Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

manetki przy kierownicy swiatla/wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Czy ktos z szanownych rozbieral to centrum dowodzenia elektryka w aucie ? Chce ( a przynajmniej takie mam pobozne zyczenie) utrudnic prace przelacznikow obrotowych ( swiatla mijania oraz cykle na wycieraczkach).

Dzis przelala sie czara goryczy jak fiat znow pokpil sprawe.

Pytanie podpucha.. czemu tak czesto przepalaja sie sie przednie slepia w stilo ? Pytanie pomocnicze... jak spalic silniczek tylnej wycieraczki? Pytanie wyciagajace : co ma jedno do drugiego ?

Oczywiscie pytania retoryczne swiety.gif Chodzi o zbyt luzne styki na manetkach. Odkad nie dotykam swiatel ( odpalam /gasze auto na wlaczonych ) problem zarowek wyeliminowalem... ale dzis sytuacja zmusila mnie to uruchomienia tylnej wycieraczki. No i raz drugi piaty dziala.. po dziesiatym przelaczniku wycieraczka umarla. angryfire.gif Jakie zdziwienie..i radosc zarazem ze jednak jest okey kiedy pstryknalem w manetke tak jak sie pstryka mlodszego brata w nos.. i wycieraczka ozyla ( przelacznik obrotowy w pozycji "wlacz")

Wiec ? Jak to rozebrac i podoginac styki ? icon_rolleyes.gif

Napisano

Jeśli chodzi o światła to z tego co słyszałem wymienia sie całą wiązke i problem ustaje...

Napisano

> Jeśli chodzi o światła to z tego co słyszałem wymienia sie całą

> wiązke i problem ustaje...

Nie wymienia sie wiązki, tylko dolutowuje się taką specjalną pod klapką z bezpiecznikami. Przerabiałem ten temat na początku tego roku i opisywałem wymianę. Wystarczy poszukać.

Napisano

> Nie wymienia sie wiązki, tylko dolutowuje się taką specjalną pod

> klapką z bezpiecznikami. Przerabiałem ten temat na początku tego

> roku i opisywałem wymianę. Wystarczy poszukać.

o tutaj - odnosnie anty-palenia zrowek H7

ale koledze some1 chodzi o cos innego - powiem tak - mnie ten element (przełczniki swiatel/wyvceraczek - bo to zestpolone jest) wymienili na gwarancji bo tak jak i w puncie i bravie nie odbijaly lub przelatywały. To jest taki slaby punkt /zreszta nie tylko w fiatach/. Z tego co pamietam to cena takiego nowego to ok. 700pln a jest to to nie demontowalne...

Napisano
  • Autor

> o tutaj - odnosnie anty-palenia zrowek H7

> ale koledze some1 chodzi o cos innego - powiem tak - mnie ten element

> (przełczniki swiatel/wyvceraczek - bo to zestpolone jest)

> wymienili na gwarancji bo tak jak i w puncie i bravie nie

> odbijaly lub przelatywały. To jest taki slaby punkt /zreszta nie

> tylko w fiatach/. Z tego co pamietam to cena takiego nowego to

> ok. 700pln a jest to to nie demontowalne...

Odnosnie odbijania... to mam cholerne problemy z wlaczeniem kierunkow angryfire.gif Jak sie nad durna czynnoscia jaka jest wlaczenie kierunku nie skoncentruje i nie skupie nad tym by DOBRZE wlaczyc kierunek to nie ma takiej opcji.. wpadnie ale nie zaskoczy i robie tylko jeden klik i po swieceniu. Poki jezdze powoli po miescie to klikam jak bladynka puszczajac kierownice i patrzac miedzy otwory kierownicy czy aby napewno kierunek zaskoczyl. Takich ruchow nie moge robic jadac po trzypasmowce przy 150kmh frown.gif To wlasciwie jeden problem z manetkami.

Drugi problem to wlaczniki obrotowe. Powiedzmy ze pelny skok od pozycji zero do jeden wynosi 1 cm liczac po okregu danego pstryczka. ALE... z tego jednego centymetra to mam 5 mm luzu/bezwladu w czasie ktorego szczotki/blaszki czy co tam jest wsrodku szura jedno o drugie i dopiero jak zaskoczy po tych 5 mm obrotu to jest ok. Co robi prad zanim wlacznik zaskoczy ? Robi zwarcia zapewne.. stad palimy zarowki z przodu a takze potrafi sie zawiesic tylna wycieraczka.. bo co z tego ze mamy obrocone w pozycji WLACZ... jak wycieraczka stoi.. :/

Napisano

> Odnosnie odbijania... to mam cholerne problemy z wlaczeniem

> kierunkow Jak sie nad durna czynnoscia jaka jest wlaczenie

> kierunku nie skoncentruje i nie skupie nad tym by DOBRZE wlaczyc

> kierunek to nie ma takiej opcji.. wpadnie ale nie zaskoczy i

> robie tylko jeden klik i po swieceniu. Poki jezdze powoli po

Z tego co czytałem to jest właśnie opcja funkcjonalna, przy lekkim "włączeniu" kierunków nie zaskakuje na stałe tylko na chwile - pewnie jedno błyśnięcie. Chyba w instrukcji o tym czytałem ?

