Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wolne rozgrzewanie się JTD

Featured Replies

Napisano

Hej. Mam takie pytania (było to jakiś czas temu, ale brak konkretów) confused.gif

1) Ile czasu średnio mija, aż wskazówka temperatury drgnie z miejsca u Was w JTD-kach (przy dzisiejszych temperaturach na zewnątrz)??

2) Ile czasu zajmuje rozgrzanie płynu chłodzącego do 90 stopni ??

Bo u mnie zanim wskazówka drgnie to trzeba naprawdę długo czekać. Nie mówię już o osiągnięciu właściwej temperatury.....

Zastanawiam się czy może mam coś nie tak z termostatem, może się nie domyka hmm.gif

Jeśli by się nie domykał to silnik jest w stanie się rozgrzać do 90 stopni?? Bo u mnie się rozgrzewa do tylu, ale trwa to wieki.

Dzięki z góry za info bow.gif

Napisano

U mnie wskazówka drgnie po przejechaniu ok 4 -5 km a żeby płyn osiągnął temp 90 stopni muszę przejechać jakieś 12 do 15 km confused.gif

Napisano

No właśnie. U mnie 1.8 nie może rozgrzać się na odcinku 10 km, nie osiąga temperatury pracy i nie włącza się duży obieg przez chłodnicę. W związku z tym nie mówiąc o pracy silnika w niewłaściwych warunkach, to ogrzewanie auta jest niewystarczające. Jak temu zaradzić? Pozdrowienia dla wszystkich.

edit: Dodam jeszcze, że termostat (Vernet) i płyn wymieniałem 2 m-ce temu. Czy możliwe, aby poprzez niedomknięty termostat płyn "sączył" się wolno do chłodnicy, nie nagrzewając jej? hmm.gif

Napisano

> No właśnie. U mnie 1.8 nie może rozgrzać się na odcinku 10 km, nie

> osiąga temperatury pracy i nie włącza się duży obieg przez

> chłodnicę. W związku z tym nie mówiąc o pracy silnika w

> niewłaściwych warunkach, to ogrzewanie auta jest

> niewystarczające. Jak temu zaradzić? Pozdrowienia dla

> wszystkich.

Też tak mam na szczęście do pracy mam 30km to się troche pogrzeję. biglaugh.gif

Napisano

> U mnie wskazówka drgnie po przejechaniu ok 4 -5 km a żeby płyn

> osiągnął temp 90 stopni muszę przejechać jakieś 12 do 15 km

ja mam wartosci mniej wiecej podobne ...silnik sie chyba jednak szybciej dogrzewa do 90 stopni

Napisano

> U mnie wskazówka drgnie po przejechaniu ok 4 -5 km a żeby płyn

> osiągnął temp 90 stopni muszę przejechać jakieś 12 do 15 km

u mnie w zwykłym "D" mam to samo. Do pracy mam 12 km a wskazówka lekko drgnie zaczym dojade a o 90 stopniach to moge zapomniec zeby wskazówka wskoczyła. A co do ogrzewania w samochodzie to po przejechaniu jakis 2 km jest już cieplutko w środku ....I włąsnie sie nad tym tez zastanawiam czy dobrze wskazuje temp???

Napisano

> 1) Ile czasu średnio mija, aż wskazówka temperatury drgnie z miejsca

> u Was w JTD-kach (przy dzisiejszych temperaturach na zewnątrz)??

Jeśli parkuję za zewnątrz to muszę przejechać jakieś 3 - 4 km żeby wskazówka się ruszyła , co oznacza że silnik osiągnął 50oC .

> 2) Ile czasu zajmuje rozgrzanie płynu chłodzącego do 90 stopni ??

Poniżej 10min , równe przejechanym 8 - 10 km przy obecnych temperaturach

> Bo u mnie zanim wskazówka drgnie to trzeba naprawdę długo czekać. Nie

> mówię już o osiągnięciu właściwej temperatury.....

> Zastanawiam się czy może mam coś nie tak z termostatem, może się nie

> domyka

> Jeśli by się nie domykał to silnik jest w stanie się rozgrzać do 90

> stopni?? Bo u mnie się rozgrzewa do tylu, ale trwa to wieki.

Nie ma szans przy tej temperaturze .

Pytanie - nawiew ciepłego powietrza załączasz od razu czy dopiero po przejechaniu paru kilometrów ?

