Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgłoszenie sprzedaży auta

Featured Replies

Napisano

Witam,

Niedawno sprzedałem auto. Z dostępnych mi informacji wynika, że musze ten fakt zgłosić w ubezpieczalni i wydz. komunikacji (starostwa w ktorym auto było zarejestrowane). Pytania:

- czy niezbędna jest osobista wizyta w WK ?

- czy jeszcze gdzies muszę zgłosić fakt sprzedaży?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Niedawno sprzedałem auto. Z dostępnych mi informacji wynika, że musze

> ten fakt zgłosić w ubezpieczalni i wydz. komunikacji (starostwa

> w ktorym auto było zarejestrowane). Pytania:

> - czy niezbędna jest osobista wizyta w WK ?

> - czy jeszcze gdzies muszę zgłosić fakt sprzedaży?

> Pozdrawiam

Czy niezbędna to nie wiem. ja byłem osobiście dla świętego spokoju. Wiem przynajmniej, że na bank mają świstek, który o tym mówi.

Gdzieś jeszcze? Trzeba zgłosić ubezpieczycielowi chyba, ale nie jestem pewien (ja zgłosiłem).

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam,

> Niedawno sprzedałem auto. Z dostępnych mi informacji wynika, że musze

> ten fakt zgłosić w ubezpieczalni i wydz. komunikacji (starostwa

> w ktorym auto było zarejestrowane). Pytania:

> Pozdrawiam

Fakt sprzedazy musisz zglosic w Wydziale Komunikacji. Masz na to 30 dni. Idziesz do WK z umowa kupna-sprzedazy. U nich wypelniasz formularz wyrejestrowania. Dostajesz w WK potwierdzenie, ze pojazd zostal wyrejestrowany i z tym swistkiem idziesz nastepnie do ubezpieczyciela, gdzie masz zawarte OC. Czy trzeba zrobic to osobiscie? Raczej nie. Jako, ze ja nie bardzo moge urwac sie z roboty za mnie zalatwiala te formalnosci moja zona i nikt nie robil problemow.

Napisano

> Fakt sprzedazy musisz zglosic w Wydziale Komunikacji. Masz na to 30

> dni. Idziesz do WK z umowa kupna-sprzedazy. U nich wypelniasz

> formularz wyrejestrowania.

Zglaszasz sprzedaz a nie wyrejestrowujesz. To dwie rozne sprawy waytogo.gif

Napisano

teoretycznie to możesz wysłać im kopię umowy listem poleconym za potwierdzeniem odbioru...i w ten sposób to zgłosić

jednak wskazane jest dostarczenie umowy i wypełnienie dodatkowego druku....

do swojego ubezpieczyciela

Napisano

> Fakt sprzedazy musisz zglosic w Wydziale Komunikacji. Masz na to 30

> dni. Idziesz do WK z umowa kupna-sprzedazy. U nich wypelniasz

> formularz wyrejestrowania. Dostajesz w WK potwierdzenie, ze

> pojazd zostal wyrejestrowany i z tym swistkiem idziesz nastepnie

> do ubezpieczyciela, gdzie masz zawarte OC. Czy trzeba zrobic to

> osobiscie? Raczej nie. Jako, ze ja nie bardzo moge urwac sie z

> roboty za mnie zalatwiala te formalnosci moja zona i nikt nie

> robil problemow.

nie mozna wyrejestrowac auta bez jego np. złomowania

zgłszasz zbycie auta

Napisano

> nie mozna wyrejestrowac auta bez jego np. złomowania

> zgłszasz zbycie auta

No wlasnie mi tez sie tak zdaje, ze jedynie przy wyrejestrowaniu jest potrzebna wizyta w WK, natomiast jak sprzedaje to daje jedynie cynk dla ubezpieczalni hmm.gif

BTW. Zarejestrowales juz auto ?

Mi wg danych na www WK po 3 dniach juz byl do odbioru trwardy dowod grinser006.gifok.gif

Napisano

> No wlasnie mi tez sie tak zdaje, ze jedynie przy wyrejestrowaniu jest

> potrzebna wizyta w WK, natomiast jak sprzedaje to daje jedynie

> cynk dla ubezpieczalni

mozna tez w WK zglosic sprzedaz

> BTW. Zarejestrowales juz auto ?

> Mi wg danych na www WK po 3 dniach juz byl do odbioru trwardy dowod

dzis byłem , wziełem dokumenty i dowiedziałem sie ze teraz od reki to załatwiaja bo sezon jeszcze sie nie zaczał

wypełnie i pewnie w poniedziałek zaniose, ubezpieczenie i tak bede dopiero po 17 wykupywac , bo wtedy koncze 25lat i 30% zwyzki za wiek nie bedzie

pzdr

Napisano

> nie mozna wyrejestrowac auta bez jego np. złomowania

> zgłszasz zbycie auta

OK. Uzylem zlego slowa... icon_rolleyes.gif Chodzilo mi o zgloszenie faktu sprzedazy, a nie o wyrejestrowanie w doslownym tego slowa znaczeniu... skromny.gif

Napisano

A co jak nie zgłoszę?już 3 samochody sprzedałem bez zgłaszania w wydziale bądź ubezpieczalni, ubezpieczenie daje się wraz z samochodem i co on z nim zrobi to mnie nie obchodzi

Napisano

> jednak wskazane jest dostarczenie umowy i wypełnienie dodatkowego

> druku....

