Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto zastępczne na czas naprawy

Featured Replies

Napisano

Zakładamy, że jest kolizja. Moje auto jest uszkodzone z winy kogoś.

Naprawiam z jego OC.

Czy należy mi się auto zastępcze ?

Napisano

> Zakładamy, że jest kolizja. Moje auto jest uszkodzone z winy kogoś.

> Naprawiam z jego OC.

> Czy należy mi się auto zastępcze ?

Jeżeli auto nie służy do prowadzenia działalności gospodarczej - nie.

W praktyce jest tak, że warsztaty chcąc zachęcić klientów do swoich usług dają zastępczaki na czas naprawy, jednak nie fakturują ubezpieczalni za to, tylko rozkładają koszt w inny sposób.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Jeżeli auto nie służy do prowadzenia działalności gospodarczej - nie.

> W praktyce jest tak, że warsztaty chcąc zachęcić klientów do swoich

> usług dają zastępczaki na czas naprawy, jednak nie fakturują

> ubezpieczalni za to, tylko rozkładają koszt w inny sposób.

> mar00ha

Myślę, że się mylisz....

Cytuję.:

art 631 § 2 kodeksu cywilnego cyt.: "(...)naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono(...)"

Czyli ubezpieczyciel odpowiada w granicach rzeczywistych strat które ponieśliśmy i korzyści których nie osiągnął, a które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono.

Ubezpieczyciel ma obowiązek zaspokoić roszczenia poszkodowanego w taki sposób, by przywrócić jego stan majątkowy sprzeda zaistnienia szkody, i aby nie narazić go na dodatkowe straty.

Warto przed wynajęciem auta złożyć u ubezpieczyciela sprawy oświadczenie o takim zamiarze, naturalnie z potwierdzeniem. Warto krótko uargumentować zasadność takiego rozwiązania: konieczność dojazdu do pracy, dowozu dzieci do szkoły - co wykaże że nie używamy auta w przysłowiową tylko niedzielę.

Napisano

> Myślę, że się mylisz....

> Cytuję.:

> art 631 § 2 kodeksu cywilnego cyt.: "(...)naprawienie szkody obejmuje

> straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby

> osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono(...)"

> Czyli ubezpieczyciel odpowiada w granicach rzeczywistych strat które

> ponieśliśmy i korzyści których nie osiągnął, a które mógłby

> osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono.

> Ubezpieczyciel ma obowiązek zaspokoić roszczenia poszkodowanego w

> taki sposób, by przywrócić jego stan majątkowy sprzeda

> zaistnienia szkody, i aby nie narazić go na dodatkowe straty.

> Warto przed wynajęciem auta złożyć u ubezpieczyciela sprawy

> oświadczenie o takim zamiarze, naturalnie z potwierdzeniem.

> Warto krótko uargumentować zasadność takiego rozwiązania:

> konieczność dojazdu do pracy, dowozu dzieci do szkoły - co

> wykaże że nie używamy auta w przysłowiową tylko niedzielę.

Zgadzam sie z tym co napisał kolega ( bardzo profesjonalnie skopiowałeś zlosnik.gif ) jak masz kolizję i chcesz miec pojazd zastepczy to musisz pisemnie takie roszczenie złożyć w TU ale uwaga samochód przysługuje na technologiczny czas naprawy, który wylicza się na podstwie protokołu oceny technicznej.

Napisano

> Warto przed wynajęciem auta złożyć u ubezpieczyciela sprawy

> oświadczenie o takim zamiarze, naturalnie z potwierdzeniem.

> Warto krótko uargumentować zasadność takiego rozwiązania:

> konieczność dojazdu do pracy, dowozu dzieci do szkoły - co

> wykaże że nie używamy auta w przysłowiową tylko niedzielę.

gdy w 2005 roku miałem stłuczkę i auto stało u blacharza, skontaktowałem się z ubezpieczycielem odnośnie zastępczego auta. było mi potrzebne na dojazd do pracy, bo dojazd samochodem był szybszy i mniej czasu traciłem.

niestety ubezpieczyciel poinformował mnie, że jeśli jest możliwy dojazd zastępczy, to nie zwrócą mi za wynajęcie samochodu.

jako że mieszkam w aglomeracji katowickiej i dojazd zastępczy był (jest) 2 x autobus + pociąg, do tego ok. 3 godziny dziennie strat czasowych na dojazd, wczesne wstawanie itd. ubezpieczyciel się po prostu wypiął.

dałem sobie siana, bo trzeba by ciągnąć sprawę po sądach (to jeszcze prawie nic) ale trzeba zainwestować najpierw kasę w całe arcydzieło samochodu zastępczego a później rozpraw

Napisano

> Myślę, że się mylisz....

Myślę, że powinieneś się zapoznać z orzeczeniami sądów w tym temacie.

mar00ha

Napisano

> Myślę, że powinieneś się zapoznać z orzeczeniami sądów w tym temacie.

> mar00ha

nie pamietam dokładnie o co biegało ale matka kiedys miała stłuczkę, zakład dał jej auto zastepcze na okres 7 dni, po czym zażądał jego zwrotu mimo, że nie naprawili szkody.

W kazdym razie gdyby chiała je dłużej uzytkować musiałaby cos płacić- z tego co pamiętam to do 7 dni koszty tego badziewia pokrywał ubezpieczyciel sprawcy- pomijam stan techniczny tego redła sick.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że powinieneś się zapoznać z orzeczeniami sądów w tym temacie.

Dobrze , ze Polsce nie ma precedensów.... wink.gifwink.gifwink.gif

Napisano

> Dobrze , ze Polsce nie ma precedensów....

