Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automatyczne otwieranie klapy bagażnika

Featured Replies

Napisano

pewnie było ale chciał bym sobie zrobić automatyczne podnoszenie klaby bagażnika w HB sick.gif wiem ze ta kalapa jest bardzo ciężka i tu pytanie widze dwie możliwości

- śprężyna która po zamknięciu sie napnie i potem sie w jakiś sposób zwolni i podniesie troche klape bo siłowniki potem zrobią reszte

-siłowniki elektryczne

Napisano

> pewnie było ale chciał bym sobie zrobić automatyczne podnoszenie

> klaby bagażnika w HB wiem ze ta kalapa jest bardzo ciężka i tu

> pytanie widze dwie możliwości

> - śprężyna która po zamknięciu sie napnie i potem sie w jakiś sposób

> zwolni i podniesie troche klape bo siłowniki potem zrobią reszte

> -siłowniki elektryczne

A ja bym zrobił inaczej. Zamontował bym siłowniki (może jeden) pneumatyczne i wykorzystał podciśnienie w kolektorze ssącym. Trzeba by zrobić zasobnik podciśnienia z zaworem zwrotnym - kwestia pojemności- i prosty układ pneumatyczny z ręcznym zaworem 3/2 1/8". Oczywiście potrzebne by były dwa zawory regulujące prędkość przepływu powietrza regulujace szybkość ruchu siłownika. Podciśnienie podnosiło by klapę tylko do góry, opadała by po przełączeniu zaworu samoczynnie. Po dobraniu szybkości i przemyśleniu zamocowania siłowników, klapa zamykała by się spokojnie sama. Oczywiście potrzeba by jeszcze zamontować siłownik np. od centralnego zamka do otwierania zamka. Działanie - w momencie przełączenia zaworu pneumatycznego siłownik c.z. otrzymuje impuls na 3 sekundy (prosty układ czasowy) i siłownik podnosi klapę. Po przełączeniu zaworu klapa sama opada i zamyka się. Koszt około 300 zł.

Oczywiście pojemność zbiornika podciśnienia musiałby być taka by starczyło by na chociaż dwa podniesienia po wyłączeniu silnika.

Ale to tylko takie rozważania...

S.S.

Napisano

> A ja bym zrobił inaczej. [...]

A nie prościej powiedzieć do żony:

"Otwórz mnie bagażnik, kobieto..."

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

tylko że chyba był by problem z przeciągnięciem przez cały samochód węża pneumatycznego no i przydało by sie zrobić akumulator podciśnienia żeby niezabrakło biglaugh.gif, a jak by zastosować mały kompresor ?

a co do umiejscowienia to chyba orginalne miejsce odpada bo to by była za duża siła prędzej by pewnie klape pogieło ?

Napisano

> tylko że chyba był by problem z przeciągnięciem przez cały samochód

> węża pneumatycznego no i przydało by sie zrobić akumulator

> podciśnienia żeby niezabrakło , a jak by zastosować mały

> kompresor ?

> a co do umiejscowienia to chyba orginalne miejsce odpada bo to by

> była za duża siła prędzej by pewnie klape pogieło ?

eee, przecież są dławiki, można regulować siłę tłumienia, prędkość, teraz na siłownikach są takie zaworki którymi się to reguluje i nie ma znaczenia że dasz na wężu 5 barów bo jak go zdławisz na siłowniku to będzie ledwo pełzał,

brat

Napisano

> A nie prościej powiedzieć do żony:

> "Otwórz mnie bagażnik, kobieto..."

> Pozdroofka

ok.gif Ostatecznie kilka rolek i sznurek załatwiły by sprawę...

Napisano

Ale robicie jaja... zlosnik2.gif Zrob sobie dodatkowa furtke, bo jak Ci sie to ustrojstwo zatnie, to schabowego tesciowej mozesz wozic w bagazniku przez tydzien... rotfl.gif Ale mimo wszystko, jak Ci sie uda, to sprobuje zastosowac do podnoszenia klapy w kiblu...W nocy zawsze musze to robic po ciemku...A tak , wchodzisz-klapa w gore, wychodzisz-klapa w dol... :

post-65620-14352490521326_thumb.gif

Napisano
  • Autor

bo tak mi sie to spodobało w mercu że hoho biglaugh.gif, do tego jak jest czasem klapa ubrudzona delikatnie mówiąc to człowiek sie brudzić nie chce. A że siłowniki będe miał za darmo to warto powalczyć. Dziś pomierze i wyśle do firmy żeby zobaczyli czy coś dobiorą

Napisano

> to sprobuje zastosowac do podnoszenia klapy w kiblu...W nocy

> zawsze musze to robic po ciemku...

A ty w celi więziennej mieszkasz i boisz się budzić kolegów?

Napisano

> Ale robicie jaja... Zrob sobie dodatkowa furtke, bo jak Ci sie to

> ustrojstwo zatnie, to schabowego tesciowej mozesz wozic w

> bagazniku przez tydzien... Ale mimo wszystko, jak Ci sie uda,

> to sprobuje zastosowac do podnoszenia klapy w kiblu...W nocy

> zawsze musze to robic po ciemku...A tak , wchodzisz-klapa w

> gore, wychodzisz-klapa w dol... :

Jeszcze czujnik który rozróżni czy to Ty czy Twoja żona.

rotfl.gif

a tak swoją drogą to jak wyżej napisane fajnie by było nie brudząc rąk otwierać i zamykać klapę.

Szkoda, że mam sedana frown.gif pewnie nie da się zaadoptować.

Smutek jest do adaptacji a nie do sedana hehe.gif

Napisano

> Szkoda, że mam sedana pewnie nie da się zaadoptować.

No co ty, chcesz zrobić z Astry dużego fiata?

Napisano
  • Autor

- siłowniki elektryczne raczje odpadają nie zmieszczą się albo nie mam pomysłu :L gdzie je schować

- siłowniki pneumatyczne problem z podciśnieniem i nad ciśnieniem, podcienie z koletroa i nadciśnienie z kompresorka ? + jakiś pojemnik odpowiednio duży

- wzmocnione sprężyny gazowe wysłałem zamówienie do firm zajmujących sie tym czy nie wykonali by czegoś o sile 100kg powinno dać rade narzie obstaje przy tej

i teraz gdzie najlepiej umiecic siłowniki bez spawania najlepiej

myślałem żeby jedną końcówke zamontować tuż przed odbojnikiem w samochodzie a drugą w klapie odpowiednio zależnie od skoku siłownika coś pośrodku

co myślicie o tym

Napisano

a może by tak zaadoptowac mechanizm otwierania klapy w chryslera grand voyagera?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.