Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tymi silnikami 1.4 12V ???

Featured Replies

Napisano

Witam. Prawdopodobnie wkrótce do Was dołączę bo właśnie zaliczkowałem Bravę 1.4 12v z lpg. Niestety trochę przerażają mnie opinie na temat tego silnika - magistrala olejowa i brak smarowania wałka rozrządu. Czy to naprawdę tak częsty problem? Jest na to jakaś rada? (wyczyszczenie, dobry olej , czesta wymianiana itp). Będę sporo jeździł w trasach i muszę mieć auto raczej pewne. Do tej pory miałem kilka mazd (starsze roczniki - 0 problemów !!!), 2x daewoo nubira prawie 0 problemów , i palio weekend 2002r 1.2 16v (jakoś mi to auto nie pasowało) , 2 alfy (same problemy); .

Jak naprawdę jest z bravą i na co jeszcze należy zwrócić uwagę (przeglądnąć zaraz po zakupie)?

Napisano

> Witam. Prawdopodobnie wkrótce do Was dołączę bo właśnie

> zaliczkowałem Bravę 1.4 12v z lpg. Niestety trochę przerażają

> mnie opinie na temat tego silnika - magistrala olejowa i brak

> smarowania wałka rozrządu. Czy to naprawdę tak częsty problem?

> Jest na to jakaś rada? (wyczyszczenie, dobry olej , czesta

> wymianiana itp). Będę sporo jeździł w trasach i muszę mieć auto

> raczej pewne. Do tej pory miałem kilka mazd (starsze roczniki -

> 0 problemów !!!), 2x daewoo nubira prawie 0 problemów , i palio

> weekend 2002r 1.2 16v (jakoś mi to auto nie pasowało) , 2 alfy

> (same problemy); .

> Jak naprawdę jest z bravą i na co jeszcze należy zwrócić uwagę

> (przeglądnąć zaraz po zakupie)?

zależy jaki egzemplarz kupisz jak zadbany to nie będzie problemów, bajki ze spalaniem to też opowieści tych co mają padniętą sondę lub coś innego. Olej jednak proponuje lać dobry i wymieniać co 10 kkm a i niektórym mobil nie pasuje ja leje shela i jest ok.

Napisano

> Witam. Prawdopodobnie wkrótce do Was dołączę bo właśnie

> zaliczkowałem Bravę 1.4 12v z lpg. Niestety trochę przerażają

> mnie opinie na temat tego silnika - magistrala olejowa i brak

> smarowania wałka rozrządu. Czy to naprawdę tak częsty problem?

> Jest na to jakaś rada? (wyczyszczenie, dobry olej , czesta

> wymianiana itp). Będę sporo jeździł w trasach i muszę mieć auto

> raczej pewne. Do tej pory miałem kilka mazd (starsze roczniki -

> 0 problemów !!!), 2x daewoo nubira prawie 0 problemów , i palio

> weekend 2002r 1.2 16v (jakoś mi to auto nie pasowało) , 2 alfy

> (same problemy); .

> Jak naprawdę jest z bravą i na co jeszcze należy zwrócić uwagę

> (przeglądnąć zaraz po zakupie)?

Witam.

Mam od 4 lat bravo 1.4 12V z LPG przebieg 132kkm i narazie zero problemów z wałkiem.Wydaje mi się ze jedyną radą na uratowanie wałka jest dbanie o wymianę oleju terminowo i nie eksperymentowanie z olejami tzn lac jeden i ten sam olej (pólsyntetyk) - ja polecam osobiście SELENIA 20K wymieniam co 13kkm(mimo ze producent pisze ze mozna co 20kkm).

Jeśli trafiles na dobry egzemplarz i nie zajezdzony to bedzie żył:)

Napisano

> Dwa BB 1.4 w rodzinie - jeden 160 kkm, drugi 220 kkm. Obydwa bez problemów z wałkami. Olej zmieniany co 16-20 kkm - syntetyk w jednym Castrol, w drugim Lotos, zawsze markowe filtry oleju w obydwu.

Napisano

1.4 od nowości w rodzinie. ponad 177k km (ponad 160k km na lpg). Silnik/skrzynia w moim przypadku nigdy nie sprawiały problemów - padają natomiast rzeczy których zdiagnozowanie zabiera czasami czterocyfrowe kwoty by finalnie naprawić coś za grosze alien.gif

Napisano

moj ma juz prawie 160 tys km przelatane. Kupiłem jak miał 70 tys.

Przy 75 tys. załozyłem gaz. Olej wymieniam co 10 tys km na poł syntetyk. Generalnie silnik jak cie moge, ale osiągi beznadziejne.

