Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lutownica+przetwornica, czy....

Featured Replies

Napisano

> Mowiąc "akcesoria" masz na mysli wszystko to co na trzpieniach lub da

> się do tych trzpieni zamontować? Pasuje wszystko, kazdej firmy

> bo trzpienie są standardowe. Nie pasują jedynie przystawki

> Dremela: KLIK .

A pewny jesteś że przystawka do frezowania nie podejdzie od Dlemela albo te giętkie węże...? Na moje oko wyglądają identycznie.

> Mialem w ręku też małą wkrętarkę FERM, o taką:

> NIe wiem, może przyzwyczailem się do mojego Boscha ale jakoś mi nie

> leżala w ręku Co do wykonania, to 4+

> Tylko cena za duża: ponad 150zł. Za tyle można kupić Boscha IXO 3

Ja mam taką wkrętareczkę Mactec'a - dałem 85zł w promocji.W zestawie walizeczka i komplet różnych bitów, w tym 3szt wierteł oraz kabura na urządzenie i kilka bitów. Pomocne przy pracy żeby nie latać do walizeczki.

> Generalnie FERM dobra firma tylko ciut ceny nieadekwatne do jakości

> towaru. Przynamniej moim zdaniem

> Aha. Chciałbym jeszcze zwrócić uwagęna firmę Graphite. Też niezły

> sprzęt robi, dba o wykonanie i wygląd samego sprzetu jak i

> opakowania . Tu przykład: KLIK

> Pozdroofka

Ale cena wielka yikes.gif Na zdjęciu wygląda jakościowo jak Ferm.

Napisano

Nie obraź się ale Ty zamiast pomagać to tylko siejesz zamęt w głowie. rotfl.gifsciana.gif

Co chwila nowe propozycje i nowe tematy "do przemyslenia".

W ten sposób to do śmierci nic nie kupię.

P.S. Cenowo w "normalnych" sklepach wszystkie firmy stoją podobnie tj.w zależności od zestawu od 170 do 250 zł.

Na allegro trochę taniej.

Który wybrać ???? Ludzie pomóżcie !!

Mam do wydania 300 zł - jak i na co wydać najlepiej i najefektywniej.Na początek szlifierka,giętki wałek i stojak.

Potrzebuję równiez pistolet do kleju oraz szlifierkę stołową.

Napisano

> A pewny jesteś że przystawka do frezowania nie podejdzie od Dlemela

> albo te giętkie węże...? Na moje oko wyglądają identycznie.

Nie no... Wałek podejdzie. Kilka postów wyżej pisałęm przecież, że zamiast oryginału Dremela za 155 zł lepiej kupić uniwersalny za 20 zł. Swoją drogą, jeżeli nawet ten "no name" zatrze się/ukręci, to i tak mamy 7 sztuk w cenie jednego smile.gif

Co do innych przystawek - jeżeli przystawka nie jest monotowana i spasowana dokładnie do kształtu szlifierki to pewnie dałoby się wykombinować jakieś "usprawnienie" w postaci owijania szlifierki taśmą klejącą na przykład. wink.gif

> Ja mam taką wkrętareczkę Mactec'a - dałem 85zł w promocji.W zestawie

> walizeczka i komplet różnych bitów, w tym 3szt wierteł oraz

> kabura na urządzenie i kilka bitów. Pomocne przy pracy żeby nie

> latać do walizeczki.

To rzeczywiście promocyjna cena. Ceny dużych wkrętarek zaczynają się od ponad 300 zl dla najsłabszej 9,6V, do 450 zł dla najmocniejszej 18V. Ceny małych są pewnie porownywalne z FERM i wspomnianym Graphite.

Pozdroofka

Napisano

> Nie obraź się ale Ty zamiast pomagać to tylko siejesz zamęt w głowie.

hahaha.gif

> Co chwila nowe propozycje i nowe tematy "do przemyslenia".

