Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 2 jaką kupić?

Featured Replies

Napisano

Za ok 2 miesiące planuję zakup Astry 2 jeszcze ni wiem czy HB czy kombi, zobaczymy co się trafi, generalnie chciałbym zapytać, który model silnika najbardziej niezawodny? Z tego co wyczytałem to jak na razie wiem tylko że 8V ale które dokładniej silniki są nie do zajechania?

Planuję 1.4 - 1.6 w benzynie i robić LPG, lub DIESEL, nie mogę się zdecydować...ale raczej zostanę przy LPG, w moim przypadku niższy koszt ubezpieczenia, przy niższej pojemności i przeliczając litr gazu 2,50zl, a diesla 5zl i na LPG nie zatruwam środowiska cool.gif

Czy są jakieś inne szczegóły w 2jkach niż w 1dynkach na które zwrócić uwagę?

Kupowane auto będzie miało między 100 a 150tys. km przebiegu

(udokumentowane - bo inaczej w Anglii się nie da)

Moja obecna C14NZ jest idealna dla mnie, no ale żyje w Anglii i czas się rozstać z Polskim autem:(

Napisano

> Za ok 2 miesiące planuję zakup Astry 2 jeszcze ni wiem czy HB czy

> kombi, zobaczymy co się trafi, generalnie chciałbym zapytać,

> który model silnika najbardziej niezawodny? Z tego co wyczytałem

> to jak na razie wiem tylko że 8V ale które dokładniej silniki są

> nie do zajechania?

> Planuję 1.4 - 1.6 w benzynie i robić LPG, lub DIESEL, nie mogę się

> zdecydować...ale raczej zostanę przy LPG, w moim przypadku

> niższy koszt ubezpieczenia, przy niższej pojemności i

> przeliczając litr gazu 2,50zl, a diesla 5zl i na LPG nie

> zatruwam środowiska

> Czy są jakieś inne szczegóły w 2jkach niż w 1dynkach na które zwrócić

> uwagę?

> Kupowane auto będzie miało między 100 a 150tys. km przebiegu

> (udokumentowane - bo inaczej w Anglii się nie da)

> Moja obecna C14NZ jest idealna dla mnie, no ale żyje w Anglii i czas

> się rozstać z Polskim autem:(

Proponuję 1.7 DTI w kombi. Mój brat ma i jest bardzo zadowolony. Autko mało pali, jest w miarę dynamiczne (zaznaczam w miarę smile.gif) no i najważniejsze pakowne wink.gif

Napisano

> Za ok 2 miesiące planuję zakup Astry 2 jeszcze ni wiem czy HB czy

> kombi, zobaczymy co się trafi, generalnie chciałbym zapytać,

> który model silnika najbardziej niezawodny? Z tego co wyczytałem

> to jak na razie wiem tylko że 8V ale które dokładniej silniki są

> nie do zajechania?

> Planuję 1.4 - 1.6 w benzynie i robić LPG, lub DIESEL, nie mogę się

> zdecydować...ale raczej zostanę przy LPG, w moim przypadku

> niższy koszt ubezpieczenia, przy niższej pojemności i

> przeliczając litr gazu 2,50zl, a diesla 5zl i na LPG nie

> zatruwam środowiska

> Czy są jakieś inne szczegóły w 2jkach niż w 1dynkach na które zwrócić

> uwagę?

> Kupowane auto będzie miało między 100 a 150tys. km przebiegu

> (udokumentowane - bo inaczej w Anglii się nie da)

> Moja obecna C14NZ jest idealna dla mnie, no ale żyje w Anglii i czas

> się rozstać z Polskim autem:(

No to ja polecam - 1.6 8v w kombiaku (najlepiej czarny metalik zlosnik.gif) ... sam mam taka z 2003. zagazowana przy ok.80tys teraz jest 120tys i wszystko OK

Nie jest to bolid, ale jak ktos nie ma ambicji rajdowych to da sie jechac ... i wyprzedzic tez sie da (tyle ze nie w kazdym miejscu).

Napisano
  • Autor

> No to ja polecam - 1.6 8v w kombiaku (najlepiej czarny metalik ) ...