Napisano

też mam JTD,i sprawa wygląda podobnie.ciepło zaczyna dmuchać po przejechaniu 2 km,70 stopni osiąga po przejechaniu 4-5 km,a pełną temp.po przejechaniu 8-10 km

zastanawiam się nad zasłonięciem połowy chłodnicy,tak co by się szybciej nagrzewał.stosowałem tą metrodę przy Tipo i Civicu,naprawdę było warto

Napisano

> też mam JTD,i sprawa wygląda podobnie.ciepło zaczyna dmuchać po

> przejechaniu 2 km,70 stopni osiąga po przejechaniu 4-5 km,a

> pełną temp.po przejechaniu 8-10 km

> zastanawiam się nad zasłonięciem połowy chłodnicy,tak co by się

> szybciej nagrzewał.stosowałem tą metrodę przy Tipo i

> Civicu,naprawdę było warto

Nie warto, bo termostat i tak nasz zamknięty wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli parkuję za zewnątrz to muszę przejechać jakieś 3 - 4 km żeby

> wskazówka się ruszyła , co oznacza że silnik osiągnął 50oC .

> Poniżej 10min , równe przejechanym 8 - 10 km przy obecnych

> temperaturach

> Nie ma szans przy tej temperaturze .

> Pytanie - nawiew ciepłego powietrza załączasz od razu czy dopiero po

> przejechaniu paru kilometrów ?

No to smutek. Ciepłego powietrza nie załączam. Jest zawsze na Lo.

Strasznie wolno ten silnik się nagrzewa.

Rok albo dwa lata temu jak było -25 stopni na zewnątrz to na odcinku 100 km udało mi się rozgrzać auto może do 80 stopni frown.gif

Czyli wynika z tego wszystkiego, że raczej termostat u mnie ok, patrząc po tym co napisaliście.

Dzięki

Napisano

> Czyli wynika z tego wszystkiego, że raczej termostat u mnie ok,

> patrząc po tym co napisaliście.

Działanie termostatu nawet widać po wskazówce temperatury płynu.

Najpierw wskazówka dochodzi do połowy, termostat się otwiera i widać spadek o jedną kropkę.

Napisano

> Strasznie wolno ten silnik się nagrzewa.

No cóż , za to w lato upały go nie ruszają , chłodzenie bez problemu się wyrabia i wentylator rzadko kiedy się załącza wink.gif

> Rok albo dwa lata temu jak było -25 stopni na zewnątrz to na odcinku

> 100 km udało mi się rozgrzać auto może do 80 stopni

Producent przewidział wersję przeznaczoną do zimnego klimatu ze świecami grzejnymi do podgrzewania cieczy chłodzącej , ale na żywo nie widziałem jeszcze takiej ok.gif

> Czyli wynika z tego wszystkiego, że raczej termostat u mnie ok,

> patrząc po tym co napisaliście.

Na to wychodzi ...

Napisano

> Producent przewidział wersję przeznaczoną do zimnego klimatu ze

> świecami grzejnymi do podgrzewania cieczy chłodzącej , ale na

> żywo nie widziałem jeszcze takiej

Ja mam coś takiego u siebie. Autko z Włoch sprowadzone i przy obecnych temp wskazówka odrywa sie od dolnej kreski po ok 2 km ( jakieś 4- 5 min w mieście jazdy miejskiej). Do tej pory wydawało mi sie, że wszystkie CF3 maja takie cudo :-)

279925587-ogrzewanie.JPG

post-32378-14352488845603_thumb.jpg

Napisano

> Ja mam coś takiego u siebie. Autko z Włoch sprowadzone i przy

> obecnych temp wskazówka odrywa sie od dolnej kreski po ok 2 km (

> jakieś 4- 5 min w mieście jazdy miejskiej). Do tej pory wydawało

> mi sie, że wszystkie CF3 maja takie cudo :-)

Ja mam takie w Cf2 ale nie bardzo odczuwam jego działanie.

279925709-3.JPG

post-91846-14352488846445_thumb.jpg

Napisano

Nigdy nie sprawdzałem jak i czy w ogóle to działa zeby.GIF Grunt , że fura rozgrzewa sie w miarę szybko :-)

Napisano
  • Autor

> Działanie termostatu nawet widać po wskazówce temperatury płynu.

> Najpierw wskazówka dochodzi do połowy, termostat się otwiera i widać

> spadek o jedną kropkę.

U mnie jak dojedzie wskazówka do połowy to już później się nie rusza....

Napisano

> Ja mam takie w Cf2 ale nie bardzo odczuwam jego działanie.

gdzie to zlokalizować? Czy tylko w wersjach z klimą to było?

