Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuning lanosa

Featured Replies

Napisano

zwracam sie do was z pytankiem czy mozliwy jest przyrost mocy silnika o 20-30 kucykow majac w planach zmiane walka rozrzadu, planowanie glowicy, przerobienie dolotu, kolektor 4-2-1 z przelotowym tlumikiem? Mam na mysli silnik 1.5 8v 98kkm

czekam na wasze wypowiedzi skromny.gif

Napisano

> zwracam sie do was z pytankiem czy mozliwy jest przyrost mocy silnika

> o 20-30 kucykow majac w planach zmiane walka rozrzadu,

> planowanie glowicy, przerobienie dolotu, kolektor 4-2-1 z

> przelotowym tlumikiem? Mam na mysli silnik 1.5 8v 98kkm

> czekam na wasze wypowiedzi

Czy jest mozliwy. Wszystko jest mozliwe. Jak zostanie wszystko dobrze zrobione to czemu nie smile.gif

Ja bym jednak wolal za ta kase kupic Silnik C20XE (Opel Astra GSI .20 16V Calibra Kadett itd.). A mial bys moc 150KM w Serii zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Czy jest mozliwy. Wszystko jest mozliwe. Jak zostanie wszystko dobrze

> zrobione to czemu nie

> Ja bym jednak wolal za ta kase kupic Silnik C20XE (Opel Astra GSI .20

> 16V Calibra Kadett itd.). A mial bys moc 150KM w Serii

Tylko wlasnie ze nie wiadomo na jaki silnik sie trafi... mozna trafic na bdb albo na zadziobany wrrr.gif a tak przy swoim silniczku jestem pewien jak chodzi wink.gif

Napisano

> zwracam sie do was z pytankiem czy mozliwy jest przyrost mocy silnika

> o 20-30 kucykow majac w planach zmiane walka rozrzadu,

> planowanie glowicy, przerobienie dolotu, kolektor 4-2-1 z

> przelotowym tlumikiem? Mam na mysli silnik 1.5 8v 98kkm

> czekam na wasze wypowiedzi

taniej wyjdzie sprzedać ten silnik i kupić chociaż 1.6 16V.

Do swapa na c20xe trzeba już sporo kasiory by było to profi zrobione

Napisano

> taniej wyjdzie sprzedać ten silnik i kupić chociaż 1.6 16V.

> Do swapa na c20xe trzeba już sporo kasiory by było to profi zrobione

Czy ja wiem czy sporo. Troche checi a koszt niewiele wiekszy od swapu na XE. Ewentualnie swap na X20XEV (136KM). Tez sprytny motor i mozna taki wyrwac juz za psie pieniadze (ja kupilem za 800zł wink.gif )

Napisano

nie polecam 1.6 16v,jezdze autem z tym silnikiem i ma ono apetyt na olej tzn litr na 1000km,niby nic strasznego,wystarczy jezdzic na gorszym jakosciowo oleju ale z czasem staje sie to irytujace.pozdrawiam!

Napisano

> nie polecam 1.6 16v,jezdze autem z tym silnikiem i ma ono apetyt na

> olej tzn litr na 1000km,niby nic strasznego,wystarczy jezdzic na

> gorszym jakosciowo oleju ale z czasem staje sie to

> irytujace.pozdrawiam!

To taka sama prawda jak to że 2.0 16V opla tez lubi pić olej...

Nie wiem, może ja mam jakieś inne te silniki ale ani 1.6 ani 2.0 nie brały mi nigdy 1l/1000km. 1.6 Co najwyżej 1/4 tego co napisałeś przy dość dynamicznej jeździe.

Napisano

> Czy jest mozliwy. Wszystko jest mozliwe. Jak zostanie wszystko dobrze

> zrobione to czemu nie

> Ja bym jednak wolal za ta kase kupic Silnik C20XE (Opel Astra GSI .20

> 16V Calibra Kadett itd.). A mial bys moc 150KM w Serii

Niestety rzadko który c20xe trzyma jeszcze te 150 kucy. A zakup silnika to tylko początek wydatków wink.gif

Napisano

> Niestety rzadko który c20xe trzyma jeszcze te 150 kucy. A zakup

> silnika to tylko początek wydatków

A który silnik nawet nowy ma taka moc jaka przypisuje mu fabryka? Zwykle zdarza sie ze brakuje kilku kucykow..

BTW w kwietniu kumpel kupil astre GSI `92rok C20XE, zaraz po kupnie hamownia i.... zdziwko bo na liczniku prawie 300 000, silnik bez remontu generalnego jak sie pozniej okazalo a moc 148KM. Zeby bylo jeszcze smieszniej kupil te auto za 4 200PLN na polskich blachach i zarejestrowane, co prawda blachy nie byly pierwszej mlodosci ale ogolnie samochod byl SUPER jak za te pieniadze....

