Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyprzedzanie prawą stroną na autostradzie

Featured Replies

Napisano

Witam>

No właśnie, jak to jest? Dzisiaj w Radiu Kraków, p. Marek Dworak (ekspert z WORD) rozstrzygnął konkurs na tak zadane pytanie i oświadczył, że można wyprzedzać prawą stroną. Nie wiem czy byłem niedouczony, ale wydawało mi się, że prawą stroną można wyprzedzać na drodze o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku w terenie zabudowanym i trzech pasach poza terenem zabudowanym. Co wy na to?

Napisano

> WitamNo właśnie, jak to jest? Dzisiaj w Radiu Kraków, p. Marek Dworak

> (ekspert z WORD) rozstrzygnął konkurs na tak zadane pytanie i

> oświadczył, że można wyprzedzać prawą stroną. Nie wiem czy byłem

> niedouczony, ale wydawało mi się, że prawą stroną można

> wyprzedzać na drodze o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku w

> terenie zabudowanym i trzech pasach poza terenem zabudowanym. Co

> wy na to?

mozna wyprzedzac zawsze ( procz znakow itp), tak mnie uczono na kursie

Napisano

art. 24 PoRD:

[...]

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

[...]

Napisano
  • Autor

> art. 24 PoRD:

> [...]

Znalazłem teraz to samo, nie wiem, może był tam jakiś haczyk w tym konkursie i nie dosłyszałem (w pracy byłem trochę zajęty). Czyli wychodzi na to, że jak wjeżdzam autostradą i jest biała tablica z napisem Kraków, to mogę wyprzedzać po prawej.

Napisano

Biała tablica z napisem Kraków oznacza obecnie tylko miejscowość. A co do samego wyprzedzania to zauważ że nitka autostrady w dana strone jest drogą jednokierunkową...

Krawiec

Napisano

> wychodzi na to, że jak wjeżdzam autostradą i jest biała tablica

> z napisem Kraków, to mogę wyprzedzać po prawej.

To znaczy że zjechałeś z autostrady hehe.gif

Jeśli na autostradzie w pewnym momencie będą trzy pasy ruchu w Twoim kierunku, to znaczy że możesz. -proste

Napisano
  • Autor

> Biała tablica z napisem Kraków oznacza obecnie tylko miejscowość.

Czyli teraz musi być tablica "teren zabudowany"? Ciekawe czy już wszędzie pozakładali.

> A co do samego wyprzedzania to zauważ że nitka autostrady w dana

> strone jest drogą jednokierunkową...

> Krawiec

Rzeczywiście, on właśnie mówił w odpowiedzi, że jezdnie są rozdzielone, więc można. Czyli tu był haczyk, teraz skojarzyłem to co udało mi się usłyszeć. Dzięki

Napisano
  • Autor

> Idź więc na kurs raz jeszcze, ale tym razem słuchaj.

Wychodzi na to, że kolega Wojtala miał rację, bo na autostradzie pasy sa zawsze rozdzielone, więc i wyprzedzać zawsze można.

Napisano

> co do samego wyprzedzania to zauważ że nitka autostrady w dana

> Krawiec

Jedna nitka autostrady jest drogą? Chłopie, co Ty wypisujesz?

Przeczytaj sobie Art. 2 p. 1 PORD.

Napisano

> zauważ że nitka autostrady w dana

Nie tyle drogą co jezdnią(a to wbrew pozorom nie to samo) jednokierunkową - to tak dla ścisłości, ale sądzę że o tym właśnie myślałeś wink.gif

W połączeniu z zacytowanym przez Liwka art. daje to rozwiązanie zagadki smirk.gif

"10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;"

Napisano

> Wychodzi na to, że kolega Wojtala miał rację, bo na autostradzie pasy

> sa zawsze rozdzielone, więc i wyprzedzać zawsze można.

Ale autostrada z kodeksowej definicji jest drogą dwujezdniową a to nie spełnia wszystkich przesłanek cytowanego artykułu.

Napisano
  • Autor

> Ale autostrada z kodeksowej definicji jest drogą dwujezdniową a to

> nie spełnia przesłanek cytowanego artykułu.

Kurcze, to ja już nie wiem. Napiszę chyba maila do radia, żeby poruszyli ten temat w któryś dzień. Tam zawsze między 15 a 16 jest program samochodowy, to może znajdą chwilę, albo chociaż na maila odpiszą.

