Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

witam

Czy zębatka V biegu jest taka sama we wszystkich typach skrzyń? (F). pozdro

Napisano

Nie.

PS: zębatka to koło o nieskończonym promieniu (listwa zębata).

Napisano
  • Autor

prawdopodobnie czeka mnie wymiana tej czesci, (wyskakuje V bieg), podobno są wyjechane zęby, posiadam skrzynie F17, albo F15, dopiero w sobotę się dowiem smile.gif, czy do tych skrzyń pasuje ta zębatka od innych typów, albo zamiennie między F17 a F15?

Napisano

Zamiennie owszem. Trzeba tylko sprawdzić czy liczba zębów się zgadza. Z innych skrzyń nie pasuje.

Napisano
  • Autor

troszke poszperałem po necie i nie zgadzaja mi się typy skrzyń do mojego autka, na WOA jest F 17 i F15 WOA a na oplu jest F13 i F17 opel , czy moze zle odczytuje?

Napisano

> troszke poszperałem po necie i nie zgadzaja mi się typy skrzyń do

> mojego autka, na WOA jest F 17 i F15 WOA a na oplu jest F13 i

> F17 opel , czy moze zle odczytuje?

zostałem niejako wywołany do tablicy zlosnik.gif

tabelę na WoA opracowałem na podstawie danych z TIS-a

skąd czerpała dane (skądinąd fajna) stronka opel-infos.de - tego nie wiem

na potwierdzenie screen z TIS-a:

280351498-skrzynie_3.JPG

post-30072-1435249089679_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

jednak stronka opla nie klamie smile.gif znalazlem skrzynie F13 do mojego autka jakiś tekst , niestety dopiero w sobote bede wiedzial co siedzi u mnie frown.gif

pozdro

Napisano

> jednak stronka opla nie klamie znalazlem skrzynie F13 do mojego

> autka

zatem mamy kolejny przykład na to, że TIS mija się z prawdą

nie dziwi mnie to, biorąc pod uwage mnogość możliwych kombinacji

zwłaszcza produkcje gliwickie "nie pasowały" do TIS-a, to nie pierwszy przypadek wink.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj w koncu dobrałem sie do skrzyni , udało mi się tylko odczytac numery bo mróz był okropny, po odczytaniu juz calkowicie zgłupialem czyzby to było F 16?

Napisano

> Wczoraj w koncu dobrałem sie do skrzyni , udało mi się tylko odczytac

> numery bo mróz był okropny, po odczytaniu juz calkowicie

> zgłupialem czyzby to było F 16?

słuchaj, a czy dużym problemem jest spojrzenie na skrzynię od góry, przy wybieraku jest duże oznaczenie?

bo to co sfotografowałeś mówi jedynie o dacie produkcji i przełożeniu głównym wink.gif

Napisano
  • Autor

drogi kolego jak bym miał tam coś to bym sie nie pytał hehe.gif, a tak na powaznie smile.gif nic tam nie mam normalna pustka, na silniku też nie mam nic( kiedys juz o tym pisalem), wiec co mi pozostaje jak sprawdzic jaką mam skrzynie? moja asterka to chyba z kosmosu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

witam

W koncu rozebrałem, i zobaczyłem taki oto to widok:

[image]503e880404775032.jpg[/image]

3d5e15ffaf69e96c.jpg

Szczerze mówiac, nie znam sie na skrzyniach, ale wydję mi się, że zęby są ok.

Na nstepnych zdjęciach widać jak podważam cały ten koszyczek z V biegiem, jest on w pozycji w, której zęby juz nie zachodzą na siebie,(nie krecą drugą zębatką) slychać tylko lekkie trekotanie. Wydaję mi się, że podczas drgań sam ten koszyczek wyskakuje i dlatego V bieg wyskkuje, czy dobrze myslę? , czy ten koszyczek nie powinien mieć jkiejś blokady przed przemieszczaniem się?

[image]c6189f6450985ec1.jpg[/image]

[image]12daa8d0a3e2c9d0.jpg[/image]

Tak to wygląda od dołu

83c5721d1a0fc50e.jpg

A teraz odnośnie numerów skrzyni, wykombinowałem pewną teorię:

w silnikach X16SZR były montowane skrzynie F17 CR i F13,CR i WR , ja na swojej mam oznaczenie W (3,74)jest to skrzynia z długim przełożeniem, wiec skrzynia F 17 odpada i zostaje F13, swoje przemyslena oparłem na tabelach z Opel-Infos.de

Teraz przedstawim fotkę,że pod wybierakiem nie ma u mnie nic

[image]73761b2adadb4295.jpg[/image]

Pozdro

Napisano
  • Autor

A może ktoś wie czy jest jakiś mechanizm, który nie pozwala na przemieszczanie sie tego koszyka z V biegiem ?

