Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra kombi - centralny zamek w bagażniku ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Myślę o montażu centralnego w bagażniku, czy to wogóle możliwe? Zdemontowałem osłonę, ale nie widzę możliwości by jakimś cudem uniwersalny silownik miał tam co ciągnąć, chyba że nie mieści mi ti się w wyobrtaźni a możliwości są, dlatego pytam;)

A jeszcze pytanko...czy orginalny centralny klapy bagażnika sterowany jest masą? Bo tak sobie myślę żeby zakupić orginał i podpiąć pod uniwersalną centralkę z siłownikami które mam. ale czy to zadziała?

Napisano

> Witajcie.

> Myślę o montażu centralnego w bagażniku, czy to wogóle możliwe?

> Zdemontowałem osłonę, ale nie widzę możliwości by jakimś cudem

> uniwersalny silownik miał tam co ciągnąć, chyba że nie mieści mi

> ti się w wyobrtaźni a możliwości są, dlatego pytam;)

> A jeszcze pytanko...czy orginalny centralny klapy bagażnika sterowany

> jest masą? Bo tak sobie myślę żeby zakupić orginał i podpiąć pod

> uniwersalną centralkę z siłownikami które mam. ale czy to

> zadziała?

Ja mam tył orginalny (chyba) [trapezoidalny kształt obudowy + pręt wygięty w ___|---) + reszta drzwi uniwersalny, działa jak tralala smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam tył orginalny (chyba) [trapezoidalny kształt obudowy + pręt

> wygięty w ___|---) + reszta drzwi uniwersalny, działa jak

> tralala

oooo...to super...to ja też (chyba) będę miał cool.gif

Napisano

> Witajcie.

> Zdemontowałem osłonę, ale nie widzę możliwości by jakimś cudem

> uniwersalny silownik miał tam co ciągnąć, chyba że nie mieści mi

> ti się w wyobrtaźni a możliwości są, dlatego pytam;)

> A jeszcze pytanko...czy orginalny centralny klapy bagażnika sterowany

> jest masą? Bo tak sobie myślę żeby zakupić orginał i podpiąć pod

> uniwersalną centralkę z siłownikami które mam. ale czy to

> zadziała?

20.GIFJakikolwiek siłownik centralnego zamka do Opla jest sterowany napięciem 12Volt.Istotą pracy siłownika jest silniczek elektryczny + przekładnia ślimakowa. Bieguny + i - są zamieniane , co daje zmianę kierunku zadziałania.

Siłownik w klapie porusza pręt, a ten wchodząc pod zamek blokuje go. Przy zamku jest specjalne ucho, w które wchodzi pręt.

Napisano
  • Autor

> Jakikolwiek siłownik centralnego zamka do Opla jest sterowany

> napięciem 12Volt.Istotą pracy siłownika jest silniczek

> elektryczny + przekładnia ślimakowa. Bieguny + i - są zamieniane

> , co daje zmianę kierunku zadziałania.

> Siłownik w klapie porusza pręt, a ten wchodząc pod zamek blokuje go.

> Przy zamku jest specjalne ucho, w które wchodzi pręt.

aha...to teraz zaczynam myśleć że jednak jakaś szansa wmontowania tam uniwersalnego siłownika jest...jutro pokombinuje, bo co do samego umiejscowienia to problemu nie będzie, miejsca tam dużo, tylko właśnie nie wiedziałem gdzie ten drut z siłownika ma się pchać

> Siłownik w klapie porusza pręt, a ten wchodząc pod zamek blokuje go.

Skoro to tak, to spróbuję pierw z uniwersalnym siłownikiem, może przy małych przeróbkach się uda:D a jak nie to będzie trzeba zakupić orginała i poprostu odpiąć, wielkie dzięki smile.gif

Odkąd założyłem centralny, komfort się poprawił, tylko ciągle zapominam o tej klapie, w zimie zawsze mi zamki zamarzają, z centralnym to nie problem właśnie bo już kluczyka nie wkładam...tylko w klapie nieraz chuchać muszę grinser006.gif

Napisano

> Skoro to tak, to spróbuję pierw z uniwersalnym siłownikiem, może przy

> małych przeróbkach się uda:D a jak nie to będzie trzeba zakupić

Oczywiście że uniwersalny wystarczy ,i to taki za ok. 6 zł. W komplecie z siłownikiem dostaniesz pręt i taką perforowaną szynę oraz wkręty. I to zupełnie wystarczy + odrobina wyobraźni.

Powodzenia !

Napisano
  • Autor

> Oczywiście że uniwersalny wystarczy ,i to taki za ok. 6 zł. W

> komplecie z siłownikiem dostaniesz pręt i taką perforowaną szynę

> oraz wkręty. I to zupełnie wystarczy + odrobina wyobraźni.

