Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Centry futury półrocznej....

Featured Replies

Napisano

Mam mozliwość zakupu centry ze sklepu, półrocznej , nieużywanej ( wystawka) za 180 plnów. tuptup.gif

Brać nie brać ? hmm.gif Nic jej nie będzie po połroku stania ?

Napisano

> Mam mozliwość zakupu centry ze sklepu, półrocznej , nieużywanej (

> wystawka) za 180 plnów.

> Brać nie brać ? Nic jej nie będzie po połroku stania ?

Ja bym wziął.W końcu jest z gwarancją.

Napisano

> Ja bym wziął.W końcu jest z gwarancją.

Też bym wziął. Jeżeli nie ma śladów na klemach, ze ktoś ładował, bo np. klient zwarcie zrobił przewróconym wózkiem ... (taki żart bo Centry mają zakryte klemy klapkami) to musi być dobry.

Napisano

warto zazadac od sprzedawcy aby sprawdzil napiecie w kumulatorze zeby sie nie okazalo ze jest on wyladowany. napiecie powyzej 12,5 v musi byc..

Napisano

Skąd wiesz że stała tylko/aż pół roku? Ten sprzedawca to Twój znajomy?

Tak jak już koledzy napisali - sprawdź jej napięcie spoczynkowe, jeśli będzie powyżej 12,5V to jest ok, choć nie można wykluczyć że stoi dłużej i została podładowana.

Generalnie sprawa jest dla mnie trochę dziwna - jeśli akumulator ma faktycznie tylko poł roku to bez problemu sprzeda się go za normalną cenę (na allegro zaczynają się od 260 PLN, cennik to ponad 369), ale jeśli masz zaufanie do sprzedawcy to jest to super okazja wink.gif

Napisano
  • Autor

> Skąd wiesz że stała tylko/aż pół roku? Ten sprzedawca to Twój

> znajomy?

> Tak jak już koledzy napisali - sprawdź jej napięcie spoczynkowe,

> jeśli będzie powyżej 12,5V to jest ok, choć nie można wykluczyć

> że stoi dłużej i została podładowana.

> Generalnie sprawa jest dla mnie trochę dziwna - jeśli akumulator ma

> faktycznie tylko poł roku to bez problemu sprzeda się go za

> normalną cenę (na allegro zaczynają się od 260 PLN, cennik to

> ponad 369), ale jeśli masz zaufanie do sprzedawcy to jest to

> super okazja

Dzieki wszystkim za info.

Sprzedawca - żaden znajomy.

Poprostu ma centre 45AH futura, a ze stoi pół roku to tylko 180 plnów - dziwne trochę...dlatego prosze was o poradę.

U nas taka centra normalnie w handlu po 260 pln .

Sprawdze napiecie.

Napisano

> Dzieki wszystkim za info.

> Sprzedawca - żaden znajomy.

> Poprostu ma centre 45AH futura, a ze stoi pół roku to tylko 180 plnów

> - dziwne trochę...dlatego prosze was o poradę.

> U nas taka centra normalnie w handlu po 260 pln .

> Sprawdze napiecie.

Przypadkiem sprzedawca nie mówił , że to jest stara dostawa , a więc stara cena ?

Napisano

> Sprawdze napiecie.

Z tym napięciem uważaj, bo nawet totalnie rozładowany i zasiarczony akumulator kwasowo-ołowiowy ma na zaciskach znamionowe napięcie (wynika to z budowy i zasady działania takiego akumulatora). Kilka miesięcy leżakowania nie powinno mu było zaszkodzić, chociaż mogło bo akumulator powinien "pracować". Osobiście od takiego "leżaka" wolał bym półroczną używke. Swoją drogą 180 pln za akumulator 45 Ah też nie jest rewelacją, kto by go nie wyprodukował. Centra uważam zbyt wysoko się ceni.

Napisano

> Z tym napięciem uważaj, bo nawet totalnie rozładowany i zasiarczony

> akumulator kwasowo-ołowiowy ma na zaciskach znamionowe napięcie

> (wynika to z budowy i zasady działania takiego akumulatora).

Chyba się mylisz, wartość napięcia spoczynkowego dla akumulatra rozładowanego oraz naładowanego w 100% jest zupełnie inna. 100% naładowania to około 12,75V, 12,5V to około 75% naładowania itd. Wartości mogą się nieznacznie różnić w zależności od dodatków stosowanych przy produkcji płyt akumulatora.

> Kilka miesięcy leżakowania nie powinno mu było zaszkodzić,

> chociaż mogło bo akumulator powinien "pracować".

hehe.gif

>Osobiście od

> takiego "leżaka" wolał bym półroczną używke.