Czemu?

Miła Pani z mojego urzędu przez telefon poinformowała mnie, że mogę sobie odpowiedni druczek ściągnąć z internetu, wypełnić, podpisać i wraz z kopią umowy przysłać do nich zwyczajnym poleconym. Tak też zresztą zrobiłem smile.gif Szkoda mi czasu na niepotrzebne wędrówki po urzędach...

Napisano

> mozna tez w WK zglosic sprzedaz

ale mozna czy trzeba ? bo dla przyjemnosci to nie chce mi sie tam isc grinser006.gif

> dzis byłem , wziełem dokumenty i dowiedziałem sie ze teraz od reki to

> załatwiaja bo sezon jeszcze sie nie zaczał

> wypełnie i pewnie w poniedziałek zaniose, ubezpieczenie i tak bede

> dopiero po 17 wykupywac , bo wtedy koncze 25lat i 30% zwyzki za

> wiek nie bedzie

> pzdr

No to super ok.gif

Napisano

> ale mozna czy trzeba ? bo dla przyjemnosci to nie chce mi sie tam isc

nie ma obowiazku

Napisano

> nie ma obowiazku

No to fajnie cool.gif, dzieki za info.

Napisano

> nie ma obowiazku

Zdaje sie kolego, ze wprowadzasz w blad innych... cfaniaczek.gif

USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym.

Art. 78. 1. W razie przeniesienia na inną osobę własności pojazdu zarejestrowanego, dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeżeli była wydana.

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni kierownika rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu,

2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.

3. Zdarzenia, o których mowa w ust. 2, są dokumentowane w karcie pojazdu; odpowiednich wpisów dokonuje kierownik rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej.

Napisano

> 3. Zdarzenia, o których mowa w ust. 2, są dokumentowane w karcie

> pojazdu; odpowiednich wpisów dokonuje kierownik rejonowego

> urzędu rządowej administracji ogólnej.

dzisiaj odbieraj DR od nowego samochodu, zapytalem sie w urzedzie o to, wiec nie ma obowiazku zglaszania, aczkolwiek lepiej jest to zrobic, mozna takze wyslac do nich kopie umowy listownie ok.gif.

Napisano

> A co jak nie zgłoszę?już 3 samochody sprzedałem bez zgłaszania w

> wydziale bądź ubezpieczalni, ubezpieczenie daje się wraz z

> samochodem i co on z nim zrobi to mnie nie obchodzi

Z tego co sie dzis dowiedzialem w Urzedzie to oni maja wglad czy auto zostalo przerejestrowane juz czy nie (przy nie sprawdzila po nr czy auto nadal jest zarejestrowane na mnie), dlatego pani zapytala mnie czy jestem pewny ze nowy wlasciciel go przerejestruje, bo tym samym wyrejestruje go z mojego nazwiska.

Ja tez, sprzedajac moje poprzednie samochody nigdy nie zglaszalem i nic sie nie dzialo a dzis potwierdzilem, ze w sumie takiego obowiazku nie ma, choc wiem ze tak jak kolega przytoczyl przepis takie niby obowiazek istnieje.

Napisano

a mozliwe ze ta ustawa jest nieaktualna? bo w urzedzie mowia ze nei trzeba informowac o sprzedazy , a sam sprzedałem juz 4 auta i tylko raz zgłosiłem zbycie w komunikacji i nigdy nie mialem z tego powodu problemow

ps. poza tym pisze o zbyciu lub nabyciu - a wiec mozna to interpretowac ze wystarczy ze jedna strona poinformuje UK

Napisano

> a mozliwe ze ta ustawa jest nieaktualna?

Nie. Ustawa jest aktualna. Znalazlem najnowsza nowelizacje, po ktorej art. ten brzmi dokladnie tak:

Art. 78. 1. W razie przeniesienia na inną osobę własności pojazdu zarejestrowanego, dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeżeli była wydana.

1a. W razie przeniesienia na inną osobę własności pojazdu czasowo wycofanego z ruchu dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi decyzję o czasowym wycofaniu pojazdu i kartę pojazdu, jeżeli była wydana.

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1/ nabyciu lub zbyciu pojazdu;

2/ zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.

3/ Zdarzenia, o których mowa w ust. 2, są dokumentowane w karcie pojazdu; odpowiednich wpisów dokonuje starosta.

4/ Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.