Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie x17dtl combi '98

Featured Replies

Napisano

Witam Astrowiczów,

na codzien jestem w kąciku BBM, ale korzystałem kiedys z waszej pomocy przy ogrzewaniu i pomogło:) niestety starszy sprawdzał ostatnio ile spala jego "traktorek" i wyszło 8L/100 przy jego jeździe czyli nie przekraczając 2800 obr nawet na 5 biegu, takie spalanie wyszło mu na trasie na odcinkach 20km w jedną strone (do pracy) czy to normalne ?

dodam jeszcze ze ma turbo po regeneracji jakies 5 tys km temu, zaślepiony egr (ale tutaj nie moge dojsc do ładu bo ponoc trzeba jakis węzyk jeszcze zaślepiac) confused.gif (mile widziane foto)

czasami jadąc mniej wynamicznie zaświece sie silniczek z piorunkiem ale gdy w zakresie obr 2000 - 2300 wcisnie sie mocniej gaz w podłoge to "przedmucha" kontrolka gaśnie i wtedy dostaje zastrzyk mocy... spotkał się ktos z czyms takim ?

Ps. przed tankowaniem czyli testem auto było na komputerze z błedem airbag i robiony odrazu przeglad kompa i nic nie wykazywało.

z góry dzięki za info 20.GIF

Napisano

> Witam Astrowiczów,

> na codzien jestem w kąciku BBM, ale korzystałem kiedys z waszej

> pomocy przy ogrzewaniu i pomogło:) niestety starszy sprawdzał

> ostatnio ile spala jego "traktorek" i wyszło 8L/100 przy jego

> jeździe czyli nie przekraczając 2800 obr nawet na 5 biegu, takie

> spalanie wyszło mu na trasie na odcinkach 20km w jedną strone

> (do pracy) czy to normalne ?

> dodam jeszcze ze ma turbo po regeneracji jakies 5 tys km temu,

> zaślepiony egr (ale tutaj nie moge dojsc do ładu bo ponoc trzeba

> jakis węzyk jeszcze zaślepiac) (mile widziane foto)

> czasami jadąc mniej wynamicznie zaświece sie silniczek z piorunkiem

> ale gdy w zakresie obr 2000 - 2300 wcisnie sie mocniej gaz w

> podłoge to "przedmucha" kontrolka gaśnie i wtedy dostaje

> zastrzyk mocy... spotkał się ktos z czyms takim ?

> Ps. przed tankowaniem czyli testem auto było na komputerze z błedem

> airbag i robiony odrazu przeglad kompa i nic nie wykazywało.

> z góry dzięki za info

Ten silnik ale w astrze II średnio 6,4 - 6,5 l/100km, natomiast ekstremalnie to około 7,3 gdy z pół zbiornika na bardzo krótkich odcinkach.

Napisano

> zaślepiony egr (ale tutaj nie moge dojsc do ładu bo ponoc trzeba

> jakis węzyk jeszcze zaślepiac)

Skoro wspominasz o weżyku to znaczy że EGR masz (miałeś smile.gif ) sterowany podciśnieniem. Weżyk podciśnienia w takiej sytuacji należy bezwarunkowo zaslepić, bo silnik wtedy łapie lewe powietrze. Nie jestem pewny czy w x17dtl jest właśnie taki EGR ale skoro tak mówisz... wink.gif

Węzyk idzie spod przepustnicy do EGRa. Na fotce zaznaczyłem jak to jest u mnie. Miejsce po EGRze też smile.gif

Pozdroofka

280182002-egr.jpg

post-36940-14352490123193_thumb.jpg

Napisano

W listopadzie sprowadziłem eFke w kombiaku na DTL'u. Na trasie z Bremy do Wawy spalił mi 4,7l/100km.

Jak jeździłem po Wawie to spalał mi ok. 6,3l/100km.

Teraz autko zmieniło właściciela i pojechało prawdopodobnie do Norwegii.

Pozdro.

