Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual - Demontaż Szkła (poliweglan) Reflektora Przód PII

Featured Replies

Napisano

Oddzielic szklo reflektora w PII mozemy na 3 sosoby; inwazyjnie oraz bezinwazyjnie:

1 - inwazyjnie - po prostu tluczemy szklo i wujmujemy zawartosć,

2 - bezinwazyjnie - podgrzewamy opalarka,

3 - bezinwazyjnie - wypiekamy w piekarniku.

Ja wybralem metode nr 3 po stwierdzeniu, ze delikwent miesci sie w piekarniku.

Przygotowujemy piekarnik nagrzewajac go.

280163717-01.JPG

280163717-02.JPG

280163717-03.JPG

Ja podgrzewalem do temperatury 150 stC ale wydaje mi sie, ze przedzial moze byc od 150 - 250 stC.

Nastepnie w temperaturze 150stC wygrzewalem reflektor przez 20 minut, oczywiscie wczesniej wykrecajac i wyjmujac zawartosc reflektora ktora sie dalo wyjac. warto zaopatrzyc sie w dobre rekawice aby nie poparzyc sobie palcy u rak.

280163717-04.JPG

Niestety przez to, ze ja pogrzewalem reflektor w temperaturze 150stC musialem mimo tego uzyc duzej sily aby oddzielic szklo od obudowy reflektora (to czarne pudlo).

Szklo dodatkowo przyklejone jest jeszcze do "listewki" czarnej - to ta w ktorej jest zamontowana pozycja - wiec trzeba uwazac przy oddzielaniu.

Ja oddzielale wypychajac szklo od srodka a druga dlonia ciagnalem. Pamietajcie o tym aby podwazyc uszy na zatrzaskach aby nie polamac ich.

280163717-05.JPG

280163717-06.JPG

UPDATE 31.10.2010

Jak wiadomo obudowa reflektora skalada sie z dwóch rodzajów tworzywa:

1. Poliwęglan (to przezroczyste) - PC - temp miekniecia - ok 225*C (nie przesadzajmy z temp).

2. Polipropylen (to ciemne) - PP - temp miekniecia - ok 155*C.

Tym razem rozgrzewamy nasze fajne cudo techniki - PIEKARNIK - (zmywarka sluzy do myci glowicy zlosnik.gif) do temperatury 160*C i czekamy az sie nagrzeje. grzejemy gorna i dolna grzalka, ruszt ustawiamy na najnizszy poziom. reflektora najlepiej nie wkladac bezposrednio na ruszt tylko uzyc "dystansow" - najlepiej cienkie deseczki - ja uzylem deski do chleba.

Najwazniejsze i jednak najlepsze narzedzie to skrobak o taki:

280163717-SKROBAK.jpg

Najlepiej podwazac od spodniej czesci reflektora zaczynajac od rogu przy swietle drogowym kierujac sie w strone swiatla przeciwmgielnego.

gore po "oddzieleniu" dolu (slychac i widac odklejanie sie tego dziwnego kleju) zaczynamy od srodka. oczywiscie nalezy pamietac o "dzydzlach" ktore trzeba takze odhaczyc przy demontazu szkla.

niestety za 1 razem sie opracja nie uda wiec nalezy kilka razy wlozyc reflektor do piekarnika na 5- minut. jeden reflektor u mni e potrzebowal 3*5minut, drugi 2*6minut i dziesiec minut pracy.

niestety pod wplywem ciepla ciemny plastyk sie wygina kiedy podwazamy szklo - ale ponownie go podgrzewajac doprowadzimy do porzadku ksztaltujac go na nowo.

post-36134-14352490016385_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Co na to małżonka

nie wie, nie widziala i CICHO SIEDZ bo jak sie dowie to mnie okrzyczy.

Napisano
  • Autor

> Jestes hardcorowiec

to ten popsuty z kolizji w zeszlym roku tak wiec zostaly mi 3 reflektory jeszcze.

Napisano

Niezły z Ciebie kucharz. A mam pytanie, czy to pomarańczowe szkło od kierunku po takiej operacji daje się tam jakoś zdemontować?? Bo wydaje mi sie ze zamocowane jest tylko na zatrzaski.

