Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

to w koncu mozna bez uprawnien jezdzic czy nie?

Featured Replies

Napisano

ostatnio ogladalem sobie pirata na tvn turbo. I zastanowila mnie jedna rzecz.

Otorz policmajstry zatrzymaly kobiecine, ktora nie miala przy sobie prawa jazdy. Kobita sie spieszyla i robila sceny a gliniarze spokojnie sprawdzali przez radio czy ma prawko. Powiedzieli jej wyraznie, ze musza sprawdzic bo jezeli nie ma wydanych uprawnien do kierowania pojazdem to niestety nie bedzie mogla dalej jechac za kolkiem.

Kilka minut pozniej pokazali gostka w skodzie, ktory na dzien dobry przyznal sie ze ma zabrane prawko za punkty i jest w trakcie wyrabiania kolejnych (zdal juz B i wyrabia jeszcze A i C)

Policmajstry sprawdzili w swojej bazie i potwierdzili, ze ma zabrane prawo jazdy i dostali informacje, ze gostek NIE POSIADA uprawnien do kierowania autkiem.

I co zrobili? Dali mu mandacik i punkty akonto przyszlego prawka i... pozwolili mu odjechac.

Jeden program, dwa rozne patrole drogowki i dwie interpretacje przepisow. Jedni mowia, ze jak nie ma uprawnien nie wolno jechac dalej, drudzy bez problemow puszczaja kolesia.

To jak to w koncu jest? Mozna czy nie mozna? zlosnik.gif Bo jak daja punkty akonto przyszlego prawka to po cholere wogole robic prawo jazdy??? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

PS. A co by sie stalo jakby koles ze skody, ktorego gliniarze puscili, na najblizszym skrzyzowaniu zabil pieszego? Policmajstry odpowiadalyby za ta smierc? Wszak pozwolili mu dalej jechac mimo braku uprawnien niewiem.gif

Napisano

wiem widzialem to zlosnik.gif kompletny obled . zadzwonil glina do dyspozytore i sie dowiedzial ze koles ma zatrzymane prawko za punkty a i tak go puscil bo przyjol na slowo ze facet juz zdal ponownie prawko zlosnik.gif dla mnie to nie do pomyslenia jak mozna kogos puscic bez uprawnienia po tym jak chwile wczesniej sie go zatrzymalo za jazde z V~170km/h zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wiem widzialem to kompletny obled . zadzwonil glina do dyspozytore i

> sie dowiedzial ze koles ma zatrzymane prawko za punkty a i tak

> go puscil bo przyjol na slowo ze facet juz zdal ponownie prawko

> dla mnie to nie do pomyslenia jak mozna kogos puscic bez

> uprawnienia po tym jak chwile wczesniej sie go zatrzymalo za

> jazde z V~170km/h

taaa. Obled jakis. I czy mi sie wydawalo, czy ta skoda miala na tylnej szybie jakas mega lepke jakiegos skodowego klubu???

Napisano

> taaa. Obled jakis. I czy mi sie wydawalo, czy ta skoda miala na

> tylnej szybie jakas mega lepke jakiegos skodowego klubu???

lepa byla na cala szybe zlosnik.gif tyle ze ja sie nie wpatrzylem czy to passat byl czy knedel zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> lepa byla na cala szybe tyle ze ja sie nie wpatrzylem czy to passat

> byl czy knedel

no fakt, to moglbyc passat - nie przypatrzylem sie. Ale odbiegamy od tematu. Moze jakis ekspert sie wypowie czy w koncu moge smigac bez zdanego prawka czy nie? A jezeli mnie zlapia to jakie konsekwencje groza za kierowanie bez uprawnien i co mnie czeka w przypadku dzwona?

Napisano

To Passat B5 3BG a naklejkę miał okrągłą jakąś.Nie kojarzę niewiem.gif

Kiedyś za kierowanie bez uprawnień w okolicach Erlangen w DE takim Mitsubishi z przyczepą podobną do takiej jak tu naszym prawem jazdy kategorii B zostałem ukarany mandatem w wysokości 100euro bez możliwości kontynuacji jazdy - mój szef dmuchnął w alkomat i wsiadł za kierownicę i ośka dalej.

To co u nas się wyrabia to niepojęte !