Napisano

Zobacz na obrazek.

280423865-skrzynia.GIF

Niebieska strzałka pokazuje wybrania w wałku w które wchodzi kulka na sprężynce. To ona blokuje bieg we właściwym położeniu. Czerwona strzałka prawdopodobnie pokazuje to miejsce na zewnątrz skrzyni (albo to, albo to obok po lewej stronie). Jest to tulejka ze sprężynką i kulką na końcu. Z wyglądu przyrządu KM 328-B, który służy do demontażu tych tulejek wnioskuję, że są one wciśnięte. Tak on wygląda:

280423865-KM328B.jpg

post-53490-14352491315392_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

jak podważam ten koszyczek śrubokrętem to rusza sie tylko ten koszyczek, wybierak stoi w miejscu. to własnie mnie dziwi.

Napisano

A gdzie jest luz? Na zawiasie widełek, czy między wybierakiem i widełkami? Co się dzieje jak ruszasz dźwignią zmiany biegów? Ten uchwyt, który trzyma widełki jest dobrze dokręcony?

Napisano
  • Autor

> A gdzie jest luz? Na zawiasie widełek, czy między wybierakiem i

> widełkami? Co się dzieje jak ruszasz dźwignią zmiany biegów? Ten

> uchwyt, który trzyma widełki jest dobrze dokręcony?

jak ruszam dźwignią jest ok ale jak sam wkrętakiem podwarzę cały ten koszyczek to dźwignia jest dalej na V biegu

postaram się zrobić filmik.

Napisano

Z filmiku wynika, że wszystko jest ok. Wybierak rusza się razem z widełkami, więc ewentualnej przyczyny należy szukać w tym sworzniu, który blokuje wybierak w dwóch pozycjach hmm.gif

Napisano
  • Autor

czyli prawdopodobnie wyrobila sie ta kulka i dlatego cały ten koszyczek rusza się lekko i wyskakuje V bieg?

Napisano

Całkiem możliwe.

Jak ruszasz koszykiem ręcznie to lewarek też się rusza?

Nie masz nadmiernych luzów między dźwignią i skrzynią (zwłaszcza na pająku)?

Zużyte poduszki silnika i skrzyni (zawieszenie) też mogą powodować wypadanie biegu.

Na filmiku wygląda jakby ta kulka spełniała swoje zadanie (przynajmniej bez obciążenia). Może sprężynka która ją dociska już osłabła.

Napisano

> czyli prawdopodobnie wyrobila sie ta kulka i dlatego cały ten

> koszyczek rusza się lekko i wyskakuje V bieg?

Posłuchaj wcześnie miałem podobną przypadłość dokładnie z V biegiem w Polo 1,4 D z 91" - po przejechaniu powyżej 100Km zaczęła wypadać V.

Szukałem pomocy gdzie się dało ąż sam zobaczyłem że te widełki które przesuwa pierścień ryglujący V bieg są mocno wydarte z jednej strony ( chodzi mi o końcówki widełek ) sprawdź u siebie może masz coś podobnego. [image]2ee024fc6357a55b.jpg[/image]

Jeśli nie to może watro sprawdzić mechanizm ryglowania biegów - może pękła sprężynka dociskająca śrut do wałka wybierającego i dla tego wyskakuje wink.gif

Napisano
  • Autor

lewarek się rusza, tylko V bieg wchodzi bardzo lekko stawiam jednak na to, że sprężynka się wyrobiła, na początek postaram się lekko wbić ten grzybek, zobaczymy czy coś to pomoże.

Końcówki widełek są ok, nie ma problemu przy wybieraniu tego koszyczka.

Napisano

Niestety to nic nie da. One są już wciśnięte do końca. trzeba by wyjąć i oblukać sprężynkę, ewentualnie wymienić.

Napisano
  • Autor

> Niestety to nic nie da. One są już wciśnięte do końca. trzeba by

> wyjąć i oblukać sprężynkę, ewentualnie wymienić.

Jak wyciągne to samemu, to po włożeniu nie będzie miało to luzów?

Napisano

a ja sie tak zapytam czy jest mnożliwośc w jakiś rozsądny sposób wydłużenia biegów w szególności 5 ?

nie chodzi mi o wymiane skrzyni biglaugh.gif

Napisano

Jeśli nie zmaltretujesz go zanadto przy wyjmowaniu to nie powinno być luzu. A nawet jeśli to w ASO nie powinni chcieć za coś takiego jakiejś dużej kasy.

edit: Sworzeń ma numer 7 32 677.

finalcell, da się poprzez wymianę pary kół 5-tego biegu. Problem tylko ze znalezieniem odpowiedniej wink.gif

Napisano
  • Autor

Sworzeń zamówiony koszt 35 zł, okres oczekiwania 2 tygodnie, bo aż z Germanii będzie ściągany smile.gif

Napisano

zakładam że samo koło jest nie do dostania jako część conajwyżej kupno skrzyni i wymiana tych kół

Napisano

35zł? Ło matko drożyzna. Wolałbym sobie sam zrobić.

