Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś zamiast Xenonów ?

Featured Replies

Napisano

No jak widać po przebiegu poprzedniej aukcji Bi-Xenony rozchodzą sie jak świeże bułeczki..... Oby policja jak najszybciej zaczęła zabierać dowody takim pseudo tuningowcom!

Napisano

> No jak widać po przebiegu poprzedniej aukcji Bi-Xenony rozchodzą sie

> jak świeże bułeczki..... Oby policja jak najszybciej zaczęła

> zabierać dowody takim pseudo tuningowcom!

chwila chwila, ja się zastanawiam nad montażem - czemu jesteś przeciwny? trzeba dobrze światła ustawić, xenoxy takie mają wszelkie atesty jakości i bezpieczeństwa (dodam że mam spryskiwacze na światła, więc se policja skoczyć może) crazy.gif

Napisano

> chwila chwila, ja się zastanawiam nad montażem - czemu jesteś

> przeciwny? trzeba dobrze światła ustawić, xenoxy takie mają

> wszelkie atesty jakości i bezpieczeństwa (dodam że mam

> spryskiwacze na światła, więc se policja skoczyć może)

A co z homologacją na reflektory?Da się to dobrze ustawić?Czy policja podskoczy tego nie wiem.Temat wałkowany na wszelkich możliwych kącikach.Dyskusja zawsze sprowadza się do tego,że jest to g....

Napisano

> A co z homologacją na reflektory?

Po zmianie źródła światła - nie ma takowej.

> Czy policja podskoczy tego nie wiem.

Nie musi zlosnik.gif - wystarczy, że zatrzyma DR, bo podstawa jest. biglaugh.gif

Napisano

> A co z homologacją na reflektory?Da się to dobrze ustawić?Czy policja

> podskoczy tego nie wiem.Temat wałkowany na wszelkich możliwych

> kącikach.Dyskusja zawsze sprowadza się do tego,że jest to g....

ale rozumiem, że wypowiadają się osoby, które miały z tym do czynienia, czy jak? 270751858-jezyk.gif owszem, homologacja, do używania tych urządzeń w normalnych reflektorach. Oczywiście nie mówię, że na wszystkich aukcjach jest dobry sprzęt (tak jak na tej, gdzie można samemu ponoć sobie zainstalować crazy.gif)

Są zakłady, w których robią to osoby profesjonalnie (też nie za 350zł tylko trochę drożej) i wszystko jest w normie. Czy miałeś jakieś inne doświadczenie? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Po zmianie źródła światła - nie ma takowej.

> Nie musi - wystarczy, że zatrzyma DR, bo podstawa jest.

niby jaka?

Napisano

> czynienia, czy jak? owszem, homologacja, do używania tych

> urządzeń w normalnych reflektorach.

Istnienie czegoś takiego nie ma najmniejszego znaczenia spineyes.gif - reflektor jest homologowany jako całość wraz ze źródłem światła, po zmianie żarówki halogenowej na taki wynalazek trzebaby ponownie przeprowadzić procedurę homologacyjną dla całego reflektora. Dotyczy to również "profesjonalnych" przeróbek - te, jeśli nie polegają na wymianie całych reflektorów, są niczym więcej jak nielegalem.

No chyba że uważasz, że Instytut Transportu Samochodowego to gorsze źródło wiedzy niż rewelacje sprzedawcy z Allegro. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Istnienie czegoś takiego nie ma najmniejszego znaczenia - reflektor

> jest homologowany jako całość wraz ze źródłem światła, po

> zmianie żarówki halogenowej na taki wynalazek trzebaby ponownie

> przeprowadzić procedurę homologacyjną dla całego reflektora.

> Dotyczy to również "profesjonalnych" przeróbek - te, jeśli nie

> polegają na wymianie całych reflektorów, są niczym więcej jak

> nielegalem.

> No chyba że uważasz, że Instytut Transportu Samochodowego to gorsze

> źródło wiedzy niż rewelacje sprzedawcy z Allegro.

oh, ok, rozumiem. Twoim tokiem myślenia wszelkie żarówki z większą mocą będą wymagać nowej homologacji reflektora (np. osram albo philips z zwiększoną mocą o 50% albo i więcej). yikes.gif

Pozwól że się nie zgodzę, ale jak będę tak daleko, to się poinformuję dokładnie u specjalisty na SKP. Myślę, że tam powinni wiedzieć najlepiej.