Napisano

>Nie jestem pewny czy w x17dtl jest właśnie taki EGR

Raczej niebardzo grinser006.gif

Nie wiem czy autor posta pytal mnie sie na GG ale niedawno tlumaczylem na GG o zaslepianiu EGRa mowiac o tej rurce dochodzacej do EGRa ze wystarczy tam wlozyc kawalek blaszki grubszej moze kolega zle zrozumial

TUTAJ COS WIECEJ

I TU

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

Koledzy to jest astra G zapomniałem dodac... frown.gif - mój błąd.. smile.gif

zrobiłby ktos fotke jak te węzyki wszystkie mają byc popodpinane? i czy po zaślepieniu czasami zaświeca sie ta lampka z piorunem ? i znika jak sie nacisnie mocniej na gaz ? to normalne ?

Napisano

> Koledzy to jest astra G zapomniałem dodac...

Z tego co mi wiadomo to w G juz tak prosto nie jest bo EGR jest pod kompem wiec wstawienie blaszki i klasyczne zaslepienie spowoduje wyswietlenie bledow na kompie o czym moze swiadczyc zapalanie sie kontrolki i chyba komp przechodzi w tryb awaryjny (czym mozna tlumaczyc spadek mocy) ..ale chyba check tak sam sie nie zeruje (to niech wypowiedza sie posiadacze kompa w samochodzie bo nie chce wprowadzic w blad)

Ale sadze ze to nie EGR jest powodem takiego spalania przyjzal bym sie wtryskom chyba

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

> Z tego co mi wiadomo to w G juz tak prosto nie jest bo EGR jest pod

> kompem wiec wstawienie blaszki i klasyczne zaslepienie spowoduje

> wyswietlenie bledow na kompie o czym moze swiadczyc zapalanie

> sie kontrolki i chyba komp przechodzi w tryb awaryjny (czym

> mozna tlumaczyc spadek mocy) ..ale chyba check tak sam sie nie

> zeruje (to niech wypowiedza sie posiadacze kompa w samochodzie

> bo nie chce wprowadzic w blad)

> Ale sadze ze to nie EGR jest powodem takiego spalania przyjzal bym

> sie wtryskom chyba

> czolem

> Oberon

w sumie to moze to był ten egr bo jak węzyk niby ma byc dopięty a u mnie jest namieszane z tymi węzykami, to moze rzeczywiście auto chodzi cały czas na ssaniu co powoduje wysokie spalanie...

Napisano

Jeżeli astra g to zaślepić egr się nie da. Gdy masz objawy zapalającej się kontrolki przy 2000-2200 obr to może oznaczać to walnięty przepływomierz. Uwaga komputer może to potraktować jako błąd zaworu EGR. Tego rodzaju błędów nie trzeba wykasowywać, resetują się po wyłączeniu zapłonu. Błąd w układzie sterowania powoduje przejście sterownika w tryb awaryjny z ograniczenie mocy, jednocześnie spalanie może iść w górę.

U mnie można było doporowadzić do tego, aby się nie włączyła kontrolka przechodząć szybko ( na niskich biegach) przaz newralgiczne obroty. (ale to nie jest jazda).

Po wyminie przepływomierza nawet marne 68KM cieszyło.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli astra g to zaślepić egr się nie da.

ja wstawiłem blaszke tongue.gif

>Gdy masz objawy

> zapalającej się kontrolki przy 2000-2200 obr to może oznaczać to

> walnięty przepływomierz. Uwaga komputer może to potraktować

> jako błąd zaworu EGR.

Mi pokazywało błąd EGR zaślepiłem i błąd niknął, auto żywsze i nie kopci, a kontrolka się pojawia gdy auto ciepłe i jade na prostej i delikatnie tylko dotykam na pedał gazu, a w przedziale 2000-2200 jak przycisne w podłoge to kontrolka znika. nie musiałem wyłaczac zapłonu.

Napisano

> ja wstawiłem blaszke

A gdzie wstawiłeś blaszkę?

> Mi pokazywało błąd EGR zaślepiłem i błąd niknął, auto żywsze i nie

> kopci, a kontrolka się pojawia gdy auto ciepłe i jade na prostej

> i delikatnie tylko dotykam na pedał gazu, a w przedziale

> 2000-2200 jak przycisne w podłoge to kontrolka znika. nie

> musiałem wyłaczac zapłonu.