Napisano

> no fakt, to moglbyc passat - nie przypatrzylem sie. Ale odbiegamy od

> tematu. Moze jakis ekspert sie wypowie czy w koncu moge smigac

> bez zdanego prawka czy nie? A jezeli mnie zlapia to jakie

> konsekwencje groza za kierowanie bez uprawnien i co mnie czeka w

> przypadku dzwona?

ja z doswiadczenia wiem ze bez prawka jezdzic wolno zlosnik.gif przekroczylem V (wstyd ale bylo) i kontrola . prawka brak wiec glina mi zagrozil ze wezwie lawete a ja pojde do domu na nogach . ostatecznie zabrali mi dowod rejestracyny i kazali mi jechac do domu po prawo jazdy . jak wrocilem to otrzymalem dowod z mandaten zwiazanym z powodem zatrzymania . innym razem koles wysadzil mi ojca (zabezpiecznie ze wroce) i kazal jechac do domu po papiery zlosnik.gif po powrocie na miejsce sprawdzil kwity i puscil dalej (rutynowa kontrola w celu wylapania nietrzezwych kierowcow) zlosnik.gif

Napisano

> ale mi chodz i sytuacje gdy nie masz uprawnien a nie gdy tylko

> zapomniales dokumentu potwierdzajacego posiadanie uprawnien

tak czy siak nie powinni mi pozwolic jechac . skoro nie mogli tego zweryfikwoac to puscili mnie na slowo . bez roznicy czy zapomnialem czy nigdy nie wyrobilem prawka . tej babce zweryfikowali ze ma i ok puscili ja . mnie nie zweryfikowali a mnie puscili na slowo . a temu kolesiowi zweryfikowali ze nie wogole ze zatrzymane a i tak go puscicli . w usa kiedys policjant uznal ze moje pl prawko jest nic nie warte i wezwal lawete a mnie wypisyl mandat. mandat mi anulowano w sadzie bo wg prawa stanowego nasze prawko jest tobre na okres 90dni ale za lawete juz mi nikt nie zwrocil zlosnik.gif

ps. to jest dobry temat do poruszenia na jakims wyzszym szczeblu a nie na ak zlosnik.gif bo to co pokazali to zupelna porazka polskiej policji.

Napisano

Powinno byc tak :

1. w przypadku gdy nie masz uprawnien wogole nie wazne czy zdajesz czy Ci zabrali to zabieraja Ci dowod rejestracyjny pojazdu ktos albo ktos inny musi pojechac dalej a Ty dostajesz mandat (wydaje mi sie ze to do 500zl mandat nawet jest ale moge sie mylic).

2. gdy masz prawo jazdy ale ogolnie nie masz przy sobie to z tego co pamietam mandat 100zl za brak prawa jazdy i jedziesz dalej....

tak powinno byc a jak jest to juz inna sprawa biglaugh.gif

Napisano

Widziałem ten program. I chodziło o to, że koleś kiedys tam miał zabrane uprawnienia. Tłumaczył się , że dokumentu nie ma wydanego, bo wyrabia jeszcze uprawnienia na kat C i D, ale B ma już zrobione. Policjanci potwierdzili, że ma zrobione. Więc tu nie chodzi o brak uprawnień, a o brak dokumentu potwierdzającego, że się uprawnienia posiada.

Napisano

> Widziałem ten program. I chodziło o to, że koleś kiedys tam miał

> zabrane uprawnienia. Tłumaczył się , że dokumentu nie ma

> wydanego, bo wyrabia jeszcze uprawnienia na kat C i D, ale B ma

> już zrobione. Policjanci potwierdzili, że ma zrobione. Więc tu

> nie chodzi o brak uprawnień, a o brak dokumentu

> potwierdzającego, że się uprawnienia posiada.

policjant potwierdzil ze ma zatrzymane za punkty ! dyspozytor nie potwierdzil ze ma wydane ponownie , to koles sie zarzekal ze zdal juz b i ze mozna do wydzilu komunikacji zadzwonic

Napisano

> policjant potwierdzil ze ma zatrzymane za punkty ! dyspozytor nie

> potwierdzil ze ma wydane ponownie , to koles sie zarzekal ze

> zdal juz b i ze mozna do wydzilu komunikacji zadzwonic

Ale policjant dodał,że sporządzi notatke i odpowiednie organy sprawdzą to czy zdał prawo jazdy.