Napisano
  • Autor

Nie kumam dlaczego tak sobie "skaczecie" do oczu klotnia.gif, tego się nie da założyć do Stilo, chyba że chcecie mieć p.mgielne Bi Xenony. Wyraźnie pisze że to Bi Xenon H4 . My mamy H7 !!!, inne gniazdo.

hehe.gif Zamieściłem wątek tylko tak informacyjnie i ku przestrodze , pewnie wkrótce "urodzi się taki Bi Xenon H7" nono.gif i przy okazji sprawdzić czy wiecie jakie macie żarówy w "oczkach" Stilonka

Napisano

> oh, ok, rozumiem. Twoim tokiem myślenia wszelkie żarówki z większą

> mocą będą wymagać nowej homologacji reflektora (np. osram albo

> philips z zwiększoną mocą o 50% albo i więcej).

Żarówki ze zwiększoną mocą (np. 100W) są przecież absolutnie nielegalne. Reflektor fabrycznie dostosowany jest do określonego typu i mocy żarówek - można oczywiście wymienić żarówkę na inną, innego producenta, ale tego samego typu i mocy, wszystko inne jest nielegalne. zlosnik.gif

Nie bez powodu na opakowaniach żarówek o ponadstandardowej mocy jest często drukowana

informacja, że nie są one przeznaczone do użtkowania na drogach publicznych.

> Pozwól że się nie zgodzę

Żeby daleko nie szukać - na Motokąciku w FAQ wisi odpowiedź kierownika Zakładu Oświetlenia i Wyposażenia Elektrycznego Pojazdów ITS (zajmują się m. innymi badaniami homologacyjnymi oświetlenia), do którego wystosowano odpowiednie zapytanie - o TUTAJ. Odpowiedź dość jednoznacznie rozstrzyga tę kwestię ok.gif

Napisano

kolego nie czytasz ze zrozumieniem: to jest 50% mocy świetlnej a nie mocy żarówek. Ale nadal to są te same żarówki, czyli H7 / H1 czy H4 czy jakie tam se mają być.

Skoro reflektor jest homologoany np na żarówki H7 to jakich byś innych żarówek h7 nie założyl, na taki reflektor będzie homologacja,

palniki by allegro nie są żarówkami a co za tym idzie nie są homologowane do reflektorów zwykłych.

Napisano

> Nie kumam dlaczego tak sobie "skaczecie" do oczu , tego się nie da

> założyć do Stilo

Da się kupić i takie, które pasują do Stilo ok.gifzlosnik.gif - ale jak kogoś świerzbią rączki, to chyba już lepiej zainwestować w całe lampy. ok.gif

Napisano
  • Autor

No i wszystko jasne.

Tylko czemy tylu "pustaków "sie łapie na takie aukcje a potem "praży" po oczach bogu ducha winnych "kierowników" automobili. Szalenstwo !!!

Gdyby można było to kupił bym z demobilu reflektor lotniczy i zapakował bym go na dach Stilona, ale bym miał zasięg światła !!! (to oczywicie ironia)

Napisano

> Pozwól że się nie zgodzę, ale jak będę tak daleko, to się poinformuję

> dokładnie u specjalisty na SKP. Myślę, że tam powinni wiedzieć

> najlepiej.

daniel ma racje nie jest to zgodne z przepisami naszymi i w calej europie facet kit wciskadiagnsta badania przepusci itp.

spytaj sie jak nie wierzysz pierszego lepszego gliniarza z drogówki.

Napisano
  • Autor

> Da się kupić i takie, które pasują do Stilo

Przyznam się nie szukałem

> ale jak kogośświerzbią rączki, to chyba już lepiej zainwestować w całe lampy.

wiem; "Polak potrafi" np: słynny myk z H4 do "ślipków" Malucha, można było dostać nawet przejściówkę na żarówkę.

Napisano

> kolego nie czytasz ze zrozumieniem: to jest 50% mocy świetlnej a nie

> mocy żarówek. Ale nadal to są te same żarówki, czyli H7 / H1 czy

> H4 czy jakie tam se mają być.

> Skoro reflektor jest homologoany np na żarówki H7 to jakich byś

> innych żarówek h7 nie założyl, na taki reflektor będzie

> homologacja,

> palniki by allegro nie są żarówkami a co za tym idzie nie są

> homologowane do reflektorów zwykłych.

przepraszam, tutaj ty czytasz bez zrozumienia. Włąsnie chodziło mi o "standardowe" żarówki z większą mocą świetlną. Uważam, i podkreślam (żebyście mnie nie zlinczowali) jest to moja własna opinia, że akurat takie wymysły jak te żarówki powinny być nielegalne, bo swoją zwiększoną mocą powodują, że zaślepiają innych uczestników ruchu. Natomiast jeśli chodzi o xenony - nie będę się kłócił, nie mam narazie argumentów. Natomiast macie jak w banku, że jak będę montował (a będę) to się dowiem DOKŁADNIE wszystkiego. Na pewno nie chce ludzią po oczach świecić, ani oglądać, co wiewiórki po nocy na drzewach robią, bo źle mi reflektor będzie świecił.