> obrotu to jest ok. Co robi prad zanim wlacznik zaskoczy ? Robi

> zwarcia zapewne.. stad palimy zarowki z przodu a takze potrafi

> sie zawiesic tylna wycieraczka.. bo co z tego ze mamy obrocone w

> pozycji WLACZ... jak wycieraczka stoi.. :/

Widać masz to wszystko bardzo rozklekotane, może już ktoś wcześniej rozbierał i poskładał nie tak jak trzeba? Jak się pourywa zatrzaski w plastikach to potem się kupy całe ustrojstwo nie trzyma.

Napisano
  • Autor

> Z tego co czytałem to jest właśnie opcja funkcjonalna, przy lekkim

> "włączeniu" kierunków nie zaskakuje na stałe tylko na chwile -

> pewnie jedno błyśnięcie. Chyba w instrukcji o tym czytałem ?

hmm..mowisz ? czyli co ? tak CIEZKO trzeba dobijac te kierunki zeby zlapaly permamentnie ? hmm.gif

> Widać masz to wszystko bardzo rozklekotane, może już ktoś wcześniej

> rozbierał i poskładał nie tak jak trzeba? Jak się pourywa

> zatrzaski w plastikach to potem się kupy całe ustrojstwo nie

> trzyma.

No to skolei przeczy poprzedniemu postowi gdzie krakow_kult mowi ze to dziadostwo jest niedemontowalne. Chociaz juz wszystko jest mozliwe jak lisek potrafil rozbebeszyc manetke z tempomatu wink.gif Mnie te wajchy chodza naprawde ciezko i ruchy gora/dol nie daja powodow do domniemywac zeby bylo cos grzebane. Poprostu zuzycie adekwatne do przebiegu. Tylko te cholerniki obrotowe jakies takie...luzne

Nie zachecam , nie polecam... moze sie kto skusi na baaardzo powolne obrocenie wlacznikami swiety.gif celem okreslenia organoleptycznie jak toto sie zachowuje.

Napisano

> hmm..mowisz ? czyli co ? tak CIEZKO trzeba dobijac te kierunki zeby

> zlapaly permamentnie ?

Nie no u mnie nie jest CIĘŻKO. Trzeba pewniej "docisnąć" i czasem podczas akcji nie udaje się za pierwszym razem ale są to u mnie sporadyczne przypadki. Generalnie nic czego mógłbym się przyczepić a czepialski jestem 270751858-jezyk.gif

> adekwatne do przebiegu. Tylko te cholerniki obrotowe jakies

> takie...luzne

> Nie zachecam , nie polecam... moze sie kto skusi na baaardzo powolne

> obrocenie wlacznikami celem okreslenia organoleptycznie jak

> toto sie zachowuje.

Do obrotowych też trudno się przyczepić, działają tak jak powinny, są ciasno spasowane ale działają bez nadmiernych oporów.

A od dawna tak jest u Ciebie ?

Napisano
  • Autor

> A od dawna tak jest u Ciebie ?

W normalnym uzytkowaniu pewno bym nawet na to nie zwrocil uwagi.. ale przez 10 minut bylem przekonany ze padl mi tylny silniczek wycieraczki...

Byc moze jest jakies zabezpieczenie termiczne _anty_ dla silniczka wiec opisze w miare dokladnie krok po kroku.

1/ ubabrala sie tylna szyba

2/ sprysk na szybke

3/ wlacz tylna wycieraczke

- wiadomym jest ze tylna wycieraczka w pozycji wlacz ma dluuuugi cykl czyszczenia ( oczywiscie pomijamy przypadek gdy zbyt mocno zalejemy szybe to sie uruchamia procedura czyszczenia).

- chcac zrobic "wlasne" czyszczenie .. czyli to ja kontroluje ile razy ma mi przejechac guma robie wlacz/wylacz i tak kilka razy.

i tu dochodzimy do sedna sprawy... robimy wlacz... ramie sie rusza jest w pionie.. robimy wylacz.. ramie dojezdza do konca i wraca. kolejne wlacz zostanie wykonane dopiero kiedy wycieraczka wroci do pozycji wyjsciowej. A co sie stanie kiedy zrobimy zbyt szybko dyskoteke przelacznikiem ? system zignoruje czy "zawiesi" urzadzenie ? czy sie poprostu spali w pi**guly ? Wydaje mi sie ze poprostu ja zbyt szybko robilem kolejne WLACZ zanim wycieraczka nie byla na zero.

Zalozmy ze system jakos zawiesil urzadzenie blokujac przed przepaleniem.

Zostawilem wycieraczke w pozycji WLACZ ( mimo ze lezala w pozycji wyjsciowej udajac martwa ) Przejechalem tak z kilometr klnac pod nosem ze znow wydatek ... i wtedy skojarzylem temat ze mnie zarowki to zawsze padaly w momecie kiedy lapalem sie manetki - nigdy sama z siebie w czasie pracy - zawsze przy wlaczaniu.

