Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima

Featured Replies

Napisano

dzis zajrzałem pod maskę, co by sprawdzić czy wszystko tam oki, znalazłem wyciek z przewodu od klimy przy samej chłodnicy, domyslam sie ze puscila uszczelka, mam pytanie czy to jest ten sam płyn co idzie do chłodzenia silnika ? a i ile może kosztowac uzupełnienie klimy czynnikiem (chodzi mi o ten gaz) bo nie chłodzi bestia ! szykuje sie na naprawe klimy i az sie boje ile bedzie kosztowac całosc oslabiony.gifoslabiony.gif

zapewne wielu z nas ma juz to za sobą i wie jakie są orientacyjne koszty, podzielcie sie ze mna smile.gif

aha szukajka nie działa ?!

Napisano

> dzis zajrzałem pod maskę, co by sprawdzić czy wszystko tam oki,

> znalazłem wyciek z przewodu od klimy przy samej chłodnicy,

> domyslam sie ze puscila uszczelka, mam pytanie czy to jest ten

> sam płyn co idzie do chłodzenia silnika ?

zlosnik.gif Nie, w układzie klimatyzacji masz czynnik R123 bodajże, a nie pochodne glikolu.

> a i ile może kosztowac uzupełnienie klimy czynnikiem (chodzi mi o ten gaz) bo nie

> chłodzi bestia ! szykuje sie na naprawe klimy i az sie boje ile

> bedzie kosztowac całosc

W ASO w Zabrzu 50zł za podłączenie do maszyny + 1 zł za każde 10gram czynnika. Wchodzi coś koło 500g.

> zapewne wielu z nas ma juz to za sobą i wie jakie są orientacyjne koszty, podzielcie sie ze mna

Reszta - różnie... Ale jak już masz klime rozszczelnioną, wymień filtr osuszający. Powinno się co dwa-trzy lata go zmieniać, niestety niewielu to robi... A potem chłodnicę korozja zjada...

Napisano

Reszta - różnie... Ale jak już masz klime rozszczelnioną, wymień

> filtr osuszający. Powinno się co dwa-trzy lata go zmieniać,

> niestety niewielu to robi... A potem chłodnicę korozja zjada...

gdzie jest ten filtr i jakie są koszty wymiany?

Napisano

> gdzie jest ten filtr i jakie są koszty wymiany?

Pod zderzakiem po stronie kierowcy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> dzis zajrzałem pod maskę, co by sprawdzić czy wszystko tam oki,

> znalazłem wyciek z przewodu od klimy przy samej chłodnicy,

> domyslam sie ze puscila uszczelka, mam pytanie czy to jest ten

> sam płyn co idzie do chłodzenia silnika ? a i ile może kosztowac

> uzupełnienie klimy czynnikiem (chodzi mi o ten gaz) bo nie

> chłodzi bestia ! szykuje sie na naprawe klimy i az sie boje ile

> bedzie kosztowac całosc

> zapewne wielu z nas ma juz to za sobą i wie jakie są orientacyjne

> koszty, podzielcie sie ze mna

> aha szukajka nie działa ?!

Witaj, czynnik chłodniczy to R134, do układu wchodzi 650gram czynnika, oringi można samemu wymienić, koszt oryginałów na całe auto w ASO coś koło 90zł za 9 sztuk, samemu da radę wymienić, ostatnio to robiłem sam, wymień przy okazji osuszacz klimy, cena 60zł, koszt napełnienie od 120zł-200zł, zaleca się też od razu odgrzybić cały układ.

Napisano

Bez kitu musze zadzwonić do ASO i innych jakiś serw. klimy.

Mi w ATECHu w Opolu zaśpiewali minimalnie 150 zł za napełnianie i szybki przegląd. Ale koleś powiedział że prędzej koło 200 zika wyjdzie screwy.gif

Tylko że oni już kiedyś bawili się tym autem i wtedy 3 dni im zajeło doście do jakiegoś czujnika który powodował że klima pracowała jak jej się podobało.