> sam mam taka z 2003. zagazowana przy ok.80tys teraz jest 120tys

> i wszystko OK

> Nie jest to bolid, ale jak ktos nie ma ambicji rajdowych to da sie

> jechac ... i wyprzedzic tez sie da (tyle ze nie w kazdym

> miejscu).

o, coś dla mnie, (w Anglii i tak nie poszaleje bo wszędzie kamerki, więc auto z osiągami mija się z celem,a obecnie mam 1.4 8V LPG i nie narzekam) a jaki model silnika masz?

raczej właśnie będę brał bene + LPG bo:

1. koszt utrzymania benzyniaka w OK kondycji ciut niższy niż diesla, 2: zawsze to 2 systemy zasilania, odpukać coś się stanie z zasilaniem benzynowym, jadę na LPG i odwrotnie, a już raz tak miałem i jakbym miał tylko benzyniaka lub tylko diesla, to po prostu bym stał, i 3: tylko się nie śmiejcie no ale..patrze na to cool.gif prawie zerowe zanieczyszczenie powietrza na LPG

Qrde, nie sądziłem że kiedyś będę w takiej sytuacji frown.gif bo dobrze mi się jeździ starą F-ką, wiem że mnie nie zawiedzie, nigdy nie zawiodła, no ale cóż... zmuszony jestem do max września zmienić auto przez Ang. przepisy, a przerejestrowywać się nie opłaca zupełnie... a mówiłem sobie zawsze że to tylko przedmiot i nie da się do tego przywiązać hehe.gif

Napisano

zmuszony jestem do max września zmienić

> auto przez Ang. przepisy, a przerejestrowywać się nie opłaca

> zupełnie...

A jakie to przepisy ? (tak z ciekawości).

Napisano
  • Autor

> zmuszony jestem do max września zmienić

> A jakie to przepisy ? (tak z ciekawości).

w praktyce: szybciej niż można nie pojedziesz bo co kawałek kamera, chyba że znasz dobrze teren, 2, powyżej 160km/h zabierają prawko itp itd. min. mandat za 3mph ponad norme (osobiście znam takich asów) gdzie kamera nie jest aktywna w dzień a aktywuje się po 1 w nocy i robi foty każdemu kto przekroczy o nawet 2mph - 60funta, w UK jestem ok 2 lat, cały czas autem i nie widzę sensu mieć zwinnego auta, poza tym różnica między 1.6 a 1.8 np w ubezpieczeniu to 200funta na rok, więc nawet nie myślę o czymś turbo, zwykła asterka ze zwykłymi osiągami mi styka, teraz mam 1.4 8V LPG i na nic nie narzekam;) chciałbym kupić coś max do 1.6, tylko nie wiem na jakie modele silników się nastawiać

A i jaki silnik byłby bezkolizyjny, wie ktoś?

Napisano

Ja polecam Astrę z silnikiem 1.6 8V (model X16SZR). Montaż instalacji gazowej w totalu kosztował 1500 zł. W ciągu ostatnich dwóch lat przebyłem samochodzikiem 65 tysięcy na gazie i jedynie co wymieniłem to olej co 15 tys. i rozrząd przy 90 tys. Bardzo polecam, choćby ze względu na ekonomię jazdy - średnio w cyklu mieszanym autko spala 8,5 litra gazu na 100 km, poza miastem udaje mi się przejechać z Rzeszowa do Zakopanego (510 km w obie strony) na 38 litrach gazu ;-)

Pozdrawiam

Napisano

> 1.6, tylko nie wiem na jakie modele silników się nastawiać

> A i jaki silnik byłby bezkolizyjny, wie ktoś?

no to 1.6 8V X16SZR będzie idalny,prosty i małoawaryjny,tansze części niż 16V ,a nawet jak coś nawali to tu znajdziesz wszystkie potrzebne informacje żeby nie zostawiać kasy u angielskich pseudomechaników( głównie z krajów gdzie wydobywa się ropę)

pozdro

Napisano

> Prawie zerowe zanieczyszczenie powietrza na LPG to przesada. Propaganda lobby gazowego.

