Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jtd a luzy zaworowe

Featured Replies

Napisano

czy ktos z was kolegow kiedys juz wymienial kiedys blaszki w swoim klekocie, po czym mozna poznac ze sie koncza?

pozdrawiam

Napisano

> czy ktos z was kolegow kiedys juz wymienial kiedys blaszki w swoim

> klekocie, po czym mozna poznac ze sie koncza?

Po wynikach pomiarów luzów zaworowych? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> pozdrawiam

powiem tak przy przebiegu 108tys podjechałem do serwisu fiata coby porozmawiać o regulacji zaworów czy aby to konieczne

ponieważ porzedni własciciel serwisował autko w carserwisie w Warszawie - sprawdziłem że taka operacja nie była wykonywana.

zdecydowałem sie na regulacje po namowie mechanika (zwykły mechanika nie mający żadnych korzysci z mojej decyzji)

przeprowadzono regulacje , wymieniono trzy płytki.

po regulacji silnik pracuje bardziej basowo ( przedtem miał lekko metaliczny odgłos ) znikneło dymienie przy szybkim przyspieszeniu.

koszt około 170 złotych

moim zdaniem koszt nie duży i przy okazji oszczedzamy wałek rozrzadu. przynajmniej nie wytrą się gniazda zaworowe i wałek przez wadliwe zawory 9 nie wyregulowane)

Napisano

Znnany mi mechanik z Fiat-Clubu powiedział, że mimo tego, że fiat zalecał kontrole co 40.000 km a potem już co 80.000 km to on spotkał sie z autem JTD o przebiegu 400.000 km i mimo takiego przebiegu nie wymagało wymiany płytek... wszystko zalezy od oleju i traktowania auta... swiety.gif

Napisano

> powiem tak przy przebiegu 108tys podjechałem do serwisu fiata coby

> porozmawiać o regulacji zaworów czy aby to konieczne

Różnie to bywa wink.gif

Jak mierzyłem u siebie przy jakiś 110 tys. to luzy były w granicach tolerancji , ale z drugiej strony czytałem też o przypadku gdzie po niecałych 50 tys. wymagały regulacji .

Napisano

> Różnie to bywa

> Ja mierzyłem u siebie przy jakiś 110 tys. i luzy były w granicach

> tolerancji , ale z drugiej strony czytałem też o przypadku gdzie

> po niecałych 50 tys. wymagały regulacji .

kazdy z nas ma po r\trosze rację ale nie wiem czy warto chociaż w 1 procencie ryzykować wystapienie dodatkowych kosztow i oszczędzić te 180 złociszy w skali 4-5 lat

w punto tez miałem płytki i musiałem przeprowadzić operację w serwisie tez mimo zaleceń ksiażkowych zrobiłem to przy 100 tys ( jedna tylko płytka do wymiany) a w tym czsie autko juz miało przejechane na gazie 40 tys km

autko poszło do nowego właściciela przy przebiegu 160 tys- przy okazji udzieliłem informacji coby zrobic regulacje zaworków , bo tylko raz była robiona.

a zalecaja przy gazie robić co roku

może warto raz na 80 tys zrobić tą czynność i mieć spokojne sumienie

Napisano

> pozdrawiam

W Stilo nie robiłem. Ale moje pierwsze JTD w Bravie na przeglądzie chyba 60.000 sprawdzałem i trzy płytki były do wymiany. Potem miałem kontrolę przy 100.000 i nic nie trzeba było robic

Napisano
  • Autor

ja w hiszpanskiej ksiazce serwisowej mam ze przy 100kkm wymiana, czyli nie bede sie dlugo zastanawiac i jak mi stuknie 95kkm wymienie

dzieki ok.gif

Napisano

> z drugiej strony czytałem też o przypadku gdzie

> po niecałych 50 tys. wymagały regulacji .

W moim byłym Stilo była konieczność regulacji już po 20 kkm, a potem po następnych 40 kkm ponownie - więc chyba reguły nie ma.

Ale po to producent przewidział okresowy pomiar luzów zaworowych, żeby nie było dylematów zlosnik.gif - IMO nie ma tu co dzielić włosa na czworo, co jakiś czas, zgodnie z harmonogramem zdefiniowanym przez producenta, trzeba sobie sprawdzać i - gdy jest taka konieczność - korygować. ok.gif

Napisano

w ramach zaprzyjaźniania się z nowym ASO oddałem auto na sprawdzenie luzów zaworowych. i co się okazuje? że norma jest ponad dwukrotnie przekroczona sick.gif z ciekawością czekam na dzień jutrzejszy, kiedy okaże się czy regulacja dała jakieś odczuwalne efekty (mniejsze wibracje? mniejsze zamglenie za autem? oby zlosnik.gif) nie obiecuję sobie wiele, ale może się pozytywnie zaskoczę hmm.gif tym bardziej że nie kosztuje to majątku ok.gif

BTW dostałem na zastępczaka... stilo 1.2 yay.gifyay.gif śmiesznie to się toczy w porównaniu z jtd. to spalanie 3.8 to hmmm chyba cięzko, ale obserwowałęm spalanie chwilowe i na VI biegu przy 90 km/h było +- 4.7 l/100 więc do przyjęcia chyba wink.gif

Napisano

a ile kosztuje taki zabieg w ASO?bo byłbym skory skoczyć i sprawdzić te luzy choć na liczniku dopiero ok52,000

Napisano

> a ile kosztuje taki zabieg w ASO?bo byłbym skory skoczyć i sprawdzić

> te luzy choć na liczniku dopiero ok52,000

jak dobrze pamietam u mnie w bilexie Łódż cos około 70 złotych plus uszczelka plus koszt płytek ( gdy tzreba wymienić)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.