Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

'Prezent" na Świeta - U.P.G. ?

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów.

Kupiłem dzisiaj preparat do uszczelek do Punciaka i zabezpieczałem uszczelki przed przymarzaniem a skoro już była maska otwarta to zajrzałem do miarki płynu chłodzącego i oleju. Poziom płynu chłodniczego jak zwykle za niski pomimo uzupełniania, poziom oleju w normie ale kiedy podniosłem korek wlewu oliwy to shocked.gif Lekkie masełko na korku a w kanale po którym spływa dolewana oliwa widać było to :

bfdebc2784363d59m.jpg

f711a91504017a8cm.jpg

Dolałem płyny chłodzącego i odpaliłem samochód, sprawdzałem czy płyn nie bulgocze ale nie widać było bąbelków. Kilka pytań: gdzie polecacie wykonać naprawę czy w serwisie czy w prywatnym zakładzie ? Jaki może być orientacyjny koszt wymiany uszczelki z robocizną ? Co jeszcze wymienić/naprawić przy wymianie uszczelki ?

Napisano

maselko to nei objaw UPG tylko spadku temperatury!

Napisano
  • Autor

Hmm hmm.gif a jak sprawdzić i wykluczyć w 100% że to nie U.P.G ? Płynu ubywa regularnie i to dosyć sporo. Jeżdżę ostatnio mało i głównie na krótkich strasach to się zgadza.

Napisano

> Hmm a jak sprawdzić i wykluczyć w 100% że to nie U.P.G ? Płynu

Przegoń kropasa na 50-100 km, niech się silnik dobrze wygrzeje a paliwo z oleju odparuje. Jeździsz na krótkich trasach to niespalone paliwo z ssania dostaje się to oleju i masz taki efekt. A że jazda jest krótka to silnik jeszcze zimny i paliwo nie zdąży odparowac.

Napisano

> ubywa regularnie i to dosyć sporo. Jeżdżę ostatnio mało i

> głównie na krótkich strasach to się zgadza.

przy lpg to normalne

ucieka do parownika , przy trojnikach co gazownicy wstawili itp

a zeby wykluczyc upg to najlepiej zdjac glowice , ale IMO dobrym miernikiem jest sprawdzenie kompresji (wyklucza polaczenie z ukladem wodnym-olejowym) i kontorla płynu chlodniczego (polaczenie kanalow wodnych i olejowych)

Napisano

> ubywa regularnie i to dosyć sporo. Jeżdżę ostatnio mało i

> głównie na krótkich strasach to się zgadza.

w serwisie powinni mieć taki tester zakladany na zbiorniczek wyrownawczy, przenikające przez padniętą upg spaliny powodują zmiane koloru plynu w tym testerze .

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie bo mnie trochę pocieszyliście cool.gif Trzeba będzie się przypatrzeć temu zjawisku i przy zbliżającej się wymianie oliwy w zmienić też płyn chłodzący. Zapytam mechanika mojego czy ma urządzenie do sprawdzani płynu chłodniczego lub popytam w serwisie ale tam to mi pewnie zaśpiewają sporo.

Dzięki za szybkie odpowiedzi-Spokojnych i Wesołych Świąt Wam życzę. No i jak najmniej problemów z Punciakami oczywiście grinser006.gif

Napisano
Obejrzyj dokładnie chłodnicę , lubią przeciekać w miejscu styku plastiku i aluminium ok.gif ... może też przeciekać nagrzewnica zlosnik.gif ... masło na korku , mam od lat w każdym aucie , bo na krótkich dystansach jeżdżę , osad zniknie na wiosnę skromny.gif
Napisano

Siema,

Na początku tego roku (styczeń) zalałem nowy olej i od razu było masło - pod korkiem i na bagnecie (tutaj nawet utrudniało odczyt z bagnetu). Co śmieszniejsze równy rok wcześniej zmieniałem olej na taki sam i masło nie występowało pomimo takich samych dystansów dziennych.

Obecnie robię duże przebiegi w ciągu dnia i masła nie widzę - a tak czy inaczej w niczym to nie przeszkadza.

Choć jak masz gorsze przypuszczenia to lepiej podjechać na kontrolę.

Co do "znikającego" płynu bardzo prawdopodobne, że sączy się z chłodnicy - najlepiej widać to spod samochodu - aczkolwiek dziwne kolory widać też gołym okiem w miejscu łączenia plastiku z metalem.

Napisano

> Obejrzyj dokładnie chłodnicę , lubią przeciekać w miejscu styku

> plastiku i aluminium ... może też przeciekać nagrzewnica ...

> masło na korku , mam od lat w każdym aucie , bo na krótkich

> dystansach jeżdżę , osad zniknie na wiosnę

Też tak miałem dopóki na Texaco nie przeszedłem. Od tego momentu żadnego masła mimo krótkich dystansów zimą.

Napisano

> ubywa regularnie i to dosyć sporo.

a pompa wody nie cieknie hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.