Cytat z wniosków pracy badawczej Przemysłowego Instytuto Motoryzacji:

"W wyniku niedoskonałości technicznej większości spotykanych na polskim rynku instalacji

paliwowych LPG (I i II generacji) emisje z pojazdów wyposażonych w te instalacje są

z reguły wyższe niż przy zasilaniu benzyną."

Mało kto o tym wie, wprawdzie instalacje od III gen. wzwyż są już lepsze i dokładniejsze, ale mnóstwo się jeszcze u nas instaluje II gen. No cóż, najtańsze włoskie instalacje.

BTW nawet najnowszej generacji instalacja LPG nie powoduje "prawie zerowego" zanieczyszczenia powietrza w porównaniu z zasilaniem benzynowym (spełniającym coraz wyższe normy Euro)

Napisano
  • Autor

> "W wyniku niedoskonałości technicznej większości spotykanych na

> polskim rynku instalacji

> paliwowych LPG (I i II generacji) emisje z pojazdów wyposażonych w te

> instalacje są

> z reguły wyższe niż przy zasilaniu benzyną."

yyy...chcesz powiedzieć przez to że przy zasilaniu LPG I i II gen. emisja CO2 jest wyższa niż na benzynie? Ale chyba to źle zrozumiałem, bo to nie możliwe przecież, "prawie" a nie wszystkie, bo moja na teście akurat wypadła super, w Anglii za LPG są niższe opłaty bo jest to paliwo przyjazne dla środowiska, ekologiczne, więc nie kumam

Co do wyboru silnika, to wielkie dzięki, zdecyduję się na X16SZR i choćbym znalazł auto z 500km od miejsca zamieszkania to po nie pojade;)

Zakup planuję na lipiec no ale wolę już teraz zapoznać się z informacjami, a na marginesie, X16SZR to silnik awaryjny czy bezawaryjny? (mam na myśli szkody zerwania paska rozrządu - czy łańcuszka?) - muszę jeszcze poczytać dużo o tym silniku chyba jednak, ale to będzie najrozsądniejszy zakup smile.gif Jeszcze raz dziękuję za pomoc

I jeszcze jedno, wstępnie oglądając silnik, jak rozpoznać X16SZR ? Byłbym bardzo wdzięczny jakby mógł ktoś wkleić fotkę silnika z namiarem na jego numer

...co do mechaników z krajów gdzie wydobywa się ropę... na obczyźnie wolałbym właśnie co się da na max samemu w razie w robić, mechanikiem nie jestem, no ale dzięki wam, użytkownikom autokącika moja jeszcze obecna F-ka jest nie w BDB a idealnym stanie zeby.GIF kiedyś lubowałem w VW nie ukrywam, nie bijcie, nie chętnie się przesiadłem na Astrę, a przesiadłem się bo znajomy okazyjnie mi sprzedał, pewne źródło 86tkm i to F-ka była, więc wziąłem i teraz... nie mam zamiaru z Opla rezygnować ok.gif

I na 2gim marginesie na szczęście jeżeli odpukać zużyłbym troszkę to czy tamto , mechanika dobrego nie muszę szukać, bo jeżeli uznam że samodzielnie czegoś nie będę w stanie zrobić, system jest taki, że wtedy wyrażam zgodę na to, żeby usterkę usunęła stacja diagnostyczna, ceny nie są jakieś wygórowane w porównaniu od jakiś tam po prostu mechaników, na takich stacjach mogę również dokonywać napraw jak coś się zepsuje, więc powoli zapoznając się z przepisami, nie jest tak źle, zniżki OC z Polski przechodzą do UK, za 1.6 zapłacę ze zniżką maxymalną z Polski ok 2000zl na rok w ratach miesięcznych, piszę to bo może komuś się przyda kto jest w podobnej sytuacji, lub będzie, fakt, kupa kasy, no ale auto to narzędzie pracy i z 2giej strony może i drogie opłaty, ale z 2000r Astra tu to koszt ok 8 - 10tys zl, to koszt zakupu auta, więc stwierdziłem, że lepiej mi tak kalkuluje niż przerejestrować obecną F-kę na ang. blachy, bo procedura taka, że musiałbym prócz zwykłej rejestracji, wymienić lampy przednie i licznik by wskazywał mile, tylko to, no ale, jednak auto ma swoje lata , może i km mało ale lata ma i polski przegląd przechodzę wzorowo, tak angielski mógłby przejść ale z jakimiś zastrzeżeniami, bo wyobraźcie sobie że nawet gróbość tarcz hamulcowych jest sprawdzana icon_eek.gif no w Polsce też tj ważne ale u nas się to sprawdza powierzchownie, a w UK dogłębnie , to tak piszę orientacyjnie, może komuś się przyda;)

Napisano

> yyy...chcesz powiedzieć przez to że przy zasilaniu LPG I i II gen.

