Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnienie wycieku z chlodnicy

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauwazylem, ze cos mi cieknie z przodu mojej wloszki. Nie jest to duzy wyciek, doslownie kilka - kilkanascie kropel na podlodze garazu w ciagu nocnego postoju. Kolor skapujacego plynu sugerowal na plyn chlodniczy, i tak jest w istocie. Pojechalem na dzialke na kanal no i sie okazalo, ze saczy sie z chlodnicy a konkretnie z miejsca polaczenia metalu chlodnicy z plastikowym bokiem od strony zbiorniczka plynu, na samym dole. Nie jest tego duzo, ale jednak kapie. Szczegolnie gdy silnik jest dobrze rozgrzany i w ukladzie chlodzenia jest niezle cisnienie...

Co by z tym zrobic? Myslalem o uzyciu srodka do uszczelniania chlodnic, takiego dodawanego do plynu. Znalazlem u siebie w sklepie cos takiego:

280202080-prestone_super_sealer.jpg

czyli uszczelniacz do ukladow chlodzenia firmy Prestone (tutaj macie link do opisu tego srodka: klikajcie ).

A ze wlasnie mam silnik zalany plynem Prestone, to moze by to byl niezly pomysl.

Co o tym myslicie hmm.gif

post-54319-14352490201594_thumb.jpg

Napisano

Mialem to samo, tylko ze umnie wyciek byl na gorze i zawsze zchodzilo plynu do okolo minimum. Dolalem Liqui Moly i sie uszczelnilo chyba do konca:)

Napisano

> plynu do okolo minimum. Dolalem Liqui Moly i sie uszczelnilo

> chyba do konca:)

U mnie był nie tyle co wyciek, ale powolny ubytek - z niewiadomego miejsca. Dolałem Liqui Moly i już nie ubywa. Polecam ten specyfik, zwłaszcza że jest on w płynie a nie w proszku, tak jak większość zamulających układ uszczelniaczy.

Napisano

To jest chyba typowe miejsce ,gdzie sie rozszczelnia.Miałem to samo ,kupiłem jakiś środek na stacji paliw,wyglądał jak kawa z mlekiem ,zalałem i sucho już kilka miesięcy.

Napisano

na tym polaczeniu to i u mnie kapalo crazy.gif

po dodaniu specyfika w plynie (w norauto kupowalem) ustalo

powinno dac rade

Napisano
  • Autor

> na tym polaczeniu to i u mnie kapalo

> po dodaniu specyfika w plynie (w norauto kupowalem) ustalo

> powinno dac rade

Ok, to juz wiem ze te srodki dzialaja.

A jak taki specyfik wplywa na uklad chlodzenia? Czy to aby za bardzo nie zamula ukladu? A jaki ma wplyw na pompe wody? hmm.gif

Napisano

> Ok, to juz wiem ze te srodki dzialaja.

> A jak taki specyfik wplywa na uklad chlodzenia? Czy to aby za bardzo

> nie zamula ukladu? A jaki ma wplyw na pompe wody?

ryzykujesz cfaniaczek.gif

zamuli Ci układ chłodniczy frown.gif ( miałem taki przypadek w rodzinie daewoo nexia 1.5 90 KM)

Potem będą problemy z nagrzewnicą, termostatem i chłodzeniem silnika.

Napisano

Miałem delikatny wyciek w nagrzewnicy . Ze względu na brak możliwości dokładnego sprawdzenia wycieku i naprawy we własnym zakresie ( zima i brak garażu ) zakupiłem właśnie taki specyfik jak Prestone i troszke go dolałem . Wyciek znikł, a ogrzewanie działa b.dobrze , do wiosny tak musi być .

Napisano

Awaryjnie możesz spróbować jakiś wynalazków. W dłuższej perspektywie szykuj 400 PLN na nową chłodnicę....

Napisano

lejecie takie dziadostwa a pozniej placzecie ze sie auta grzeja, ze termostaty padaja i tym podobne manewry sick.gif takie cos to se mozna do duzego fiata nalac no.gif

kup nowa chlodnice i bedzie po problemie, ewentualnie jezeli ciekni z laczenia rdzenia z plastikiem to sa zaklady ktore to naprawiaja ok.gif

Napisano

Ja to jestem farciarz jak narazie ... w marejce wspałem to ścier*o zlosnik.gif

Zrobiłem jakieś 5 kkm i zlanie starego, zalanie prestone.

Od tej pry natłukłem już z 10 kkm lekko.

Z kolei w punciaku też kapało i ten sam syf wsypałem. Teraz jakoś po 35 kkm termostat chyba pada, ale myśle że to nie przez proszek. skromny.gif

Napisano

> lejecie takie dziadostwa a pozniej placzecie ze sie auta grzeja, ze

> termostaty padaja i tym podobne manewry takie cos to se mozna

> do duzego fiata nalac

> kup nowa chlodnice i bedzie po problemie, ewentualnie jezeli ciekni z

> laczenia rdzenia z plastikiem to sa zaklady ktore to naprawiaja

Jakoś nie przypominam płaczu, że zamuliło, raczej nie uszczelniło. Jaką to zasadniczą różnicę zauważasz w działaniu układów chłodzenia w/w fiatach.

Napisano
  • Autor

No i zrobione, juz nie leci smile.gif

Jako ze Wasze glosy byly podzielone (mniej wiecej tylu samo zwolennikow jak przeciwnikow stosowania takich zamulaczy), to postanowilem sprobowac i zakupilem ten specyfik Prestone, za cale 13,50zl.

Ma to wyglad podobny do kawy z mlekiem, ale naprawde dziala. Dolalem do zbiorniczka wyrownawczego (oczywiscie na zimnym silniku), zagrzalem silnik az do parokrotnego wlaczenia sie dmuchawy, potem dalem mu ostygnac, i po jakiejs godzince jeszcze raz zagrzalem. Skutek jest taki, ze w tym miejscu w ktorym sie saczylo zrobil sie taki jakby slad po wycieku, ale juz przestalo sie saczyc i nie kapie. Przyjechalem z dzialki do domu (tam mam garaz z kanalem) i zobaczymy jutro jak to wyglada. Ale mam nadzieje ze bedzie ok ok.gif

A teraz uwaga odnosnie zamulania ukladu. Po ostygnieciu silnika odkrecilem korek od wlewu plynu i rzeczywiscie na powierzchni plynu chlodniczego byl taki jakby lekki kozuch. Postanowilem go usunac, i w tym celu uwinalem szmatke na drucie (zrobilem taki jakby zmywak) i ile sie dalo to wyciagnalem to cholerstwo ze zbiornika. Potem wzialem duza strzykawke z kawalkiem rurki i wyciagnalem tak z pol litra plynu (byl on taki troche mętnawy). Dolalem nowego plynu do polowy miedzy znakami min i max, i zamknalem korek, po czym zaczalem znow grzac samochod. Po ponownym zagrzaniu powtorzylem cala operacje, choc tego syfu bylo juz znacznie mniej niz za pierwszym razem. Jutro zobacze jak to bedzie wygladalo, po przejechaniu troche wiekszego dystansu niz z dzialki do domu. Mam nadzieje ze nie bedzie juz duzo tego syfu, ale dla pewnosci zrobie jeszcze raz taka operacje.

Najwazniejsze ze juz nie cieknie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.