Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki jest normalny pobór prądu w Astrze G?

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie chodzi mi o pobór w zamknietym samochodzie z załączonym alarmem?

Napisano

> Tak jak w temacie chodzi mi o pobór w zamknietym samochodzie z

> załączonym alarmem?

Normy mowia ze do 35mA ale mozna spotkac tez ze dopuszczalny jest tez do 70. Ja bym sie sklanial do tej pierwszej wartosci. Niemiackie samochody maja wlasnie codskolo tego ale najlepsze sa jakonskie np toyota bo maja cos kolo 18 mA. A i to sie nazywa upływność.

Napisano
  • Autor

I nie masz problemów z rozładowywaniem się akumulatora, bo ja mam około 80 mA z załączonym alarmem i zastanawiam się czy nie szukać prądożercy wink.gif

Napisano

> 35mA z alarmem ? !!! u mnie jest 70mA bez alarmu

35 to norma jaka musi spelnic samochod. Jesli jest wiecej to powinien gosc co sprzedaje aku nie udzielic gwarancji na niego. A czy to jest z alarmem czy bez czy jeszcze z jakimis dodatkami to juz nikogo to nie interesuje. Wiadomo ze z alarmem wiecej ale chyba nie az tyle powinno byc. Zrob test-znaczy sie podepnij amperomierz i pokolei wyciagaj bezpieczniki obserwujac miernik i wtedy sie dowiesz co tak cignie sobie ten pradzik. Przwaznie jest to alarm i radio. momo ze bez panela i wylaczone. Co do alarmow to moze byc tak ze jeszcze do kilku minut(okolo 2-3) jeszcze sibie czuwa czy cos tam sprawdza i dlatego pobiera wiecej pradu. To tez sprawdz bo zalezy jaki masz alarm.

Napisano

Dopuszczalny pobór prądu zależny jest od pojemności akumulatora, 0,6mA na Ah pojemności. Jeśli chcesz zmierzyć poprawnie to podłącz przyrząd i idź na 15-minutowy spacer,

AII ma funkcję "usypiania", tzn przez kilkanaście minut pobiera większy prąd.

Napisano

> załączonym alarmem?

ktoś mówił że w TISie stało napisane że GM dopuszcza do 50mA, u mnie z alarmem około 40mA,

brat

Napisano

Widze ze chlopaki maja jakies swiezsze info co do tej uplywnosci. Wracajac jednak do tematu to uwazam ze mozna sie zaczynac martwic ta uplywnoasie jesli pobur jesy wiekszy jak 100mA. Jakie to ma negatywne skutki taka uplywnosc a no wlasnie przez to aku nie wytrzyma 7 lat tylko ze 4-5. Ja tez nie docenialem tego ale szybko mi pan w serwisie akumulatorow to wyjasnil. Kazdy mysli ze jak samochod zostawil na swiatlach to aku strasznie sie niszczy ale ponoc to pikus w stosunku do duzej uplywnosci. Wlasnie ona ponoc zabija aku ale ja tam nie wnikam tylko powtarzam co uslyszalem.

Napisano

> Widze ze chlopaki maja jakies swiezsze info co do tej uplywnosci.

> Wracajac jednak do tematu to uwazam ze mozna sie zaczynac

> martwic ta uplywnoasie jesli pobur jesy wiekszy jak 100mA. Jakie

> to ma negatywne skutki taka uplywnosc a no wlasnie przez to aku

> nie wytrzyma 7 lat tylko ze 4-5. Ja tez nie docenialem tego ale

> szybko mi pan w serwisie akumulatorow to wyjasnil. Kazdy mysli

> ze jak samochod zostawil na swiatlach to aku strasznie sie

> niszczy ale ponoc to pikus w stosunku do duzej uplywnosci.

> Wlasnie ona ponoc zabija aku ale ja tam nie wnikam tylko

> powtarzam co uslyszalem.

Witam.

Jak mam zmierzyć w swojej Astrze tą "upływność prądu"??

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jeśli chcesz zmierzyć poprawnie to

> podłącz przyrząd i idź na 15-minutowy spacer,

> AII ma funkcję "usypiania", tzn przez kilkanaście minut pobiera

> większy prąd.

Czy każda Astra II ma tą funkcję?

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Jak mam zmierzyć w swojej Astrze tą "upływność prądu"??

> Pozdrawiam

Włączająć miernik ustawiony na pomiar prądu stałego i na zakres np 10A w szerg z akumulatorem. Czyli zdejmując klemę i dotykając jedną końcówką miernika do klemy a drugą do słupka akumulatora.