Napisano

> Kurcze, to ja już nie wiem. Napiszę chyba maila do radia, żeby

> poruszyli ten temat w któryś dzień. Tam zawsze między 15 a 16

> jest program samochodowy, to może znajdą chwilę, albo chociaż na

> maila odpiszą.

A co tu poruszac niewiem.gif Jak masz 3 pasy na autobanie to wyprzedzasz, ktorym Ci odpowiada, prawym również - stosowane niemalże codziennie. 893goodvibes.gif

Napisano

> nie spełnia wszystkich przesłanek cytowanego artykułu.

A którego art. nie spełnia?

Autostrada to droga o dwóch jezdniach i jeżeli dzięki znakom jezdnie te są jednokierunkowe i mają wyznaczone pasy ruchu, to na jadąc tymi jezdniami wyprzedzać z prawej wolno.

Oczywiście pomijamy w tym rozumowaniu inne dodatkowe kryteria ewidentnie zabraniające wyprzedzania jak obecność znaku zakazu wyprzedzania, bo nie o to chodzi w tej dyskusji.

Czy jest jeszcze coś?

Napisano

> nie spełnia wszystkich przesłanek cytowanego artykułu.

właśnie chodzi o to że polskie prawo o ruchu drogowym jest trochę zagmatwane, i jeżeli chodzi o cytowany fragment tam jest mowa o ze można wyprzedzać na "odcinku drogi" na "jezdni jednokierunkowej".

Jak już zauważyłeś autostrada jest z definicji "drogą dwujezdniową" i wszystko sie zgadza, natomiast jak naginasz "jedna nitka" (dwoma na raz sie nie da) to jedziesz na "odcinku drogi na jezdni jednokierunkowej" na której wolno wyprzedzać z prawej strony zgodnie z cytowanym punktem.

Tak że na chłopski rozum w polce można wyprzedzać z prawej strony (uwzględniając warunki podane w "punkcie" - np. wyznaczone pasy) jeżeli ruch w przeciwnych kierunkach jest oddzielony np. pasem zieleni bo wtedy mamy do czynienia z jezdniami jednokierunkowymi (aczkolwiek są tacy co potrafią przeskoczyć na jezdnie w przeciwnym kierunku smile.gif)

Natomiast jeżeli ten ruch w przeciwnych kierunkach nie jest rozdzielony (bo są i takie drogi w Polsce, droga jednojezdniowa np. 6pasmowa gdzie 3 pasy są w jednym kierunku) wtedy jest odpowiedni punkt mówiący właśnie o tym ze muszą być co najmniej 2 pasy w terenie zabudowanym, 3 poza terenem zabudowanym (w tym samym kierunku) abym można było wyprzedzić z prawej strony.

Przynajmniej ja tak rozumie i interpretuje zapisy kodeksu drogowego.

Dodam że nie raz wyprzedzałem na S1 (droga dwujezdniowa o 4 pasach ruchu, jedna jezdnia i 2 pasy w tym samym kierunku) z prawej strony bo maruder mający prawy pas wolny jedzie lewą strona (ograniczenie do 110km/h) 80km/h, co więcej, robiłem te manewry przy policji (drogowej) i konsekwencji nie poniosłem (bo dlaczego?) i co najważniejsze dla mnie, już 2 razy byłem świadkiem jak właśnie policja, jadąc za takim maruderem lewym pasem przez około kilometr, grzecznie delikwenta zatrzymywała do wyjaśnień.

Może dotarło do polskiej policji ze powoli u nas w kraju robi się ruch lewostronny i próbują coś z tym zrobić.

pzdr.

Napisano

> A którego art. nie spełnia?

> Autostrada to droga o dwóch jezdniach i jeżeli dzięki znakom jezdnie

> te są jednokierunkowe i mają wyznaczone pasy ruchu, to na jadąc

> tymi jezdniami wyprzedzać z prawej wolno.

W takim razie inaczej - czy to, że ta jezdnia jest częścią dwujezdniowej autostrady czyni ją automatycznie jednokierunkową?

Znak D-3 informuje o drodze jednokierunkowej co definicję jezdni czyni trochę niejasną.

Napisano

> W takim razie inaczej - czy to, że ta jezdnia jest częścią

> dwujezdniowej autostrady czyni ją automatycznie jednokierunkową?