Pewnie jakby się okazało że nie ma to dobiorą się do jego tyłka

Napisano

> 2. gdy masz prawo jazdy ale ogolnie nie masz przy sobie to z tego co

> pamietam mandat 100zl za brak prawa jazdy i jedziesz dalej....

50zl

Napisano

> 50zl

hmm wydawalo mi sie ze kiedys bylo 100 smile.gif

Napisano

> Ale policjant dodał,że sporządzi notatke i odpowiednie organy

> sprawdzą to czy zdał prawo jazdy.

> Pewnie jakby się okazało że nie ma to dobiorą się do jego tyłka

co z tego jak puscil chlopa na droge bez papieru i to po tym jak mu centrala powiedziala wyraznie ze ma zatrzymane za punkty , a facet kompoletnnie nieodpowiedzialny kierowca lata po 170 na godzine . gdzie tu logika w zachowaniu sie tych policjantow ?

Napisano
  • Autor

> Widziałem ten program. I chodziło o to, że koleś kiedys tam miał

> zabrane uprawnienia. Tłumaczył się , że dokumentu nie ma

> wydanego, bo wyrabia jeszcze uprawnienia na kat C i D, ale B ma

> już zrobione. Policjanci potwierdzili, że ma zrobione.

no wlasnie nie potwierdzili. Dyspozytor wyraznie powiedzial, ze koles ma zatrzymane za punkty prawo jazdy i wg jego danych nie posiada uprawnien. Policmajstry puscili czlowieka na slowo honoru co zakrawa na jakas totalna porache i na podstawie materialu filmowego powinny byc w stosunku do nich wyciagniete konsekwencje.

Napisano
  • Autor

> Powinno byc tak :

> 1. w przypadku gdy nie masz uprawnien wogole nie wazne czy zdajesz

> czy Ci zabrali to zabieraja Ci dowod rejestracyjny pojazdu ktos

> albo ktos inny musi pojechac dalej a Ty dostajesz mandat (wydaje

> mi sie ze to do 500zl mandat nawet jest ale moge sie mylic).

czyli panowie z radiowozu zlamali przepisy puszczajac gostka bez uprawnien luzem

Napisano

> czyli panowie z radiowozu zlamali przepisy puszczajac gostka bez

> uprawnien luzem

Pewnie teraz wyciagna nauke z tego i jak kogos teraz zatrzymaja bez prawka to odrazu 50 zł za brak papieru i samochod na lawete a sam "szczesliwiec" bedzie bardzo zadowolony policjant tez czlowiek

Napisano

Pokrzycz, pokrzycz i posłuchaj co Policjant mówił, powiedział, że sporządzi notatkę z tego i jeśli się okaże że gość ściemniał to mu się dobiorą do tyłka.

Napisano
  • Autor

> Pokrzycz, pokrzycz i posłuchaj co Policjant mówił, powiedział, że

> sporządzi notatkę z tego i jeśli się okaże że gość ściemniał to

> mu się dobiorą do tyłka.

co nie zmienia faktu, ze puscil za kolko kolesia bez uprawnien i co nie zmienia faktu, ze wykazal sie w tej sytuacji delikatnie mowiac duza lekkoscia ducha...

Napisano

> Powinno byc tak :

> 1. w przypadku gdy nie masz uprawnien wogole nie wazne czy zdajesz

> czy Ci zabrali to zabieraja Ci dowod rejestracyjny pojazdu ktos

> albo ktos inny musi pojechac dalej a Ty dostajesz mandat (wydaje

> mi sie ze to do 500zl mandat nawet jest ale moge sie mylic).

Co za bzdety opowiadasz. DR nie ma nic wspolnego z uprawnieniami do kierowania. Za kierowanie pojazdem bez uprawnien taryfikator przewiduje 500PLN.

> 2. gdy masz prawo jazdy ale ogolnie nie masz przy sobie to z tego co

> pamietam mandat 100zl za brak prawa jazdy i jedziesz dalej....

Za to akurat w taryfikatorze jest 50PLN.

Napisano

> Co za bzdety opowiadasz. DR nie ma nic wspolnego z uprawnieniami do

> kierowania. Za kierowanie pojazdem bez uprawnien taryfikator

> przewiduje 500PLN.