> Powodzenia !

okej, dzięki:D myślałem że się nie da, jutro działam:D sprzęcik uniwersalny już mam, przy okazji podkleję po montażu tył pianką pod panele podłogowe cool.gif Z przodu tak robiłem niedawno i ciszej jest, głośniczki lepiej grają i cieplej, ciekawe jak się tył zachowa odnośnie dźwięku smile.gif

Napisano

Przyznam że mnie zaciekawiła adaptacja zwykłego siłownika do użycia przy zamykani klapy tylko jakoś cały mechanizm zamykania jakoś do mnie nie dociera;) może ktoś pojasni trochę bardziej jak tego dokonać przy użyciu np takiego sprzętu:

post-49141-14352491607444_thumb.jpg

Napisano

> Przyznam że mnie zaciekawiła adaptacja zwykłego siłownika do użycia

> przy zamykani klapy tylko jakoś cały mechanizm zamykania jakoś

> do mnie nie dociera;) może ktoś pojasni trochę bardziej jak tego

> dokonać przy użyciu np takiego sprzętu:

zasada działania jest bardzo prosta- siłownik centralnego powoduje zablokowanie możliwości wciśnięcia przycisku otwierania tylnej klapy najlepiej to zrozumieć i objaśnić na samym mechanizmie wink.gif

Napisano

> zasada działania jest bardzo prosta- siłownik centralnego powoduje

> zablokowanie możliwości wciśnięcia przycisku otwierania tylnej

> klapy najlepiej to zrozumieć i objaśnić na samym mechanizmie

Aha czyli cała filozofia opiera się na zblokowaniu przycisku a nie mechanizmu:)

Napisano
  • Autor

Niestety 2,5h prób i nie widzę tam możliwości zamontowania uniwersalnego siłownika frown.gif Czy ktoś tego dokonał? Jeżeli tak, to czy zrobił jakieś fotki mechanizmu? Chyba pozostanie mi zakup orginała, szkoda

Napisano

> Niestety 2,5h prób i nie widzę tam możliwości zamontowania

> uniwersalnego siłownika Czy ktoś tego dokonał? Jeżeli tak, to

> czy zrobił jakieś fotki mechanizmu? Chyba pozostanie mi zakup

> orginała, szkoda

Posłuchaj, jeśli jutro wyrobię się ze swoimi sprawami do rozsądnej pory to postaram się zrobić fotki mechanizmowi ryglowania zamka w klapie - w moim szaleństwie jest oryginalny CZ, ale może to coś rozjaśni w temacie. wink.gif

Napisano

> Niestety 2,5h prób i nie widzę tam możliwości zamontowania

> uniwersalnego siłownika Czy ktoś tego dokonał? Jeżeli tak, to

> czy zrobił jakieś fotki mechanizmu? Chyba pozostanie mi zakup

> orginała, szkoda

Witam!

Moze to Tobie cos pomoze - spojrzyj w zalacznik, mam troche inne auto bo sedana a ksztalt identyczny silownika orginala.

post-54341-1435249161311_thumb.jpg

Napisano

> Witam!

> Moze to Tobie cos pomoze - spojrzyj w zalacznik, mam troche inne auto

> bo sedana a ksztalt identyczny silownika orginala.

Teraz znalazlem jeszcze inny podrozdzial i calosc - co w chodzi w sklad do kombi.

post-54341-14352491614442_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dzięki za pomoc.

Właśnie główny problem jest u mnie z umiejsowieniem cięgna tego, wychodzącego z siłownika, próbowałem tak jak na obrazku ale ciężka sprawa ponieważ w uniwersalnym jest to cięgno bardziej elastyczne i chyba najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie domontowanie orginalnego siłownika do uniwersalnego CZ, po części uniwersalny siłownik mi zadziałał ale jak siłą nacisnę w guzik otwarcia klapy to ona się otworzy, w uniwersalnym siłowniku główka siłownika jest ruchoma, wydaje mi się że uniwersalne są idealne do drzwi, do niektórych bagażników, ale tu w Astrze kombi bez żadnego patentu nic nie zrobie, pokombinuje jeszcze, najważniejsze się nie poddawać smile.gif, ale nie wiem czy mi się uda, dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

Gdybys zadal pytanie z rana w sobote, zrobilbym zdjecie orginala w kombi.

Jesli kolega co wspomnial nie zrobi, byc moze w poniedzialek uda mi sie je wykonac w kombi brata, on ma orginal zamontowany.

Osobiscie nie zagladalem tam w jego budzie, u mnie sasiad zagladal w sobote poniewaz chce takze miec zamykanie z centrala. Jego wersja sedana z 1997 ma drzwi ale bez bagaznika - jakies ubogie wersje hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Gdybys zadal pytanie z rana w sobote, zrobilbym zdjecie orginala w

> kombi.