Zresztą jak byłem rok temu na przeglądzie w ASO za free to koleś nabijał klime w toyocie jakiejś i płacił coś ok. 100 zł 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witaj, czynnik chłodniczy to R134, do układu wchodzi 650gram

> czynnika, oringi można samemu wymienić, koszt oryginałów na całe

> auto w ASO coś koło 90zł za 9 sztuk, samemu da radę wymienić,

> ostatnio to robiłem sam, wymień przy okazji osuszacz klimy, cena

> 60zł, koszt napełnienie od 120zł-200zł, zaleca się też od razu

> odgrzybić cały układ.

a jak chcesz cały układ odgrzybić? rotfl.gif odgrzybia sie parownik i ewentualnie kanały waytogo.gif co do reszty to sie zgadzam grinser006.gif

Napisano

Normalnie włosy mi się zjeżyły na takie ceny. W sierpniu za czyszczenie instalacji i powtórne napełnienie zapłaciłem 80 zł. Wtedy plułem sobie w brodę, że tak dużo a teraz to zastanawiam się co oni mi do tej instalacji wlali? smile.gif

Napisano

> a jak chcesz cały układ odgrzybić? odgrzybia sie parownik i

> ewentualnie kanały co do reszty to sie zgadzam

No o te elementy układu klimy mi chodziło mówiąc "całą" bo nic innego nie da się odgrzybić, grzyb robi się na parowniku i w jego okolicy gdzie najwięcej wilgoci, zapomniałem też dodać że dobrze jest przy okazji wymienić filtr przeciwpyłkowy jeżeli nie był dawno wymieniany. grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Normalnie włosy mi się zjeżyły na takie ceny. W sierpniu za

> czyszczenie instalacji i powtórne napełnienie zapłaciłem 80 zł.

> Wtedy plułem sobie w brodę, że tak dużo a teraz to zastanawiam

> się co oni mi do tej instalacji wlali?

za 80zł to nie chciało by mi sie sprzętu nawet podłanczać grinser006.gif Za luksusy trzeba płacić waytogo.gif

Napisano

> za 80zł to nie chciało by mi sie sprzętu nawet podłanczać Za

> luksusy trzeba płacić

No niestety shocked.gif

Ja dzisiaj straciłem 174 zł smirk.gif

100 gram czynnika R134a + 40 gram oleju do sprężarki.

148 zł podłączenie, sprawdzenie szczelności itp., bez czyszczenia oczywiście. angryfire.gif

Najlepsze jest to że jak było 40 stopni na dworze to klima nie wyrabiała i czasem cieplejszym nieco powietrzem przydmuchiwała, myślałem że czynnika już malutko, a tu Ci 100 gram brakowało tylko icon_eek.gif

Napisano

Co by nie mnozyc tematow - dzis nie wiem ani jak ani kiedy podczas uruchamiania silnika po postoju przed sklepem wyskoczyl mrugajacy Error CLI 17. Proba ponownego wyzwolenia tego bledu zakonczyla sie niepowodzeniem. Klima dziala (odpalona odrazu po bledzie), czujnik temp zewnetrznej tez smiga. Ki wacek?

Napisano

> Co by nie mnozyc tematow - dzis nie wiem ani jak ani kiedy podczas

> uruchamiania silnika po postoju przed sklepem wyskoczyl

> mrugajacy Error CLI 17. Proba ponownego wyzwolenia tego bledu

> zakonczyla sie niepowodzeniem. Klima dziala (odpalona odrazu po

> bledzie), czujnik temp zewnetrznej tez smiga. Ki wacek?

Nie ma takiego kodu błędu, jest np: 12,14,32,34,42,44,52.....

Może to był jakiś inny błąd, zrób autodiagnostykę klimy i może znowu pokaże błąd.

Napisano

> No niestety

> Ja dzisiaj straciłem 174 zł

> 100 gram czynnika R134a + 40 gram oleju do sprężarki.

> 148 zł podłączenie, sprawdzenie szczelności itp., bez czyszczenia

> oczywiście.

> Najlepsze jest to że jak było 40 stopni na dworze to klima nie

> wyrabiała i czasem cieplejszym nieco powietrzem przydmuchiwała,

> myślałem że czynnika już malutko, a tu Ci 100 gram brakowało

> tylko

Ja dzisiaj za odgrzybianie, odciagniecie do zera oleju i czynnika (gazu) i napelnienie (bylo: 500g gazu i 50ml; jest: 625g gazu i 100ml oleju) zaplacilem 130zl.

w sumie nieduzo. myslalem ze bardziej mnie to szarpnie

Napisano
  • Autor

marea.jpg

czy te przewody na zdjeciu są od klimy ?? u mnie są sparciałe, ale wydaje mi sie ze w nich są jeszcze jedne , ale nie jestem pewien ? pytam bo nie wiem czy czasem tędy nie ucieka gaz ...

