Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Utrata prawka

Featured Replies

Napisano

Witam! W sobote zgubiłem/skradziono mi niewiem.gif prawko

Zgłosiłem na policial.gif i ze stosownym pisemkiem od nich udałem się do wydziału komunikacji w celu załatwiania nowego oslabiony.gif Gdy zgłaszałem na policial.gif to powiedzieli mi, że w WK dostane specjalne zaświadczenie, na którym bede mógł jeździc do czasu otrzymania nowego dokumentu.

Taki dokument oczywiście otrzymałem,ale jest tam adnotacja, że nie uprawnia on do kierowania pojazdem icon_rolleyes.gif

W związku z tym mam pytanie co grozi mi za jazde bez prawka w razie kontroli drogowej lub kolizji?

Czy skończy sie tylko na mandacie?

P.S dodam iż mam moralną świadomosc, że nie powinienem prowadzic skromny.gif

Napisano

> Taki dokument oczywiście otrzymałem,ale jest tam adnotacja, że nie

> uprawnia on do kierowania pojazdem

Do kierowania pojazdem uprawniają zdobyte uprawnienia, które cały czas posiadasz więc możesz jeździć samochodem.

Papier który otrzymałeś jest zaświadczeniem o zgubieniu dokumentu, a nie uprawnień i faktycznie nie zastępuje on prawa jazdy i o tym jest adnotacja. Ale jak cię zatrzyma policja, to na wszelki wypadek bądź grzeczny i nie cwaniakuj grinser006.gif

Napisano

Ciekawe co w razie wypadku ?

Napisano

> Ciekawe co w razie wypadku ?

A co ma być? Tutaj faktycznie jak trafi na kretynów, to mogą mu wsadzić jakiś śladowy mandat za brak dokumentu, tak samo jak by go po prostu zapomniał zabrać ze sobą. Nawet nie wiem czy jest za to jakaś stawka w taryfikatorze (za brak dokumentu, nie uprawnień).

Napisano

> Nawet nie wiem czy jest

> za to jakaś stawka w taryfikatorze (za brak dokumentu, nie

> uprawnień).

50 PLN

Napisano

> W związku z tym mam pytanie co grozi mi za jazde bez prawka w razie

> kontroli drogowej lub kolizji?

Mandat 50zl. Oraz jesli bedzie wyjatkowo niekorzystny zbieg okolicznosci (nie bedzie zadnego innego kierowcy ktory moglby dalej poprowadzic, policjant bedzie sluzbista, oraz nie bedzie mozliwosci zostawic samochodu w miejscu w ktorym cie zatrzymali, bo np bedzie tam zakaz postoju lub bedzie to na autostradzie), to moga ci odholowac samochod na parking policyjny. W praktyce jest to bardzo malo prawdopodobne.

> P.S dodam iż mam moralną świadomosc, że nie powinienem prowadzic

A to niedobrze, bo dlaczego wsumie mialbys nie prowadzic?

Nikt ci uprawnien nie zabral. A prawo jazdy jako dokument to tylko papierologia. W wielu krajach jezdzac wogole nie musisz miec prawa jazdy przy sobie i jakos to dziala.

Ja bym nie mial zadnych oporow aby jezdzic autem.

Inaczej sprawa wygladalaby gdyby ci zabrali prawo jazdy za jakies wykroczenie lub przestepstwo.

Napisano
  • Autor

To, że w innych krajach tak się jeździ to wiem bo rok jezdzilem w UK.Pytam bo poprostu nie chce miec juz dotatkowych problemow,ale dzieki za rady smile.gif

Napisano

> Do kierowania pojazdem uprawniają zdobyte uprawnienia, które cały

> czas posiadasz więc możesz jeździć samochodem.

a dlaczego jak sie zda prawko to nie mozna jezdzic dopoki sie nie odbierze dokumentu, chociaz uprawnienia sie zdobylo wczesniej?

Napisano

> a dlaczego jak sie zda prawko to nie mozna jezdzic dopoki sie nie

> odbierze dokumentu, chociaz uprawnienia sie zdobylo wczesniej?

Bo nie od razu mają cię wszędzie w bazie ?

Napisano

> Witam! W sobote zgubiłem/skradziono mi prawko

> Zgłosiłem na i ze stosownym pisemkiem od nich udałem się do

> wydziału komunikacji w celu załatwiania nowego Gdy zgłaszałem

> na to powiedzieli mi, że w WK dostane specjalne zaświadczenie,

> na którym bede mógł jeździc do czasu otrzymania nowego

> dokumentu.

> Taki dokument oczywiście otrzymałem,ale jest tam adnotacja, że nie

> uprawnia on do kierowania pojazdem

> W związku z tym mam pytanie co grozi mi za jazde bez prawka w razie

> kontroli drogowej lub kolizji?

> Czy skończy sie tylko na mandacie?

> P.S dodam iż mam moralną świadomosc, że nie powinienem prowadzic

a trzeba na policje zglaszac

Napisano

> a dlaczego jak sie zda prawko to nie mozna jezdzic dopoki sie nie

> odbierze dokumentu, chociaz uprawnienia sie zdobylo wczesniej?