Napisano

> Niestety rzadko który c20xe trzyma jeszcze te 150 kucy. A zakup

> silnika to tylko początek wydatków

zawsze mozna kupic v6 c25xe rotfl.gif albo chociaz c20ne kupilem taki z calym samochodem za 900zl i przy okazji przelozylem hamulce a silnik swietny 175 nm prz 2.5k rmp waytogo.gif tylko to spalanie pad.gif

Napisano

> zawsze mozna kupic v6 c25xe albo chociaz c20ne kupilem taki z calym

> samochodem za 900zl i przy okazji przelozylem hamulce a silnik

> swietny 175 nm prz 2.5k rmp tylko to spalanie

To znaczy powiem tak. Ja do Lanka wstawiłem nowszą wersję oplowskiej V-ki, czyli X25XE powiem tyle, że to jest bardzo fajny silnik, 230Nm/3200RPM, robi swoje a 170KM no też. Lecz nie w takim stopniu, (nakładem 200zł idzie zrobić 190KM, stosując standardową, FABRYCZNĄ przeróbkę, a mianowicie wystarczy wymienić wydechowe wałki rozrządu na wałki od 3.0 V6 Opla), bo wiadomo że przyspiesza się momentem obrotowym a nie mocą silnika. Teraz co do spalania, w Lanku który z tym silnikiem nie przekracza 1200kg, w mieście, przy normalnej jeździe, nie kapeluszując wychodzi jakieś 9-10L/100km benzyny (gazu nie używam, gaz to zło), w trasie: mierzone na odcinku Warszawa-Lublin-Warszawa wyszło 7,4L/100km. Czyli mniej niż mój stary 1.6 16V. Ale nie zapominajmy, że duży wpływ na spalanie ma stosunek masy do mocy. Przekładka silnika jest banalna, praktycznie PNP. Oczywiście zwiększając moc w samochodzie nie można zapomnieć o hamulcach, hamulce też "przystosowane" do osiągów, przód tarcze 288mm, tył tarcze 286mm.

Wszystko wyszło śmiesznie tanio zlosnik.gif. bo nie przekroczyło 5kzł. Co prawda cała robocizna była robiona we własnym zakresie, ale tak czy siak. Drogie to nie było zlosnik.gif

Aha co do ciężaru, no fakt silnik cięższy ale nie wiele, może o jakieś 40kg więcej (wg, katalogu), ale o dziwo z silnikiem 1.6 ten samochód był bardziej podsterowny niż teraz. Zakręty bardzo ładnie robi. ok.gif

Napisano
  • Autor

Arti moj IThankYou.gif w twoja strone bo to jest majstersztyk smile.gif jesli chodzi o swap to sie przymiezalem do C20LET lecz problemem jest wlasnie znalezienie takiego serducha w dobrym stanie sick.gif a do anglii sie nie wybieram pomimo ze slyszalem ze mozna tam znalezc dobre serce za nieduze pieniadze

Napisano

> Arti moj w twoja strone bo to jest majstersztyk jesli chodzi o swap

> to sie przymiezalem do C20LET lecz problemem jest wlasnie

> znalezienie takiego serducha w dobrym stanie a do anglii sie

> nie wybieram pomimo ze slyszalem ze mozna tam znalezc dobre

> serce za nieduze pieniadze

batarki ma po taniosci swoja nubire z c20let do sprzedania ok.gif

Napisano

5kzl to nie duzo screwy.gif ja swojego swapa zrobilem za 1.2kzl biglaugh.gif i sie naprawde przyjemnie odpycha. aha i jeszcze jedno tzw choroby wieku dzieciecego trzeba sie liczyc z tym ze przez pierwszy miesiac bedzie loteria czy sie cos zepsuje czy tez nie no i oczywiscie trzeba zalozycz ze budrzet potrafi sie zwiekszyc o 10-20%

Napisano

> 5kzl to nie duzo ja swojego swapa zrobilem za 1.2kzl i sie

> naprawde przyjemnie odpycha. aha i jeszcze jedno tzw choroby

> wieku dzieciecego trzeba sie liczyc z tym ze przez pierwszy

> miesiac bedzie loteria czy sie cos zepsuje czy tez nie no i

> oczywiscie trzeba zalozycz ze budrzet potrafi sie zwiekszyc o

> 10-20%

ale daje po oczach yikes.gif

budRZet ?? confused.gif

Napisano

> nie polecam 1.6 16v,jezdze autem z tym silnikiem i ma ono apetyt na

> olej tzn litr na 1000km,niby nic strasznego,wystarczy jezdzic na

> gorszym jakosciowo oleju ale z czasem staje sie to

> irytujace.pozdrawiam!

jak sie dba tak sie ma....

jakos mojej nubie 1.6 16V {tez przeciez oplowski} nie bierze oleju praktycznie wcale ...

