Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krzywe światła?

Featured Replies

Napisano

Witam koleżeństwo,

Wstęp

Proszę o pomoc w sprawie świateł. Jeżeli by się okazało, że problem sprowadza się do żarówek, to z pokorą przeniosę się do "tamtego" wątku, ale na razie pisze tutaj, bo jeszcze nic nie wiem.

Trochę historii

Zawsze zachwycałem się światłami w mojej kochanej Asterce-1 (czyli F). W porównaniu do Punto są one o niebo lepsze, nawet po tym jak w Punto wstawiłem jakieś tam +50%.

Ogólnie rzecz biorąc, w mojej A1 światło na drodze jest równomiernie rozłożone takim wygodnym plackiem przed samochodem (żarówki są zwykłe, chyba po 5 złotych).

Rozwinięcie.

Kupuję ci ja samochód Astra-2 (G), i naiwnie oczekuję że będzie lepiej. Ha, ha!

Otóż, przynajmniej w moim przypadku, światło przed samochodem A2 jest nierównomierne, widać na nim takie paski trochę równoległe do drogi, a trochę na skos. Może to niewiele, ale obrazując to graficznie, jak jadę w nocy w A1, to jest tak (patrzcie mi w oczy): smile.gif,a w A2 tak: spineyes.gif. Może moja irytacja jest subiektywna, ale sama obecność tych "pasków" jest faktem.

Jest na razie zimno i nie chciało mi się tego dokładnie badać. Ale zauważyłem, że jak świecę z bliska na prostopadły mur to obrazek jest moim zdaniem dziwny:

DSC00975-2.jpg

Czy to jest waszym zdaniem normalne, że reflektor kierowcy ma w środku taką ciemniejszą plamę? Albo inaczej mówiąc, że składa się z dwóch jaśniejszych plam? Przyglądałem się z bliska odbłyśnikom i nie widzę tam nic dziwnego, jakiejś rdzy na przykład. Zresztą samochód jest odpicowany, prawie nowy (6-latek wink.gif).

Zakończenie

Co waszym zdaniem może być przyczyną tego nierównomiernego oświetlenia drogi?

Czy może to mieć coś wspólnego z tym dziwnym oświetleniem murka?

Krzywo zamocowane żarówki, czy co?

Pozdro, KaeL

Napisano

Powiem tak, ta ciemna plama wydaje się być dziwna, natomiast co do światła na drodze, jeśli jest to na zasadzie, że składa się z wielu jasnych plam, to jest to normą zdaje się w tej technologii wykonania reflektorów... znaczy ze szkłem gładkim, poszukaj soczewek, tam będzie o niebo lepiej.

Napisano
  • Autor

> jeśli jest to na zasadzie, że składa się z wielu jasnych plam

Na oko, jak wspomnę, to tych pasków jest tak około czterech. To masz na myśli?

> to jest to normą zdaje się w tej technologii

> wykonania reflektorów...

Czyli: w A1 tego efektu nie było, w A2 natomiast jest? (Niestety...)

Napisano

Jeździłem F'ką i plama światła była równomierna, szkło ryflowane dawało taki efekt, a przy gładkich szkłach tak jak w Thalii i Volvo V40 były to takie jasne plamy światła... wynika to chyba z tego, że tam wiązka jest układana tylko przez odbłyśnik i każda płaska powierzchnia odbłyśnika tworzy jakby swój kawałek plamy światła na drodze, przynajmniej ja tak sobie to tłumacze.

Napisano

ta plama po lewej to norma - zauważ że jak trochę odjedziesz od ściany plama znika - na drodze jest regularny światłocień

sprawdź czy masz dobrze zamontowane żarówki - ja w mojej A2 po kupnie miałem źle założone i było tragicznie

teraz jestem zadowolony

Napisano
  • Autor

> wynika to chyba z

> tego, że tam wiązka jest układana tylko przez odbłyśnik i każda

> płaska powierzchnia odbłyśnika tworzy jakby swój kawałek plamy światła na drodze

I nic na to nie można poradzić i już. Tak?

Napisano

Generalnie moim zdaniem tak jest. Aczkolwiek, mogę się mylić bo to są tylko moje domysły. smile.gif

Napisano

Witam

W dwóch obecnie użytkowanych w rodzinie Astrach G występuje ten sam efekt co na zdjęciu kolegi KaeL. Żarówki mam założone prawidłowo i wielokrotnie to sprawdzałem. Na początku myślałem że to źle założone żarówki ale obecnie jestem prawie przekonany że TTTM.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Chyba chcesz mnie załamać.