Napisano

A jak ja mam TD 100 i wskazówka po rozgrzaniu znajduje sie mieszy 1 a 2 kreska od dołu czyli niecale 1/3 skali to mam termos do wymiany?W chlodne dni grzeje dobrze,przynajmniej narazie,bo jak były mrozy to jak dalem na maxa ciepełko to az zdecydowanie za duzo bylo po paru chwilach...w korkach czasami podniesie sie nawet za polowe tak na 3/4 skali, o co kaman?W TD 100 podobno jest termos co przy 70 paru stopniach sie otwiera wiec moze stad sie to bierze ze wskazowka nie wskakuje na polowe skali?

Napisano

Jak temu zaradzić?

nie włączaj w ogóle wentylatora,

u mnie po jakichś 6 km wskazówka dochodzi do połowy skali (około 90 st.C), potem możesz włączyć nawiew

chociaż w dieslach włączenie nawiewu powoduje spadek temp. płynu dość szybko, wstarczy se zatrzymać na chwilę, ale jak jedziesz to już wskazówka stoi na środku skali

Napisano

> Ja mam coś takiego u siebie. Autko z Włoch sprowadzone i przy

> obecnych temp wskazówka odrywa sie od dolnej kreski po ok 2 km (

> jakieś 4- 5 min w mieście jazdy miejskiej). Do tej pory wydawało

> mi sie, że wszystkie CF3 maja takie cudo :-)

Wszystkie niestety nie , ale za to we wszystkich CF-3 zastosowano tzw. wymiennik cieplny chłodzący spaliny z kolektora wydechowego idące do EGR-a i jednocześnie podgrzewający ciecz chłodzącą

279929509-EGR_wymiennik.jpg

element nr 3

post-24156-14352488859206_thumb.jpg

Napisano

> gdzie to zlokalizować? Czy tylko w wersjach z klimą to było?

Jeżeli jest to to szukaj tego pod zbiorniczkiem płynu wspomagania. Powiem ,ze styk jednej świecy jest trochę przypalony znaczy się pracowało . Z pozostałych nie mogę zdjąć tych dziwnych fajek. Dlaczego nie śrubki? przecież to zwykłe świece żarowe są. Próbowałem stwierdzić kiedy tam się pojawia napięcie ale mimo przełączania temperatury w różnych kombinacjach nie pojawiło się .Fakt że bawiłem się tym latem a pewnie zależy to też od temp otoczenia. Myślałem żeby wyprowadzić stamtąd kontrolkę do kabiny i stwierdzić kiedy to ustrojstwo się włącza. Jak znajdę czas to sie tym pobawie.

Napisano

> W TD aż tak wymyślnych diwajsów nie ma

Iron wiem ze nie ma podgrzewania płynu smile.gif ale chodzilo mi o wskazania wskazówy od temp płynu i ten post:

"A jak ja mam TD 100 i wskazówka po rozgrzaniu znajduje sie mieszy 1 a 2 kreska od dołu czyli niecale 1/3 skali to mam termos do wymiany?W chlodne dni grzeje dobrze,przynajmniej narazie,bo jak były mrozy to jak dalem na maxa ciepełko to az zdecydowanie za duzo bylo po paru chwilach...w korkach czasami podniesie sie nawet za polowe tak na 3/4 skali, o co kaman?W TD 100 podobno jest termos co przy 70 paru stopniach sie otwiera wiec moze stad sie to bierze ze wskazowka nie wskakuje na polowe skali?"

Napisano
  • Autor

> A jak ja mam TD 100 i wskazówka po rozgrzaniu znajduje sie mieszy 1 a

> 2 kreska od dołu czyli niecale 1/3 skali to mam termos do

> wymiany?W chlodne dni grzeje dobrze,przynajmniej narazie,bo jak

> były mrozy to jak dalem na maxa ciepełko to az zdecydowanie za

> duzo bylo po paru chwilach...w korkach czasami podniesie sie

> nawet za polowe tak na 3/4 skali, o co kaman?W TD 100 podobno

> jest termos co przy 70 paru stopniach sie otwiera wiec moze stad

> sie to bierze ze wskazowka nie wskakuje na polowe skali?

Wg mnie coś masz nie tak. Albo wskazówka szwankuje, albo czujnik temperatury, albo sam termostat.

U mnie jak się auto rozgrzeje, to podczas jazdy wskazówka nigdy nie ruszyła się poza skalę pokazaną na fotce (a najczęściej to się rusza maksymalnie o milimetr).

279932244-bez%A0tytu%B3u.JPG

Ale w JTD termostat się otwiera przy 89 stopniach....