Też zdarzały się przypadki, że kontrolka przestawała swiecić (wtedy gdy ustaną tego przyczyny), gdy wyłączysz zapłon to te przyczyny ustają. Ja opisałem ci mój przypadek. U mnie nic nie dawało odłączenie EGr, skutek przyniosło wymiana przepływki. Czy to samo jesy u ciebie nie wiem.

Napisano

witam!!!

coś niecos ostatnio przezyłem z check engine i EGR.Objawy dokładnie takie same jak opisujecie. Komputer pokazał własnie układ egr,,ale ...układ egr to:

- zawór egr sterowany podciśnieniowo

- elektrozawór - który tym zaworem steruje

- vaccum pompa która to podcisnienie wytwarza

To w skrócie..zacząłem od elektrozaworu ( ok 140 PLN) - niestety bez poprawy

Nastepnie serwis stwierdził ze to jednak vaccum pompa... - cena nowej - tragedia, a uzywana w doskonałym stanie ( miło byłem zaskoczony) to koszt około 140 PLN = niestety - to tez nie było to

został mi zawór egr - koszt nowego to 350-400PLN - ale....pół godzinki w garazu i obyło sie bez jego zakupu

PO wymontowaniu okazało sie ze jest zasyfiony i zapieczony - wyczysciłem, wymyłem i zabudowałem - i JUZ MAM SPOKÓJ - wszystko gra i buczy, auto nie kopci, jest jakby mocniejsze.

Pomogły mi opisy miedzy innymi z kącika. a o fachwosci serwisów nie bede sie wypowiadał - wnioski nasuwaja sie same

Tak jak pisza koledzy - jeszcze dosc istotna jest przeplywka - ale to jak sie okazało nie dotyczy ło mojego przypadku

Pozdrawiam

Jesli ktos zainteresowany to zamieszcze fotki poszczególnych elementów

Napisano

> Jesli ktos zainteresowany to zamieszcze fotki poszczególnych

> elementów

Hmmm jezeli to nie wielki problem to chetnie zobacze waytogo.gif

Napisano

spalanie w trasie: 6.0 - 6.5 L/100 km

spalanie wa-wa: 7.0 - 8.0 L/100km

biegi praktycznie zmieniam przy ~2000 obr/min, a więc kapeluszniczy styl jazdy i mimo to takie mam wyniki

zaczynam sie zastanawiać po co się skusiłem na DIESLA, bo jak widać oszczędność jest praktycznie żadna w odniesieniu do benzyny niewiem.gif

auto w ogóle nie dymi - no chyba, że przy 3500 obr/min, wtedy na czarno, ale to normalny objaw

ostatnio wymieniona końcówka wtrysku (profilaktycznie, bo nie chciałem zakładać już starej skoro i tak rozbierali wtryskiwacz, bo mi się paliwo pociło)

według mnie silnik ten to delikatny niewypał - moc 68 KM a spalanie jak w 130 KM dieslu

Napisano
  • Autor

> spalanie w trasie: 6.0 - 6.5 L/100 km

> spalanie wa-wa: 7.0 - 8.0 L/100km

> biegi praktycznie zmieniam przy ~2000 obr/min, a więc kapeluszniczy

> styl jazdy i mimo to takie mam wyniki

> zaczynam sie zastanawiać po co się skusiłem na DIESLA, bo jak widać

> oszczędność jest praktycznie żadna w odniesieniu do benzyny

> auto w ogóle nie dymi - no chyba, że przy 3500 obr/min, wtedy na

> czarno, ale to normalny objaw

> ostatnio wymieniona końcówka wtrysku (profilaktycznie, bo nie

> chciałem zakładać już starej skoro i tak rozbierali wtryskiwacz,

> bo mi się paliwo pociło)

> według mnie silnik ten to delikatny niewypał - moc 68 KM a spalanie

> jak w 130 KM dieslu

no własnie dlatego staram sie dojsc do ładu bo moja bravka ma 82 konie i na gazie jest zrywniejsza i choć mam problem z wyregulowaniem gazu pali mi 8 L gazu smile.gif a cena litra diesel vs gaz = 2zł smile.gif, spróbuje jeszcze z przepływomierzem jesli mie pomoze to trzeba myslec nad zmianą na noPB+gaz.

