Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile spali 1,3 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mój punciak przy przebiegu 280 tyś km padł.

Silnik pracuje na 2 garach a wewnątrz coś stuka i to dość głośno.

Remont silnika mnie czeka, ale i tak musze nabyć coś nowego (używanego).

Jeżdze dużo i większość w trasie. Gazu juz nie chce.

Teraz pytanie:

Jakiego spodziewac się spalania w Punto grande z silnikiem 1,3 JTD 90KM

Za wszelkie informacje dziękuje.

p.s. Może polecicie mi jakiś inny pojazd który bedzie spalał naprawde mało....(panda za mała).

Napisano

>panda za mała).

misiaka nie chcesz biglaugh.gif

Napisano

> Jakiego spodziewac się spalania w Punto grande z silnikiem 1,3 JTD

> 90KM

Niewielkiego smirk.gif uzyj szukajki.

BTW bardzo dramatycznie wygladaja posty tego typu. Jezeli naprawde 0,5 l oleju napedowego na 100 km to dla Ciebie az taka roznica to raczej nie porywaj sie na GP.

Napisano
  • Autor

Jestem troche napalony na golfa IV TDI ale za nie młode auto trzeba zapłacić 35tyś a to juz blisko do dużo nowszego Grande Punto. No i im mniej pali tym lepiej a golfik to średnio 5-5,5l/100km

Napisano
  • Autor

> 0,5 l oleju napedowego na 100 km to dla Ciebie az taka roznica

> to raczej nie porywaj sie na GP.

Miesięcznie robie ok 6-8tyś km. Przy tych przebiegach 0,5 litra różnicy to juz sie robi coś.

Chodzi o to zeby kupujac nastene auto wybrac najbardziej ekonomiczne.

Napisano

> Chodzi o to zeby kupujac nastene auto wybrac najbardziej ekonomiczne.

Mamy w pracy dwa GP 90-konne diesle ale zeby dobrze jechaly to trzeba depnac but.gif no i spalanie dolatuje do 7 litrow. Moj fauwej pali mniej zlosnik.gif

No chyba ze kapeluszysz icon_rolleyes.gif

Napisano

>>No i im mniej pali tym lepiej a golfik to średnio 5-5,5l/100km

Na mniejsze spalanie w Grande nie masz co liczyć. Mój PII fl z tym silnikiem (wersja 70KM) pali średnio 4,7-4,9l/100km w cyklu mieszanym wg kompa pokładowego. W Grande 90KM masz turbinę ze zmienna geometrią- jeździ to lepiej ale trzeba utrzymywać odpowiednie obroty- nie ma mowy żeby jeździć sprawnie poniżej 2tys obr/min. Poza tym Grande trochę waży, więc jak łyknie 5l w mieszanym to wg mnie będzie baaaaaardzo dobrze.

Napisano

> Na mniejsze spalanie w Grande nie masz co liczyć.

W MJ 90KM

Na skrzyni 5 tce (Grande ma jeszcze 6tske) - spokojnie w trasie robisz poniżej 5l bez jazdy jak emeryt.

Mieszane wychodzi koło 5,5-5,7.

Typowo miasto - ale też nie wolno ponad 6. Trzeba się starać żeby dużo spalił, gaz w podłodze smile.gif

Znam ludzi co uzyskują spokojnie jeszcze niższe spalanie. Kwestia warunków i stylu jazdy.

Napisano

> Na mniejsze spalanie w Grande nie masz co liczyć. Mój PII fl z tym

> silnikiem (wersja 70KM) pali średnio 4,7-4,9l/100km w cyklu

> mieszanym wg kompa pokładowego. W Grande 90KM masz turbinę ze

> zmienna geometrią- jeździ to lepiej ale trzeba utrzymywać

> odpowiednie obroty- nie ma mowy żeby jeździć sprawnie poniżej

> 2tys obr/min. Poza tym Grande trochę waży, więc jak łyknie 5l w

> mieszanym to wg mnie będzie baaaaaardzo dobrze.

Zacznijmy od tego że to 1.3 MJ 90konne to pomyłka.