Jak nie masz uprawnien do kierowania pojazdem i nikt inny nie moze nim pokierowac to zabieraja dowod, samochod na lawete

> Za to akurat w taryfikatorze jest 50PLN.

Ok, moze teraz tak jest kiedys bylo 100zl z tego co pamietam

Napisano

> Jak nie masz uprawnien do kierowania pojazdem i nikt inny nie moze nim pokierowac to zabieraja dowod

Skoro twierdzisz, ze w takiej sytuacji Policja zatrzymuje DR, to moze wskazesz mi na podstawie ktorego przepisu...

Art. 132 PoRD

1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

b) zagraża porządkowi ruchu,

c) narusza wymagania ochrony środowiska;

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;

4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);

5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;

6) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub nieokazania dokumentu stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Napisano

> Skoro twierdzisz, ze w takiej sytuacji Policja zatrzymuje DR, to moze

> wskazesz mi na podstawie ktorego przepisu...

tu nie ma, ale spotkalem 2 razy sie z takim czyms ze komus zabrali bo nikt inny nie mogl pokierowac pojazdem...

A myslisz ze co robia w przypadku jak zlapia pijanego kierowce? (w tych przepisach nie bylo tez nic na ten temat), tez zabieraja drivera i samochod na lawete i przy okazji dowod.

Mowilem o sytuacji gdzie zabieraja dowod zeby uniemozliwic osobie jazde bez waznego dokumentu albo jak zabieraja samochod na lawete...

nie zgadzasz sie z tym? wink.gif

Napisano

> tu nie ma, ale spotkalem 2 razy sie z takim czyms ze komus zabrali bo nikt inny nie mogl pokierowac pojazdem...

Nie ma takiej mozliwosci... Policja moze zatrzymac DR tylko w przypadkach okreslonych w art.132 PoRD (patrz wyzej)...

> A myslisz ze co robia w przypadku jak zlapia pijanego kierowce? (w tych przepisach nie bylo tez nic na ten temat), tez zabieraja drivera i samochod na lawete i przy okazji dowod.

Kierowce na "dolek", samochod na lawete, a DR pozostaje przy kierowcy...

> Mowilem o sytuacji gdzie zabieraja dowod zeby uniemozliwic osobie jazde bez waznego dokumentu albo jak zabieraja samochod na lawete...

Teraz to juz zamieszales calkowicie...

> nie zgadzasz sie z tym?

Nie zgadzam... skromny.gif

Napisano

> Nie ma takiej mozliwosci... Policja moze zatrzymac DR tylko w

> przypadkach okreslonych w art.132 PoRD (patrz wyzej)...

czyli zabrali nie przepisowo blush.gif

jeden przypadek widzialem w programie "drogowka"

> Kierowce na "dolek", samochod na lawete, a DR pozostaje przy

> kierowcy...

> Teraz to juz zamieszales calkowicie...

w takim razie co sie dzieje w przypadku gdy kierujacy nie ma prawa jazdy wogole czyli uprawnien do kierowania pojazdem i zatrzyma go drogowka? nie zabieraja DR aby uniemozliwic jazde pojazdem?

> Nie zgadzam...

20.GIF

Napisano

> czyli zabrali nie przepisowo

> jeden przypadek widzialem w programie "drogowka"

W "drogowce", czy tez w "uwaga pirat" pokazuja rozne rzeczy, po ktorych nie jeden policial.gif moglby sie zalapac na tzw. dzialke... zlosnik.gif

> w takim razie co sie dzieje w przypadku gdy kierujacy nie ma prawa

> jazdy wogole czyli uprawnien do kierowania pojazdem i zatrzyma

> go drogowka? nie zabieraja DR aby uniemozliwic jazde pojazdem?

W takim przypadku pojazd powinna zabezpieczyc osoba wskazana przez kierujacego, ktorej przekazuje sie dokumenty pojazdu, tj. DR i OC... Jezeli kierujacy nie jest w stanie wskazac osoby, ktora zabezpieczy pojazd, wowczas laweta odstawia go na parking "policyjny" na koszt wlasciciela. Dokumenty pojazdu, tj. DR i OC pozostaja przy kierujacym.

