 ust. 5wskazują m.in., że szyby pojazdu przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%. Należy przy tym pamiętać, że w wielu przypadkach szyby pojazdów są już częściowo przyciemnione i naklejenie folii, choćby o parametrach dopuszczalnych, może spowodować wzrost ograniczenia przepuszczalności do wartości przekraczającej określone wskaźniki.

Nałożenie folii należy również rozpatrywać z punktu widzenia bezpieczeństwa oraz zgodności w zakresie homologacji. § 10 cyt. rozporządzenia określa m.in., że przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniają odpowiednie wymogi homologacyjne.

Folia, którą zamierza Pan okleić szybę została poddana zapewne odpowiednim badaniom i przeszła pozytywnie odpowiednie testy lecz jako wyrób samoistny, podobnie jak szyba w Pańskim samochodzie. Po oklejeniu szyby jej pierwotne parametry, które pozytywnie przeszły proces homologacji, ulegną jednak zmianie. Trudno jest oszacować (gdyż takiego badania Pan nie przeprowadzał) jak zachowa się ta sama szyba z naklejoną folią. W grę wchodzi bezpieczeństwo, a nawet życie użytkownika pojazdu w sytuacji zagrożenia. Pytanie jakie się nasuwa, a które powinien Pan uwzględnić to: czy naklejenie folii na szybę umożliwi Panu bezpieczne i szybkie wydostanie się z pojazdu w sytuacji awaryjnej np. pożar?

Napisano

> jakos niebardzo sie tym przejmuje i jednak przyciemnie wszystkie bo

> pedalsko wygladaja przyciemnione tylko tylnie.

jak wyglądają? icon_eek.gif

> Jak ktos sie przyczepi bede zdzieral i tyle raz sie zyje.

taaa, a wcześniej będziesz nocą jeździł z otwartymi szybami, bo g..o widać przez przyciemnione zlosnik.gif

Napisano

> W grę wchodzi bezpieczeństwo, a nawet życie użytkownika pojazdu

> w sytuacji zagrożenia. Pytanie jakie się nasuwa, a które

> powinien Pan uwzględnić to: czy naklejenie folii na szybę

> umożliwi Panu bezpieczne i szybkie wydostanie się z pojazdu w

> sytuacji awaryjnej np. pożar?

Trafił się jakiś wyuczony policjant. Gdzie są tacy?? Chyba ze to nie z drogówki smile.gif

Bo mi sie kiedyś taki trafił ze powiedział przez okienko

- Policja.Dokumenty do kontroli

a ja na to

-Imię, nazwisko, stopień służbowy i jednostka macierzysta

-a na co - powiedział POL

- bo powinien sie pan wylegitymować,a co najmniej przedstawić. Mogę teraz sądzić ze z TEATRU Pan uciekl.

Zrobiłem mu zdjecie i na radiowozu bo zawsze worze cyfre z sobą i powiedziałem ze jak sprawdze czy mowi prawde to wroce z papierami

I ku ogolnemu zdziwieniu młodziana odjechalem smile.gif

Napisano

Z tego cytatu wynika, że nie jest napisane, czy w obie strony ma przepuszczać, czy w jedną. Nie wiadomo, czy chodzi o to, żeby kierowca dobrze widział, czy, żeby kierowcę dobrze widać. Gdyby pojazd miał lustrzanki, lub jednostronnie przyciemnione to kierowca widzi dobrze, ale fotoradar i policjant już nie smile.gif. I tu jest problem.

Napisano

> Z tego cytatu wynika, że nie jest napisane, czy w obie strony ma

> przepuszczać, czy w jedną. Nie wiadomo, czy chodzi o to, żeby

> kierowca dobrze widział, czy, żeby kierowcę dobrze widać. Gdyby

> pojazd miał lustrzanki, lub jednostronnie przyciemnione to

> kierowca widzi dobrze, ale fotoradar i policjant już nie . I tu

> jest problem.

Przepuszczalność mierzy się w obie strony - tak więc lustrzanek

nie da rady wstawić.

PS. Ten długi cytat wklejony powyżej w tym wątku jest już nieaktualny

- obecnie każda SKP musi mieć urządzenia do odpowiednich pomiarów.