Napisano
  • Autor

> Producent przewidział wersję przeznaczoną do zimnego klimatu ze

> świecami grzejnymi do podgrzewania cieczy chłodzącej , ale na

> żywo nie widziałem jeszcze takiej

Wg Epera mam coś takiego. A w rzeczywistości to nie wiem. Jutro obadam namacalnie czy coś tam jest.

Ale nawet jeśli jest to nie działa najlepiej biglaugh.gif

Napisano

> Wg Epera mam coś takiego. A w rzeczywistości to nie wiem. Jutro

> obadam namacalnie czy coś tam jest.

Wg. Epera to powinno być w każdym JTD , ale nie jest wink.gif

Napisano

> Wg. Epera to powinno być w każdym JTD , ale nie jest

Jakiś czas temu pytałem sie na kąciku o to ogrzewanie, i ktoś mi napisał że włącza sie w zależności od temp. powietrza i temp cieczy chłodzącej w momencie uruchomienia silnika. Dokładnych danych nie znam :-)

Napisano

Ja niedawno wymieniałem termostat u siebie, a miałem takie same objawy : w normalnej jeździe max 1/3 skali, w korkach dochodziło do połowy, ale po wyjechaniu w trasę spadała znów na 1/3. Teraz jest gitez i silnik szybko sie nagrzewa. Sprawdź moment w którym termostat puszcza płyn na chłodnicę ( rura która idzie z termostatu do chłodnicy w momencie otwarcia robi sie momentalnie gorąca). nie wiem tylko przy jakiej temp następuje otwarcie w TD ( powinno być wybite na termostacie małym druczkiem ).

Edit : Wg manuali serwisowych w TD termostat powinien sie otwierać przy 78 - 82 st pełne otwarcie uzyskuje przy 86- 90 st. Wentylator chłodnicy załącza się przy 86 st na pierwszy bieg.

Napisano

Moze czujnik temp zje...?Jak go mozna sprawdzic?Jest tylko jeden? icon_rolleyes.gif jaki termostat ewentualnie zakupic?Ma ktos cos sprawdzonego w rozsadnej cenie?Mozna jakiegos linka??? confused.gif

Napisano

> Moze czujnik temp zje...?Jak go mozna sprawdzic?Jest tylko jeden?

Wg manuali jest jeden a sprawdzić go można tak :

279949364-cz_temp.jpg

post-32378-143524889396_thumb.jpg

Napisano

Tak czyli jak?Łopatologicznie poprosze bo z mechaniki noga jestem(choc podswietlenie deski i konsoli sam zrobilem) devil.gif gdzie on sie znajduje?To ten wkrecany do chlodnicy?Mam klime wiec moge go pomylic z jakims innym?Acha i najwazniejsze, czy zrabany czujnik moze powodowac ciezsze odpalenie z rana?Zaznaczam ze potem przez caly dzien pali od strzalu a rano musi kilka razy zakrecic,albo za drugim dopiero razem.Czy komputer pokaze mi cos w tym wzgledzie?Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

> Tak czyli jak?

Sprawdzić napięcie przy zadanej temperaturze wg charakterystyki zlosnik.gif

Edit. Zastanawiam się tylko, skoro podany jest wykres U=f(T), to jakie jest źródło prądowe hmm.gif

Łatwiej będzie zmierzyć rezystancję zlosnik.gif

Napisano

Hej kolegi 270751858-jezyk.gif to nie kółko fizyków tylko AK.Dajcie jakies łopatologiczne odpowiedzi i wytłumaczenia, bo ja nie wiek o co kaman niewiem.gif

Napisano

> Hej kolegi to nie kółko fizyków tylko AK.Dajcie jakies

> łopatologiczne odpowiedzi i wytłumaczenia, bo ja nie wiek o co

> kaman

No właśnie coś mi te charakterystyki nie pasują.

Czujnik temperatury typu NTC.

Jeżeli przetwarzany jest sygnał napięciowy a przetwornik jest pasywny (bez własnego zasilania), to musi być zasilony ze źródła prądowego.

Próbując wyliczyć prąd na podstawie dwóch charakterystyk, wartość prądu się rozjeżdża, czyli wykresy przedstawiają dwie różne charakterystyki.

Napisano

> Hej kolegi to nie kółko fizyków tylko AK.Dajcie jakies

> łopatologiczne odpowiedzi i wytłumaczenia, bo ja nie wiek o co

> kaman

Słuchaj, zakładając, że charakterystyka T=f® jest właściwa, mierz omomierzem rezystację pomiędzy stykami czujnika. Przy zimnym czyjniku i temperaturze na zewnątrz ok. 0-5st.C. spodziewana rezystancja jest 5-6 kOhm.