Napisano

> Witam.

> Jak mam zmierzyć w swojej Astrze tą "upływność prądu"??

> Pozdrawiam

Odpinasz kleme miusowa i łaczysz jeden kabelek miernika (ten plusowy-czerwony przewaznie) z nia a ten drugi kabelek podpinasz do bieguna minusowego alu(tam gdzie brakuje wlasnie tej klamy). Miernik ustawiasz na mA i odczytujesz wynik. Autko musisz na samym poczatku zamknac a wszelkie odbiorniki w srodku wylaczone-tak jak go zostawiasz jak idziesz do domu.

Napisano
  • Autor

Dużo ostatnio na forum o pomiarach prądu upłuwu, ale jaki jest ten dopuszczalny prąd upływu, przy którym aku nie będzie padał gdy się jeździ dajmy na to co drugi dzień?

Napisano

> Dużo ostatnio na forum o pomiarach prądu upłuwu, ale jaki jest ten

> dopuszczalny prąd upływu, przy którym aku nie będzie padał gdy

> się jeździ dajmy na to co drugi dzień?

np. 100mA razy 48h to wychodzi blisko 5Ah - czyli przy sprawnym ładowaniu i sprawnym akumulatorze nie powinno być problemu z zapłonem

Ale z doświadczenia wiem, że te 100mA to jest już sporo i przy kilkuletnim słabsyzm aku, zimą mogą być już problemy.

Napisano

> np. 100mA razy 48h to wychodzi blisko 5Ah - czyli przy sprawnym

> ładowaniu i sprawnym akumulatorze nie powinno być problemu z

> zapłonem

> Ale z doświadczenia wiem, że te 100mA to jest już sporo i przy

> kilkuletnim słabsyzm aku, zimą mogą być już problemy.

To nie chodzi o to ze odpali samochod tylko ze duza uplynnosc zabija akumulator. Dopuszczalna uplywnosz to 35 mA czyli 0.035A.

Napisano

> duza uplynnosc zabija akumulator.

Czyli co? Jeżeli podlaczę do akumulatora żaróweczkę 1,2W/12V (bo o prądzie 100mA mówimy w tym wątku) na dwa dni, to zabiję akumulator?

Ehhh.... Szkoda słów...

Napisano

> Czyli co? Jeżeli podlaczę do akumulatora żaróweczkę 1,2W/12V (bo o

> prądzie 100mA mówimy w tym wątku) na dwa dni, to zabiję

> akumulator?

> Ehhh.... Szkoda słów...

Uplynnosc to z definicji tyczy sie pobierania pradu w stanie spoczynku czyli nie na dzien czy dwa tylko przez całe "życie" auta. uplynnosc wykacza akumulator. Japonskie samochody maja ten parametr na poziomie 18mA czyli 0.018A i dlatego w tych samochodach aku wytrzymuje 8 lat bez niczego a nawet wiecej.

Jak samochod odpalamy to ma gwaltowny pobor pradu ale za chwile altek mu zwroci ta ilosc energii i podczas pracy sinika mozna powiedziec ze aku nie bierze udzialu. Naprawde wiekszosc osob nie docenia tego znikomego poboru pradu podczas postoju auta a prze to wlasnie nasze aku szybko wysiadaja.

Napisano

> Uplynnosc to z definicji tyczy sie pobierania pradu w stanie

> spoczynku czyli nie na dzien czy dwa tylko przez całe "życie"

> auta. uplynnosc wykacza akumulator. Japonskie samochody maja ten

> parametr na poziomie 18mA czyli 0.018A i dlatego w tych

> samochodach aku wytrzymuje 8 lat bez niczego a nawet wiecej.

> Jak samochod odpalamy to ma gwaltowny pobor pradu ale za chwile altek

> mu zwroci ta ilosc energii i podczas pracy sinika mozna

> powiedziec ze aku nie bierze udzialu. Naprawde wiekszosc osob

> nie docenia tego znikomego poboru pradu podczas postoju auta a

> prze to wlasnie nasze aku szybko wysiadaja.

Witam!

A dlaczego japonskie??

Moj aku wytrzymal 8,5 roku i wymienilem troche pochopnie.

A to byl zakladany fabrycznie w Astrze.

Napisano

Choooopie, zaczynasz fantazjować.

Żywotność (trwałość) akumulatora NIE zależy od tego czy masz upływność w intalacji 18mA czy 80 albo i nawet 150mA. Natomiast zależy od sposobu ładowania (przeładowanie lub permanentne niedoładowanie) powodującego zasiarczenie płyt i utratę zdolności AKUMULOWANIA energii.