Napisano

> W "drogowce", czy tez w "uwaga pirat" pokazuja rozne rzeczy, po

> ktorych nie jeden moglby sie zalapac na tzw. dzialke...

hmm spoko wink.gif w sumie masz racje zlosnik.gif

> W takim przypadku pojazd powinna zabezpieczyc osoba wskazana przez

> kierujacego, ktorej przekazuje sie dokumenty pojazdu, tj. DR i

> OC... Jezeli kierujacy nie jest w stanie wskazac osoby, ktora

> zabezpieczy pojazd, wowczas laweta odstawia go na parking

> "policyjny" na koszt wlasciciela. Dokumenty pojazdu, tj. DR i OC

> pozostaja przy kierujacym.

nawet jesli pojazd nie nalezy do kierujacego a nie mozna skontaktowac sie z wlaascielem? to byla by glupota bo pojazd moze byc kradziony smile.gif

Napisano

> nawet jesli pojazd nie nalezy do kierujacego a nie mozna skontaktowac

> sie z wlaascielem? to byla by glupota bo pojazd moze byc kradziony

Pojazd sprawdza sie w czasie kontroli w KSIP (Komputerowy System Informacyjny Policji) po tablicach i po VINie, czy nie figuruje jako utracony. Ostatnio sprawdzenie to odbywa sie takze w SIS (System Informacyjny Schengen). Jezeli kierujacy jest jednoczesnie wlascicielem pojazdu, to sprawa jest prosta. Natomiast jezeli kierujacy nie jest wlascicielem, no to faktycznie pojawia sie problem. Nie ma w tej materii jednoznaczych przepisow prawnych. Powiem tak "co kraj, to obyczaj", co jednostka Policji to inne tzw. wytyczne przelozonych w tej kwestii.

Napisano

> Pojazd sprawdza sie w czasie kontroli w KSIP (Komputerowy System

> Informacyjny Policji) po tablicach i po VINie, czy nie figuruje

> jako utracony. Ostatnio sprawdzenie to odbywa sie takze w SIS

> (System Informacyjny Schengen). Jezeli kierujacy jest

> jednoczesnie wlascicielem pojazdu, to sprawa jest prosta.

> Natomiast jezeli kierujacy nie jest wlascicielem, no to

> faktycznie pojawia sie problem. Nie ma w tej materii

> jednoznaczych przepisow prawnych. Powiem tak "co kraj, to

> obyczaj", co jednostka Policji to inne tzw. wytyczne

> przelozonych w tej kwestii.

Oki doki, ze sie sprawdza to wiem ale wlasnie zastanawialem sie co jest w przypadku gdy pojazd jeszcze nie zostal zgloszony jako kradziony itp... czy policjant moze puscic takiego goscia wolno jesli ten nie ma prawka ale ma dokumenty od samochodu? wink.gif

Napisano

> Oki doki, ze sie sprawdza to wiem ale wlasnie zastanawialem sie co

> jest w przypadku gdy pojazd jeszcze nie zostal zgloszony jako

> kradziony itp... czy policjant moze puscic takiego goscia wolno

> jesli ten nie ma prawka ale ma dokumenty od samochodu?

Jezeli ustali jego tozsamosc na podstawie innego dokumentu, to moze. Idac tym tokiem rozumowania, to przy kazdej kontroli drogowej, kiedy kierujacy nie jest wlascicielem pojazdu, trzeba by kontaktowac sie z walscicielem, czy przypadkiem nie zwineli mu fury razem z papierami, a on tego jeszcze nie zglosil. Wyobrazasz sobie bajzel, jaki by wtedy powstal. A posiadanie uprawnien lub nie jest akurat w tej kwestii nieistotne.

Napisano

> Jezeli ustali jego tozsamosc na podstawie innego dokumentu, to moze.

> Idac tym tokiem rozumowania, to przy kazdej kontroli drogowej,

> kiedy kierujacy nie jest wlascicielem pojazdu, trzeba by

> kontaktowac sie z walscicielem, czy przypadkiem nie zwineli mu

> fury razem z papierami, a on tego jeszcze nie zglosil.

> Wyobrazasz sobie bajzel, jaki by wtedy powstal. A posiadanie

> uprawnien lub nie jest akurat w tej kwestii nieistotne.