Napisano

Ja moją kupiłem niedawno z przebiegiem 90 tys. Po 5 tyś. zatkał się jeden z otworków w magistrali. Krzywka się starła zanim się spostrzegłem Efekt wymiana wałka i krzywki - w sumie ok.400zł. Jednak u mechanika podczas gdy on wyjmował wałek wziąłem zwykła szpilkę i przeleciałem wszystkie otworki w magistrali - niektóre były już trochę "przytkane". Stwierdziłem, że co jakiś czas trzeba tam zajrzeć i profilaktycznie poprzetykać.

Napisano

ja bym 1,4 nie kupil, najbardzij nieudany z silnikow. Powinien byc ok jesli bedziesz dbal o olej ale i tak bedzie duzo palil, dynamiki brak...

Napisano

Nie ma się co przejmować opiniami jaki to ten 1,4 jest zły. Osobiście w 18 m-cy zrobiłem 60 kkm i zero problemów, auto ma już ponad 100 kkm na LPG i działa idealnie - spala ok 9-10 l lpg/100km ( miasto )

Tak jak wszyscy - olej co 10 kkm ( półsynetyk - ja kupuje olej Opel 10w40 za ok 50pln/5l na Allegro )

Napisano

wow....zaraz wyjdzie że 1.4 to najlepszy silnik fiata..........nie oszukujmy się, ale jak czytam opinie właścicieli na jego temat to włos się jerzy....

Napisano

Jak kiedyś napisałem, że 1.4 to największa padaka z dostępnych silników,

to człowieku co się wtedy działo,

jak się na mnie rzucili to wyszło,

że to jest najlepszy silnik w historii motoryzacji...

zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

czyli jakie rady jeżeli chodzi o obsługę zaraz po zakupie ? Rozebrać? Wyczyścić? Już kiedyś miałem problem z wałkiem rozrządu w Polonezie i musiałem robić wymianę 650km od domu bo krzywka zrobiła się okrągła. Nie chciałbym tego samego przerabiać w bravie tym bardziej że często jeźdzę do Niemiec.

Co z gazem w tych silnikach - jakieś zalecenia?

Auto ma przejechane 107.000 i jest zadbane dlatego sie zdecydowałem mimo że jest białe. Czy lepiej sprzedać od razu? I tak handluję autami ale z fiatami bravo, brava, marea nie miałem styczności - głównie japończyki i koreańce. Na razie muszę mieć stosunkowo tanie auto i jakoś ta brava mnie przekonała.

Napisano

Zaraz po zakupie to co z każdym - wymiana oleju, napędu rozrządu jeśli nie był wymieniony (potwierdzone przez warsztat, a nie na zapewnienia sprzedającego).

Przy okazji wymiany napędu rozrządu (pasek+rolka, a nie sam pasek) można zobaczyć jak się ma wałek rozrządu.

Napisano

> czyli jakie rady jeżeli chodzi o obsługę zaraz po zakupie ?

> Rozebrać? Wyczyścić? Już kiedyś miałem problem z wałkiem

> rozrządu w Polonezie i musiałem robić wymianę 650km od domu bo

> krzywka zrobiła się okrągła. Nie chciałbym tego samego

> przerabiać w bravie tym bardziej że często jeźdzę do Niemiec.

> Co z gazem w tych silnikach - jakieś zalecenia?

> Auto ma przejechane 107.000 i jest zadbane dlatego sie zdecydowałem

> mimo że jest białe. Czy lepiej sprzedać od razu? I tak handluję

> autami ale z fiatami bravo, brava, marea nie miałem styczności -

> głównie japończyki i koreańce. Na razie muszę mieć stosunkowo

> tanie auto i jakoś ta brava mnie przekonała.

Ten silnik jest stworzony do LPG wiec zakładasz 2 generacje u dobrego gazownika i jezdzisz bezproblemowo cool.gif

Napisano

> Jak kiedyś napisałem, że 1.4 to największa padaka z dostępnych

> silników,

> to człowieku co się wtedy działo,

> jak się na mnie rzucili to wyszło,

> że to jest najlepszy silnik w historii motoryzacji...

w 1.4 uzyto pajaka do spryskiwania olejem krzywek walka - kiepski olej mineralny - i sie zaciera - lub ze starosci uszczelki leca pod pajakiem

w 1.9 JTD uzyto dokladnie tego samego pajaka - tylko w dieslu wyamiana oleju jest co 10k km a nie 20k 270751858-jezyk.gif

i poczekajmy na 7-10letnie JTD to pogadamy (uszczelki pajaka starzeja sie z wiekiem a nie przebiegiem)

Napisano

> w 1.4 uzyto pajaka do spryskiwania olejem krzywek walka - kiepski

> olej mineralny - i sie zaciera - lub ze starosci uszczelki leca

> pod pajakiem

> w 1.9 JTD uzyto dokladnie tego samego pajaka - tylko w dieslu

> wyamiana oleju jest co 10k km a nie 20k

> i poczekajmy na 7-10letnie JTD to pogadamy (uszczelki pajaka

> starzeja sie z wiekiem a nie przebiegiem)

IMO przyczyną padania wałka jest także to że do napędu 12 zaworów uzyto jednego wałka który musi popychać 4 dodatkowe zawory poprzez dzwigienki które stawiają większy opór niż zam zawór....