Szczególnie po Taxi hehe.gif

>Swoją drogą 180 pln

> za akumulator 45 Ah też nie jest rewelacją, kto by go nie

> wyprodukował. Centra uważam zbyt wysoko się ceni.

Halo, teraz wszyscy mają takie ceny - trzeba czytać uwaznie forum bo już kilka razy przewinął się ten wątek. Powodem podwyżek jest wzrost cen ołowiu

Napisano

> Dzieki wszystkim za info.

> Sprzedawca - żaden znajomy.

> Poprostu ma centre 45AH futura, a ze stoi pół roku to tylko 180 plnów

> - dziwne trochę...dlatego prosze was o poradę.

Zobacz jak wygląda naklejka - jeśli to jest Futura + (ciemniejsza obudowa) to w najgorszym przypadku może mieć około roku, także nie ma tragedii. Jeśli na naklejce jest tylko sam napis Futura to może być starsza.

> U nas taka centra normalnie w handlu po 260 pln .

> Sprawdze napiecie.

Dlatego się dziwie że sprzedawca chce ją puścić tak tanio, ale może po prostu chce Ci zrobić super promocję wink.gif

Napisano

Ja bym nie brał. Obstawiam, ze większosc akumulatorow w sklepach tyle moze stac i nikt sie nie tłumaczy klientowi ile one stoją. Schodzą jako nówki. IMO to nie bułki, ze codziennie są swieze. Gosc jak juz sie tlumaczy, ze stal pół roku to dla mnie oznacza kłopoty i w razie reklamacji usluszysz "ale Pan wiedzial, ze stal pół roku, nie uwgledniamy reklamacji, bo to od tego".

Napisano

> Ja bym nie brał. Obstawiam, ze większosc akumulatorow w sklepach tyle

> moze stac i nikt sie nie tłumaczy klientowi ile one stoją.

> Schodzą jako nówki. IMO to nie bułki, ze codziennie są swieze.

> Gosc jak juz sie tlumaczy, ze stal pół roku to dla mnie oznacza

> kłopoty i w razie reklamacji usluszysz "ale Pan wiedzial, ze

> stal pół roku, nie uwgledniamy reklamacji, bo to od tego".

O czym Wy piszecie. Twórczości radosna!

Przy wzroście cen aku po prostu znajomy sprzedawca chce sprzedać nowy akumulator po starej cenie (supermarketowi takie akcje przeceny w górę nie są do niczego potrzebne przy jednej sztuce a Wy o jakichś gwarancjach). Gwarancja jest producenta, liczy się od daty sprzedaży, chyba że sprzedawca przekroczył czas od daty produkcji, którą można stwierdzić.

Napisano

> Chyba się mylisz, wartość napięcia spoczynkowego dla akumulatra

> rozładowanego oraz naładowanego w 100% jest zupełnie inna. 100%

> naładowania to około 12,75V, 12,5V to około 75% naładowania itd.

Co nie zmienia faktu, że pomiar napięcia akumulatora w żaden sposób nie odzwierciedla jego stanu technicznego, a właśnie ten fakt chciałem naświetlić.

Napisano

Cześć,

Ja trochę się zawiodłem na Centrze bo też mam futurę (jeszcze nie ma roku) i teraz po kilku dniach nie jeżdżenia autem akumulator całkowicie się wyładował - z poprzednim EXIDE nie miałem takich problemów chociaż miałem go 7 lat smile.gif

Napisano

> O czym Wy piszecie. Twórczości radosna!

> Przy wzroście cen aku po prostu znajomy sprzedawca chce sprzedać...

zacytuję tylko autora wątku z drugiej jego wypowiedzi: "Sprzedawca - żaden znajomy."

Napisano

> zacytuję tylko autora wątku z drugiej jego wypowiedzi: "Sprzedawca -

> żaden znajomy."

ok.gif

W ogóle to pewnie dyskusja się toczy a temat już na pewno nieaktualny.

Napisano

> O czym Wy piszecie. Twórczości radosna!

> Przy wzroście cen aku po prostu znajomy sprzedawca chce sprzedać nowy

> akumulator po starej cenie (supermarketowi takie akcje przeceny

> w górę nie są do niczego potrzebne przy jednej sztuce a Wy o

> jakichś gwarancjach). Gwarancja jest producenta, liczy się od

> daty sprzedaży, chyba że sprzedawca przekroczył czas od daty

> produkcji, którą można stwierdzić.

Tyle, ze dla mnie jest róznica między tym co mowisz Ty "nowy akumulator po starej cenie", a zastrzezeniem sprzedawcy, ze akumualtor stoi pół roku i stąd niższa cena.