Wymierzylem za to solidna kare manetce w postaci pstryka z palcow za spalenie mi wycierajki... no ale jaki banan na twarzy jak zombie ozylo po tyrpnieciu juz_wlaczonej manetki ... DLACZEGO ozylo ? termiczne cudo i zbieg okolicznosci w czasie (termik+ moja ingerencja ) ?... brak styku ? Dla utrudnienia.. wycieraczka funkcjonuje poprawnie wiec... jednorazowy brak styku ? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie no u mnie nie jest CIĘŻKO. Trzeba pewniej "docisnąć" i czasem

> podczas akcji nie udaje się za pierwszym razem ale są to u mnie

> sporadyczne przypadki. Generalnie nic czego mógłbym się

> przyczepić a czepialski jestem

Delikatnie podetnij plastik pod gumką-osłonką. Myślę, że 1 mm wystarczy. Stary sposób stilomaniacki. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Delikatnie podetnij plastik pod gumką-osłonką. Myślę, że 1 mm

> wystarczy. Stary sposób stilomaniacki.

ale ty tu piszesz o ulatwieniu pracy gora/dol jesli dobrze rozumiem, a gumka-oslona to ten elastyczny element na styku kolumny kierownicy ? hmm.gif

Napisano

zmartwię cię

ja miewam podobne przypadłości (na szczęście nie jest to stan permanentny) zwłąszcza w mroźne dni. przy okazji wymiany żarówki (a jakże) zagadnąłem kierownika serwisu na temat naprawialności przełącznika. odpowiedział, że to urządzenie (przełącznik zespolony - kierunków i wycieraczek) jest nienapraiwlne i poprostu się wymienia, a ta przypadłośc jest prawdopodobnie ni mniej ni więcej skutkiem przytrzymania przełącznika podczas kręcenia kierownicą (np. przy odbijaniu kierą w lewo przy włączonmym prawym migaczu). wtedy mogło dojść do starcia ząbka. przyznaję się bez bicia - zdarzało mi się tak zrobić zupełnie odruchowo i cosik chrupnęło w kolumnie. koszt zakupu przełącznika zespolonego ok. 700 zł, a cena zależna od modelu no i oczywiście od tego czy kiera ma przełączniki radia. poradził poszperać na allegro, ale jak sam zauważył nie wiadomo czy to będzie napewno właściwy przełącznik i w jakim stanie. więc póki co jeżdżę tak i czekam aż będzie zupełna padaka.

a co do świateł, to chłopak z serwisu, który co nieco czai w samochodach powiedział, że właśnie na odwrót powinno się odpalać samochód z wyłączonymi reflektorami, bo aku wypluwa potężny ładunek energii i wogóle dochozi do dużych wachań w instalce. sam nie wiem kto ma rację, ja w każdym bądź razie nigdy nie wyłączam świateł wogóle (bo leń zlosnik.gif) i co najmniej raz do roku muszę wymieniać żaróweczkę - dwie.

Napisano
  • Autor

powinno się odpalać

> samochód z wyłączonymi reflektorami, bo aku wypluwa potężny

> ładunek energii i wogóle dochozi do dużych wachań w instalce.

gosc ma racje.. niezaleznie czy to jest instalacja samochodowa czy jakakolwiek inna ma to do siebie ze wpierw jest "szok" a nastepnie stabilizacja na zadanym poziomie. Dlatego tez w domach nie zaleca sie zarowek energo do pomieszczen gdzie czesto pstrykamy swiatlem .

Wybierajac mniejsze zlo staram sie nie dotykac manetki i robie to swiadomie smile.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

> Delikatnie podetnij plastik pod gumką-osłonką. Myślę, że 1 mm

> wystarczy. Stary sposób stilomaniacki.

Odgrzewam troche temat smile.gif

Moze mi ktos powiedziec w ktorym to miejscu podpilowac? niewiem.gif

Domyslam sie ze pod gumka w miejscu ktore zaznaczylem na fotce na czerwono hmm.gif

281839613-StiloMitExtraCChebel.jpg

Swoja droga niezle gosc wykombinowal wajche tempomatu rotfl.gif

post-109412-1435249950299_thumb.jpg

Napisano

Tak jak zaznaczone ! ok.gif

Napisano

> Tak jak zaznaczone !

Czyli młodszy brat Stilona nie został pozbawiony tej wady?

Napisano

> Czyli młodszy brat Stilona nie został pozbawiony tej wady?

Powiem więcej, czytałen na forum NB że u nich też się zdarza ! icon_eek.gifno.gif

Napisano

> Powiem więcej, czytałen na forum NB że u nich też się zdarza !

Tak, u nas też się zdarza rotfl.gif

Napisano

> Domyslam sie ze pod gumka w miejscu ktore zaznaczylem na fotce na czerwono

Pamiętaj, że lepiej dwukrotnie zebrać po odrobinie materiału i sprawdzić czy pomogło, niż raz a za dużo, bo dziura zostanie. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.