> Znak D-3 informuje o drodze jednokierunkowej co definicję jezdni

> czyni trochę niejasną.

A ja znalazłem taki zapis, w Rozp. o znakach i sygnałach drogowych:

§ 44. 1. Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.

W tym przypadku (jezdnia autostrady) znak ten odnosi się do jezdni.

Napisano

> W takim razie inaczej - czy to, że ta jezdnia jest częścią

> dwujezdniowej autostrady czyni ją automatycznie jednokierunkową?

> Znak D-3 informuje o drodze jednokierunkowej co definicję jezdni

> czyni trochę niejasną.

przychylam sie do Twojego podejscia do tematu, chyba jdnak prosciej by bylo gdyby w polsce byly jasniejsze przepisy dotyczace RD aby kazdy je zrozumial. i np sladem zachodnich sasiadow zabronic wyprzedzania z prawej strony po za terenem zabudowanym. Tutaj pije do drogi zwanej "katowicka" tudziez "gierkowka" gdzie sa znaki mowiace ze to jezdnia jednokierunkowa taki kwadrtatowy znak o niebieskim tle z biala strzalka wielokrotnie powtarzany i zgodnie z przepisami mozna omijac prawa strona. a autostrada to autostrada i swoj znaczek ma wiec zgodnie z przepisem nie powinno sie na niej wyprzedzac z prawej strony przy 2 pasach na jednej jezdni. bylbym nawet za tym aby na odcinkach 3 pasmowych takze byl zakaz wyprzedzania z prawej. ale tutaj znowuz jest nieszczescie ze wiele osob jezdzi srodkiem albo lewym pasem mlot.gif

Napisano

> jednej jezdni. bylbym nawet za tym aby na odcinkach 3 pasmowych

> takze byl zakaz wyprzedzania z prawej.

eeee, a to czemu?

dzieki tej mozliwosci jazda jest plynniejsza i czlowieka mniej denerwuja ci na innych pasach

Napisano

> eeee, a to czemu?

> dzieki tej mozliwosci jazda jest plynniejsza i czlowieka mniej

> denerwuja ci na innych pasach

poniewaz uzywanie lusterek przez czesc kierowcow to bol, a z reguly jest tak ze szybsi jezdza lewym pasem, a na autostradzie typowe skrzyzowania nie wystepuja. mam na mysli teren nie zabudowany. wiem ze rzeczywistosc jest inna i lepsze dochody przynosi tylko jeden wystepek wobec PORD czyli przekroczenie dozwolonej predkosci.

Napisano

> To znaczy że zjechałeś z autostrady

> Jeśli na autostradzie w pewnym momencie będą trzy pasy ruchu w Twoim

> kierunku, to znaczy że możesz. -proste

wystarczą 2 smile.gif. Przecież jest na jazdni jednokierunkowej. Jakby nie była na jezdni jednokierunkowej, to ta droga nie byłą by autostradą imho

Napisano

> WitamNo właśnie, jak to jest? Dzisiaj w Radiu Kraków, p. Marek Dworak

> (ekspert z WORD) rozstrzygnął konkurs na tak zadane pytanie i

> oświadczył, że można wyprzedzać prawą stroną. Nie wiem czy byłem

> niedouczony, ale wydawało mi się, że prawą stroną można

> wyprzedzać na drodze o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku w

> terenie zabudowanym i trzech pasach poza terenem zabudowanym. Co

> wy na to?

Ja qwa pierdziu...Znowu wszyscy mądrzy, ale nieczytający...Czytajcie qwa tekst ze zrozumieniem!!!A że w Polsce trudno o autostradę wogóle, a co dopiero z trzema pasami ruchu w jedną stronę (trochę od Katowic w stronę Wrocka na pewno) to inna bajka.