Ja oczekuje tez gwarancji na to, ze jak zataszcze nowy akumulator do samochodu to po podłączeniu odpali od razu. A nie może sie okaze, ze stal rok a nie poł jak zapewnial sprzedawca i pradu w nim zero. Pan sprzedawca kaze Ci go sobie naładowac. Nie odesle go do producenta jako uszkodzony.

Sumując mam na mysli, ze do takich okazji radziłbym podchodzic z dystansem. Nie wierze w kazde słowo sprzedawcy. moze za duzo razy chcieli mnie zrobic w balona.

Napisano

> Ja oczekuje tez gwarancji na to, ze jak zataszcze nowy akumulator do

> samochodu to po podłączeniu odpali od razu. A nie może sie

> okaze, ze stal rok a nie poł jak zapewnial sprzedawca i pradu w

> nim zero. Pan sprzedawca kaze Ci go sobie naładowac. Nie odesle

> go do producenta jako uszkodzony.

Daj spokój, przed tym zabezpieczysz się w prosty sposób: popatrz na oczko, zielone - naładowany. = Na pewno odpalisz. Reszta to procedura rękojmi i gwarancji. Oddać towar w supermarkecie to jak splunąć. Ty piszesz o problemach, które można mieć z firmą która działa na zasadzie: sprzedaj i zapomnij.

Jak już masz ten akumulator to jeżeli coś Ci sie w uzasadniony sposób nie spodoba, możesz zażądać w ciągu kilku dni wymiany na taki sam i w ten sposób dostaniesz już akumulator z nowej partii.

Ja kierowałbym się taką logiką a że długo różne rzeczy kupuję to nie widzę w tym żadnego ryzyka.

Napisano

"> Daj spokój, przed tym zabezpieczysz się w prosty sposób: popatrz na

> oczko, zielone - naładowany. = Na pewno odpalisz..."

Nie byłbym tego taki pewien . Podobno to zielone oczko pokazuje , że w jednej celi jest ok. W innej może być inaczej frown.gif .Popytaj się kogoś lepiej obeznanego w tym temacie .

Napisano

> "

> Nie byłbym tego taki pewien . Podobno to zielone oczko pokazuje ,

> że w jednej celi jest ok. W innej może być inaczej .Popytaj

> się kogoś lepiej obeznanego w tym temacie .

Wasze nauki już mnie wkurzają.

Nie wypowiadaj się na temat mojego doświadczenia jak zero tym wiesz.

Twoje uwagi mają b. duża przydatność w przypadku nowych akumulatorów. hehe.gif

Napisano

> Daj spokój, przed tym zabezpieczysz się w prosty sposób: popatrz na

> oczko, zielone - naładowany. = Na pewno odpalisz.

hmm.gif Każdy nowy akumulator cos takiego juz ma ? Kilkuletni w moim samochodzie nie ma takiego dynksa.

Reszta to

> procedura rękojmi i gwarancji. Oddać towar w supermarkecie to

> jak splunąć. Ty piszesz o problemach, które można mieć z firmą

> która działa na zasadzie: sprzedaj i zapomnij.

Nie wiemy z jaką firmą autor wątku ma akurat do czynienia wink.gif Ja podam swój przyklad moze nie akumulatora, ale... ASO Seata w Toruniu nie potrafiło ustawić geometrii po wymianie amortyzatorów i wciskali, ze "sportowe" wersje tak powinny miec. Skracam bardzo. Oczywiscie oddali kasę ale wydałem na paliwo jeżdzac kilka razy do nich w tej sprawie tyle co warta byla ich usługa. Takze mnie wcale nie zdziwi zaden sklep, ktory moze chciec zrobic wałek.

zebys mnie źle nie zrozumiał. Nie chcę teraz tworzyć dyskusji na hot wątek, bo rownie dobrze mozesz mi podac kilka swoich przykladow na swoją teorię i tak w kółko mozemy sobie odpisywać wink.gif Każdy ma swoje doswiadczenia.

Autor wątku sam z tej dyskusji wyciagnie wnioski ok.gif

Zdrówko 20.GIF

Napisano

> Wasze nauki już mnie wkurzają.

> Nie wypowiadaj się na temat mojego doświadczenia jak zero tym wiesz.

