Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Praca inż. mag z BULGOTANIA w mk2 - zostaje UPG

Featured Replies

Napisano

no panowie...nikt nie miał takich przebojów jak ja z bulgotaniem...niedługo napiszę z tego pracę inżynierską a później książkę i obronię doktorat.... biglaugh.gif

wymienione wszystko poza UPG - pompa wody, termostat, nagrzewnica (na starych uszczelkach z odpowiednią ilością wysokotemp. silikonu), dywaniki suche, pompa sucha. Słów mi brak furious.gif wszystkiego mi się odechciewa, wierzcie mi, że mam DOŚĆ.

Objawy: auto odpowietrzone dokładnie i dobrze jakieś 2-3 tyg. temu, do tej pory cisza, płynu wydaje mi się, że nie ubywa - stoi w każdym bądź razie na podobnym poziomie jak te 2-3 tyg temu...

dziś odpalam auto rano - cisza, popołudniu po pracy - cichuteńkie bulgotanie (bez porównania do tego co było wcześniej), raz, drugi, trzeci...auto się rozgrzało i cisza... niewiem.gif

ustaliłem z kuzynem, że podłubiemy i zrobimy tą UPG (dodam, że nic dziwnego z silnikiem się nie dzieje - nie kopci,nie prycha,ciągnie ładnie - jak nigdy nawet)... ok.gif

moje pytanie - jeżeli jest to tak mały ubytek w UPG lub w ogóle dla "normalnego" użytkownika auta niesłyszalny a być może go nie ma confused.gif (bul bul)....co jeśli przestanie bulgotać i za 2 tyg znowu zacznie cichuteńko jak dziś???

wymieniać na hurra czy zaczekać i obserwować/nasłuchiwać czy podgłosić radio??..wszystkie za i przeciw...

dziękuję za uwagę - pomóżcie bo jestem coraz bliżej oddania go na szrot hahaha.gif

Napisano

U mnie tez bulgotal po wymianie plynu, a dobrze odpowietrzylem. Nalalem plynu troche ponad max i zauwazylem, ze poziom wysoki jest tutaj bardzo wazny. Odkrecilem wszystkie odpowietrzniki przy zamknietym korku ze zbiornika wyrownwaczego, przegazowalem. Pozamykalem. Byla cisza, rano odpalam i znowu, ale plynu mi ubywalo, wyciekow brak, w koncu poziom sie ustabilizowal i nadal utrzymuje na poziomie max na zimnym silniku.

Napisano
sprawdz polaczenie od strony kolektora ssacego czujnika temp czynnika chlodzacego bo tamtedy plyn lubi uciekac - uszczelka w czujniku twardnieje po pewnym czasie.
Napisano

ja miałem też problem jak Ty... odpowietrzany dużo razy , a ciągle bulgotanie , płynu nie ubywało zbytnio ,po wymianie upg jak ręką odjął , uszczelka lekciutko musiała byc uwalona ,że tylko się zapowietrzał układ od spalin ok.gif

Napisano

> wymieniać na hurra czy zaczekać i obserwować/nasłuchiwać czy

Spróbuj przelać na zupełnie zimnym silniku ok. 0,5 - 1 cm ponad kreskę MAX i obserwuj , po jakimś czasie powinno przestać bulgotać , u mnie nowe auto bulgotało , po przelaniu przestał i od 4 lat nie bulgocze wink.gif

Napisano

> moje pytanie - jeżeli jest to tak mały ubytek w UPG lub w ogóle dla "normalnego" użytkownika auta niesłyszalny a być może go nie ma (bul bul)....co jeśli przestanie bulgotać i za 2 tyg znowu zacznie cichuteńko jak dziś??? wymieniać na hurra czy zaczekać i obserwować/nasłuchiwać czy

napiszemy tę prace razem - wymieniłem to co ty oprócz nagrzewnicy bo jest sucho a jak jest sucho to jest ok. Bulgocze. Oczywiście po odpowietrzeniu po jakimś czasie słabo a potem wyraźniej. Płyn ubywa ale po jakimś czasie (ok 1 miesiacu) jest to wyraźnie widoczne. Nic na razie z tym nie robię. Auto zachowuje się normalnie. Jedynie co może i nawet mnie zastanawia to dłuższe kręcenie podczas odpalania ciepłego silnika. Obserwuję i tyle. Ale do czerwca. Wtedy idę na 2 tygodnie do szpitala i auto oddaję kuzynowi który mi tę uszczelkę wymieni - zbyt wielu kropkowiczom pomogła wymiana.