Napisano

> przychylam sie do Twojego podejscia do tematu, chyba jdnak prosciej

> by bylo gdyby w polsce byly jasniejsze przepisy dotyczace RD aby

> kazdy je zrozumial. i np sladem zachodnich sasiadow zabronic

> wyprzedzania z prawej strony po za terenem zabudowanym. Tutaj

> pije do drogi zwanej "katowicka" tudziez "gierkowka" gdzie sa

> znaki mowiace ze to jezdnia jednokierunkowa taki kwadrtatowy

> znak o niebieskim tle z biala strzalka wielokrotnie powtarzany i

> zgodnie z przepisami mozna omijac prawa strona. a autostrada to

> autostrada i swoj znaczek ma wiec zgodnie z przepisem nie

> powinno sie na niej wyprzedzac z prawej strony przy 2 pasach na

> jednej jezdni. bylbym nawet za tym aby na odcinkach 3 pasmowych

> takze byl zakaz wyprzedzania z prawej. ale tutaj znowuz jest

> nieszczescie ze wiele osob jezdzi srodkiem albo lewym pasem

Taki malutkie dopowiedzenie skromny.gif: ostatnio czytałem w takiej pewnej gazecie motoryzacyjnej i napisane było: na drogach nie wystepują "pasma" tylko pasy i sa drogi 2-pasowe, 3-pasowe a nie 2-pasmowe, 3-pasmowe 270751858-jezyk.gif.

Chyba ma rację swiety.gif !

Pozdro 30.GIF

Napisano

> Taki malutkie dopowiedzenie : ostatnio czytałem w takiej pewnej

> gazecie motoryzacyjnej i napisane było: na drogach nie

> wystepują "pasma" tylko pasy i sa drogi 2-pasowe, 3-pasowe a nie

> 2-pasmowe, 3-pasmowe .

> Chyba ma rację !

> Pozdro

oki przyjalem do wiadomosci..

Napisano

> Biała tablica z napisem Kraków oznacza obecnie tylko miejscowość. A

> co do samego wyprzedzania to zauważ że nitka autostrady w dana

> Krawiec

Biała tablica z napisem Kraków oznacza obecnie że władze miasta nie znają przepisów i teren za tym znakiem jest traktowany jako niezabudowany.

Miejscowość obecnie oznacza zielona tablica z białym napisem, a obszar zabudowany - biała z czarnymi domkami.

rsad

Napisano

> oki przyjalem do wiadomosci..

Hej Kolego ok.gif Ja tez tak uważałem do momentu przeczytania tamtego tekstu.

Także - uczmy sie cały czas cool.gif

Pozdro 30.GIF

Napisano

> Hej Kolego Ja tez tak uważałem do momentu przeczytania tamtego

> tekstu.

> Także - uczmy sie cały czas

> Pozdro

zycie do tego zobowiazuje aby na koniec byc madrym starcem.

Napisano

> poniewaz uzywanie lusterek przez czesc kierowcow to bol, a z reguly

> jest tak ze szybsi jezdza lewym pasem,

To muszą znieść ten ból. Bez sensu jest wprowadzanie przepisu zabraniającego jechać sobie swoją prędkością prawym pasem, bo ten z przodu na lewym zaczął hamować. Po to są pasy ruchu, żeby jadąc swoim pasem mieć na nim pierwszeństwo, a nie żeby śledzić czy temu na pasie obok nie zachciało się nagle zwolnić.

Napisano

> To muszą znieść ten ból. Bez sensu jest wprowadzanie przepisu

> zabraniającego jechać sobie swoją prędkością prawym pasem, bo

> ten z przodu na lewym zaczął hamować. Po to są pasy ruchu, żeby

> jadąc swoim pasem mieć na nim pierwszeństwo, a nie żeby śledzić

> czy temu na pasie obok nie zachciało się nagle zwolnić.

moja mysl byla taka: na lewym przebywam chwilke i spadam na prawy. trzymam sie prawej krawedzi. lewy sluzy do wyprzedzenia i nie ma znaczenia czy jade szybko czy tylko z limitem. jezeli jade dluzej lewym pasem z predkoscia 170 i ktos widze ze wyprzedza lub zaczal ale odleglosc jest w przedziale 500 - 100 m to zwolnie i musze ustapic. natomiast ktos kto mi tak wyjezdza w przedziale 80 -50 m lub mniej to typowo zajezdza mi droge i stety musze wszystko zrobic aby zachowac bezpieczna odleglosc - i to jest dla mnie olewanie lusterek i tego co sie dzieje z tylu lub z boku. na autostradzie najgrozniejsza jest roznica predkosci - to zabija. ale staram sie lewym nie jechac nigdy dluzej niz wymaga tego manewr wyprzedzania. dlatego uwazam ze w europie standardem powinien byc zakaz wyprzedzania z prawej strony w terenie nie zabudowanym. mamy malo nowoczesnych drog gdzie moglibysmy nauczyc sie normalnej przewidywalnej jazdy. a kiedy ja jezdze w kraju to zawsze staram sie oczekiwac najglupszego ruchu od kierowcy na drodze - dla mnie to jest przykre.