co wymiana czyli raz na rok co 10-12 kkm to dolewam z litr max poltora oleju

ale nie litr na 1000 km icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> batarki ma po taniosci swoja nubire z c20let do sprzedania

widzialem widzialem... i jest ladniusi wink.gif tylko szkoda by mi bylo sie teraz z lankiem rozstawac icon_rolleyes.gif

Napisano

>Lecz nie w takim stopniu, (nakładem 200zł idzie zrobić 190KM, stosując

> standardową, FABRYCZNĄ przeróbkę, a mianowicie wystarczy

> wymienić wydechowe wałki rozrządu na wałki od 3.0 V6 Opla),

200zł ? to same wałki,a uszczelki ?Chyba,że zostają stare hmm.gif

Trzeba zmienic wałki i program

Podobno same wałki to mało confused.gif

Dowiedziałem się,że wymiana samych wałków ma sens po odpowiednim zestrojeniu,a i tak niewiadomo czy sie osiągnie te 190KM.. Mam gdzieś wykresy Viki po takiej operacji.. smile.gif

Napisano

> To znaczy powiem tak. Ja do Lanka wstawiłem nowszą wersję oplowskiej

> V-ki, czyli X25XE powiem tyle, że to jest bardzo fajny silnik,

> 230Nm/3200RPM, robi swoje a 170KM no też. Lecz nie w takim

> stopniu, (nakładem 200zł idzie zrobić 190KM, stosując

> standardową, FABRYCZNĄ przeróbkę, a mianowicie wystarczy

> wymienić wydechowe wałki rozrządu na wałki od 3.0 V6 Opla), bo

> wiadomo że przyspiesza się momentem obrotowym a nie mocą

> silnika. Teraz co do spalania, w Lanku który z tym silnikiem nie

> przekracza 1200kg, w mieście, przy normalnej jeździe, nie

> kapeluszując wychodzi jakieś 9-10L/100km benzyny (gazu nie

> używam, gaz to zło), w trasie: mierzone na odcinku

> Warszawa-Lublin-Warszawa wyszło 7,4L/100km. Czyli mniej niż mój

> stary 1.6 16V. Ale nie zapominajmy, że duży wpływ na spalanie ma

> stosunek masy do mocy. Przekładka silnika jest banalna,

> praktycznie PNP. Oczywiście zwiększając moc w samochodzie nie

> można zapomnieć o hamulcach, hamulce też "przystosowane" do

> osiągów, przód tarcze 288mm, tył tarcze 286mm.

> Wszystko wyszło śmiesznie tanio . bo nie przekroczyło 5kzł. Co prawda

> cała robocizna była robiona we własnym zakresie, ale tak czy

> siak. Drogie to nie było

> Aha co do ciężaru, no fakt silnik cięższy ale nie wiele, może o

> jakieś 40kg więcej (wg, katalogu), ale o dziwo z silnikiem 1.6

> ten samochód był bardziej podsterowny niż teraz. Zakręty bardzo

> ładnie robi.

proscizna proscizna ale co z elektryka bo to mnie najbardziej interesi.

migomat mam, zdolnosci tez nawet troche elektryczne no i troche mam smaka na 2,5 do nubi ale nie za bardzo wiem co i jak crazy.gif

Napisano

> proscizna proscizna ale co z elektryka bo to mnie najbardziej

> interesi.

Prościzna, zrobiło sie od nowa hehe.gif

> migomat mam, zdolnosci tez nawet troche elektryczne no i troche mam

> smaka na 2,5 do nubi ale nie za bardzo wiem co i jak

Napisano

> wiadomo że przyspiesza się momentem obrotowym a nie mocą

> silnika.

Serio? zlosnik.gif No to opowiedz nam, na jakiej zasadzie przyspiesza Civic VTI hahaha.gif

Napisano

> Prościzna, zrobiło sie od nowa

> > smaka na 2,5 do nubi ale nie za bardzo wiem co i jak

no dobra a co z klamotami?

rozrusznik pewnie nie pasuje od mojego 2,0 ani altek ani co tam jeszcze, chlodnice i takie tam crazy.gif