Nikt przecież nie słyszał o zatartym wałku w TD, a większość tych co się im zatarł (w 1.4 oczywiście) zmieniała olej co 10kkm.

Napisano

> bajki ze spalaniem to też opowieści tych co mają padniętą sondę

to nie bajki - 1.6 pali tyle samo a jezdzi znacznie znacznie zniacznie lpeiej - OC takei samo albo roznice pomijalne

najslabszy silnik w ofercie danego modelu jest zawsze za slaby do modelu zeby.GIF

potrzymaj 1.4 na wysokich obrotach - spali tyle ile wlejesz - ale jezdzic wciaz bedzie jako tako 270751858-jezyk.gif

ja juz wiecej fiata nie kupie - zaczynam sie zastanawiac tylko czy nie zmienic na jakie JTD z 2001 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Polecam.

niektorzy znajduja jakas perwersyjna przyjemnosc dokopac slabszego

Napisano

> niektorzy znajduja jakas perwersyjna przyjemnosc dokopac slabszego

ale pod słowem polecam jest link do " Nasze auta.... nasze opinie " więc to raczej nie złośliwe zachowanie.

Napisano

po co sprzedawales mazde??

co do problemow w fiacie brava moim to jedne do czego naprawde nie mam zastrzezen to wlasnie silnik

pali zawsze i wszedzie, obroty nie faluja pali jak wszystko europejskie z tamtych lat w podobnej mocy

za najwieksza wade fiata uznaje grzechoczoce plastiki w kabinie

po za tym woz bardzo bezproblemowy

( ja szczerze mowiac nie pamietam kiedy bylem z nim u mechanika bylo musialbym chyba w archiwum kacika poszukac bo napewno o tym napisalbym jako o czyms niezwyklym wink.gif )

olej jaki stosuje to byl na poczatku selenia do pierwszej wymiany potem dwa razy castrol potem lotos ze 2 razy i na kaciku mnie przestraszyli to kupilem lepszy olej shell i juz mam go drugi raz chodzi jak na lotosie wg mnie zadnej roznicy, walek jak nowka.

moze to dlatego ze samochod mam od nowosci a nie ze niby przebieg 100kkm a naprawde 250

wg mnie w bbm jedyny silnik udany to 1,9jtd reszta to padaki ale zaraz tu sie pojawia zachwyty nad 1,6 ktory to cud miod jest i jego najfajniejsi wlasciele szukajacy tylko okazji do udowodnienia jaki to kupili super silnik a nie najgorsza padake 1,4

jesli mialbym cos zarzucic temu silnikowi to ze troche za glosny jest

Napisano

Ja kupiłem Bravo 1.4 12V w czerwcu. Jest ono z 97r . i sprowadził mi je znajomy od niemca i na liczniku miał wtedy 75 tys. km wink.gif wszystkie dokumenty mam, wpisy do książki z pierwszych lat eksploatacji itp. Samochód jest zadbany, elementy wewnątrz nie wyglądają na zużyte ani na wymieniane chwilę przed sprzedażą ale ów przebieg traktuję nieco z przymrużeniem oka. Prześmigałem nim do tej pory 9 tys. km, z czego jakieś 7-8 na LPG. Przez ten czas wymieniłem(oprócz spraw oczywistych typu rozrząd, olej..) amortyzatory przednie z powodu lekkiego przeciekania, a dziś oddałem na wymianę tylnych też z tego powodu. Ponadto jeszcze uszczelkę półosi, tuleje przedniego prawego wahacza, termostat i dziś uszczelkę pokrywy zaworów. W lecie spalanie lpg wynosiło średnio 10l, teraz natomiast od 10,8 do 11,5 . Jak na razie cierpliwy jestem i chociaż momentami sie wku... to wyznaję zasadę jak go sobie zrobię tak będę miał.

Jeśli chodzi o silnik to poza tym że sączy sie spod pokrywy zaworów(dopiero za jakiś czas będę wiedział czy uszczelka + silikon pomogła), jest mało dynamiczny(jak ruszam spod świateł to zastanawiam się czasami jakie silniczki mają te seicento że tak smigają jump.gif), to nic do niego narazie nie mam

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.