Uprawnienia do kierowania pojazdem zdobywa się nie po zdaniu egzaminu, ale w momencie otrzymania (wydania) dokumentu przez organ wydający (prezydent, burmistrz, etc.). Oni też tylko mogą go zatrzymać lub wznowić na wniosek na przykład policji, sądu lub WORD.

Napisano
  • Autor

> a trzeba na policje zglaszac

Ja wolałem zgłosic chocby dla wlasnego spokoju.

Napisano

> To, że w innych krajach tak się jeździ to wiem bo rok jezdzilem w

> UK.Pytam bo poprostu nie chce miec juz dotatkowych problemow,ale

> dzieki za rady

Jak nie chcesz miec dodatkowych/ prawdziwych problemów to lepiej sie dowiedz co sie stało z twoimi dokumentami. Znajomemu ukradli dokumenty i z rok czasu sie bujał po sądach , takze to 50 pln mandatu to mały miki. No ale tobie zgineło tylko PJ, a jemu wszystko zapierniczyli.

Napisano
  • Autor

> Jak nie chcesz miec dodatkowych/ prawdziwych problemów to lepiej sie

> dowiedz co sie stało z twoimi dokumentami. Znajomemu ukradli

> dokumenty i z rok czasu sie bujał po sądach , takze to 50 pln

> mandatu to mały miki. No ale tobie zgineło tylko PJ, a jemu

> wszystko zapierniczyli.

Mnie zginoł cały portfel ze wszystkimi mozliwymi papierami faint.gif,ale te na samochód są już załatwione.

Napisano
  • Autor

A tak własciwie to jakie problemy miał Twoj znajomy?? oslabiony.gif

Napisano

> Mnie zginoł cały portfel ze wszystkimi mozliwymi papierami ,ale te na

> samochód są już załatwione.

Nie pamiętam już czy to był reportaż w TV, czy gdzieś czytałem, bo było to ok. roku temu. Kilka lat temu facet zgubił/ukradli mu dowód. Zgłosił to na policję, wyrobił nowy i o sprawie zapomniał. Po dłuższym czasie zaczął dostawać wezwania do sądów. Okazało się, że na jego dowód ktoś nabrał kredytów, które jemu każą spłacać. Mimo, że wszystko jest wyjaśnione, że to nie on to od kilku lat jest ciągany po sądach w całej Polsce, zapadają wyroki, on się odwołuje itd. W międzyczasie stracił pracę, nikt nie chce go zatrudnić, bo figuruje w kartotece skazanych. Ma też swoją "teczkę" w Biurze Informacji Kredytowej. Facet ma teraz przechlapane życie.

Napisano

Możesz spokojnie jeździć, jak Cię zatrzyma policial.gif i będzie życiowy policial.gif to nie będzie problemu jak pokażesz kwitek, że czekasz na wtórnik, jak trafisz na debila to będą jaja, ale niewiele poza mandatem i holowaniem na parking mogą Ci zrobić.

Co do ubezpieczyciela to też możesz to spokojnie olać, jak coś to zagrozisz im Sądem i się uspokoją.

Uprawnienia masz.(koniec kropka)

Pozdrawiam BAS

Napisano

Byłem kiedys w podobnej sytuacji. jeździłem na zaświadczeniu z policji i zatrzymała mnie drogówka za wykroczenie drogowe. Niestety panowie poinformowali mnie przy zatrzymaniu że zaświadczenie NIE uprawnia do prowadzenia auta. Uratowało mnie to że zaświadczenie wystawił komendant policji z ich komisariatu-skończyło sie na pouczeniu.

Napisano

Miałem do czynienia z takąsytuacją ponieważpracowałem kilka dni w wydziale komunikacji, sprawa wygląda tak że takie zaświadczenia są wydawane ale tylko z dobrej woli pracowników którzy mają troche rozumu i wiedzą że bez samochodu jak bez ręki. Zaświadczenie takie to wymysł tylko i wyłącznie wydziałów komunikacji i policja nie jest zobowiązana do honorowania tego dokumentu, ale niektórzy policial.gif to też ludzie którzy rozumieją taką sytuację, ale tak jak mówicie można źle trafić.

Napisano

> Ciekawe co w razie wypadku ?

A to zależy od OWU TU i tego, czy byłeś sprawcą, czy poszkodowanym.

Napisano

Zaświadczenie takie to wymysł tylko i wyłącznie wydziałów komunikacji i policja nie jest zobowiązana do honorowania tego dokumentu, ale niektórzy to też ludzie którzy rozumieją taką sytuację, ale tak jak mówicie można źle trafić.

policja nie tylko nie jest zobowiązana do honorowania tekiego dokumentu, a wręcz nie moze go honorować, bo zgodnie z ustawą kierujący ma obowiązek mieć przy sobie nic innego tylko prawo jazdy....

a co do ludzkich policjantów czy jak to określają niektórzy userzy "debili" to nadmienie tylko, że kodeks wykroczeń mówi tak...

Quote:

Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,

podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,

podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

do tego jest też taryfikator, który określa wysokość mandatu.....

a więc jeśli policjant mandatu nie nałoży to w przypadku ujawnienia takiego faktu dostaje po "du.....ie" na własną prośbę......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.