Napisano

> 5kzl to nie duzo ja swojego swapa zrobilem za 1.2kzl i sie

> naprawde przyjemnie odpycha. aha i jeszcze jedno tzw choroby

> wieku dzieciecego trzeba sie liczyc z tym ze przez pierwszy

> miesiac bedzie loteria czy sie cos zepsuje czy tez nie no i

> oczywiscie trzeba zalozycz ze budrzet potrafi sie zwiekszyc o

> 10-20%

Jeżdżę takim już od czerwca skromny.gif Jak na razie nic nie zanotowałem z efektów ubocznych oprócz dziwnych min ścigantów na światłach skromny.gif Może dlatego że cała starą elektrykę silnika wyciąłem w pień i zbudowałem od początku na nowo sam. tak czy siak przed swaperm wymieniłem, sam rozrząd gdzie rozrząd do Vectry to jakieś 1000zł ze zniżkami + 800zł za wymianę bo to nie takie hop siup, bez przyrządów nie da rady. świece przewody WN nowe kolejne parę stówek, parę kilometrów przewodów od 5mmkwadrat do 0.5mm kwadrat same przewody około 500zł. Po za tym robota u mnie MUSIAŁA wyglądać tak jak by ten samochód z tym silnikiem wyjechał z fabryki może nawet lepiej bo każdy kabelek, wiązkę wiązeczkę obudowałem w odpowiedniej średnicy peszel. Stare zaśniedziałe wtyczki i złącza wymienione na nowe. Wymiana oleju termostatu, to się tak mówi ale 3kzł zbierając wszystko do kupy to juz się nagle ze wszystkimi pierdułami robi 2-2.5kzł to się tylko tak mówi tu 5zł, tam 20zł i się zbiera w końcu sumka. Filtr powietrza stożkowy bo inny juz nie podchodzi no jak by nie patrzeć około 200zł. No i wydech, oj wydech to był wyczyn, bo trzeba było wydech pojemnościowo odpowiedni do tego silnika żeby miał odpowiednią pojemność, i pojemność cieplną. No musiałem zrobić cały od kolektorów aż po koniec na nowo i na zamówienie (kwasiak). Do tego jestem w pełni legalny bo mam katalizator metalowy do 4.0L silnika. Spaliny wychodzą super na pomiarach a jest "luźny" I tak jeżdżę od czerwca. I nic złego się nie dziej. No nie można zapomnieć o hamulcach przód i tył tarcze zimmermanna i klocki DS2500 - jednak koszta się robią do tego niestety nowe felgi bo 14" już nie wchodzą, a z resztą teraz mam 5 śrub, a nie 4, jak felgi to i nowe opony. Teraz już wiesz dlaczego tak drogo wyszło ? skromny.gif Perfekcja kosztuje nawet jak sam robisz sick.gif No niestety wymiana części eksploatacyjnych przed swapem jak i to że chciałem mieć zrobione wszystko na super dobrze, kosztowały więcej niż ten swap mógł by kosztować sick.gif, ale nie żałuję tego skromny.gif. Prawie jak z wykończeniem domu najwięcej takie pierdułki kosztują icon_rolleyes.gif

Napisano

> proscizna proscizna ale co z elektryka bo to mnie najbardziej

> interesi.

> migomat mam, zdolnosci tez nawet troche elektryczne no i troche mam

> smaka na 2,5 do nubi ale nie za bardzo wiem co i jak

to najprostrza rzecz na świecie, no komp odtego silnika, wiązka i wszystko. No chyba nikt nie jest tak głupi żeby qpić silnik bez wiązki i komputera hahaha.gif

EDIT

Odpiswałem na szybko bo musiałem lecieć. Sprawa wygląda tak że silnik kupiłem dosłownie ze wszystkim, wiąska i przewody były w bardzo dobrym stanie, ;ecz nie mam pojęcia co za de**l ją projektował w oplu, postanowiłem na podstawie schematów zrobić wiązkę nową po swojemu i tak rozwiązanie przed, przez cała wiąchę szły od 4 czujników 4 przewody "zasilanące" (bardziej sygnałowe) czujniki, jednak te przewody tuż przed kostką łączyły się w jeden i wchodziły na jeden pin komputera, co było bez sensu i tylko pogrubiało w wiązce mojej konstrukcji te przewody łączą się już na początku wiązki a przez całą wiązkę idzie jeden przewód. czyli 3 przewody mniej we wiązce, oczywiście wszystkie lutowania zabezpieczone i zaizolowane termokurczami a nie tylko izolacją, dzięki temu grubość głównej wiązki zmniejszyłem o połowę. Sygnały są idealne na kostce więc nie miało to efektów ubocznych.

Wystarczyło schemat elektryki okładu sterowania wiki z netu pobrać i jazda zlosnik.gif

Napisano

> no dobra a co z klamotami?

> rozrusznik pewnie nie pasuje od mojego 2,0 ani altek ani co tam

> jeszcze, chlodnice i takie tam

Silnik kupiłem z głową, czyli po sprawdzeniu czy w ogóle działa kazałaem se go wyjąć z Vectry ze wszystkim co było potrzebne do uruchomienia go w innym samochodzie, z rozrusznikiem, komputerem, wiązkami, altrernatorem, pompa wspomagaznia, itp itd. Dokładnie wszystko kazałem se zostawić, kosztowało mnie to 3kzł, co i tak się zwróciło jak sprzedałem stary silnik.