Napisano

> PS. Ten długi cytat wklejony powyżej w tym wątku jest już nieaktualny

> - obecnie każda SKP musi mieć urządzenia do odpowiednich pomiarów.

obecnie zdarzają się nawet patrole drogówki z takim urządzeniem zlosnik.gif

Napisano

> Zrobiłem mu zdjecie i na radiowozu bo zawsze worze cyfre z sobą i

To jeszcze zaopatrz się w słownik ortograficzny.

> powiedziałem ze jak sprawdze czy mowi prawde to wroce z

> papierami

> I ku ogolnemu zdziwieniu młodziana odjechalem

I chyba tylko dzięki temu zdziwieniu odjechałeś w całości.

Co tym sposobem udowodniłeś i komu?

Napisano

> obecnie zdarzają się nawet patrole drogówki z takim urządzeniem

Się zgadza - coraz więcej ich będzie ok.gif

Napisano

a ja bym nie przyciemniał. moze to i ladnie wyglada, choc mocno przyciemnione wcale mi sie nie podobaja, ale przede wszystkim chodzi o bezpieczeńswto. w nocy przy padającym deszczu, niezależnie od stopnia przyciemnienia widoczność bedzie zdecydowanie gorsza. najbardziej odczuwalna przy skręcaniu na skrzyzowaniach. mandat można zapłacić, może boleć ale przejdzie, natomiast jak zabijesz kogoś na przejsciu dla pieszych to do konca zycia bedziesz mial go na sumieniu... nie wspomne o konsekwencjach karnych.

Rozumiem tuning samochodów, choć nie każdy mi się podoba, ale tuning obniżający bezpieczeństwo, uważam, bez urazy za głupotę.

Napisano

W mojej astrze poprzedni wlasciciel zlecil przyciemnienie szybek w profesjonalnym zakladzie, dlatego tez jakosc wykonania jest naprawde super. Nie ma mowy o zadnych bablach itp.

Przyciemnione sa boczne i tylna, z tym, ze przednie boczne sa folia o wiekszej przepuszczalnosci. Jak narazie odpukac nie mialem zadnych problemow z policja, a w razie kontroli bez testera przep. mam dokument na folie. Jesli bedzie problem z policial.gif to zerwe z przednich i bede mial tylko tylne ciemne. Trudno crazy.gif

Ja nie dostrzegam zadnych wad takiego przyciemnienia. Z zewnatrz siedzacych w srodku ciezko jest dostrzec, szczegolnie tych siedacych z tylu smile.gif

W lato sprawdzilem, w autku dluzej pozostaje chlod, teraz czas sprawdzic w zime. A najlepsze sa widoki na niebo przez szyby w okularach polaryzacyjnych zeby.GIF

Tak to wyglada:

aad4ace3b71a35dam.jpg

4b51312c275602d7m.jpg

d7e11d12e3941a04m.jpg

5a274d3c0d30fed7m.jpg

a7c57179db62728em.jpg

0b4940cf9382ca5am.jpg

052ef79fedb410b7m.jpg

Napisano

przyciemnianie szyb ? FUJ!

kupiłem asie z przyciemnionymi tylnimi szybami i ... po kilku dniach to zdjołem 270751858-jezyk.gif

pominę tu kwestię wyglądu bo o gustach się nie dyskutuje

ale cofać nocą to koszmar ! w ogóle po co ograniczac sobie widoczność?

pozatym moim zdaniem asia bez ciemnych szybek wygląda teraz lepiej smile.gif przynajmniej moja asia G 3d .

Napisano

> W mojej astrze poprzedni wlasciciel zlecil przyciemnienie szybek w

> profesjonalnym zakladzie, dlatego tez jakosc wykonania jest

> naprawde super.

No właśnie chyba dlatego, że wprofesjonalnym i folia też pewnie pożądna. Takie przyciemnianie mi się podoba; żeby na pierwszy rzut oka nie było widać wnętrza auta. Więcej ciemności nie potrzeba bo masakra cofać z takimi w nocy crazy.gif.

Mój znajomy pobił rekord w przyciemnianiu - zrobił to czarnym matem na tylnej szybie czerwona.gif, widoczność i przepuszczalność 0%. Oprócz bicia rekordu pobił już obie lampy, zderzak, parę słupków, koncówkę tłumika i ze dwa budynki grinser006.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.