> emisja CO2 jest wyższa niż na benzynie?

Chodzi o to, że CO2 to tylko jeden ze składników zanieczyszczeń.W związku z większą emisją węglowodorów ulegają znacznemu ograniczeniu zalety gazu pod względem emisji zanieczyszczeń niekontrolowanych. benzenu i ciężkich węglowodorów aromatycznych. Wskaźnik emisji dwutlenku węgla pojazdów przy zasilaniu gazem jest mniejszy niż przy zasilaniu benzyną, to zaleta LPG dlatego najbardziej rozdmuchiwana przez lobby gazowe dla porównań.

W przeszłości istotnymi zaletami LPG w porównaniu z benzyną była mała zawartość siarki i zerowa zawartość ołowiu. Obecnie w związku ze znaczną poprawą jakości benzyn, zalety te utraciły prawie całkowicie na znaczeniu.

Wskaźniki emisji zanieczyszczeń kontrolowanych z układu wydechowego pojazdów niskoemisyjnych zasilanych LPG zależą od generacji stosowanej instalacji. W przypadku pierwszej generacji wskaźniki te są średnio około cztery razy, a w skrajnym przypadku nawet ponad dwadzieścia razy, większe niż przy zasilaniu benzyną.

W miarę wzrostu stopnia zaawansowania technicznego instalacji następuje zmniejszenie różnicy między wskaźnikami dla tych paliw, ale nawet w przypadku czwartej generacji pojazdy zasilane LPG mają średnio gorsze właściwości emisyjne. Pod względem ekologicznym istotne znaczenie ma to, że szczególnie duża różnica między gazem a benzyną występuje w ruchu miejskim. W naszym kraju w grupie niskoemisyjnych przeważają pojazdy wyposażone w instalacje pierwszej i drugiej generacji (w sumie ich udział wynosi około 90%), które w zasadzie nie powinny być w nich stosowane. Większy przebieg oraz stosowanie nieodpowiednich instalacji powodują, że średnia emisja roczna zanieczyszczeń kontrolowanych z pojazdów niskoemisyjnych jest przy zasilaniu LPG o prawie dwieście procent większa niż przy zasilaniu benzyną.

Napisano

> W związku z większą emisją węglowodorów ulegają znacznemu [..]

Skąd pochodzi ten cytat?

Pozdroofka

EDIT:

OK, już wiem, stąd: KLIK

Jak już się kopiuje to warto podać źródlo żeby można bylo zapoznać się z calością artykułu, bo często kilka zdań wyrwanych z kontekstu ma zupelnie inny sens niż calość artukulu wink.gif

Napisano
  • Autor

z artykułu:

"Szacuje się, że ze względu na mniejsze koszty paliwa, średnie przebiegi roczne pojazdów zasilanych LPG są obecnie większe co najmniej o około 20% - 30% niż hipotetycznie byłyby, gdyby pojazdy te były zasilane benzyną."

Dla mnie to bez sensu, to tak jakby powiedzieć, jeździjmy mniej bo to bardziej ekologiczne

I wogóle mnie to nie przekonuje, przecież nie cofamy się do gaźników...obecnie są katalizatory, a w artykule nawiujka o gaźnikach, heh poza tym jak jadę na test emisji spalin swoim autem to na gazie wypada wzorowo, emisja patrząc na wynik niższa niż na benzynie, idealne paliwo? o takim piszą w artykule, jakoś nie wierzę że na stacjach mamy idealne paliwo, nie chrzczone itp, eetam ja tam zdania nie zmienię, robie gaz do przyszłego auta i tyle;)

Napisano

Artykuł źródłowy pochodzi z interia.pl (link na dole). No i dobrze pamiętam, kiedy zaczęły się tego typu "dowody" na nieekologiczność LPG - jak kochany rząd (już nie pamiętam który z kolei) chciał podnieść akcyzę na LPG. No i dziwnym trafem pokazały się tego typu "artykuły" (ten tutaj to z 2006 roku...). Swoją drogą, wykresy pokazujące poziom emisji, świadczą zupełnie o czym innym, niż wyży pozom emisji przez LPG... No ale w tym wypadku, żźródłem byli "zieloni", no i komu tu wierzyć?!