Napisano

> Serio? No to opowiedz nam, na jakiej zasadzie przyspiesza Civic VTI

Wiesz napisałem tak bo wywnioskowałem, że część osób chyba nie wie o tym, może się myliłem skromny.gif Wiesz 90% osób uważa" że więcej konióf = dużo lepiej" a ja wolę duży moment w duuurzym zakresie obrotów bo jednak w mieście głównie się tą wartością operuje, zastanawiałem sie nad swapem diesla, ale jednak Lanków V6 to dużo nie ma zlosnik.gif. Ale nie wiem czy wiesz ale nie tylko Civic VTI ale wszystkie samochody to dotyczy zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz napisałem tak bo wywnioskowałem, że część osób chyba nie wie o

> tym, może się myliłem Wiesz 90% osób uważa" że więcej konióf =

> dużo lepiej"

Napisałeś "wiadomo że przyspiesza się momentem obrotowym a nie mocą silnika" a ja bardzo chciałbym zrozumieć jak się ma do tego przykładowy Civic VTI, który ma raczej skromny moment obrotowy a sporą moc, i wbrew Twojej teorii przyspiesza bardzo sprawnie... jak rozumiem, odpowiedzi się nie doczekam hehe.gif

> a ja wolę duży moment w duuurzym zakresie obrotów

> bo jednak w mieście głównie się tą wartością operuje,

To w końcu chodzi o maks. przyspieszanie, czy o jazdę miejską? zlosnik.gif

> zastanawiałem sie nad swapem diesla, ale jednak Lanków V6 to

> dużo nie ma . Ale nie wiem czy wiesz ale nie tylko Civic VTI ale

> wszystkie samochody to dotyczy

Ale co dotyczy wszystkich samochodów? Swap V6? Trochę się pogubiłem w tym co piszesz...

Napisano

Nie ma takiej opcji mimo małego momentu a dużej mocy bo taki to chyba o ile się nie mylę Civic VTI to ma około 150KM/7600RPM a momentu bodajze 144Nm/7200RPM

OK fizyki nie oszukasz więc może troszkę tego na początek coby stopniowo wyjaśnić o co chodzi. skromny.gif

NO to jedziemy od początku, na razie mało związane z samochodem będzie bo to teoria:

Gdybyś próbował podnieść jeden kilogram masy przymocowany do podłogi, z siłą jednego kilograma, przyłożyłbyś siłę i zwydatkował energię, ale żadna praca nie zostałaby wykonana. Gdybyś odczepił masę od podłogi i przyłożył ilość siły odpowiednią do podniesienia masy na wysokość 1 metra, 1 kilogramo-metr pracy zostałby wykonany. Gdyby zajęło Ci to jedną minutę, wykonałbyś pracę w tempie 1-o kilogramo-metra na minutę. Gdyby zadanie zajęłoby Ci jedną sekundę, wykonałbyś prace w tempie 60-u kilogramo-metrów na minutę i tak dale.

Na razie chyba proste ale teraz trochę historii żeby było wiadomo co mam na myśli dalej:

Dobra teraz jedziemy dalej. Pan Watt zaobserwował, że jeden koń może unieść 550 funtów masy na odległość jednej stopy w czasie jednej sekundy. Czyyyyli można powiedzieć że ten koń wykonywał pracę 550 funto-stóp/sekundę, czyyyyli po przeliczeniu jakieś 33000 funto-stóp/minutę przez jakieś 8 godzin dziennie.

i tak powstał wzór 1KM czyli wtedy wg. watta 1KM=33000 funto-stóp/min. Taaak wiem fizyczne nuuuudy - jednak nie dla mnie zlosnik.gif Ale potrzebne, może się to jeszcze komuś kiedyś przydać.

No OK samochodu nie podnosimy tylko chcemy nim przyspieszać. Więc trzeba zmodyfikować jednostkę funto stopy aby odnosiła się do elementów obracających się takich jak wał korbowy czy też koła. Nazywać się to będzie funto-stopa momentu obrotowego (trudne słowa zlosnik.gif)Taka funto-stopa momentu obrotowego jest to siła skręcająca potrzebna do podtrzymania masy jednego funta na bezmasowym, poziomym ramieniu w odległości jednej stopy od punktu zaczepienia.

A teraz rozwalę może poglądy niektórym. Ale z tego co wiem (ale ja się nie znam rotfl.gif) To nikt nie mierzy mocy. Moc jest obliczana poprzez zamianę siły obrotowej momentu obrotowego działającej w danym czasie, na jednostki mocy. Na hamowni mierzony jest moment a moc wyliczana.

Teraz trochę wyobraźni trzeba użyć.

Wyobraźmy sobie, że mamy masę 1 funta zaczepioną w odległości 1 stopy od punktu zaczepienia na ramieniu nie posiadającym masy Gdy wykonamy obrót tej masy o jedno pełne koło przeciwko oporowi jednego funta, przesuniemy ją o 6,2832 stopy (Pi x okrąg o średnicy 2 stóp) i wykonamy pracę wynoszącą 6,2832 funto-stóp.