> Jesli kolega co wspomnial nie zrobi, byc moze w poniedzialek uda mi

> sie je wykonac w kombi brata, on ma orginal zamontowany.

> Osobiscie nie zagladalem tam w jego budzie, u mnie sasiad zagladal w

> sobote poniewaz chce takze miec zamykanie z centrala. Jego

> wersja sedana z 1997 ma drzwi ale bez bagaznika - jakies ubogie

> wersje

wielkie dzięki za chęci, już pooglądałem na schematach jak orginał idzie, jest zamontowany z prawej strony i wchodzi cięgnem przez plastikowe kółko na przycisk otwierania od wewnątrz.

Efekt: Centralny w bagażniku uniemożliwia wciśnięcie prztycisku.

Zamknięte: cięgno (drut) nachodzi na przycisk

Otwarte: cięgno odchodzi od przycisku

cięgno jest w kształcie "Z"

tyle już wiem smile.gif

, nie wiem tylko jak to cięgno przymocować do czegoś , żeby się nie ruszało w lewo i prawo...jutro kolejny dzień wzmagań wink.gif

....

Jednak przydałaby się ta fotka gotowca orginała jeżeli jest możliwość wink.gif

Wyczytałem właśnie że niektóre zamki nie są przystosowane do centralnego, brak możliwości montażowych, trzeba wymieniać cały zamek, mi się "wydaje" że mój jest przystosowany, no , ale...

Napisano

> Witajcie.

A ty chcesz otwierać klapę siłownikiem czy odbezpieczać?

Jeśli otwierać: to łączysz cięgno siłownika z cięgnem idącym od bębenka do zamka.

Kluczyk zabezpiecza tylko przed wciśnięciem przycisku, zamiast przycisku masz siłownik.

Napisano

masz szczęście że zakładam głośniki i zmieniam listwę na klapie na lakierowaną smile.gif

dscf3881ly0.jpg

otwarty :

dscf3882od4.jpg

dscf3884ce7.jpg

zamknięty:

dscf3883hi6.jpg

dscf3885sq6.jpg

Napisano

Fajne i konkretne fotki wink.gif

Tak jak było pisane wyżej: centralny blokuje możliwość wciśnięcia guzika otwierania klapy. O ile oryginalny CZ ma odpowiedni wyprofilowany " pręcik " to w Uniwersalnym CZ ta sama cześć jest sporo cieńsza - myślę tu o zaadaptowaniu gwoździa i odpowiednim go uformowaniu wink.gif

Dzięki koledze Andy wiemy jak powinien być zamontowany sam siłownik i rozjaśniła się zasada działania rygla

pozdrawiam

Napisano

> Fajne i konkretne fotki

> Tak jak było pisane wyżej: centralny blokuje możliwość wciśnięcia

> guzika otwierania klapy. O ile oryginalny CZ ma odpowiedni

> wyprofilowany " pręcik " to w Uniwersalnym CZ ta sama cześć

> jest sporo cieńsza - myślę tu o zaadaptowaniu gwoździa i

> odpowiednim go uformowaniu

> Dzięki koledze Andy wiemy jak powinien być zamontowany sam

> siłownik i rozjaśniła się zasada działania rygla

> pozdrawiam

Ja się zbaieram dzis za robote moze uda się to jakoś zaadoptować;) W kazdym razie kupiłem siłownik za 12zł i zobaczymy. Jak co wymysle to zrobię jakie fotki, mały plan już mam:D

Napisano

Jakby Ci się nie udało, to mam oryginalny siłownik na przehandlowanie - taka mała reklama smile.gif

Ale powodzenia z uniwersalami życzę of course zlosnik.gif

Napisano

A ja mam takie małe pytanie-czy siłowniki klap w konkretnych nadwoziach różnią się od siebie czy mogę u siebie w sedanie zamontować np z hb??

Napisano

Odkręciłem dziś tylna osłonę i wydaje mi sie ze nie bedzie to takie trudne. Stwierdziłem jednak ze strasznie to tandetne rozwiązanie opel zastosował bo jakby się uparł i tak mocniej wcisnął to spokojnie auto otworzy.....

Napisano
  • Autor

> masz szczęście że zakładam głośniki i zmieniam listwę na klapie na

> lakierowaną

> otwarty :

> zamknięty:

Wielkie dzięki za fotki, wszystko wyjaśniły:D

Wszystko jasne, jakbym chciał zamontować centralny, nie ważne orginał czy nie, muszę zmienić wkładkę zamka, bo moja jest inna , nie przystosowana do centralnego, dziś skręciłem wszystko bez zamka centralnego niestety ale... wygłuszyłem klapę tylną pianką pod panele, polecam, jak zmieniasz nagłośnienie, zrób to przy okazji, dźwięk na pewno będziesz miał lepsz z tyłu tak jak ja teraz grinser006.gif