Kolego finalcell, koła jak najbardziej można kupić osobno w ASO (pewnie miesiąc oczekiwania zlosnik.gif). Problem w tym, że potrzebne są inne niż fabryczne. Ciekawe czy dałoby się założyć koła od 3-ki, tylko odwrotnie hmm.gif

Napisano
  • Autor

sama zębatka V biegu kosztuje 800zł screwy.gif wiem bo sprawdzałem icon_eek.gif

Napisano

5 biegów + wsteczny to jest 12 kółek. Do tego synchronizatory, wybieraki, obudowa. Jakby tak chcieć kupić całą skrzynię w ASO to pewnie trzeba by sprzedać ze dwie Astry biglaugh.gif

Napisano

> 5 biegów + wsteczny to jest 12 kółek. Do tego synchronizatory,

> wybieraki, obudowa. Jakby tak chcieć kupić całą skrzynię w ASO

> to pewnie trzeba by sprzedać ze dwie Astry

13 kółek wink.gif

(wsteczny to 3 kółka)

Chyba skrzynia w całości jako część zamienna wyjdzie taniej. Coś koło 6k PLN hehe

A kiedyś się naśmiewałem z cen części do Niissana gdzie ASO trybiki do 5. biegu właśnie na 800 wycenili...

Napisano

> 13 kółek

> (wsteczny to 3 kółka)

> Chyba skrzynia w całości jako część zamienna wyjdzie taniej. Coś koło

> 6k PLN hehe

> A kiedyś się naśmiewałem z cen części do Niissana gdzie ASO trybiki

> do 5. biegu właśnie na 800 wycenili...

Witam!

To chyba wyjdzie taniej podjechac na szrot i zakupic nawet 2 uzywane skrzynie, gdyby jedna z nich szwankowala biglaugh.gif

Napisano

Ja już zgłupiałem - podpowiedzcie gdzie mam szukać oznaczenia skrzyni, bo to co jest na WOA wogóle się nie zgadza z tym niemieckim TIS-em, silnik jak w podpisie. A może ktoś wie jakie skrzynie siedzą w caravanach z silnikiem x16xel?

Napisano

> Ja już zgłupiałem - podpowiedzcie gdzie mam szukać oznaczenia

> skrzyni, bo to co jest na WOA wogóle się nie zgadza z tym

> niemieckim TIS-em, silnik jak w podpisie. A może ktoś wie jakie

> skrzynie siedzą w caravanach z silnikiem x16xel?

wg TIS-a, z którego korzystałem robiąc tabelkę na WoA powinieneś mieć F15

również opel-infos.de mówi to samo

szukaj oznaczenia od góry, w okolicach wybieraka ok.gif

chociaż świta mi, że 15 nie miały w tym miejscu "dużego" numeru...

Napisano

> wg TIS-a, z którego korzystałem robiąc tabelkę na WoA powinieneś mieć

> F15

> również opel-infos.de mówi to samo

> szukaj oznaczenia od góry, w okolicach wybieraka

> chociaż świta mi, że 15 nie miały w tym miejscu "dużego" numeru...

Hmm, to jak będę wiedział jakie mam oznaczenie?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zamontowałem nowy sworzeń , i nic z tego V bieg nadal wyskakuje klnie.gif co prawda troszkę cieżej chodzi lewarek przy wbijaniu V i bieg jakby tak wolniej wyskakiwał.

w jaki sposob sprawdza sie poduszke skrzyni? moze to jednak poducha.

Napisano

> Dzisiaj zamontowałem nowy sworzeń , i nic z tego V bieg nadal

> wyskakuje co prawda troszkę cieżej chodzi lewarek przy wbijaniu

> V i bieg jakby tak wolniej wyskakiwał.

> w jaki sposob sprawdza sie poduszke skrzyni? moze to jednak poducha.

Posłuchaj, przejedz się kawałek na V biegu i trzymaj rękę cały czas na lewarku zmiany biegów jeśli nie będzie wypadać to by oznaczyło kłopoty z ryglowaniem wybieraka ( wyrobiony śrut lub pęknięta sprężyna) , ale jeśli mimo to bieg wyskoczy, a na ręku poczujesz kopniecie to będzie oznaczało ześlizgiwanie się zębatki V biegu i wtedy ja bym obstawił widełki przesuwające pierścień po zębatce 5 biegu.