Montuje to po to, bo mogę połączyć polepszenie widoczności w nocy jak i wygląd. IThankYou.gif

Napisano

rece opadaja... Ostatnio jechałem przed !@#$%@ ktory mial xenony w fiacie 125p... tak waliło po oczach ze ciezko to opisac. Nogi bym mu powyrywał.

a najpierw poczytajta to: link o xenonach

Co jednoznacznie stwierdza - xenony tak ale tylo w soczewkowych - inaczej bedzie walic po oczach (w przypadku takich wynalkazków montowanych w szopie)

i jeszcze to link2

Napisano
  • Autor

> a najpierw poczytajta to: link o xenonach

I to jest to co powiniem poczytać każdy "domorosły tjuner oświetlenia" w bryczce.

Napisano

> Co jednoznacznie stwierdza - xenony tak ale tylo w soczewkowych -

> inaczej bedzie walic po oczach

wytłumacz to teraz konstruktorom renault laguny (poprzednia wersja), peugeot 607 i wile innych modeli, które, z tego co wiem, jakoś soczewek nie miały, a xenony i owszem. bow.gif

Poczytam linki.

dzięki.

Napisano

> rece opadaja... Ostatnio jechałem przed !@#$%@ ktory mial xenony w

> fiacie 125p... tak waliło po oczach ze ciezko to opisac. Nogi

> bym mu powyrywał.

> a najpierw poczytajta to: link o xenonach

> Co jednoznacznie stwierdza - xenony tak ale tylo w soczewkowych -

> inaczej bedzie walic po oczach (w przypadku takich wynalkazków

> montowanych w szopie)

> i jeszcze to link2

Proponuje,żebyś sam poczytał linki swoje. Oto przykład:

"Teza: Palniki xenonowe nie mogą być stosowane w elementach optycznych reflektorów halogenowych bo światło ma inną naturę i odblaski są inne.

Nieprawda. Natura światła z xenona jest taka sama jak halogena. Reflektory są budowane niemal identycznie. Żródło światła - bańka w ksenonie i żarnik halogena są porównywalne pod względem rozmiaru. Różnica jest w gnieździe żarówki - co ma bezpośredni wpływ na prawidłową pozycję źródła światła w reflektorze lub projektorze. Nie ma możliwości stosowania palników D2S i D2R w reflektorach z gniazdami halogenowymi. Jeśli natomiast istnieją żarówki xenonowe z cokołem dopasowanym do reflektora halogenowego (H1, H3, H7, HB3) to po ich zamontowaniu do takiego elementu optycznego, powinien on świecić równie dokładnie."

I to by było na tyle IThankYou.gif

Napisano

> wytłumacz to teraz konstruktorom renault laguny (poprzednia wersja),

> peugeot 607 i wile innych modeli, które, z tego co wiem, jakoś

> soczewek nie miały, a xenony i owszem.

> Poczytam linki.

> dzięki.

A widziałeś jak wyglądają fabryczne lampy xenonowe w Stilo?

Konstrukcja odbłysnika jest całkowicie inna niz w standardowych lampach. Jest to w zasadzie lampa w lampie.

Soczewki są lepsze do xenonów, bo w nich jest lepsza kontrola wiązki światła.

W lampach bez soczewki strumień jest chyba jednak osłabiany zeby zmniejszyć oslepienia.

Napisano

> soczewek nie miały, a xenony i owszem. Po drugie - teraz praktycznie wszystkie xenony sa w reflektorach projekcyjnych...

Zapominasz ze to byly instalacje fabryczne - z prawidłową geometrią, z poziomowaniem oraz spryskiwaczami. Zadne xenony z allegro nie beda na tyle dobre co fabryczne instalacje...

Napisano

> soczewek nie miały, a xenony i owszem.

Stilo też w wersji z reflektorami ksenonowymi soczewek nie ma ok.gif - tyle, że sam reflektor jest zupełnie inaczej zbudowany i nie sa to bynajmniej drobne różnice.

Napisano

> A widziałeś jak wyglądają fabryczne lampy xenonowe w Stilo?

> Konstrukcja odbłysnika jest całkowicie inna niz w standardowych

> lampach. Jest to w zasadzie lampa w lampie.

> Soczewki są lepsze do xenonów, bo w nich jest lepsza kontrola wiązki

> światła.

> W lampach bez soczewki strumień jest chyba jednak osłabiany zeby

> zmniejszyć oslepienia.