Napisano

> czy te przewody na zdjeciu są od klimy ?? u mnie są sparciałe, ale

> wydaje mi sie ze w nich są jeszcze jedne , ale nie jestem pewien

> ? pytam bo nie wiem czy czasem tędy nie ucieka gaz ...

Witam

To są przewody paliwowe.

Dolotowy i powrotny.

Pozdrawiam

Maras

Napisano

> Witam

> To są przewody paliwowe.

> Dolotowy i powrotny.

> Pozdrawiam

> Maras

oczywista oczywistość hahaha.gif (nie jestem gorszy od wybrańcuf narodu)

Napisano
  • Autor

> oczywista oczywistość (nie jestem gorszy od wybrańcuf narodu)

dla mnie zadna oczywistosc, gdyby tak było nie zadawał bym tego pytania.

Napisano

U mnie jak robili klime odessali 605ml czynnika, napełniki 650ml, a oleju zero!!! Czy powinni olej dodawać? Na wydruku jest - odessano 0 dodano 0.

Napisano

> U mnie jak robili klime odessali 605ml czynnika, napełniki 650ml, a

> oleju zero!!! Czy powinni olej dodawać? Na wydruku jest -

> odessano 0 dodano 0.

Jak klima pracuje to normalna rzeczą jest że olej ucieka, przynajmniej u mnie wink.gif

Może mało używałeś i nie wzieło oleju zbyt wiele.

Napisano

> Jak klima pracuje to normalna rzeczą jest że olej ucieka,

> przynajmniej u mnie

> Może mało używałeś i nie wzieło oleju zbyt wiele.

Ale czy stan oleju specjalnie się sprawda inaczej niż czynnik ? Czy może oni wcale tego nie zrobili?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

powiedzcie czy ubytek oleju ma wpływ na działanie klimy ? pytam bo mam nieszczelnosc przy chłodnicy (cos tam sobie kapie)

jesli nabije klime czynnikiem i wymienią ten olej to czy przy zmniejszeniu poziomu tego oleju klima znów przestanie chłodzic ??

Napisano

> U mnie jak robili klime odessali 605ml czynnika, napełniki 650ml, a

> oleju zero!!! Czy powinni olej dodawać? Na wydruku jest -

> odessano 0 dodano 0.

Teoretycznie nie waytogo.gif ile wyssali tyle powinni dodac ale gdzy auto nigdy nie miało nic robione warto troszke dodać ok 25ml

Nie wierzcie klimiarzą którzy wciskają wam ze wymienili olej !! tego bez rozbieranie nie da sie zrobić ,robi sie to zazwyczaj gdzy zatrze sie sprężarka i układ musi być myty waytogo.gif przy normalnym serwisie maszyna wysysa mała jego ilość albo wcale waytogo.gif

Napisano

> powiedzcie czy ubytek oleju ma wpływ na działanie klimy ? pytam bo

> mam nieszczelnosc przy chłodnicy (cos tam sobie kapie)

> jesli nabije klime czynnikiem i wymienią ten olej to czy przy

> zmniejszeniu poziomu tego oleju klima znów przestanie chłodzic

> ??

Nie kapie ci sam olej tylko czynnik z olejem waytogo.gif i ma to wpływ na działanie hmm.gif skoro kapie to az dziwne że jeszcze działa

Napisano
  • Autor

kurcze u mnie ci co nabijaja klime nie zrobią mi z wyciekiem bo sie tym nie zajmują, wyciek jest przy chłodnicy, podobno jest tam oring którego mozna zmienic, ale do tego trzeba odessac olej, myslalem zeby samemu to zrobic, odkrecic ta srube przy chłodnicy, spuscic olej, zmienic oring, i jechac na szczelnosc i uzupełnienie, ale czy bez oleju mozna jechac autem ?? oczywiscie nie właczajac sprezarki. Sam pewnie nie uzupełnie powrotnie tego oleju który wycieknie z układu ??. Acha sprezarka włacza sie wiec jeszcze olej tam jest.