Napisano

mam tylko nadzieje, ze nie chcesz tego przerobic na LPG, bo chyba sie nie orientowales ile to w anglii kosztuje, a jak zrobisz w Polsce to jak chcesz zrobic z homologacja zeby ci to DVLA pozwolila wpisac do dowodu?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> mam tylko nadzieje, ze nie chcesz tego przerobic na LPG, bo chyba sie

> nie orientowales ile to w anglii kosztuje

Orientowałem się w Anglii wszystkiego co dotyczy zakupu, rejestracji , przerobienia.

W Polsce będę (chyba) przerabiał, choć w Anglii 1000 funtów przeróbka, nie jest więc też źle.

Firma w której chcę zrobić wydaje homologację w 2ch językach więc problem z głowy, w dowodzie rejestracyjnym LPG nie musi być wcale wpisane, ale może być, jeżeli będzie wpisane, o co się postaram, to na przeglądzie emisja spalin będzie sprawdzana tylko na LPG więc układ paliwowy z głowy, generalnie LPG wpisane w dowód nie musi być, ważna jest homologacja na przegląd , tego wymagają(ale nie zawsze sprawdzają), tylko tyle, to nie Polska że jakieś cyrki z głupim wpisem w dowód trzeba robić.

a jak zrobisz w

> Polsce to jak chcesz zrobic z homologacja zeby ci to DVLA

> pozwoliła wpisac do dowodu?

Po prostu wyślę dowód z homologacją by mi to wpisali, uiszczę opłatę, dowód odeślą (nie wiem tylko czy ten sam, czy już nowy) i na tym się skończy, zależy mi na wpisie, bo dzięki temu nie będzie sprawdzana emisja spalin na benzynie i będę płacić niższy podatek drogowy, nie dużo, jakieś 5 funtów/miesiąc mniej wyjdzie, no ale zawsze coś

Wracając do tematu... czy któryś użytkownik AII 1.4 8V, 1.6 8V mógłby zrobić foteczkę silnika bym widział czego szukać? (Rzadko który Angol wie jaki silnik ma jego auto)

I jeszcze pytanko, czy w AII też tak było że był jakiś przełom tak jak w AI 94-95r kiedy to coś tam polepszyli, wizualnie tu i tam poprawili?

Napisano
  • Autor

> Fotka X16SZR rocznik 98.

Dziękuję bardzo smile.gif

Napisano

> Proponuję 1.7 DTI w kombi

w planie mamy wlasnie takie cos za jakis czas zakupic

1,7 czy 2,0 turbo dieselek

Napisano

X16SZR będzie do litery W włącznie, ja bym jednak radził zastanowić się nad Z16SE ten będzie od litery X włącznie...

Pozdro...

Napisano
  • Autor

> X16SZR będzie do litery W włącznie, ja bym jednak radził zastanowić

> się nad Z16SE ten będzie od litery X włącznie...

> Pozdro...

Chodzi Ci o pierwszą literę angielskiej tablicy rejestracyjnej? Bo nie bardzo kumam

I dlaczego Z16SE? Masz takiego? Możesz coś o nim więcej powiedzieć?

smile.gif

pzdr

Napisano

ja osobiscie nie polecam tych przeróbek chyab z e masz stacje ktora naprawde robi ok przekładke i żąda za nia jakies 5 tys zł. po przeróbkach czesto pozniej jest dosc ktory kabel do czego i czesta awaryjnosc. pozatym przed przeróbka idz do salonu czy dostaniesz papier który stwierdza ze autko jest przystosowane do jazdy z kierownica po drugiej stronie, jesli tego nie bedziesz miał to na 99% autka nie zarejstrujesz.

co do silnika to z tego co czytałem polecam tez 1.6 88v ale 75KM , bo te 82KM juz sie czesciej psuja, a gaz to bym chyab dał te 800 stówek wiecej i załozył sekwencje momo ze II generacja dobrze chodzi w tym autku. Zwłaszcza sekwencje bym zamontował bo wiekszy spokój z falujacymi obrotami i mułowaceniem. Ustawia ci przelanczanie z benzynki na gaz 25 stopni i paliwka bedzie ci bardzo mało pożerało.