Mała pojemność, mała sprężarka a lag przy dupny jak przy bigturbo... Ani to nie jedzie, ani to oszczędne nie jest.

Mój mocno dłubnięty klekot na trasie schodzi do ~5,5litra przy prędkościach 140-160km/h, powyżej tego pali 6-7 litrów gnoju. Miasto wychodzi podobnie circa 6,5-7 (zimą ekstra 0,5 litra)

Pozdro

Napisano

> Na skrzyni 5 tce (Grande ma jeszcze 6tske) - spokojnie w trasie

> robisz poniżej 5l bez jazdy jak emeryt.

Tu się zgodzę, jazda 110-130km/h będzie owocowała takim spalaniem, pod warunkiem ze nie będziemy robic gwałtownych zrywów ok.gif

> Mieszane wychodzi koło 5,5-5,7.

O tym właśnie pisałem zlosnik.gifwink.gif

> Typowo miasto - ale też nie wolno ponad 6. Trzeba się starać żeby

> dużo spalił, gaz w podłodze

> Znam ludzi co uzyskują spokojnie jeszcze niższe spalanie. Kwestia

> warunków i stylu jazdy.

Racja, ale ja osobiście nie jeżdze poniżej 2tys obr/min bo nie lubie dźwięku jaki silnik wtedy wydaje- jakby nie miał siły uciągnąć auta...

Napisano

Moj IIFL 70kM - zgodze sie z kolegami - pali w cyklu mieszanym ok 5l/100km, trasa - przy normalnej jezdzie (120-140km/h) 5,5l - 6l, jak bedziesz kapelusil jak emeryt (nie przekraczac 100km/h) to nawet 3.9l. Kumpel jezdzi GP 90kM i ten to pali jak smok w miescie nawet 7l/100km! Slyszalem ze nawet GP 70kM w miescie z 6l nie schodzi. Podobnie GP jest ciezszy od IIFL i dlatego, bo panda to slyszalem ze nic nie pali zlosnik.gif

Ogolnie polecam wersje 70KM najlepiej IIFL lub Pande.

Napisano
  • Autor

> Mamy w pracy dwa GP 90-konne diesle ale zeby dobrze jechaly to trzeba

> depnac no i spalanie dolatuje do 7 litrow. Moj fauwej pali

> mniej

Pracowałem do niedawna jako elektryk w serwisie VW wiec troche o nich wiem. Trzeba przyznać że są w tej chwili najmniej awaryjnymi samochodami VW (pozostałe to porażka) i wygląd ok, ale 70tyś trzeba wywalić a uzywka ok 45 tyś i to juz ze sporym przebiegiem 100tyśkm.

Ze spalaniem tak średnio, nawet i 4,5l/100km czasami spala ale raczej ok 6l Najgorsze jest to klekotanie. Żeby tak grzechotały silniki w tych czasach to nienormalne.

Jeżdziłem testowym Grande Punto 1,9 jtd 120KM kultura pracy na wolnych obrotach była dużo lepsza niż w VW ale powyżej 3tyś obrotów to w kabinie jak w sieczkarni było. Czy 1,3 jtd tez tak grzechoczą na wyzszych obrotach. Do tej pory jeździłem PII (tylko ze benzyną 1,2 16V) ale tu było cichutko.

Napisano

Miasto Krakow,zakorkowane jak cholera,jazda nie kapelusz,nie gniote,normalna jazda-lato z klima czy zima,krotkie odcinki 6-6.2 l\100 km.Trasa,jazda w tym roku do Chorwacji,3 osoby w samochodzie,zapakowany bagaznik,box na dachu,jazda lajt 100 km\h,spalanie 4.7 l\100 km icon_eek.gif.Jak zatankowalem w Krakowie,rezerwa zapalila sie miedzy Zagrzebiem a Karlovaczem.Radosc wielka.Jak jade na trasie 150 km\h to spala okolo 6.5 do 7 l\100 km.Jestem bardzo zadowolony.