Nie bez znaczenia jest też jakość wykonania akumulatora i zastosowane nowe technologie ...

Napisano

> Choooopie, zaczynasz fantazjować.

> Żywotność (trwałość) akumulatora NIE zależy od tego czy masz

> upływność w intalacji 18mA czy 80 albo i nawet 150mA. Natomiast

> zależy od sposobu ładowania (przeładowanie lub permanentne

> niedoładowanie) powodującego zasiarczenie płyt i utratę

> zdolności AKUMULOWANIA energii.

> Nie bez znaczenia jest też jakość wykonania akumulatora i zastosowane

> nowe technologie ...

Tu musze poprzec Ciebie, gdyby corka zima dopilnowala i naladowala aku z zewnetrznego zrodla to moze bym pobil rekord uzywania.

Nie jezdzila a przyszly mrozy - sam wiesz jak to dziala.

Co dziwne po naladowaniu aku dzialalo tak jak wczesniej.

Wymienilem pochopnie jak napisalem wyzej, ze wzgledu na wiek.

Napisano

Napisałem co napisałem ze względu na innych Kolegów czytających forum.

Czasem mogą podejść do takich treści zbyt dosłownie i niepotrzebnie wpakować się w koszty czy to diagnostyki czy wymiany sprawnych elementów.

Napisano

> Napisałem co napisałem ze względu na innych Kolegów czytających

> forum.

> Czasem mogą podejść do takich treści zbyt dosłownie i niepotrzebnie

> wpakować się w koszty czy to diagnostyki czy wymiany sprawnych

> elementów.

Ostatnio Pana elektyka co chwila ktos sprowadza do ziemi grinser006.gif.

Co nie znaczy, ze nie wie o czym pisze.

Czasami praktyka jest wyzej jak wiedza.

Napisano

> Witam!

> A dlaczego japonskie??

> Moj aku wytrzymal 8,5 roku i wymienilem troche pochopnie.

> A to byl zakladany fabrycznie w Astrze.

Japonskie samochody maja dobre okablowanie i najmniejsza uplynnosc.

Co do duzej uplynnosci to naprawde nie doceniacie tego. Panowie co wymieniaja aku w hurtowni akumulatorow( tam kiedys kupowalem aku) twierdzili ze jak jest duza uplynnosc to nie mozna dac gwarancji na akumulator. Co innego kupowanie w markecie bo tam nikt o nic nie pyta.

Napisano
  • Autor

Dobra wywołałem tą dyskusję więc zapytam inaczej co waszym zdaniem powinienem zrobić: wczoraj rano żona ledwie odpaliła Asterkę z winy rozładowanego akumulatora (załączający się alarm, słabe kręcenie). Wiem że mam pobór prądu (upłynność) 85mA. Wymieniać aku czy zmniejszać jak się da pobór prądu.

W bravie miałem podobne problemy i przy 100mA co 4 tygodnie mi aku siadał po znalezieniu prądożercy problem zniknął ale wcześniej kupiłem nowy akumulator.

Dlatego też zadałem pytanie o pobór prądu w Astrze żeby zbyt pochopnie nie kupować aku bo i teraż drogie ni o poco skoro może być inna przyczyna.

Dziś jest na plusie i odpaliła bez problemów.

Co radzicie.

Napisano

> Dobra wywołałem tą dyskusję więc zapytam inaczej co waszym zdaniem

> powinienem zrobić: wczoraj rano żona ledwie odpaliła Asterkę z

> winy rozładowanego akumulatora (załączający się alarm, słabe

> kręcenie). Wiem że mam pobór prądu (upłynność) 85mA. Wymieniać

> aku czy zmniejszać jak się da pobór prądu.

> W bravie miałem podobne problemy i przy 100mA co 4 tygodnie mi aku

> siadał po znalezieniu prądożercy problem zniknął ale wcześniej

> kupiłem nowy akumulator.

> Dlatego też zadałem pytanie o pobór prądu w Astrze żeby zbyt

> pochopnie nie kupować aku bo i teraż drogie ni o poco skoro

> może być inna przyczyna.

> Dziś jest na plusie i odpaliła bez problemów.

> Co radzicie.

Podlacz miernik jak do sprawdzenia upłynności i obserwujac go wyciagaj pokolei bezpieczniki. Znajdziesz winowajce to bedziemy dyskutowac co z nim zrobic.

Napisano

> załączonym alarmem?

Nawiążę do początku wątku - u mnie bez alarmu jest ok. 75 mA.

