Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chmura dymu ze stilo 1.9 JTD 115KM

Featured Replies

Napisano

Witam mam pewien problemik, rano odpalam samochodzik jadę 3m a tu komunikat low oil pressure autko gaśnie. Odpalam ponownie i.... kopci jak lokomotywa (biały dym) a zapach okropny silnik dziwnie szarpie jak dodaję gazu a kontrolki echo.. wszystko ok. Odłączyłem przepływomierz i to samo pomóżcie....Sorki za lakoniczny opis ale to mój pierwszy diesel...mam nadzieję że nie ostatni cool.gif

Napisano

jakiś tekst ok.gif

P.S. w wolnej chwili przywitaj sie na ssp i uzupełnij profil ok.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> P.S. w wolnej chwili przywitaj sie na ssp i uzupełnij profil

Taak czytałem ten post ale moje objawy są inne autkiem nie da sie jechać nawet 10 km/h bo ciągle szarpie a komunikatów już mi żadnych nie wyświetla...aha bo jestem nowy co to jest ssp?

Napisano
stilo squad polska biglaugh.giftak zwany kącik towarzyski tu jest strikte techniczny ok.gif
Napisano
  • Autor

> stilo squad polska tak zwany kącik towarzyski tu jest strikte

> techniczny

Dzięki już się witnołem a wracając do sprawy masz jakieś przypuszczenia? co do awarii? Autko mam 6 dni, w sumie jest fajne ale to mój 1 diesel i tu zaraz takie jajo... icon_eek.gif

Napisano

Powiem szczerze że nie za bardzo znam się na dizlach hmm.gif

Jedyne co mi przychodzi do głowy to może kiepskie paliwo albo świeca żarowa , niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Powiem szczerze że nie za bardzo znam się na dizlach

> Jedyne co mi przychodzi do głowy to może kiepskie paliwo albo świeca

> żarowa ,

No cóż ...ale dzięki za zainteresowanie i wskazówki 20.GIF

Napisano

> No cóż ...ale dzięki za zainteresowanie i wskazówki

A tak od początku, to sprawdziłeś poziom płynu chłodzącego?

Czy na wolnych obrotach nie przerywa?

Napisano
  • Autor

> A tak od początku, to sprawdziłeś poziom płynu chłodzącego?

> Czy na wolnych obrotach nie przerywa?

Szczerze płynu nie sprawdzałem...Ma to jakieś znaczenie?. A silnik na wolnych obrotach chodzi jak ta lala no i dziwi mnie to że żadne komunikaty nie wyskakują.

Napisano

> Szczerze płynu nie sprawdzałem...Ma to jakieś znaczenie?. A silnik na

> wolnych obrotach chodzi jak ta lala no i dziwi mnie to że żadne

> komunikaty nie wyskakują.

tak, ma bo jeśli ubywa płynu to możliwe że masz uszczelkę pod głowicą do wymiany. spalany płyn chłodniczy daje biały dym frown.gif

Napisano
  • Autor

> tak, ma bo jeśli ubywa płynu to możliwe że masz uszczelkę pod głowicą

> do wymiany. spalany płyn chłodniczy daje biały dym

Hmmm..nie upieram się ale miałem już wymienianą uszczelkę w starym sienolocie ale tam uszkodzona uszczelka powodowała wyraźne wyciekia a potem dymienie ale to długo trwało.. a tu od razu pstryk i po uszczelce? hmm...chyba nie, zastanawia mnie tylko fakt że nic się nie dzieje na wolnych obrotach a jak dodam gazu to są te przerywania i dymienie , tak jakby turbiny nie było może to tu tkwi problem? A jak autko jest na wolnych i dam gazu powinienem słyszeć turbo? Bo generalnie podczas jazdy słyszałem turbinke po dodaniu gazu a tu echo...nawet jak mam 3500 obr

Napisano

to w tej sytuacji sprawdź, czy nie przetarty jest wąż między intercoolerem a turbiną. najłatwiej zrobić to poprzez skręcenie kół w lewo, wtedy będziesz mógł obejrzeć nadkole. jeśli na nim bedzie olej to masz podejrzanego...

Napisano

Witam kolege...

Objawy dość dziwne.. bardzo drastyczne jak na ten silnik....