Rozgrzej dobrze silnik, osiągnie ok. 90 st. C. i wtedy znowu zmierz rezystancję, powinna być ok. 250 ohm. Będzeisz wiedział, czy przetwornik jest sprawny zakładając, że wykres jest właściwy.

Napisano

> No właśnie coś mi te charakterystyki nie pasują.

> Czujnik temperatury typu NTC.

> Jeżeli przetwarzany jest sygnał napięciowy a przetwornik jest pasywny

> (bez własnego zasilania), to musi być zasilony ze źródła

> prądowego.

> Próbując wyliczyć prąd na podstawie dwóch charakterystyk, wartość

> prądu się rozjeżdża, czyli wykresy przedstawiają dwie różne

> charakterystyki.

Co się przejmujesz , zapewne przed samym wskaźnikiem temperatury jest układ linearyzujący cha-kę termistora i wtedy wszystko gra waytogo.gif

Napisano

> Co się przejmujesz , zapewne przed samym wskaźnikiem temperatury jest

> układ linearyzujący cha-kę termistora i wtedy wszystko gra

Dobry materiał w cenie zlosnik.gif

Napisano

> A łodpowiedzi na moje zapytania brak....

Jak to brak ?

Bierzesz miernik , przełączasz na pomiar rezystancji i i sprawdzasz czujnik , zgodnie z tym co napisał Jarek_JD , co tu więcej pisać ok.gif

Napisano

A czy komp pokaze czy cos padło?Bo i tak chyba niedlugo sie wybiore bo poducha z pol roku sie swieci a na swieta chyba pod Frankfurt n.M bede lecial a jest 1600km wiec dobrze by bylo przejrzec maryske...a miernik musialbym najpierw zakupic wink.gif

Napisano

> A czy komp pokaze czy cos padło?Bo i tak chyba niedlugo sie wybiore

> bo poducha z pol roku sie swieci a na swieta chyba pod Frankfurt

> n.M bede lecial a jest 1600km wiec dobrze by bylo przejrzec

> maryske...a miernik musialbym najpierw zakupic

Pokaże błąd czujnika temperatury ok.gif

Mój komp łapał go poniżej -15stC, bo pewnie jego parametry w tej temperaturze przekraczały zakres pomiarowy zlosnik.gif

Napisano

A czy ten czujnik moze miec wpływ na to ze musze go dosc dlugo krecic z rana?Potem jest juz ok....czy to moze byc cos innego?

Napisano

> A czy ten czujnik moze miec wpływ na to ze musze go dosc dlugo krecic

> z rana?Potem jest juz ok....czy to moze byc cos innego?

Jakby ci zawyżał to i owszem , ale z tego co piszesz to raczej ci zaniża wink.gif

Napisano

> Jakby ci zawyżał to i owszem , ale z tego co piszesz to raczej ci

> zaniża

Wiec coz do licha moze sie dziac u mnie ze z rana krece go czasami dopiero po drugim przekreceniu kluczyka zapali, a jak zapali,to nawet jak zachwile go zgasze ze jeszcze zimny to pali na dotyk... niewiem.gif nadmieniam ze swiece sa nowe...

Napisano

> Wiec coz do licha moze sie dziac u mnie ze z rana krece go czasami

> dopiero po drugim przekreceniu kluczyka zapali, a jak zapali,to

> nawet jak zachwile go zgasze ze jeszcze zimny to pali na

> dotyk... nadmieniam ze swiece sa nowe...

Może paliwo się cofa do zbiornika. Może się zapowietrza, chociaż nie wiem jako to jest w TD.

Napisano

> Wiec coz do licha moze sie dziac u mnie ze z rana krece go czasami

> dopiero po drugim przekreceniu kluczyka zapali, a jak zapali,to

> nawet jak zachwile go zgasze ze jeszcze zimny to pali na

> dotyk... nadmieniam ze swiece sa nowe...

Jedź do jakiegoś kumatego diagnosty , niech ci sprawdzi na kompie co tylko można wyczytać z tego mini-sterownika co masz w TD wink.gif

Tak to tylko można gdybać w nieskończoność ...

Napisano

> Jedź do jakiegoś kumatego diagnosty , niech ci sprawdzi na kompie co

> tylko można wyczytać z tego mini-sterownika co masz w TD

> Tak to tylko można gdybać w nieskończoność ...

A zna ktos moze uczciewego z okolic warszawy??Zeby mnie nie nabił w bambuko.Mieszkam w okolicach Łomianek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.