To prawda. Jednak w przypadku auta prywatnego na wiele bym nie liczył ze strony ubezpieczyciela. Co innego, jak pisałem, warsztaty - te, w warunkach konkurencji, często oferują auta zastępcze. Ja korzystałem z takiego, w przypadku naprawy z OC sprawcy (PTU), w ASO Skody.

mar00ha

Napisano

> ale uwaga

> samochód przysługuje na technologiczny czas naprawy, który

> wylicza się na podstwie protokołu oceny technicznej.

właśnie!

mielismy taki przypadek w firmie, ze ubezpieczyciel zgodzil sie pokryc tylko koszty wynajmu pojazdu zastepczego za czas w ktorym wg wyliczenia ASO pojazd bylby faktycznie naprawiany (jak zwiezle okresliles "technologiczny czas naprawy")

zupelnie ich nie interesowalo, ze blacharz/lakiernik byl na urlopie a dodatkowo ze na zamowione czesci nalezalo prawie poltora tygodnia czekac

TU to HDI a ASO to Volvo

dopiero po pismie interwencyjnym skierowanym przez zaprzyjazniona kancelarie adwokacka w imieniu naszej firmy HDI wyrownalo kwote

nie zmienia to faktu, ze bez tych dodatkowych zabiegow zwrocono by za ok 19 roboczogodzin... a samochodu fizycznie nie bylo prawie 4 tygodnie

Napisano

należy ci się. jesli twoje auto jest na LPG to także należy ci się zwrot różnicy kosztów paliwa - musisz zbierac faktury

Napisano

>> Warto przed wynajęciem auta złożyć u ubezpieczyciela sprawy oświadczenie o takim zamiarze, naturalnie z potwierdzeniem.

> Warto krótko uargumentować zasadność takiego rozwiązania: konieczność dojazdu do pracy, dowozu dzieci do szkoły - co wykaże że nie używamy auta w przysłowiową tylko niedzielę.

to niestety za mało.....

musisz wykazać realną stratę w dochodach z tego tytułu.....

inaczej nikt raczej nie bedzie chcaił z toba rozmawiać o stratach bliżej nieokreślonych....

i teraz wykaż, że jeśli używasz swoje auto do uzytku prywatnego (dom, rodzina) to poniosłeś straty z tego tytułu w dochodach, lub nie uzyskałeś dochodów.....

życzę powodzenia......

ale....zawsze możesz o to skarżyć sprawcę....z powództwa cywilnego........

Napisano

> Dobrze , ze Polsce nie ma precedensów....

precedensy się zdarzają......

ale nie ma prawa precedensowego....i to jest dobre.... cool.gif

Napisano

> Zakładamy, że jest kolizja. Moje auto jest uszkodzone z winy kogoś.

> Naprawiam z jego OC.

> Czy należy mi się auto zastępcze ?

zalezy jaki warsztat sobie poszukasz smile.gif ja jak dzwonilem do warsztatow, to pierwsze pytanie moje bylo czy dadza mi auto zastepcze, taki byl warunek ze zostawie im auto smile.gif i nie wazne czy z kogos (oc) czy ze swojej (ac) jak sobie wybierzesz tak bedziesz mial zeby.GIF

zastepczaka mialem do dnia do ktorego auto swoje mogem odebrac, ewentualnie moglem dzien przeciagnac odbior bezplatnie smile.gif

Napisano

jak zostawialiśmy stilo w ASO (nie było szkody komunikacyjnej tylko zwykła naprawa) to też dostaliśmy seja...ale co z tego, że go mieliśmy jak był w stanie takim, że dalej niż powrót do domu wszyscy bali się nim jeździć...

Napisano

> jak zostawialiśmy stilo w ASO (nie było szkody komunikacyjnej tylko

> zwykła naprawa) to też dostaliśmy seja...ale co z tego, że go

> mieliśmy jak był w stanie takim, że dalej niż powrót do domu

> wszyscy bali się nim jeździć...

te co mają w warsztatach to zazwyczaj powypadkowe przeznaczone do kasacji odkupione od klientów

trzeba szukać takich gdzie biorą z wypożyczalni i oni się rozliczają bezgotówkowo

Napisano

A to problem? Zmień ASO i po kłopocie.

mar00ha

Napisano

> dałem sobie siana, bo trzeba by ciągnąć sprawę po sądach (to jeszcze

> prawie nic) ale trzeba zainwestować najpierw kasę w całe

> arcydzieło samochodu zastępczego a później rozpraw

Nie koniecznie trzeba się włóczyć po sądach i inwestować własną kasę w adwokatów wystarczy skontaktować się ze mną smile.gif

Napisano

> Nie koniecznie trzeba się włóczyć po sądach i inwestować własną kasę

> w adwokatów wystarczy skontaktować się ze mną

a ktoś ty?? grinser006.gif

Napisano

> Nie koniecznie trzeba się włóczyć po sądach i inwestować własną kasę

> w adwokatów wystarczy skontaktować się ze mną

kim jesteś Panie i dlaczego onego czasu nie przybyłeś z pomocą gdy Cię wzywałem ?? old.gif

Napisano

tez mialem kiedys seja z ASO na czas naprawy, nie moge zlego slowa powiedziec waytogo.gif

palio tez kiedys mialem, tam to im zrobilem liste usterek jakie zauwazylem podczas uzytkowania, jak oddawalem to im przedstawilem zlosnik.gif

Napisano

> A to problem? Zmień ASO i po kłopocie.

> mar00ha

nie chodzi o to, że problem...chodzi tylko o to, że gdzieniegdize dostaniesz i tak nim nie będziesz jeździł...ot co...przynajmniej do domu nie trzeba było wracać komunikacją 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.