Robi się ciekawiej zlosnik.gif

teraz tak na podstawie tego co mówił Watt. Gdy podzielimy to przez 6,2832 funto-stóp pracy, które wykonaliśmy podczas jednego pełnego obrotu dojdziemy do wniosku, że 1 funto-stopa momentu obrotowego przy 5252 obr. / min równa się 33000 funto-stóp pracy na minutę i równa się jednemu koniowi mechanicznemu. Gdybyś obracali tą masę z prędkością 2626 obr. / min równałoby się to 1/2 konia mechanicznego.

moc = ( moment obrotowy moment obrotowy x obroty na minutę) / 5252

moc wyrażona w koniach mechanicznych (HP)

moment obrotowy wyrażony w funto-stopach (ft lbf)

moc = ( moment obrotowy moment obrotowy x obroty na minutę) / 9549

moc wyrażona w Kilowatach (kW)

moment obrotowy wyrażony w Niutono-metrach (Nm)

Prawie kończę wykład zlosnik.gif

Każdy jeden samochód, na każdym danym biegu przyśpiesza w tempie, które dokładnie pokrywa się z krzywą momentu obrotowego. czyli prościej mówiąc Samochód przyspiesza najlepiej gdy moment obrotowy osiąga Max wartość. Kierowca podczas przyspieszania odczuwa moment obrotowy a nie moc, to moment wgniata w fotel a nie moc, to moment służy do ruszenia tej masy a nie moc.100 niutonometrów momentu będzie "ciągnęło" tak samo mocno przy 2000 obrotów jak i przy 4000 RPM, podczas gdy moc będzie podwojona. Ale jednak sobie zaprzeczę, moc jest odczuwalna ale tylko w zakresie obrotów gdzie krzywa momentu i mocy przecinają się ze sobą.

W przeciwieństwie do momentu i tego co czuje kierowca moc stale narasta wraz z obrotami wału korbowego, nawet jak krzywa momentu zaczyna opada. Proście moc nie ma nic wspólne z tym co odczuwa kierowca.

Noooo i tak by to wyglądało. Czyli ten cały Civic i tak przyspiesza momentem a nie mocą. To że fajnie przyspiesza to wszystko zależy od zestrojenia przełożeń skrzyni. Moc ? dzięki mocy zamyka się "szafe" zlosnik.gif znaczy się moc ma wpływ na V-max skromny.gif Moc pozwala pokonać opory toczenia, i opory aerodynamiczne i tyle.

W sumie nie wiem po co to tłumacze w sumie to same podstawy są.

Jak by co to ja się nie znam rotfl.gif

Jak ktoś się lepiej zna to proszę niech mnie naprostuje skromny.gif

A co do jazdy miejskiej nie potrzebuję ostro wciskać gazu żeby sprawnie przyspieszyć samochodem o masie nie przekraczającej 1200kg. Kotłuję mniej wachy niż jak miałem 1,6 w tej masie skromny.gif

Napisano

> Nie ma takiej opcji mimo małego momentu a dużej mocy bo taki to chyba

> o ile się nie mylę Civic VTI to ma około 150KM/7600RPM a momentu

> bodajze 144Nm/7200RPM

Mylisz się od samego początku grinser006.gif 160 @ 7600 i 150 @ 7000

> W sumie nie wiem po co to tłumacze w sumie to same podstawy są.

> Jak by co to ja się nie znam

Dzięki za wykład hehe.gif Mam nadzieję, że Ci się przydał, bo mi nie grinser006.gif

Ja napiszę Ci krótko, w odniesieniu do Twojego zdania "przyspiesza się momentem, a nie mocą". Otóż moim skromnym zdaniem w kwestii przyspieszeń istotna jest MOC na kołach. Tyle w temacie.

Napisano

> Mylisz się od samego początku 160 @ 7600 i 150 @ 7000

To nic nie wnosi do tematu smirk.gif

> Dzięki za wykład Mam nadzieję, że Ci się przydał, bo mi nie

Widać smirk.gifhehe.gif

> Ja napiszę Ci krótko, w odniesieniu do Twojego zdania "przyspiesza

> się momentem, a nie mocą". Otóż moim skromnym zdaniem w kwestii

> przyspieszeń istotna jest MOC na kołach. Tyle w temacie.

Aha, ta jasne, a czasoprzestrzeń też umisz zaginać ? hahaha.gif

Napisano

> To nic nie wnosi do tematu

> Widać

> Aha, ta jasne, a czasoprzestrzeń też umisz zaginać ?