Napisano

> To muszą znieść ten ból. Bez sensu jest wprowadzanie przepisu

> zabraniającego jechać sobie swoją prędkością prawym pasem, bo

> ten z przodu na lewym zaczął hamować. Po to są pasy ruchu, żeby

> jadąc swoim pasem mieć na nim pierwszeństwo, a nie żeby śledzić

> czy temu na pasie obok nie zachciało się nagle zwolnić.

a ale tutaj to roznica jest miedzy omijaniem (delikwent staje - jest przeszkoda) a wyprzedzaniem.

Napisano

> a ale tutaj to roznica jest miedzy omijaniem (delikwent staje - jest

> przeszkoda) a wyprzedzaniem.

Omijanie - gdy ten obok nie jedzie. A jeśli tylko zwalnia, czyli wciąż jeszcze się porusza, to jednak jest to wyprzedzanie.

Napisano

> Omijanie - gdy ten obok nie jedzie. A jeśli tylko zwalnia, czyli

> wciąż jeszcze się porusza, to jednak jest to wyprzedzanie.

tak racja, ale nie rozumiem to juz inna mysl jak mozna na lewym pasie hamowac bez konkretnej przyczyny tylko ot tak sobie bo pokaze komus ze ja umiem tak zrobic na lewym pasie? ale to policja jest od rostrzygania takich rzeczy lecz jej nie ma na drodze aby robila prewencje? dlaczego u nas nie ma patroli zwyklych radioli jezdzacych po autostradzie w te i nazat? to by bylo lepsze od fotoradaru i videokamery na jakims oplu lub skodzie.

Napisano

> tak racja, ale nie rozumiem to juz inna mysl jak mozna na lewym

> pasie hamowac bez konkretnej przyczyny tylko ot tak sobie bo

> pokaze komus ze ja umiem tak zrobic na lewym pasie?

Przyczyny moga być rózne, jesli mamy znaczne natężenie ruch. Natomiast znając nadgorliwość naszych niektórych stróżów prawa, to obawiam sie polowania na kierowców, którzy z niewielką różnicą prędkości wyprzedzili z prawej (np. nowa akcja policji: zakaz wyprzedzania z prawej), jesli taki bezwzgledny zakaz byłby wprowadzony.

ale to

> policja jest od rostrzygania takich rzeczy lecz jej nie ma na

> drodze aby robila prewencje? dlaczego u nas nie ma patroli

> zwyklych radioli jezdzacych po autostradzie w te i nazat? to by

> bylo lepsze od fotoradaru i videokamery na jakims oplu lub

> skodzie.

Przydaliby się na pewno, aby wyłapywać kierowców jeżdżących w sposób bardzo niebezpieczny, np. slalomujących pomiędzy innymi w gęstym ruchu. Taki styl jazdy może stwarzac daleko większe zagrożenie niż niewielkie przekroczenie prędkości w dobrych warunkach drogowych.

Napisano

> policja jest od rostrzygania takich rzeczy lecz jej nie ma na drodze aby robila prewencje? dlaczego u nas nie ma patroli zwyklych radioli jezdzacych po autostradzie w te i nazat?

a skąd niby mają być????

poczytaj sobie oferty pracy dla chętnych aby być policjantami.....

komendy prześcigają się w chęci zatrudnienia......

ale niewielu jest chcących pracować za 1500zł.............

praca w policji

tekst nieco przestarzały ale....

zarobki

Napisano

> dlatego uwazam ze w

> europie standardem powinien byc zakaz wyprzedzania z prawej

> strony w terenie nie zabudowanym.

Ale to się nie ma nijak do tego co napisałem wcześniej. Nie może być tak, że jadąc swoim pasem muszę ustąpić pierwszeństwa komuś kto na ten pas wjeżdża. Albo hamować mimo że mój pas przede mną jest pusty i nikt na niego nie wjeżdża.

Napisano

> A co tu poruszac Jak masz 3 pasy na autobanie to wyprzedzasz,

> ktorym Ci odpowiada, prawym również - stosowane niemalże

> codziennie.

nieuniknione wobec ciężarówek na lewym i środkowym pasie.....niestety

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.