Jednak to prawda, że nie które astry były wyposażone w zamki klapy pod centralny, inne nie, mój niestety się nie zalicza , a szkoda, co do uniwersalnego siłownika, właśnie tak go sobie wyprofilowałem, co prawda w orginalne miejsca nie wkręcicie, dodatkowe dziurki trzeba zrobić, wszystko ładnie się zmieści pod osłoną... powodzenia szczęściarzom w montażu życzę, którzy mają przystosowane zamki... a mnie jedyne co, jakbym chciał centralny, pozostaje wymiana wkładu i montażyk wink.gif

Napisano

> A ja mam takie małe pytanie-czy siłowniki klap w konkretnych

> nadwoziach różnią się od siebie czy mogę u siebie w sedanie

> zamontować np z hb??

Tak mozesz zalozyc, sa takie same.

Numer 3 w zalaczniku .

post-54341-14352491708329_thumb.jpg

Napisano

> Tak mozesz zalozyc, sa takie same.

> Numer 3 w zalaczniku .

No i kicha nie jest to takie proste jak myślałem i to od strony elektrycznej-bo nie mogę uzyskać na mojej centralce zamykania i otwierania siłownika-albo jedno albo drugie niestety i wygląda na to że potrzeba będzie drugiej centralki albo siłownika mastera... Zresztą to czas pokaże;)

Napisano

> No i kicha nie jest to takie proste jak myślałem i to od strony

> elektrycznej-bo nie mogę uzyskać na mojej centralce zamykania i

> otwierania siłownika-albo jedno albo drugie niestety i wygląda

> na to że potrzeba będzie drugiej centralki albo siłownika

> mastera... Zresztą to czas pokaże;)

U mnie ktos grzebal w instalacji, ale kto-ASO niewiem.gif.

Jest zalozona kostka po wyjsciu z klapy i przewody ida pod lewa tapicerke bagaznika.

Jutro bede sie bawil z kablem anteny CB, to moge zerknac gdzie sa podlaczone. Jesli ida w wiazke to wysiadam, ale jesli do lewych tylnych drzwi to jestem gotow ( o ile czas pozwoli) zdjac ja i obejrzec a przy okazji przesmarowac bo czasami te drzwi nie zamykaly sie. Trzeba bylo ponownie otworzyc i zamknac.

Napisano

> U mnie ktos grzebal w instalacji, ale kto-ASO .

> Jest zalozona kostka po wyjsciu z klapy i przewody ida pod lewa

> tapicerke bagaznika.

> Jutro bede sie bawil z kablem anteny CB, to moge zerknac gdzie sa

> podlaczone. Jesli ida w wiazke to wysiadam, ale jesli do lewych

> tylnych drzwi to jestem gotow ( o ile czas pozwoli) zdjac ja i

> obejrzec a przy okazji przesmarowac bo czasami te drzwi nie

> zamykaly sie. Trzeba bylo ponownie otworzyc i zamknac.

Jóź w zasadzie wiem co i jak - drugim kanałem mogę sobie sterować ale jak siłownik miałby ciągnąć za cięgno od klapy i w ten sposób ją otwierać. Ja natomiast mogę tylko i wyłącznie podłączyć mój siłownik pod inny siłownik równolegle jeśli chcę aby zamek był otwierany lub zamykany;)

Napisano

Wiem, ze to jest watek o Astrze F, ale moze ktos mi podpowie jak zalozyc silownik cz do zamka bagaznika w Astrze G 5d? Moze ktos ma fotke oryginalnego zamka z centralnym i zamiesci ja na tym forum (znalazlem fotke na allegro, ale tam nie widac miejsca gdzie jest podpiety silownik)?

• 3 miesiące później...
Napisano

Nie żebym odgrzewał kotleta wink.gif ale skoro Andy zapodał widok zamka w kombi, to może komuś się przyda widok z htb. Przy okazji: w innym wątku była dyskusja na temat plastikowego "oczka" w którym chodzi pręt siłownika i możliwości przełamania go mocnym uderzeniem w przycisk. Nie wiem czy to reguła, ale w moim htb jest z metalu.

Kluczyk w położeniu poziomym:

281064485-bag_poziom.jpg

Kluczyk w położeniu pionowym:

281064485-bag_pion.jpg

I jeszcze: kluczyk w położeniu 25 po 11-tej. Jak widać da się wcisnąć przycisk i otworzyć klapę a centralny nie ma związku bo bolec siłownika trafi w wycięcie w krążku:

281064485-bag_inne.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352495407412_thumb.jpg

• 2 miesiące później...
Napisano

> Tak mozesz zalozyc, sa takie same.

Czy wszystkie trzy są takie same? Czy ten od HB może też być do kombi/caravana? (Ta nazwa zawsze mi się kojarzy z pogrzebem screwy.gif)

KL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.