Fajny wyklad szkoda ze zerzniety na beszczelnego z innej strony. Na drugi raz jak wklejasz czyjes slowa to oznaczaj to cytatem bo jeszcz ktos pomysli ze taki madry jestes rotfl.gif

A wracajac do temtu to twoerdze ze wazny jest Stosunek momentu do mocy bardzij niz sama moc i sam moment wink.gif

Napisano

> Fajny wyklad szkoda ze zerzniety na beszczelnego z innej strony. Na

> drugi raz jak wklejasz czyjes slowa to oznaczaj to cytatem bo

> jeszcz ktos pomysli ze taki madry jestes

Nie twierdze ze jestem tak strasznie mundry zlosnik.gif tak podpieralem sie tekstem z innej strony. spoko zlosnik.gif jak mi sie system zainstaluje to linke dam (bo jade teraz z pda)

> A wracajac do temtu to twoerdze ze wazny jest Stosunek momentu do

> mocy bardzij niz sama moc i sam moment

Z tym sie zgodze skromny.gif

Napisano

> Ja napiszę Ci krótko, w odniesieniu do Twojego zdania "przyspiesza

> się momentem, a nie mocą". Otóż moim skromnym zdaniem w kwestii

> przyspieszeń istotna jest MOC na kołach. Tyle w temacie.

jesteś w błędzie niestety...R2r ma racje wg mnie z tą mocą ze nią to se licznik zamykasz co najwyżej...

Napisano

> jesteś w błędzie niestety...R2r ma racje wg mnie z tą mocą ze nią to

> se licznik zamykasz co najwyżej...

Obawiam się, że nie jestem zlosnik.gif Ale nie chce mi się już tego tłumaczyc.

Napisano

> Obawiam się, że nie jestem Ale nie chce mi się już tego tłumaczyc.

Proszę wytłumacz zlosnik.gif Bo ja biedny zagubiony żyję w świecie, w którym przyspiesza się momentem obrotowym skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> Proszę wytłumacz Bo ja biedny zagubiony żyję w świecie, w którym

> przyspiesza się momentem obrotowym

Ostatnia próba: moc to moment w danych obrotach - rozumiesz to, prawda? Same wysokie wartości momentu nie są istotne, maksymalne wartości momentu mogą być niskie, takie jak właśnie w Civicu VTI. Ale dzięki umieszczeniu ich przy właściwych (wysokich) obrotach uzyskujemy wysoką MOC, która daje dobre przyspieszenie. A ponieważ moc na silniku jest tak naprawdę mało istotna, więc to co jest istotne dla dobrych przyspieszeń, to MOC NA KOŁACH.

Teraz rozumiesz?

Napisano

Dodam tylko ze dosc istotna tez jest skrzynia biegow zeby.GIF Ale to chyba wszyscy wiedza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dodam tylko ze dosc istotna tez jest skrzynia biegow Ale to chyba

> wszyscy wiedza

prawda wink.gif chetnie bym dal sobie skrzynie do mojego z nieco krotszymi przelozeniami wink.gif bo przyjete jest ze krotko zestopniowana przekladnia daje lepsze przyspieszenie... ciekawe czy szlo by dac jakas 6-cio stopniowa kastelke wink.gif

Napisano

> Ostatnia próba: moc to moment w danych obrotach - rozumiesz to,

> prawda? Same wysokie wartości momentu nie są istotne, maksymalne

> wartości momentu mogą być niskie, takie jak właśnie w Civicu

> VTI. Ale dzięki umieszczeniu ich przy właściwych (wysokich)

> obrotach uzyskujemy wysoką MOC

Jarku, masz racje, ale jednoczesnie sie mylisz smile.gif

Nie uzyskujemy wysokiej mocy. Honda przyspiesza, bo moment przy wysokich obrotach walu nadal jest.

A dzieki temu nadal mozemy jechac na biegu dajmy na to II, a nie III. Dzieki lepszemu przelozeniu Honda przyspiesza lepiej niz lanos z takim samym momentem maksymalnym, ale polozonym przy duzo nizszych obrotach ok.gif

Moc nie ma tu nic do rzeczy. Liczy sie moment na kolach. A to jest pochodna momentu na wale i zastosowanego aktualnie przelozenia skrzyni biegow

Napisano

> Ostatnia próba: moc to moment w danych obrotach - rozumiesz to,

> prawda? Same wysokie wartości momentu nie są istotne, maksymalne

> wartości momentu mogą być niskie, takie jak właśnie w Civicu

> VTI. Ale dzięki umieszczeniu ich przy właściwych (wysokich)

> obrotach uzyskujemy wysoką MOC, która daje dobre przyspieszenie.

> A ponieważ moc na silniku jest tak naprawdę mało istotna, więc

> to co jest istotne dla dobrych przyspieszeń, to MOC NA KOŁACH.

> Teraz rozumiesz?