Napisano

> Ze spalaniem tak średnio

U mnie: od nowosci (ale po 3 kkm wymienilem olej z filtrami) palil b. malo tak srednio do 6 l, po wirusie spalanie skoczylo o litr a po poprawce i poprawieniu map wrocilo do normy ok.gif

Tu w NL wydaje mi sie ze ON jest troche lepszej jakosci i spalanie mam wyraznie mniejsze, mimo ze jezdzi sie szybko zlosnik.gif

> Najgorsze jest to klekotanie

Jak sie rozgrzeje to pracuje znosnie ale faktycznie terkot jest. VW i tak przechodzi z pompowtryskow na CR 893goodvibes.gif wiec w nastepnych bedzie ciszej.

BTW jezdzilem Tiguanem 2.0 TDI CR ze skrzynia DSG love.gif

IMO najlepsze zestawienie. Moze nastepne to bedzie wlasnie to icon_rolleyes.gif

> Jeżdziłem testowym Grande Punto 1,9 jtd

Jak juz pisalem mamy dwa 90 konne GP ale malo nimi jezdze. Subiektywnie to za mala moc, mimo wszystko duzy lomot i slabiutkie wykonczenie sick.gif jezdza po dobrych drogach ale wszystko w srodku tlucze. Wydaje sie ze moje stare P II bylo lepiej wykonane devil.gif

Napisano

> U mnie: od nowosci (ale po 3 kkm wymienilem olej z filtrami) palil b.

> malo tak srednio do 6 l, po wirusie spalanie skoczylo o litr a

> po poprawce i poprawieniu map wrocilo do normy

u kogo robiłeś wirusa?

Napisano

> Jeżdziłem testowym Grande Punto 1,9 jtd 120KM kultura pracy na

> wolnych obrotach była dużo lepsza niż w VW ale powyżej 3tyś

> obrotów to w kabinie jak w sieczkarni było. Czy 1,3 jtd tez tak

> grzechoczą na wyzszych obrotach. Do tej pory jeździłem PII

> (tylko ze benzyną 1,2 16V) ale tu było cichutko.

Jeździłem wieloma dieslami (tdi,d-4d,hdi)- każdy pow 3 tys pracował bardzo głośno. To nie jest rejon naturalnych obrotów dla tych silników 1,5-3 tys i to wszystko, potem jest już baardzo głośno i przyspieszenia już nie takie mocne.

Najbardziej mnie tu rozbawił jakiś czas temu jeden forumowicz który narzekał że GP 1.3 diesel dopiero pow 3 tys jeździ.. rotfl.gifscrewy.gif

Napisano

> narzekał że GP 1.3 diesel dopiero pow 3 tys jeździ..

To to moge i nawet ja zdementować zlosnik.gif

Jechałem raz 1,3 90Km i szczerze to tylko jedzie ponad 2 krpm ale powyżej 3 to robi sie coraz wolniejsze rotfl.gif

Napisano

Auto nie ma wcale złej dynamiki i spalania.

Nie wymagajcie od tych silników nie wiadomo czego grinser006.gif

Są przecież według potrzeb mocniejsze do wyboru.

Napisano

> Auto nie ma wcale złej dynamiki i spalania.

> Nie wymagajcie od tych silników nie wiadomo czego

> Są przecież według potrzeb mocniejsze do wyboru.

też mi się tak wydaję...

jeśli ktoś po silniku 1.3 spodziewa się 10s do setki zeby.GIF

to się zawiedzie... szczególnie po 1.3 na gnojówkę zeby.GIF

Taki silnik ma przede wszystkim jechać z pkt. A do B... i dojechać tam maksymalnie ekonomicznie.

Napisano

> też mi się tak wydaję...

> jeśli ktoś po silniku 1.3 spodziewa się 10s do setki

> to się zawiedzie... szczególnie po 1.3 na gnojówkę

> Taki silnik ma przede wszystkim jechać z pkt. A do B... i dojechać

> tam maksymalnie ekonomicznie.

No dokładnie, ale trochę dynamiki ma - trzeba się do niego przyzwyczaić i wcale nie jest źle z tego co widzę na drodze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.