Przeczytaj też może to: link.

Obecna sytuacja: na nowym aku jeżdżę już 10 miesięcy i cały czas mam zielone oczko. Żadnych problemów z rozruchem. Dlatego uważam, że 70mA bez alarmu, jak pisał kol. finalcell jest wartością dla Astry G typową i akumulator w takich warunkach nie powinien paść, no, chyba, że samochód będzie stał miesiąc bez używania, to co innego: 30 dni*24h*0,070A=50Ah - producenci w takich przypadkach zobowiązują użytkowników do okresowego podładowywania akumulatora.

Pisząc wyżej "upływność" nie mamy na myśli upływności akumulatora nie podłaczonego, tylko prąd, jaki on oddaje działającym na postoju samochodu sterownikom i urządzeniom "czuwającym", jak CZ, zegary, ID i innym. Najlepiej więc, dla uniknięcia nieporozumień, słowo "upływność" zastąpić przy takich rozważaniach wyrażeniem "pobór podczas postoju".

W moim przypadku, przy poborze na postoju 180 mA (z prymitywnym "domykaniem"), akumulator został zniszczony, nie udało mi sie już go postawić na nogi, wprawdzie naładował się do "zielonego oczka", ale wkrótce po tym w ciągu kilkunastu dni znów były z nim problemy, dlatego musiałem kupić nowy. Potwierdza to słowa kol. wesolpaw, że "upływność zabija akumulator", z którymi "teoretycznie" się nie zgadzam, ale widać - praktyka wyprzedza teorię...

Pozdr.

Napisano

> Nawiążę do początku wątku - u mnie bez alarmu jest ok. 75 mA.

75mA nie jest wartością normalną, ale przy sprawnym akumulatorze jeszcze nie tragiczną.

W G bez alarmu miałem około 15mA.

Napisano

> Dobra wywołałem tą dyskusję więc zapytam inaczej co waszym zdaniem

> powinienem zrobić: wczoraj rano żona ledwie odpaliła Asterkę z

> winy rozładowanego akumulatora (załączający się alarm, słabe

> kręcenie).

Alarm to zło no.gif

Ale tutaj to pewnie aku siada

Napisano
  • Autor

> Podlacz miernik jak do sprawdzenia upłynności i obserwujac go

> wyciagaj pokolei bezpieczniki. Znajdziesz winowajce to bedziemy

> dyskutowac co z nim zrobic.

Pomierzyłem dziś trochę ale wniosków nie wyciągniemy z tego żadnych z braku czasu i zapadającej ciemności sprawdziłem tylko najbardziej podejrzane obwody, oświetlenie wewnętrzne - mez zmian 83mA, centralny - bez zmian, dodtakowy bezpiecznik od alarmu - zmiana na 68mA, bezpieczniki pod którymi być powinno radio - zmian o 3-4mA ale podk kórym jest radio to niewiem bo radio dokładane Pionera, a sprawdziłam jeszcze syrene alarmu pomiera 5mA.

Więc żadnego wniosku nie wyciągnołem... chyba się po niedzieli ze specem umówię i niech on na to zerknie jak nic nie wyczai to pewnie aku do wymiany .. frown.gif

Napisano

> 75mA nie jest wartością normalną, ale przy sprawnym akumulatorze

> jeszcze nie tragiczną.

> W G bez alarmu miałem około 15mA.

No właśnie bo już myślałem ,że coś z moim miernikiem jest nie tak.Nie twierdzę ,że jest idealny bo to jakiś taki za 20 zeta. Sprawdzałem u siebie bo coś z aku się dzieje niedobrego i wychodzi mi ,że bierze 10mA (wydaje mi się nawet że migało chwilowo do 0mA ,jednak pomiar był na szybkiego pod sklepem podczas gdy żonka była na zakupach i tego ostatniego stwierdzenia nie jestem pewny ,nie mam alarmu tylko central z pilota) Sprawdzałem też z rozpędu w tym samym dniu u znajomego Passata B4 i też miał 10mA ,bez alarmu autko też jest.

Napisano
  • Autor

Pobór został zdjagnozowany i częściowo usunięty:

1. Centralka alarmu która pobiera 140mA ale tylko na wyłączonym alarmie więc mało groźne ale trzeba wymienić

2. Zestaw głośno mówiący Nokia który czerpał cały czas 50mA- wyjęta centralka.

Po tych zabiegach pobór spadł na załaczonym alarmie do 30mA.

Jak aku nie będzie siadł to to było przyczyną - zobaczymy !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.