No co ja zrobię, że rynek taki bogaty... smile.gif Chciałbyś aby wróciły czasy gdzie do wybory był tylko jeden sprzęt "Made in charaszo" grinser006.gifzlosnik.gif

Staramy się pokazać Ci różnewarianty abyś wyrobił sobie szeroki obraz. wink.gif

> W ten sposób to do śmierci nic nie kupię.

> P.S. Cenowo w "normalnych" sklepach wszystkie firmy stoją podobnie

> tj.w zależności od zestawu od 170 do 250 zł.

> Na allegro trochę taniej.

> Który wybrać ???? Ludzie pomóżcie !!

> Mam do wydania 300 zł - jak i na co wydać najlepiej i

> najefektywniej.Na początek szlifierka,giętki wałek i stojak.

Myślę, że stojak i walek najtańszy (stojak możesz sobie zrobić sam ze starej anteny teleskopowej albo wbić gwóźdż w ścianę. No ale wtedy bez możliwości regulacji wysokości wink.gif ) = 40 zł

Co do szlifierki. Rozumiem, że nie decydujesz się na najtańsze Verto i pewnie masz rację (Chyba ,że kupujesz dlasamego posiadania i uzycia "od święta" - wtedy Verto). Skoro juz "z górnej półki" to rzuć monetą - co nie kupisz będzie OK. Nie masz zakładu w którym grawerujesz 100 pucharów dziennie, ani nie robisz nagrobków czy podobnej działalności usługowej. wink.gif. Każdy z wyżej wymienionych sprzętów spełni Twoje oczekiwania i na 100% Twoje wnuki bedą go jeszcze używały wink.gif

Może pokieruj się trochę dodatkami do zestawu: imwięcej tym lepiej.

> oraz szlifierkę stołową.

Szlifierek na rynku dostatek. Już od 50 zł. Oczywiście zależy do czego ma służyć. Jak na moje potrzeby to taka za 50 zł to wypas. Pomyśl, czy wogóle jej potrzebujesz... Może te czynności da się wykonać miniszlifierką...

> Potrzebuję równiez pistolet do kleju

Tu opowiem ciekawą historię wink.gif

Byłem w piątek w Lidlu smile.gif Patrzę leżą pistolety do kleju. W zasadzie tylko z ciekawości rzuciłem okiem i widzę firmę Parkside. Nazwa obiła mi się o uszy i z tego co pamiętałem dość drogie mają sprzęty. A tu cena 39,90 zł icon_eek.gif Kupiłem "z ciekawości" zlosnik.gif a że na drugi dzień rano miałem jechać do Maro67 i zielika, zadzwoniłem i zapytalem czy nie chcą. Maro67 owszem zdecydował się ale już po zamknięciu sklepu zlosnik.gif

Wróciłem do domu i looknąłem do internetu, i.... icon_eek.gif Dokładnie taki pistolet:

KLIK

Zwróć uwagę na cenę. Więc w sobotę rano bylem pierwszym klientem w sklepi i dobrze że się pośpieszylem, zostały 2 ostatnie zlosnik.gif Podejrzewałem, że to jakaś podróba albo cuś, ale kiedy z Maro rozebraliśmy pistolety (w celu zamontowania kontrolki działania grzałki zlosnik.gif ) byliśmy w szoku, bo sprzęt jest naprawdę solidnie wykonany. Poza tym to co można było znaleść na stronie producenta (skany opakowania, instrukcji) było identyczne jak znalezione w pudelku. Sprzęt jest naprawdę super i w jednym przewyższa pistolet Dremela : rozwiązaniem sposobu grzania. Nasz pistolet ma grzalkę 500W, która odpala po właczeniu, grzeje do 200* przez 4 minuty a potem podtrzymuje temperaturę włączjąc się na okolo 15 sekund (dzięki kontrolce działania grzałki dokładnie to z Maro rozpracowaliśmy zlosnik.gif) Do tego po rozebraniu okazało się, że wokół grzałki jest wielgachny kawał metalu, który trzyma ciepło jak termos, dzięki temu można zdjąc pistolet ze stojaka (lub odłączyć kabel od pistoletu) i jeszcze przez 20 minut używać bez szamotania się z kablem, z dala od gniazdka a klej jest wciąż ciekły. A samo prowadzenie laski kleju w pistolecie to majstersztyk. Maro ma foty rozebranego pistoletu, jak się pojawi to może zapoda.