Right to by bylo totalnie bez sensu smile.gif

troszke za bardzo zabrnalem w temat smile.gif

bardziej chodzilo mi o bezpieczenstwo i o uniemozliwienie kierowania pojazdem osobie do tego nie uprawnionej smile.gif

Napisano

> Right to by bylo totalnie bez sensu ok.gif

> troszke za bardzo zabrnalem w temat zlosnik.gif

> bardziej chodzilo mi o bezpieczenstwo i o uniemozliwienie kierowania pojazdem osobie do tego nie uprawnionej

Takiej osobie (bez uprawnien) uniemozliwia sie oczywiscie dalsza jazde. Ale jakby zboczylismy z tematu. Bo sprawa rozbijala sie o to, czy wtedy zatrzymuje sie DR. Otoz nie, nie zatrzymuje sie... skromny.gif

Napisano

> Takiej osobie (bez uprawnien) uniemozliwia sie oczywiscie dalsza

> jazde. Ale jakby zboczylismy z tematu. Bo sprawa rozbijala sie o

> to, czy wtedy zatrzymuje sie DR. Otoz nie, nie zatrzymuje sie...

Okej i wszystko jasne smile.gif

W kazdym razie powracajac do glownego watku powinno byc tak ze jak ktos nie ma uprawnien nie powinien kierowac pojazdem ale w polsce jak kto chce biglaugh.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> W kazdym razie powracajac do glownego watku powinno byc tak ze jak

> ktos nie ma uprawnien nie powinien kierowac pojazdem ale w

> polsce jak kto chce

> Pozdrawiam

No niestety policmajstry z tego odcinka nie popisali sie... frown.gif

Ale skoro nagminnie spotykam policjantow wymuszajacych pierwszenstwo na skrzyzowaniu rownorzednym czy przemykajacych obok mnie na ograniczeniach (mimo, ze sam jechalem nieco ponad przykazane np 50) to co sie dziwic... zlosnik.gif

Napisano

> No niestety policmajstry z tego odcinka nie popisali sie...

> Ale skoro nagminnie spotykam policjantow wymuszajacych pierwszenstwo

> na skrzyzowaniu rownorzednym czy przemykajacych obok mnie na

> ograniczeniach (mimo, ze sam jechalem nieco ponad przykazane np

> 50) to co sie dziwic...

a

a zachowania policji to chyba nie wypada juz komentowac szkoda czasu, mieli nie stac w krzakach z radarami a nadal to robia, tak samo jak napisales o ograniczeniu predkosci zywiscie ich to nie dotytyczy chyba ze sa na jakims wolnym patrolu zlosnik.gif

Napisano

> ostatnio ogladalem sobie pirata na tvn turbo. I zastanowila mnie

> jedna rzecz.

> Otorz policmajstry zatrzymaly kobiecine, ktora nie miala przy sobie

> prawa jazdy. Kobita sie spieszyla i robila sceny a gliniarze

> spokojnie sprawdzali przez radio czy ma prawko. Powiedzieli jej

> wyraznie, ze musza sprawdzic bo jezeli nie ma wydanych uprawnien

> do kierowania pojazdem to niestety nie bedzie mogla dalej jechac

> za kolkiem.

> Kilka minut pozniej pokazali gostka w skodzie, ktory na dzien dobry

> przyznal sie ze ma zabrane prawko za punkty i jest w trakcie

> wyrabiania kolejnych (zdal juz B i wyrabia jeszcze A i C)

> Policmajstry sprawdzili w swojej bazie i potwierdzili, ze ma zabrane

> prawo jazdy i dostali informacje, ze gostek NIE POSIADA

> uprawnien do kierowania autkiem.

> I co zrobili? Dali mu mandacik i punkty akonto przyszlego prawka i...

> pozwolili mu odjechac.

Facet sie przyznal a paniusia zaczela fochy stroic z tego co pamietam.

Jak sie chce problemy to policja zawsze moze je zalatwic.

Napisano

Jezeli kierujacy nie jest w stanie wskazac osoby, ktora

> zabezpieczy pojazd, wowczas laweta odstawia go na parking

> "policyjny" na koszt wlasciciela. Dokumenty pojazdu, tj. DR i OC

> pozostaja przy kierujacym.

IMO nie ma tu chyba jednak podstawy do holowania....

policjant ma uniemożliwić dalszą jazdę...np w postaci wydania polecenia.....

a człowiek może sobie autko pozamykać....i zostawić je w miejscu oczywiście dozwolonym przepisami.....

w KD nie ma obligatoryjnego warunku holowania w takich przypadkach...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.