Jesli diselka to tez polecam 1.7 TD, TDI, CDTI fajne silniczki i dosc duzo nie pala

co do nadwozia polecam HTB bardzo funkcjonalne i wystarczajaco miejsca , no i kolor jakis srebrny czy cos w tym stylu mało i słabiej widac brud i rysy

hej i powodzenia w zakupie

Napisano
  • Autor

> ja osobiscie nie polecam tych przeróbek chyab z e masz stacje

> ktora naprawde robi ok przekładke i żąda za nia jakies

> 5 tys zł. po przeróbkach czesto pozniej jest dosc ktory

> kabel do czego i czesta awaryjnosc.

W tej kwestii ze mną nie pogadasz negatywnie cool.gif , mam AI kombi, tylko 1.4 8V przejechałem nią ok 60tkm i jestem super zadowolony, bo na gazie, żadnych problemów, żadnego mulenia, tak więc do nowego robię też gaz, gaz jest delikatny, by wymagać od auta na gazie idealności, trzeba o nie BDB zadbać.

pozatym przed

> przeróbka idz do salonu czy dostaniesz papier który

> stwierdza ze autko jest przystosowane do jazdy z

> kierownica po drugiej stronie, jesli tego nie bedziesz

> miał to na 99% autka nie zarejstrujesz.

Nic takiego nie jest potrzebne...yyy...chyba że mówisz o Polsce...bo ja auto będę rejestrować w Anglii

> co do silnika to z tego co czytałem polecam tez 1.6 88v ale

> 75KM , bo te 82KM juz sie czesciej psuja, a gaz to

> bym chyab dał te 800 stówek wiecej i załozył sekwencje

> momo ze II generacja dobrze chodzi w tym autku. Zwłaszcza

> sekwencje bym zamontował bo wiekszy spokój z falujacymi

> obrotami i mułowaceniem. Ustawia ci przelanczanie z

> benzynki na gaz 25 stopni i paliwka bedzie ci bardzo mało

> pożerało.

Dzięki za info, właśnie coś słyszałem że modele które mają więcej KM są bardziej podatne na usterki, ale to słyszałem od "znajomego, znajomego" ale widzę że chyba to prawda

> Jesli diselka to tez polecam 1.7 TD, TDI, CDTI fajne

> silniczki i dosc duzo nie pala

> co do nadwozia polecam HTB bardzo funkcjonalne i

> wystarczajaco miejsca , no i kolor jakis srebrny czy cos

> w tym stylu mało i słabiej widac brud i rysy

> hej i powodzenia w zakupie

Generalnie bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc, wiem że będę koniecznie szukać AII kombi z klimą, 2x poducha, 1.6 8V X16SZR

I powiem: ciężko będzie to wszystko w jednym znaleźć, ale jakoś dam radę, orientacyjnie zerkam w gazetach to zdażają się takie no ale...z 500km od domu, cóż, będzie trzeba jechać, jak się chce coś wyszukanego

Napisano

Tak, pierwsza litera nr rejestracyjnych. X16szr i Z16se to konstrukcyjnie te same silniki natomiast seria z spełnia nowsze normy spalin ma więcej czujników i elektroniki, wyposażone są w system obdII, ma też nieco więcej mocy niż seria x. Pamiętaj jak będziesz kupował czy to serię z czy x upewnij się, że wskazówka od temperatury wskakuje między 80 a 90* po kilku kilometrach czyli sprawny termostat bo jak nie to w obu silnika trzeba zrzucać rozrząd do wymiany a to w UK nie będzie tanie...

pozdro...