Co ja bym zrobił:

- sprawdził wszystkie rury i złacza od turbiny do kolektora czy cos nie odpadło... nie zrobiło jakies małe zwezątko sobie gniazda... lub przegryzło cos - objawy by sie zgadzały

- jesli wszystko OK. to wszystkie złącza łacznie z kaseta potraktował bym preparatem do styków

- zatkał bym zawór EGR -> ( jesli jest zawalony to tez by sie zgadzało- otwarty na maxa / zacioł sie ....... recyrkulacji spalin .... do czyszczenia

- sprawdził czy ten zawór na wlocie do kolektora pracuje ( otwiera sie i zamyka po wyłaczeniu silnika)

hmm.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za wszelkie podpowiedzi z tymi przewodami to zobaczę a i styki pooglądam, zastanawia mnie tylko jeszcze jeden szczegół, jako doświadczeni użytkownicy może już coś wiecie ...czemu do licha nie świecą mi sie żadne kontrolki? komputer ciągle swoje check ok i tyle, to taki ewenement czy ten typ tak ma cool.gif?

Napisano

Witam

Obstawiam na 99% że padł ci EGR.

Miałem dokładnie to samo, działo się to tylko na zimnym silniku. Odpalał normalnie ale po dodaniu gazu biały dym i nie wchodził na obroty. Na początku jeszcze jak chwilę pochodził na wolnych to zatrybił i wszystko było oki ale tylko do czasu. Na examinerze odrazu wykazało walnięty EGR. Po wymianie wszystko oki czyli jest super smile.gif

pzdr Gregory

Napisano

> to w tej sytuacji sprawdź, czy nie przetarty jest wąż między

> intercoolerem a turbiną. najłatwiej zrobić to poprzez skręcenie

> kół w lewo, wtedy będziesz mógł obejrzeć nadkole. jeśli na nim

> bedzie olej to masz podejrzanego...

przetarty waz = czarny dym + glosny swist turbo ( cos ala szeleszczaca reklamowka ) 20.GIF

predzej za UPG bym pozerkal

Napisano

> Co ja bym zrobił:

> - sprawdził wszystkie rury i złacza od turbiny do kolektora czy cos > nie odpadło...

+ profilaktycznie czyszczenie przepływki

+ zalanie pewym ON z jakiejs firmowej stacji

+ profilaktycznie jak juz beda grzebac to przeniesc zawor overboost na obudowe akku

Napisano

> Witam mam pewien problemik, rano odpalam samochodzik jadę 3m a tu

> komunikat low oil pressure autko gaśnie. Odpalam ponownie i....

> kopci jak lokomotywa (biały dym) a zapach okropny silnik

> dziwnie szarpie jak dodaję gazu a kontrolki echo.. wszystko ok.

> Odłączyłem przepływomierz i to samo pomóżcie....Sorki za

> lakoniczny opis ale to mój pierwszy diesel...mam nadzieję że nie

> ostatni

Zapach palonego oleju ?

Może być awaria turbiny, przypomnę Kolegom że Stilka i ja mieliśmy przypadek padnięcia uszczelniaczy na wałku turbiny, olej wywala w ciągu kilkudziesięci sekund do intercoolera ( komunikat o niskim ciśnieniu oleju ? hmm.gif) i stad zasysa do cylindrów co objawia sie dymem z wydecu i koszmarnym smrodem.

Nie ccę martwic kolegi ale niech i tą opcje sprawdzi, oby nie to.

Napisano
  • Autor

Byłem w takim małym ASO Fiat na kontroli ... i gościu do teraz nic nie rozumie, sprawdziła na examie i wszystkie czujniki spoko, samochód zapala normalnie tylko te dodanie gazu w dalszym ciągu powoduje dymienie i przerywanie silnika, sugerowałem mu awarie z turbinką ale stwierdził że wtedy byłby dym o czarnym zabarwieniu....w poniedziałek odbiorę mu chyba autko i pojadę do ganinexu w Gliwicach

Napisano

> Byłem w takim małym ASO Fiat na kontroli ... i gościu do teraz nic

> nie rozumie, sprawdziła na examie i wszystkie czujniki spoko,

> samochód zapala normalnie tylko te dodanie gazu w dalszym ciągu

> powoduje dymienie i przerywanie silnika, sugerowałem mu awarie z

> turbinką ale stwierdził że wtedy byłby dym o czarnym

> zabarwieniu....w poniedziałek odbiorę mu chyba autko i pojadę do

> ganinexu w Gliwicach

Wiem, że może za późno ale odradzam Ganinex w Gliwicach!

Napisano
  • Autor

Jechałem autkiem juz bo mi naprawili, zawór EGr i przełącznik pod sprzęgłem ( co to za ustrojstwo?) w ganinexie nie byłem a czemu masz o nich niedobre zdanie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.