Napisano

> kurcze u mnie ci co nabijaja klime nie zrobią mi z wyciekiem bo sie

> tym nie zajmują, wyciek jest przy chłodnicy, podobno jest tam

> oring którego mozna zmienic, ale do tego trzeba odessac olej,

> myslalem zeby samemu to zrobic, odkrecic ta srube przy

> chłodnicy, spuscic olej, zmienic oring, i jechac na szczelnosc i

> uzupełnienie, ale czy bez oleju mozna jechac autem ?? oczywiscie

> nie właczajac sprezarki. Sam pewnie nie uzupełnie powrotnie tego

> oleju który wycieknie z układu ??. Acha sprezarka włacza sie

> wiec jeszcze olej tam jest.

Ostanio przerabialem temat z klima. Na kazdym polaczeniu wezów jest oring ja kupilem w serwisie fiata mieli zaminniki firmy delphi po 2zl sztuka lub oryginal 10zl sztuka(oring musi byc koniecznie zielony przeznaczony do klimy-czarne odpadaja nie wytrzymuja cisnienia). najlepiej podjechac do serwisu klimy zeby spuscili caly czynnik wraz z olejem. Potem jedziesz do odmu odkrecasz srube (klucz 10) wymieniasz oring i jedziesz na nabijanie. Bez czynnika w ukladzie mozna spokojnie jezdzic nic sie nie dzieje sprezarka ma czujnik cisnienia jesli nie ma gazu nie wlaczy sie ( sam jezdzilem od jesieni mialem wtedy dzwona i nie napelnialem ukladu klimy az do wiosny)

Napisano

> Co by nie mnozyc tematow - dzis nie wiem ani jak ani kiedy podczas

> uruchamiania silnika po postoju przed sklepem wyskoczyl

> mrugajacy Error CLI 17. Proba ponownego wyzwolenia tego bledu

> zakonczyla sie niepowodzeniem. Klima dziala (odpalona odrazu po

> bledzie), czujnik temp zewnetrznej tez smiga. Ki wacek?

>To ma być problem u mnie to jest ciekawe dopiero zjawisko miałem problem bo walnął mi kabelek przy tej wtyczce do której podłączone są 3 przekaźniki klima i dwa od wiatraka znalazłem wtyk z gniazdami do przekaźników wymieniłem włożyłem przekaźniki dołożyłem czynnika i nic nie działa wymiana przekaźnika od klimy (wg elektryka taki sam) i klima działa na odwrót jak włączę to się wyłącza jak wyłączę to się załącza i ki czort o co tu chodzi niewiem.gif

Napisano

Pewnie przekaźnik nie jest "taki sam" tylko ma odwrotnie wyprowadzone styki. Zamineń miejscami kabelki.

Napisano

> Pewnie przekaźnik nie jest "taki sam" tylko ma odwrotnie wyprowadzone

> styki. Zamineń miejscami kabelki.

Nie będę zmieniał łorginalny przekaźnik jest sprawny jutro będę sprawdzał na którym styku brakuje napięcia jest tylko 4 kabelki do sprawdzenia

1 etap hmm.gif

no i po sprawdzeniu trzy przewody ok jeden coś nie tak ten od cewki w przekaźniku oznaczony kolorem czerwono-zielony czasami działa jutro sprawdzę czy coś we włączniku nie szwankuje rozbiorę konsolę jeżeli wszystko sprawne to wyeliminuję następny detal i będę szukał dalej w każdym razie przekaźniki są sprawne orz gniazda wraz z wtyczka to już sprawdziłem

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i dziś byłem w jakims warsztacie zeby ocenili co trzeba wymienic, koleś wlazł pod auto smile.gif nie wiem po co, po czym szukał nerwowo chłodniczki, wkoncu znalazł, stwierdził ze do wymiany 300 zł, napełnienie klimy 160 zł, wymiana owej chłodnicy 100 zł. W sumie orientacyjny koszt ~560 zł grinser006.gif

jutro szukam innego warsztatu, ale cos mi sie wydaje ze biore sie za to sam smile.gif

Napisano

To ja czekam na efekty, bo mi też klima przestała działać. Włączyłem ją pierwszy raz w tym roku i kopresor nie chodzi. NIe wiem czego jest za mało, czynnika - oleju, a może to inne cholerstwo nie działa.

Musi to jednak chwile poczekać, bo BravoGirl obecnie na leczeniu skrzyni biegów jest. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.