Ja myślałem, że zrobię sobie z G samochód zimowo-nocny. A tu wychodzi na to, że F-ka ma lepsze oświetlenie beksa.gif

Napisano

No niestety sick.gif w Asterce z podpisu wymieniłem nawet mocowanie żarówki do reflektora bo myślałem że jest uszkodzone ale to i tak nic nie dało. W drugiej astrze jak to zobaczyłem to stwierdziłem że szkoda zachodu i dałem sobie spokój z tematem.

Pozdrawiam

Napisano

> Chyba chcesz mnie załamać.

> Ja myślałem, że zrobię sobie z G samochód zimowo-nocny. A tu wychodzi

> na to, że F-ka ma lepsze oświetlenie

Niestety Kolego ale w mojej jest tak samo.Również wymieniałem oprawke,żarówki na różne typy.Wyjmowałem reflektor,rozkładsałem go / oddzielałem szkło /,czysciłem odbłysnik i nadal jest tak samo.

Dałem sobie spokój.Przeglady przechodzi co roku bez problemu - z reguły swiatła sprawdzają na wyraźne żądanie.

Napisano

A czy ta przerwa nie jest specjalnie zrobiona, żeby lewy reflektor świecił tylko lewo-bok i w prawo-bok, ale nie na przód, bo wtedy oślepiałby kierowców naprzeciwko ( bezpośrednio lub w lusterko wsteczne)? Ten punkt, który powinien świecić, a nie świeci jest już lekko powyżej linii reflektorów, więc wypada właśnie w oczy kierowcy przed nami (tego, który jedzie w tym samym kierunku i tego jadącego w przeciwnym kierunku i wychodzącego z zakrętu). Wyżej świecaca część reflektora już nie oślepia, bo świeci powyżej oczu.

Może dlatego konstruktorzy wykonali w lewym reflektorze taką "ślepą plamkę"? Przecież to nie może być przypadek, że wszyscy założyli źle żarówkę...!

Zamieszczam taki rysunek z aukcji dot. żarówek, widać tu, jak powinno rozkładać się światło na drodze.

280409442-nightbreaker.jpg

PS. Ja mam taką samą przerwę.

Pozdr.

post-65098-14352491224517_thumb.jpg

Napisano

No nie przesadzaj ,mam porownanie z kilkoma wozami innych marek ,np skoda oktavia i w AII w/g mnie swiecą dosc dobrze .

Przypomnij sobie co napisane bylo w jakims watku o zarowkach .

Po jakims czasie beda swiecic slabiej i warto wymienic na nowe ,nawet jak swiecą .Kupilem Philipsa z jakims bonusem , 50% wiecej swiatla i jestem bardzo zadowolony . Potwierdzam tez ciemną plame na jednym z reflektorow ,dzieki za wyjasnienia ,tez kombinowalem co z tym zrobic :-)

Napisano

Witam

Niestety ale ja dobije cie do konca.

Sprawdzilem u siebie mam tak samo jak ty.

Tez myslalem ze cos jest nie tak - zly montaz zarowek.

Porownalem ustawienie w innej Astrze okazalo sie ze mam dobrze zalozone

Wymiana zarowek tez nie pomogla.

Widocznie tak ma byc.

Swiatlo jednak przy ustawieniu wysokosci na 2 uklada sie na drodze w/g mnie dobrze: przed kierowca plama przechodzaca w prawa strone w wydluzony snop.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No nie przesadzaj ,mam porownanie z kilkoma wozami innych marek ,np

> skoda oktavia i w AII w/g mnie swiecą dosc dobrze .

Ja nie przeczę. Tylko moja A2 świeci gorzej od mojej A1. I tyle.

Czy to jest przesada? Nie wiem. Nie jest to chyba pierwszy przypadek gdy "A1>A2", ani zapewne nie ostatni...

Napisano

U mnie jest dokładnie tak samo gdy dojadę do ściany .

Światła ustawiałem kilka razy ,żarówki też nie jedne zakładałem i jest tak samo. Na jazdni światło mam super rozproszenie oraz jasność.Widocznie te tak mają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.