Rozumiem

Noooooo ale nie do końca się z tym zgodzę, ale ma to trochę sensu, jednak bardziej zgadzam się ze zdaniem Kravitza skromny.gif

Napisano

> Jarku, masz racje, ale jednoczesnie sie mylisz

> Nie uzyskujemy wysokiej mocy. Honda przyspiesza, bo moment przy

> wysokich obrotach walu nadal jest.

> A dzieki temu nadal mozemy jechac na biegu dajmy na to II, a nie III.

> Dzieki lepszemu przelozeniu Honda przyspiesza lepiej niz lanos z

> takim samym momentem maksymalnym, ale polozonym przy duzo

> nizszych obrotach

> Moc nie ma tu nic do rzeczy. Liczy sie moment na kolach. A to jest

> pochodna momentu na wale i zastosowanego aktualnie przelozenia

> skrzyni biegow

Moim zdaniem, słusznie prawisz, pan skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jarku, masz racje, ale jednoczesnie sie mylisz

Czyli piszemy o tym samym? zlosnik.gif

> Nie uzyskujemy wysokiej mocy. Honda przyspiesza, bo moment przy

> wysokich obrotach walu nadal jest.

> A dzieki temu nadal mozemy jechac na biegu dajmy na to II, a nie III.

> Dzieki lepszemu przelozeniu Honda przyspiesza lepiej niz lanos z

> takim samym momentem maksymalnym, ale polozonym przy duzo

> nizszych obrotach

> Moc nie ma tu nic do rzeczy. Liczy sie moment na kolach. A to jest

> pochodna momentu na wale i zastosowanego aktualnie przelozenia

> skrzyni biegow

Dobra, ja się już nie zamierzam sprzeczać. ok.gif Dla mnie przy ocenianiu przyspieszeń samochodu istotna jest krzywa mocy i straty, a więc moc na kołach.

Napisano

> Czyli piszemy o tym samym?

> Dobra, ja się już nie zamierzam sprzeczać. Dla mnie przy ocenianiu

> przyspieszeń samochodu istotna jest krzywa mocy i straty, a więc

> moc na kołach.

może pomogę w dyskusji zlosnik.gif tutaj wykresik mojego auta tuż przed zakupem

280164537-Wykres.jpg

seryjne zapuszczone zlosnik.gif VTI EG9 rok 94 przebieg 325kkm

post-3377-1435249001951_thumb.jpg

Napisano

> prawda chetnie bym dal sobie skrzynie do mojego z nieco krotszymi

> przelozeniami bo przyjete jest ze krotko zestopniowana

> przekladnia daje lepsze przyspieszenie... ciekawe czy szlo by

> dac jakas 6-cio stopniowa kastelke

jeśli interesuję Cię 6-biegowa skrzynka to szukaj oplowej f28 wink.gif

Napisano

> może pomogę w dyskusji tutaj wykresik mojego auta tuż przed zakupem

> seryjne zapuszczone VTI EG9 rok 94 przebieg 325kkm

144 niutonometrow ? zlosnik.gif czy to oznacza ze majac 310 niutonometrow bede przyspieszal ponad dwa razy lepiej ? hmm.gif

Napisano

> 144 niutonometrow ? czy to oznacza ze majac 310 niutonometrow bede

> przyspieszal ponad dwa razy lepiej ?

Co masz na mysli dwa razy pepiej. Bo jak to ze przykladowo teraz masz 8 sek do 100 to nie bedziesz mial 4 sekund poniewaz sa jeszcze inne zmienne taki ejak opory powitrza straty mocy na kolach itd.

Napisano

> Co masz na mysli dwa razy pepiej.

Bo jak to ze przykladowo teraz masz

> 8 sek do 100 to nie bedziesz mial 4 sekund poniewaz sa jeszcze

> inne zmienne taki ejak opory powitrza straty mocy na kolach itd.

opory powietrza sa dla skody i civa vti z grubsza podobne wiec mozna je pominac. Podobnie z oporami na elementach przeniesienia napedu. Wiec i to mozna pominac.

Skoro wiec mam ponad 100 % wiecej momentu od QLI, bede przyspieszal do setki w ok. 50 % czasu jaki jest jemu potrzebny do tego ? spineyes.gif

Napisano

> Bo jak to ze przykladowo teraz masz

> opory powietrza sa dla skody i civa vti z grubsza podobne wiec mozna

> je pominac. Podobnie z oporami na elementach przeniesienia

> napedu. Wiec i to mozna pominac.

> Skoro wiec mam ponad 100 % wiecej momentu od QLI, bede przyspieszal

> do setki w ok. 50 % czasu jaki jest jemu potrzebny do tego ?

Pamietaj jeszcze o przelozeniach skrzyni biegow itd.

Napisano

> Pamietaj jeszcze o przelozeniach skrzyni biegow itd.

mysle ze nie tedy droga spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.