MarekSz i Daniel_I: odsyłam Panów do przeczytania pierwszego linka od kolegi Kraków_kult (temat właśnie reflektorów, jakich nie POWINNO się użyć do xenon - z tego co wiem, dokładnie taki jest w stilo z xenonem crazy.gif)

Natomiast odpierając część zarzutów: spryskiwacze są najmniejszym problemem. Posiadam takowe. cfaniak.gif

Napisano

a ja się tylko zapytam czy widzieliście jak wygląda strumień światła po montażu tego szajsu...

normalnie linia świateł powinna wyglądać tak: __/ __/

a wtym szajsie wygląda mniej więcej tak: O O

strumień nie ma odpowiedniej geometrii...ot i tyle...a takich co to montują to powinni srodzej karać niż zabranie DR tylko i wyłącznie...

Napisano

> a ja się tylko zapytam czy widzieliście jak wygląda strumień światła

> po montażu tego szajsu...

> normalnie linia świateł powinna wyglądać tak: __/ __/

> a wtym szajsie wygląda mniej więcej tak: O O

> strumień nie ma odpowiedniej geometrii...ot i tyle...a takich co to

> montują to powinni srodzej karać niż zabranie DR tylko i

> wyłącznie...

spokojnie proszę nono.gif napewno nie dam sobie wcisnąć nic, co by było niebezpieczne dla mnie i dla innych uczestników ruchu.

Nie wiem jak w stolicy montują, ale tutaj jeździ tego sporo, i mnie osobiście nie ślepi. Powiem więcej, właściewie to zdecydowanie bardziej mnie ślepią te cholerne SUV z xenonami i pare innych osobówek, które mają fabryczne xenony, tyle że zawsze źle ustawione. wrrr.gif

Napisano

W mojej alfie też nie ma soczewy a xenon jest! Nie oślepia nikogo ale tylko dlatego ze jest to kompletna lampa, homologowana do tego rodzaju światła. W moim aucie xenonów nie było, założyłem wiec najpierw xenony h7 z allegro. Uwierz, że żeby nie oślepiać innych musiałem ustawiać światła -1 a nawet -2 pozycje.... ale wtedy nie było nic widać na drogę bo światła świeciły 3 metry przed auto! Za to na pozycji 0 świeciły rewelacyjnie, była granica światło-cień, auto przeszło nawet przegląd techniczny (mam spryski), ale specjalnie 2 razy prosiłem pana diagnoste że sprawdził ustawienie świateł twierdzac ze czasami ludzie mi mrugaja. Wszystko było OK. No ale nie dla mnie. W końcu trafiła sie okazja, kupiłem całe lampy xenonowe i dopiero teraz wszystko jest OK. Jak teraz widze ludzi jeżdżących na tych HIDach to mnie szlak trafia!!! Oni wszyscy oslepiają... nawet jak jadą za Tobą!!! A juz najbardziej jak maja żarówki o temp 10 000K i więcej!

Dyskusje oczywiśćie będą zawsze, jak zawsze zdania są podzielone, ale ja swoje wiem bo przerobiłem temat na własnej skórze. Gdyby mnie to waliło to bym nadal jeźdźił na HIDach, walił po oczach innym i miał to w d...e bo przeciez ja mam super widocznosc...

Napisano

> a ja się tylko zapytam czy widzieliście jak wygląda strumień światła

> po montażu tego szajsu...

> normalnie linia świateł powinna wyglądać tak: __/ __/

> a wtym szajsie wygląda mniej więcej tak: O O

> strumień nie ma odpowiedniej geometrii...ot i tyle...a takich co to

> montują to powinni srodzej karać niż zabranie DR tylko i

> wyłącznie...

No może w niektórych autach. U mnie na HIDach strumień swiatła był bardzo ładny, a granica światło-cień wręcz idealna i wyglądała właśnie tak __/ __/

Co nie zmienia faktu, że i tak wymieniłem później całe lampy, ale o tym powyżej! grinser006.gif

Napisano

> No może w niektórych autach. U mnie na HIDach strumień swiatła był

> bardzo ładny, a granica światło-cień wręcz idealna i wyglądała

> właśnie tak __/ __/

> Co nie zmienia faktu, że i tak wymieniłem później całe lampy, ale o

> tym powyżej!

mówisz, że nie widać od razu przy montażu, czy świecę innym po oczach, czy nie confused.gifhmm.gif

cholercia, myślałem, że od razu bym mógł sprawdzić oslabiony.gif

Napisano

> W końcu trafiła > sie okazja, kupiłem całe lampy xenonowe i dopiero teraz wszystko > jest OK

Bingo - reflektor refleksyjne sa inaczej ukształtowane niz te refleksyjne przystosowane do HID. Poniewaz one nie generuja tak precyzyjnego swiatla jak soczewkowe z PRZESŁONAMI praktycznie kazde nowe auto z xenonami ma juz soczewki bo one zapewniaja odpowienia geometrie swiatla. Np. nowe bravo itd itd (ktore swoja droga ma bi-xenony czyli nic innego jak xenony z przesłona ktora w czasie swiecenia długimi swiatlami inaczej kształtuje wiazke swiatel mijania...)