Napisano
  • Autor

> Tak, pierwsza litera nr rejestracyjnych. X16szr i Z16se to

> konstrukcyjnie te same silniki natomiast seria z spełnia nowsze

> normy spalin ma więcej czujników i elektroniki, wyposażone są w

> system obdII, ma też nieco więcej mocy niż seria x. Pamiętaj jak

> będziesz kupował czy to serię z czy x upewnij się, że wskazówka

> od temperatury wskakuje między 80 a 90* po kilku kilometrach

> czyli sprawny termostat bo jak nie to w obu silnika trzeba

> zrzucać rozrząd do wymiany a to w UK nie będzie tanie...

> pozdro...

Dzięki za info, a to nie jest przypadkiem tak jak w AI że ten ulepszony silnik jest bardziej awaryjny? Bo np. w AI mam C14NZ i jest jakaś ulepszona o elektronikę dodatkową wersja i kilka KM więcej ma właśnie i mechanicy mówią że częściej je serwisują bo są ciut zawodniejsze...to fakt sprawdzony przeze mnie,poczytam jeszcze o X i Z czy oby nie powtórka z przeszłości...to co mówię to już takie tam czepianie się szczegółów, generalnie widzę po użytkownikach obu modeli zadowolenie wielkie

Dzięki za info o wskazówce, sprawdzę napewno, właśnie...są jakieś nagminne wady na które zwrócić uwagę?

Wymiana termostatu, a przy tym ściągnięcie rozrządu w Anglii? Oj... zaje...bardzo kosztowne

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Już rozglądam się za AII... na marginesie mówiąc...starej nie sprzedałem... większość ma wielkie obawy..(w sumie to się nie dziwię-Polska) że to przebieg za mały pewnie kręcony , że to pewne malowane bo nie zardzewiałe...itp itd, więc jak mam dostać 4tys za moje cacko, postanowiłem schować do garażu wink.gif Będzie czym na grzyby i ryby jeździć, ale to tak off topic hehe

jest w czym wybierać, zaopatrzyłem się nawet w tester lakieru, choć wydaje mi się że ludzie w Anglii przekrętów nie robią, no ale... kiedyś osobiście kupiłem auto od niemki zachodniej, babci, wierzyłem na słowo, a tu...100 000 km kręcenia było.

Mam do was pytanko jeszcze, czym zdjagnozować silnik AII ?

Też jest motyw z kabelkiem i zwarciem pinów? Czy może zaopatrzyć się w interfejs? ABCom rusza AII ?

P.S. Bardzo dziękuję wam za pomoc, nie żebym słodził, ale naprawdę, bez tej wiedzy kupiłbym pierwszą lepszą i albo bym dobrze trafił, albo źle.

mam nawet coś konkretnie na oku:

KLIK

Mam nadzieję że za 3 tyg jeszcze będzie, silnik "Z" 8V 1.6 kombi, klima , poduszki, dokładnie to czego szukam

Powiedzcie jeszcze proszę, co najlepiej złożyć/kupić, by się podpiąć i sprawdzić w silniczku to czego nie widać ABCom te modele rusza?

P.S. Już nie chcę Z16SE, bo wpisałem "Z16SE" w szukajkę frown.gif

Jednak jedyny możliwy wybór 1.6 to X16SZR smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Chciałem wszystkim podziękować za pomoc, auto zakupione, wszystko się zmieniało w trakcie, już myślałem że odejdę z "rodziny" i będzie to seat...no ale udało się, zakupiłem Z16XE 2002r, fakt, chciałem silniczek inny, ale stwierdziłem że zaryzykuję i kupię coś z orginalnym LPG bo w tym roku zaczęły być problemy z instalacjami z Europy, tzn z rejestracją aut angielskich z instalacją Europejską, no cóż, zaryzykowałem i nie żałuję, nie wiem zy w orginale jest jakaś nagrzewnica LPG czy co, ale odpalam zimne auto na gazie i nawet się nie zadławi, ba, podczas przełączenia słyszę tylko pyknięcie, na obrotomierzu obrotu nie drgną nawet na zimnym silniku, sprawdziłem rzeczy które sugerowaliście, dzięki, bez pomocy napewno nie kupiłbym dobrego autka, bo zapewne nie wiedziałbym na co dokładnie zwrócić uwagę ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.