Naprawdę nie rozumiem czym kierują się supermarkty w swoich promocjach... spineyes.gif

Pozdroofka

Napisano

Taki pistolet to bym kupił.Ponieważ to nie jest sprawa pierwszej wagi to trzeba poszukać.

Co do szlifierki stołowej to być może masz rację.Na razie wstrzymam się.

No to jeszcze jedna propozycja

http://www.allegro.pl/item312417964_szlifierka_wysokoobrotowa_skil_walek_statyw_fv.html

W opisie jest cyt. " • 2 tulejki zaciskowe o średnicy 2,4mm i 3,2mm w standardzie umożliwiają wykorzystanie osprzętu różnych producentów (firma SKIL zaleca osprzęt firmy DREMEL – pasują wszystkie możliwe przystawki i końcówki),"

Co Ty na to ?

Napisano

> Taki pistolet to bym kupił.Ponieważ to nie jest sprawa pierwszej wagi

> to trzeba poszukać.

Zgadza się. Tak jak widzisz, w głupim Lidlu można coś ustrzelić porządnego smile.gif

> http://www.allegro.pl/item312417964_szlifierka_wysokoobrotowa_skil_walek_statyw_fv.html

> W opisie jest cyt. " • 2 tulejki zaciskowe o średnicy

> 2,4mm i 3,2mm w standardzie umożliwiają wykorzystanie osprzętu

> różnych producentów (firma SKIL zaleca osprzęt firmy DREMEL

> – pasują wszystkie możliwe przystawki i końcówki),"

> Co Ty na to ?

Osobiście mam uraz do SKIL'a. Mam wkrętarkę dużą i nie jestem zadowolony (ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby wink.gif Póki nie przyciśnie potrzeba pomęczę się z nią).

W zestawie jest wałek i statyw. Po przyjrzeniu się widać, że to te najtańsze po 20zł. Dodatki też nie są jakieś oszałamiające. To że pasuje osprzęt od Dremela to żadna rewelacja - pasuje do wszystkich smile.gif Sama szlifierka wychodzi więc około 100zł. Za te pieniądze to już lepiej dołożyć do FERMa.

Pozdroofka

Napisano

Dzięki.

Na placu boju pozostał Ferm i Dremel - jakoś się zdecyduje.

P.S. u mnie niestety Lidla nie ma beksa.gif

Napisano

Lelku, a powiedz mi jak się sprawuje szlifierka dremela jak się ją przyciśnie trochę? Łatwo zwalnia, czy próbuje trzymać obroty? Jak się tnie np: śrubkę, czy gwóźdź. Jakie porównanie do poprzedniej, którą zajeździłeś? zlosnik.gif

Napisano

> Lelku, a powiedz mi jak się sprawuje szlifierka dremela jak się ją

> przyciśnie trochę? Łatwo zwalnia, czy próbuje trzymać obroty?

> Jak się tnie np: śrubkę, czy gwóźdź. Jakie porównanie do

> poprzedniej, którą zajeździłeś?

Seria 300 w przeciwieństwie do serii 400 (cenę ma też "odpowiednią" wink.gif ) nie posiada regulatora prędkości ze sprzężeniem zwrotnym. W związku z tym kiedy mocniej przyciśniesz - silnik zwalnia. Z tym, że filozofia działania taką szlifierką jest nastepująca: to ona ma pracować za Ciebie a nie Ty za nią smile.gif W zasadzie nie "przyciska" się a szlifierka oddziałowuje na materiał własnym ciężarem. Jeżeli "nie pogania się" to nawet Verto nie zwalnia znacznie. Cytując rosyjskie powiedzenie: "wolniej jedziesz - dalej zajedziesz" wink.gif

P.S./

To nie ja zajeździłem, ja byłem tylko świadkiem zajechania smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Na placu boju pozostał Ferm i Dremel

Mam nadzieję, że jeszcze nie kupiłeś wink.gif

Wczoraj pokazałeś aukcję FERM'a: 129 zł

Zobacz to samo: 85zł i 85zł . Cena bardziej niż przystępna, nawet jak na FERM. Dziś widziałem w sklepie ten zestaw za 138zł oraz nowy katalog FERMa z nowymi cenami: 156zł.