Poza tym - stilo ma naprawde bardzo dobre swiatla H7 - mialem okazje jezdzic wieloma autami noca na trasach i powiem ze stilo ma lepsze swiatla niz nie jedno auto o klase wyzej... (naturalnie mowa tu o h1 / h7 a nie o xenonach).

Pamietajmy o jeszcze jednej wazniej rzeczy. Po kilku latach uzytkowania auta (szczegolnie teraz gdy jezdzi sie 24h na swiatlach) odbłyski sa juz wypalone, klosze poliweglanowe sa porysowane, nie wspominajac o brudzie w srodku. Tak wiec lepsze efekty da ich zmiana niz wrzucenie mocnego swiatla hid ktore zmiast swiecic pod kola swieci gdzie bądz, gdyz wiazka swiatla jest bardzo nieprecyzyjna....

Napisano

> Poza tym - stilo ma naprawde bardzo dobre swiatla H7 - mialem okazje

> jezdzic wieloma autami noca na trasach i powiem ze stilo ma

> lepsze swiatla niz nie jedno auto o klase wyzej... (naturalnie

> mowa tu o h1 / h7 a nie o xenonach).

Kolega wybaczy ale nie zgodzę sie z ta tezą, także mam okazję jeździć inymi autami z reflektorami H7 i Stilo plasuje w dolnej części środka stawki. Jedne z najlepszych świateł opartch na żarówkach H7 ma pewien minivan firmy KIA.

Napisano

A czy ja napisalem ze ma najlepsze? Stwierdzilem ze ma bardzo dobre co nie znaczy ze nie ma lepszych bo bylo by to bujda na resorach...

Napisano

A po czym poznam czy mam fabryczne zenony czy może je jakiś makaroniarski "tede" zakładał. No i jezeli mam fabryczne po czym pozna to policjant nei znając samochodu. (będzie czytał homologację z refletora?) Wtedy żadna przeróbka przez nikogo nie wchodzi w grę bo przecież nie bedą przebijać opisów na reflektorze. Dodam że u mnie wygląda to tak że w reflektorze widać w środku taki całkiem kwadratowy płaski drugi reflektor.

Co do żarówek to miałem kiedyś w ticolocie włożone żarówki, pasujące w złącza H4, o mocy 100/140W. Ale nigdzie na pudełku nie było napisu H4.

Napisano

> A po czym poznam czy mam fabryczne zenony czy może je jakiś

> makaroniarski "tede" zakładał. No i jezeli mam fabryczne po czym

> pozna to policjant nei znając samochodu. (będzie czytał

> homologację z refletora?) Wtedy żadna przeróbka przez nikogo nie

> wchodzi w grę bo przecież nie bedą przebijać opisów na

> reflektorze. Dodam że u mnie wygląda to tak że w reflektorze

> widać w środku taki całkiem kwadratowy płaski drugi reflektor.

> Co do żarówek to miałem kiedyś w ticolocie włożone żarówki, pasujące

> w złącza H4, o mocy 100/140W. Ale nigdzie na pudełku nie było

> napisu H4.

Masz fabryczne.

Napisano

Tak wygląda reflektor H7 w Stilo

202d6203cc14a35am.jpg 2959d96467ec997fm.jpg

a tak wygląda reflektor Xenonowy FABRYCZNY w Stilo

b5de1afc61f911c2m.jpg d6dd23a8fe679159m.jpg d30b378c5c2ff1f5m.jpg

jak widac roznica jest nie mała - (notabene w ksenonach role swiatel długich pełnią żarówki H7 - tak by wynikało ze zdjęć tj. tak:

w miejscu gdzie w stadnardowych reflektorach jest zarowka swiatel dlugich H1 tu sa ksenony. Tam gdzie sa w zwyklych mijania H7- w ksenonach sa takze H7)

roznica ksenony fabryczne vs fabryczne H7 (jak widac kseniacze daja delikatne blekitne swiatlo) i sa zdecydowanie lepsze

2771828c99a80e48m.jpg 1936a7a9249a6508m.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.