> Twoje uwagi mają b. duża przydatność w przypadku nowych akumulatorów.

yikes.gif

Nie wiem dlaczego się czepiasz MARS'a ale akurat w temacie oczka ma 100% racji. Jest to prosty areometr pokazujący gęstość elektrolitu w 1 celi. Może się zdarzyć że akurat w celi w której się znajduje jest wszystko ok, a np w 3 celach obok jest zwarcie i pomimo że oczko jest zielone za żadne skarby nie uda Ci się odpalić auta skromny.gif

Napisano

> Cześć,

> Ja trochę się zawiodłem na Centrze bo też mam futurę (jeszcze nie ma

> roku) i teraz po kilku dniach nie jeżdżenia autem akumulator

> całkowicie się wyładował - z poprzednim EXIDE nie miałem takich

> problemów chociaż miałem go 7 lat

Ja do Centry Futura dostałem Assistance na bodajże 2 lata. :-)

PZDR

Napisano

> Cześć,

> Ja trochę się zawiodłem na Centrze bo też mam futurę (jeszcze nie ma

> roku) i teraz po kilku dniach nie jeżdżenia autem akumulator

> całkowicie się wyładował - z poprzednim EXIDE nie miałem takich

> problemów chociaż miałem go 7 lat

Wiesz co jest najlepsze, Exide jest właścicielem Centry i oprócz Futury oraz X-treme reszta produktów (Standard/Classic;Plus/Excell) różni się tylko naklejką hehe.gif

Napisano

> Wasze nauki już mnie wkurzają.

> Nie wypowiadaj się na temat mojego doświadczenia jak zero tym wiesz.

> Twoje uwagi mają b. duża przydatność w przypadku nowych akumulatorów.

icon_eek.gif U Kolego , toś pojechał frown.gif . Chciałem pomóc , ale widzę , że wyższe progi . Przepraszam , już nie będę no.gif .

P.S.

Wg. Ciebie to oczko gdzie mierzy ?

Napisano

> Wg. Ciebie to oczko gdzie mierzy ?

Nie chodzi o to gdzie oczko mierzy, tylko o to, że w przypadku nowego aku zwarta cela to urojenie. Zwiera się przy osypujących sie ze starości na dno płytach czy jakichś ciężkich urazach mechanicznych.

Mam już czwarty aku hermetyczny bezobsługowy, jeden miał ponad 10lat, jak się okazało mam tez w jednym aucie Centrę Futurę sciana.gif (zapomniałem co kupiłem na zmianę po innym Delkorze). Więc chyba wiem więcej na ich temat niż inni co mieli "słynnego" już chyba Boscha Silvera i im akurat padł. To mówią że lepiej gapić się na ten elektrolit i dolewać tę wodę. Daje im to jakąś dziwną satysfakcję, jak podlewanie kwiatków w ogródku.

3m się. ok.gif

Napisano

> Nie wiem dlaczego się czepiasz MARS'a ale akurat w temacie oczka ma

> 100% racji. Jest to prosty areometr pokazujący gęstość

> elektrolitu w 1 celi.

No nie, jeżeli wziąć pod uwagę to co napisałem . Zastanów się skąd się biorą zwarcia cel i podaj związek z wątkiem o nowym akumulatorze ze sklepu. Ja się nikogo nie czepiam, wkurza mnie czasem (chwilowo), że się odezwę, doradzając tak jak to robię nie raz poproszony, a potem trzeba pisac 100razy że białe jest białe itd. bo ludzie wolą pisać niż czytać i myśleć. Szczególnie to ostatnie boli większość - zakładają, że wszyscy jak pisza to robią tak jak oni: najpierw piszą, potem myślą, więc jest pole do popisu i można znowu sobie popisać trochę oczywistości.

Tak jak już napisałem, ten wątek to już pewnie festiwal "wiedzy" o akumulatorach, temat pewnie dawno nieaktualny, dla mnie tak jakby miał kłódkę od tej chwili.

Napisano

> No nie, jeżeli wziąć pod uwagę to co napisałem . Zastanów się skąd

> się biorą zwarcia cel i podaj związek z wątkiem o nowym

> akumulatorze ze sklepu.

Np źle wykonana kratka na której trzyma się masa czynna, nie wyłapali tego na kontroli jakości bo zwarcue nastąpiło dopiero pod wpływem wibracji jak akumulator wieźli z fabryki do sklepu. Zresztą zamiast zwarcia możesz mieć np przerwę na łączeniu pomiędzy celami, oczko się świeci a auta i tak nie uruchomisz. Z góry uprzedzam Twoje pytanie - przerwa wzięła się bo automat w fabryce nie zgrzał dokładnie mostka łączącego cele.

Napisano

...> bo ludzie wolą pisać niż czytać i myśleć. Szczególnie

> to ostatnie boli większość - zakładają, że wszyscy jak pisza to

> robią tak jak oni: najpierw piszą, potem myślą, ...

Gdybyś w końcu przeczytał do czego się odniosłem w Twoim poście i pomyślał , to by nie było tych odpowiedzi .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.