Napisano

> Spróbuj przelać na zupełnie zimnym silniku ok. 0,5 - 1 cm ponad

> kreskę MAX i obserwuj , po jakimś czasie powinno przestać

> bulgotać , u mnie nowe auto bulgotało , po przelaniu przestał i

> od 4 lat nie bulgocze

Zrobilem dokladnie jak Joe i przestalo

Napisano
  • Autor

> ja miałem też problem jak Ty... odpowietrzany dużo razy , a ciągle

> bulgotanie , płynu nie ubywało zbytnio ,po wymianie upg jak ręką

> odjął , uszczelka lekciutko musiała byc uwalona ,że tylko się

> zapowietrzał układ od spalin

ale nie sprzedajemy 270751858-jezyk.gifrotfl.gif

walczę jak lew klnie.gif

Napisano
  • Autor

> lpg nie ma?

ni chu chu... zlosnik.gif

Napisano

> ni chu chu...

Obejrzyj bardzo dokładnie chłodnicę ! U mnie była prawie niewidoczna maleńka nieszczelność na zgrzewie aluminium z plastikiem i kropelki płynu sciekały w dół. Nioe szło tego zauwazyć bo odparowywały szybciej niż kapały.

To była u mnie przyczyna zapowietrzania

Napisano

> Spróbuj przelać na zupełnie zimnym silniku ok. 0,5 - 1 cm ponad

> kreskę MAX i obserwuj , po jakimś czasie powinno przestać

> bulgotać , u mnie nowe auto bulgotało , po przelaniu przestał i

> od 4 lat nie bulgocze

zawsze tak robie, nadmiar idzie przez zaworek zwrotny w korku i czasami widac jak fajnie cieknie nadmiar plynu - oczywiscie tylko po jezdzie.

Napisano

ja rowniez odpowietrzałem, odpowietrzałem i odpowietrzałem.

jak bulgotalo tak bulgotało...

skonczyło sie w pewnym momencie na tym ze temp skoczyła blisko max, zatrzymałem sie, ostygł,zalałem nowym płynem dojechałem do domu, no i wtedy upg całkiem sie wyjsrała...

po wymianie upg cisza i spokoj z bulgotaniem grinser006.gif

Napisano

> ja rowniez odpowietrzałem, odpowietrzałem i odpowietrzałem.

> jak bulgotalo tak bulgotało...

> skonczyło sie w pewnym momencie na tym ze temp skoczyła blisko max,

> zatrzymałem sie, ostygł,zalałem nowym płynem dojechałem do domu,

> no i wtedy upg całkiem sie wyjsrała...

> po wymianie upg cisza i spokoj z bulgotaniem

ale u mnie UPG sie nie wyjsrywa.

Napisano

> ale u mnie UPG sie nie wyjsrywa.

Powiem Ci tak, u mnie 0 objawow:

rano palił od strzała

trzymał caly czas rowne obroty

nie kopcił

nie brał płynu ani tez płyn nie dostawał sie do oleju

poprostu sobie bulgotał.

az pewnego razu temp sobie skoczyła-poprostu przez upg spaliny waliły w układ i sie zapowietrzał przez co bulgotał.

na poczatku działo sie to tylko przy zapalaniu i lekkiej przegazowce, gdy sie silnik nagrzał (prawdopodobnie sie doszczelnił przez rozszezalnosc cieplna mat) było ok.

pozniej zaczał cały czas bulgotac przy szybszym przegazowaniu.

a na koncu wyjsrała sie upg.

a najlepsze ze do konca nie kopcił i nie brał płynu grinser006.gif

masełka tez nie było grinser006.gif

wiec widzisz

Napisano
  • Autor

> Powiem Ci tak, u mnie 0 objawow:

> rano palił od strzała

> trzymał caly czas rowne obroty

> nie kopcił

> nie brał płynu ani tez płyn nie dostawał sie do oleju

> poprostu sobie bulgotał.

> az pewnego razu temp sobie skoczyła-poprostu przez upg spaliny waliły

> w układ i sie zapowietrzał przez co bulgotał.

> na poczatku działo sie to tylko przy zapalaniu i lekkiej przegazowce,

> gdy sie silnik nagrzał (prawdopodobnie sie doszczelnił przez

> rozszezalnosc cieplna mat) było ok.

> pozniej zaczał cały czas bulgotac przy szybszym przegazowaniu.

> a na koncu wyjsrała sie upg.

> a najlepsze ze do konca nie kopcił i nie brał płynu

> masełka tez nie było

> wiec widzisz

czyli nie ma zasady...zaczekam aż upg sie wyjsra do końca...no i to by było na tyle...

to może razem napiszemy tego doktora?? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czyli nie ma zasady...zaczekam aż upg sie wyjsra do końca...no i to

> by było na tyle...

> to może razem napiszemy tego doktora??

ja juz ma doktora, bo przeszedłem przez to grinser006.gif

Napisano

> ja juz ma doktora, bo przeszedłem przez to

ja tez ale jak widze nowe watki w tym temacie to sie zastanawiam czy ktos nie wie gdzie szukajka czy ma cos nowego w tym temacie do powiedzienia grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.