Pozdroofka

Napisano

Tylko ,ze na jednej i drugiej aukcji jest gwarancja :

1 rok tutaj http://www.allegro.pl/item318558043_multiszlifierka_ferm_fct_160f_faktura_vat.html

14 dni rozruchowa tutaj http://www.allegro.pl/item315776555_multiszlifierka_ferm_fct_160_statyw_walek_akceso.html

a co potem?

Wiem,że to taniej o 40 od tej aukcji co pokazywałem ale czy warto oszczędzać na maxa ??

Napisano

> Tylko ,ze na jednej i drugiej aukcji jest gwarancja :

> 1 rok tutaj

> http://www.allegro.pl/item318558043_multiszlifierka_ferm_fct_160f_faktura_vat.html

> 14 dni rozruchowa tutaj

> http://www.allegro.pl/item315776555_multiszlifierka_ferm_fct_160_statyw_walek_akceso.html

> a co potem?

> Wiem,że to taniej o 40 od tej aukcji co pokazywałem ale czy warto

> oszczędzać na maxa ??

w jednej aukcji gwarancja tylko 14 dni na rozruch yikes.gif w drugim gwarancja rok ok.gif

EDIT: Jak ja czytałem post kolegi boje_sie.gif , i tego wcześniej nie przeczytałem, że kolega to wie sciana.gif Chyba pora dziś juz kompa zostawić hmm.gif

Napisano

> Tylko ,ze na jednej i drugiej aukcji jest gwarancja :

> 1 rok tutaj

> 14 dni rozruchowa tutaj

> a co potem?

O widzisz... Tego nie doczytałem

> Wiem,że to taniej o 40 od tej aukcji co pokazywałem ale czy warto

> oszczędzać na maxa ??

No tu masz rację. Oczywiście za taką cenę można powiedzieć sobie: "jak się zepsuje to kupie drugą", ale czy ja wiem.... wink.gif

Co do firmy FERM. Z tego co wiem to są tylko dwa punkty serwisowe w Polsce, więc jeżeli kupujesz w sklepie to w razie awarii oddajesz i masz to w... no sam wiesz wink.gif Sklep wysyla do serwisu (rozmawiałem ze sprzedawcą i mówił, że niemal we wszystkich przypadkach odsyłają nówkę sztukę) i z głowy.

Natomiast jeżeli kupujesz na allegro i nawet jeżeli sprzedawca daje gwarancję, to niemal w 100% naprawia we własnym zakresie zlosnik.gif Jeden nawet się do tego przyznał jak dostal komentarz negatywny KLIK (od krys100) . Sam wiesz jaka to naprawa... zlosnik.gif

Pozdroofka

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam i ja. Tzn mam od soboty ale wcześniej nie miałem czasu się nią zająć smile.gif

Jako że moje trzy próby zakupu nie udały się zlosnik.gif kolega Maro76 postanowił wziąć sprawy w swoje ręce, wykombinował lutownicę i sprezentował mi ją bow.gif aby mieć pewność, że tym razem się powiedzie. smile.gif

Nie byłbym sobą gdybym nie poprawił fabryki, a raczej Chińczyka, który małymi rączkami przez 12 godzin dziennie, w przerwach w odsiadywaniu swojego dożywotniego wyroku składa lutownice aby taki kapitalista azja wink.gif mógł sobie lutować w autku grinser006.gif