Napisano

> nie wie, nie widziala i CICHO SIEDZ bo jak sie dowie to mnie

> okrzyczy.

aaaale mnie kusi jej powiedzieć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Niezły z Ciebie kucharz. A mam pytanie, czy to pomarańczowe szkło od

> kierunku po takiej operacji daje się tam jakoś zdemontować?? Bo

> wydaje mi sie ze zamocowane jest tylko na zatrzaski.

tak daje - na zatrzaski jest zapiete.

Napisano

A może masz jeszcze jakieś wskazówki dla osób korzystających z piekarnika bez termoobiegu spineyes.gifgrinser006.gif

Napisano

A po co to wogóle zrobiłeś???

Napisano

Polak potrafi hehe.gif

Gratki, że wszystko poszło po twej myśli waytogo.gif

A czym chcesz to tak szczelnie skleić hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Polak potrafi

> Gratki, że wszystko poszło po twej myśli

> A czym chcesz to tak szczelnie skleić

nie dam rady nalozyc "kleju topliwego" tak jak fabryka wiec kleic trzeba silikonem do szyb - kiedys zamiescilem na forum zdjecia silikonu Wurth'a do szyb.

Napisano
  • Autor

> A może masz jeszcze jakieś wskazówki dla osób korzystających z

> piekarnika bez termoobiegu

jak sa grzalki na dole i gorze to takze nie ma problemu.

Napisano

No niezły z Ciebie kucharz! grinser006.gif

Mój kolega gotował kiedyś gaźniek w occie, żeby sie pozbyc WSZELKICH zanieczyszczeń biglaugh.gif

Napisano

> No niezły z Ciebie kucharz!

> Mój kolega gotował kiedyś gaźniek w occie, żeby sie pozbyc WSZELKICH

> zanieczyszczeń

A moczył go wcześniej w nitro hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Piękny manual

jednak wydaje mi sie ze opalarka lepiej schodzi. i tak calosci sie nie sciaga tylko po kawalku.

Napisano

> jednak wydaje mi sie ze opalarka lepiej schodzi. i tak calosci sie

> nie sciaga tylko po kawalku.

Tylko opalarka ma to do siebie ze mozna zdeformować "szkło"a tutaj przy całosciowym podgrzewaniu jest pozbawiona napręzeń-pamietam jak całość trzeszczała gdy to sie robi opalarką-ale ja sie bałem włozyć tego do piekarnika-tym bardziej ze wtedy dysponowałem gazowym-nie elektrycznym wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko opalarka ma to do siebie ze mozna zdeformować "szkło"a tutaj

> przy całosciowym podgrzewaniu jest pozbawiona napręzeń-pamietam

> jak całość trzeszczała gdy to sie robi opalarką-ale ja sie bałem

> włozyć tego do piekarnika-tym bardziej ze wtedy dysponowałem

> gazowym-nie elektrycznym

szklo przednie dosyc duze temperatury wytrzyma, ja sie bardziej balem o kable ( izolacja aby sie nie rozpuscila)- ale okazuje sie ze bez problemu spokojnie mozna grzac z 200 stC aby to spokojnie odeszlo bo 150 stC to malo aby ten klej sie robil plastyczny.

Napisano

> to jaka temperatura go rusza?

Na pewno wyższa niż 200C---ale w okolicach 150 staje sie na tyle plastyczny ze można go "rwać"

Napisano

> A moczył go wcześniej w nitro

Nie wiem niestety hmm.gif...

Napisano

Mnie tu przysżło coś innego na myśl, budowa lampy z MKII, mnie np pojawiły sie jakby mikrokrople, jakby para na soczewkach od wewn. Głowie sie juz któryś tydzięń jak pozbyć sie tego, wkładałem juz pochłaniacze wilgoci z sprzetu AV aby wchłonął to, i nic. Mysle nad przemyciu wnetrza spirytusem, jest myśle obojetny, ewentualna wode wciągnie wyleje sie go a nadmiar wyparuje mysle nei robiąc śladów, zacieków itp.

Ja niepokusiłbym sie na rozebranie, to an prawde harcore, trzeba miec mocne nerwy,

Ma ktoś jakiś sposób na usunięcie wilgoci z wnetrza, a do tego jeszcze pyłków z szkła od wewn????? Ciekawe matowe wskazujace na wilgoć soczewka po włączeniu swiateł, a szkło od wewn suchutkie....

• 2 lata później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.