Napisano

> spalanie w trasie: 6.0 - 6.5 L/100 km

> spalanie wa-wa: 7.0 - 8.0 L/100km

Co jak co ale na spalanie przynajmniej ja nie narzekam cfaniaczek.gif

8 l to mi palil jak jechalem z przyczepką 2 osiowa oplandekowana (duzy opor powietrza) grinser006.gif

Napisano

> Co jak co ale na spalanie przynajmniej ja nie narzekam

Zawsze to taniej na opale...... hehe.gif

Napisano

> Tak jak pisza koledzy - jeszcze dosc istotna jest przeplywka - ale to jak sie okazało nie dotyczy ło mojego przypadku

Potwierdzam mechanik też chciał wymieniać pompę podciśnienia na szczęście nie dałem się namówić bo na hamulce nie narzekałem. Zasugerował żeby wziąć podciśnienie z przewodu co idzie to serwa tak zrobiłem nic nie dało. W serwisie opla wręcz facet wyśmiał jak zasugerowałem, że może przyczyną być przepływomierz. Na podstawie opisów z forum postanowiłem wynić przepływomierz i wszystko minęło (choć na koniec znalazłem mechanika, który też do tego doszedł). Uwaga tylko na zamienniki chyba nie są zbyt trwałe. Jeszcze jedno na samym początku należy pospradzać połączenia przewodów podciśnienia, a może nawet wymienić je na nowe.

Napisano

> Jeżeli astra g to zaślepić egr się nie da. Gdy masz objawy

> zapalającej się kontrolki przy 2000-2200 obr to może oznaczać to

> walnięty przepływomierz. Uwaga komputer może to potraktować

> jako błąd zaworu EGR. Tego rodzaju błędów nie trzeba

> wykasowywać, resetują się po wyłączeniu zapłonu. Błąd w układzie

> sterowania powoduje przejście sterownika w tryb awaryjny z

> ograniczenie mocy, jednocześnie spalanie może iść w górę.

> U mnie można było doporowadzić do tego, aby się nie włączyła

> kontrolka przechodząć szybko ( na niskich biegach) przaz

> newralgiczne obroty. (ale to nie jest jazda).

> Po wyminie przepływomierza nawet marne 68KM cieszyło.

W aucie mego ojca jest taka sama historia - komputer mowi o bledzie egr-a, ale moze rzeczywiscie sprawdzic przeplywomierz warto. Jaki przeplywomierz kupowales? Moze masz jakiegos linka do aukcji lub sklepu online? hmm.gif

Napisano

Kupowałem w sklepie, nie prowadzą sprzedaży przez internet.

Napisano

> Kupowałem w sklepie, nie prowadzą sprzedaży przez internet.

a cena jakiego rzedu byla? hmm.gif I czy pamietasz jakiego to bylo producenta? hmm.gif

Napisano

Niestety nie pamiętam, na pewno był to jakiś zamiennik, kosztował 195 zł, teraz staniały do 175. Mechanik, który właśnie na 100 % potwierdził,że to przepływka za oryginał chciał bodajże 680 zł, za zamiennik coś około 400. Różnica cały czas duża więc kupiłem w owym sklepie sam wymieniłem, ale po pół roku pojawiły takie same objawy, więc już w ciemno zareklamowałem przepływomierz, wymieniłem na nowy i jak ręką odjął. Ciekawe tylko na jak długo.

Pozdrawiam

Napisano

> Niestety nie pamiętam, na pewno był to jakiś zamiennik, kosztował 195

> zł, teraz staniały do 175. Mechanik, który właśnie na 100 %

> potwierdził,że to przepływka za oryginał chciał bodajże 680 zł,

> za zamiennik coś około 400. Różnica cały czas duża więc kupiłem

> w owym sklepie sam wymieniłem, ale po pół roku pojawiły takie

> same objawy, więc już w ciemno zareklamowałem przepływomierz,

> wymieniłem na nowy i jak ręką odjął. Ciekawe tylko na jak długo.

>

no wlasnie slyszalem ze "zamienniki" sa dobre na kilka miesiecy hmm.gif a jak ten z tego linka ma sie do tego co kupiles? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.