Przedłużyłem kabel (3m, 1,5 mm2, głośnikowy), zapodałem wyłącznik oraz sygnalizację działania w postaci LEDa 3mm, spiłowanego i wypolerowanego (szlifierka Dremel rządzi... zlosnik.gif )

Fotki:

280607576-lut1.jpg

280607576-lut2.jpg

280607576-lut3.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352492343728_thumb.jpg

Napisano

> Mam i ja. Tzn mam od soboty ale wcześniej nie miałem czasu się nią

> zająć

> Jako że moje trzy próby zakupu nie udały się kolega Maro76

> postanowił wziąć sprawy w swoje ręce, wykombinował lutownicę i

> sprezentował mi ją aby mieć pewność, że tym razem się

> powiedzie.

> Nie byłbym sobą gdybym nie poprawił fabryki, a raczej Chińczyka,

> który małymi rączkami przez 12 godzin dziennie, w przerwach w

> odsiadywaniu swojego dożywotniego wyroku składa lutownice aby

> taki kapitalista azja mógł sobie lutować w autku

> Przedłużyłem kabel (3m, 1,5 mm2, głośnikowy), zapodałem wyłącznik

> oraz sygnalizację działania w postaci LEDa 3mm, spiłowanego i

> wypolerowanego (szlifierka Dremel rządzi... )

> Fotki:

> Pozdroofka

No w końcu się doczekałeś 893goodvibes.gif moje gratulacje claps.gif

Zmieniając temat na gazowy... udało mi się popsuć gazówkę Dremela. Na początku przestał lecieć gaz, po zlokalizowaniu usterki (dysza koło zbiornika z gazem) postanowiłem ją udrożnić igłą i przesadziłem. Przebiłem blaszaną membranę i teraz gaz oczywiście leci... jak głupi. Po moim zabiegu nie da się odpalić palnika i ogólnie qpa.

Na szczęście zamówiłem w serwisie tę nieszczęsną dyszkę (10zł) - mam nadzieję że będzie działała jak należy.

Podsumowując NIE PRÓBUJCIE NIC MAJSTROWAĆ OSTRYMI RZECZAMI PRZY DYSZACH.

Napisano

> No w końcu się doczekałeś moje gratulacje

zlosnik.gif

> Zmieniając temat na gazowy... udało mi się popsuć gazówkę Dremela. Na

> początku przestał lecieć gaz, po zlokalizowaniu usterki (dysza

> koło zbiornika z gazem) postanowiłem ją udrożnić igłą i

> przesadziłem. Przebiłem blaszaną membranę i teraz gaz oczywiście

> leci... jak głupi. Po moim zabiegu nie da się odpalić palnika i

> ogólnie qpa.

O kurcze... Zapchałeś dyszę? Jaki gaz stosowaleś?

> Na szczęście zamówiłem w serwisie tę nieszczęsną dyszkę (10zł)

Gdzie zamawiałeś i jak?

> NIE PRÓBUJCIE NIC MAJSTROWAĆ OSTRYMI RZECZAMI PRZY

> DYSZACH.

To samo jest w instrukcji... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> O kurcze... Zapchałeś dyszę? Jaki gaz stosowaleś?

Na początku nabiłem jakimść zwykłym badziewnym. Zużyłęm go do końca i potem kolejne dwa razy Ronsonem. Nie wiem czemu się zapchała... confused.gif

> Gdzie zamawiałeś i jak?

Mam w mieście na szczęście serwis Boscha. Co prawda prowadzą tylko naprawy pogwarancyjne Dremela ale zamówili tę dyszkę bez problemu. Oczywiście poszedłęm przygotowany z rysunkiem rozłożonej lutownicy, z numerami części. Pani nie musiała nawet wysilać się.

> To samo jest w instrukcji...

Kurcze, nie doczytałem tego o igłach.

A tak poważnie to nie wiem co mnie podkusiło żeby tam pchać igłę. Chyba chwilowe zaćmienie. sciana.gif

> Pozdroofka

30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.