Jeśli to nic nie da to ja się poddaje wink.gif

Tak jak pisałem miałem coś podobnego w polówce- sprawdzałem w podobny sposób - podczas przytrzymywanie ręką V biegu na miejscu, w momencie wypadania mocno kopało - Wymiana widełek ocaliła skrzynię wink.gif

Napisano
  • Autor

Problem prawdopodobnie rozwiązany smile.gif

winna okazała się spręzyna synchronizatora(czerwona strzałka), nie trzymała klucza synchronizatora(niebieska strzałka), i dlatego sprzęgło i piasta biegu V latała sobie tu i tam.(nr 30),

koszt spręzynki w ASO 3 zł, klucz 1,70zł

a sprzegło i piasta uwaga ponad 1200zł

[image]<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">770d868214da997a.jpg</a>[/image]

czekam na części i pózniej dam znać przy okazji zrobię manuala.

W końcu wiem jaka mam skrzynie F17 smile.gif

pozdro

• 10 miesięcy później...
Napisano

> da się poprzez wymianę pary kół 5-tego biegu. Problem

> tylko ze znalezieniem odpowiedniej

A da się przełożyć z F17Wr do F17CR te kółeczka, będą pasowały?

• 1 rok później...
Napisano

Witam

Mam prośbę czy ma ktoś możliwość przesłać jakiś krótki instruktarz jak tą sprężynkę się wymienia ? nie otwiera mi sie link do tego zdjęcia a jestem bardzo ciekaw jak to zrobić gdyż mam taki sam problem wyskakującego piątego biegu. Jak się go przytrzyma ręką to nie wyskakuje(nie bije) więc może to tylko kwestia tej sprężynki a nie całej zębatki będe wdzięczny za pomoc mój mail [email protected]

Napisano

> Witam

> Mam prośbę czy ma ktoś możliwość przesłać jakiś krótki instruktarz jak tą sprężynkę się wymienia ?

> nie otwiera mi sie link do tego zdjęcia a jestem bardzo ciekaw jak to zrobić gdyż mam taki sam

> problem wyskakującego piątego biegu. Jak się go przytrzyma ręką to nie wyskakuje(nie bije)

> więc może to tylko kwestia tej sprężynki a nie całej zębatki będe wdzięczny za pomoc mój mail

> [email protected]

lol hahaha.gif

cytując klasyka 'ładnie nam się pan tutaj przedstawił przed milionami słuchaczy"

brat

Napisano

> lol

> cytując klasyka 'ładnie nam się pan tutaj przedstawił przed milionami słuchaczy"

> brat

Przepraszam już to naprawiłem czy to wytarczy pomożesz?

Napisano

A ja przedwczoraj rozlozylem na czynniki pierwsze F18 i F10, aby odzyskac alu z obódów na zlom...

Pozdrawiam

Napisano

> A ja przedwczoraj rozlozylem na czynniki pierwsze F18 i F10, aby odzyskac alu z obódów na zlom...

A foty gdzie? tuk.gif

wink.gif

Napisano

Fotek nie robilem, bo skrzynie szly do zlomowania...

Fotki z rozbiorki F 18 (na okolicznosc wymiany uszczelki) Tobie podsylalem? Jak nie to poleca, tylko daj znac...

Ale na wszelki wypadek zostawilem sobie wnetrznosci z F18 (walki, synchronizatory, wodziki, kola zebate...)....Mam juz 2 sztuki wnetrznosci...Oczywiscie obudowy byly do wyrzucenia, bo byly dziury wybite przez szczatki satelit mechanizmu roznicowego. Zreszta sam mechanizm roznicowy tez poszedl na zlom...

F10 lezala dlugie lata, a ze nabrala "mocy urzedowej", zostala oficjalnie zlomowana...

Jako odniesienie do tego watku: skrzynie biegow mozna rozlozyc zgodnie ze sztuka na czesci skladowe w ok 30 minut (jest to wykonalne nawet w przypadku skrzyni zamontowanej w samochodzie). Po demontazu mamy osobno: obudowe skrzyni, mechanizm roznicowy, pokrywe mechanizmu, pokrywa boczna oslaniajaca kola zebate piatego biegu, wybierak i caly zestaw walka glownego i posredniego, ktory rozkaladamy osobno...

Pozdrawiam

Napisano

> Fotki z rozbiorki F 18 (na okolicznosc wymiany uszczelki) Tobie podsylalem? Jak nie to poleca,

> tylko daj znac...

Nie podsyłałeś. Chętnie je przygarnę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.