Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektronika silnika

Featured Replies

Napisano

Kurde awaria. Jechałem sobie spokojnie, a tu kontrolna od elektroniki silnika sie zapaliła i auto straciło moc.Zjechałem, wyłaczyłem zapłon, odpaliłem i wszystko okej. Ujechałem ze trzy kilometry i to samo. Zjechałem wyłaczyłem zaopłon i jak włączyłem znowu zapłon, kontrolka silnika zaczęła mrugać, pomyslałem immobilajzer. Ale odpalił, obroty od razu skoczyły pod 2 tysia i niespadały, a auto słabiutkie, że nie da się jechać. Zadzwoniłem po kolesia, wzięliśmy na hol, holował mnie jakieś 0,5 km , miałem włączony silnik ale jechałem na luzie, obroty zaczęły spadać. Zatrzymaliśmy się , wyłaczyłem silnik , odpaliłem i wszystko gra. Nie wiem o co tu może chodzić, ale umówiłem się dziś na kompa. Zobaczymy, może mieliście już podobne objawy?

Napisano
  • Autor

Byłem na kompie, wyszło: czujnik połozenia pedału gazu, coś z tempomatem ( nie mam aktywnego), nieprawdopodobne cisnienie atmosferyczne i doładowania. I w zasadzie nie wiadomo co jest grane. Skasowaliśmy błędy, pojechaliśmy na miasto, podkręciłem auto do 4 tysia obrotów i nic, wszystko gra. Podpieliśmy kompa i nie ma błędów. I teraz chyba pozostaje mi tylko jeździć aż znowu będzie zajafka, bo co innego.

Napisano

Posprawdzaj wężyki i połączenia w okolicy czujnika ciśnienia dołądowania

Aha, na jakimś niemieckim forum widziałem procedurę wywoływania błyskowych kodów błędów w tym silniku, ale inna niż zwykle (nie poprzez złącze diagnostyczne). Niestety nie mogę tego teraz znaleźć..

Napisano
  • Autor

Znowu to samo, tyle że tym razem wyszły nieco inne błędy: obwód świec żarowych, błąd czujnika doładowania, błąd odczytu ciśnienia zewnetrznego . Tym razem brak błędu czujnika położenia pedału gazu i tempomatu. Auto jezdzi na najwyższych obrotach jakieś 10-20 km, po czym wyskakuje kontrolka silnika i jeździ w trybie awaryjnym. Postoi chwilkę, odpalam i znowu brzytwa. I jeżdzę po mechaniorach i rozkładają ręce.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam pytanko, postawiłem autko jeszcze do innego majstra, facet ma troche lepsze oprogramowanie i robiąc diagnostykę, wyszło, że pierwszy czujnik połozenia pedału gazu w pedale, działa, natomiast drugi czujnik jak to okreslił potencjometr, nie reaguje. Podobno w Aso powiedzieli mu że sa do tego silnika 2 rodzaje, ale oni nie sa w stanie powiedzieć jaki jest do mojego potrzebny. To jakaś farsa, kuźwa, tak sobie myślę, a kto ma wiedzieć jak nie oni. I podobno do tego jeszcze ponad tysia z grubym hakiem ma to kosztować. Moze jakaś rada, bo nie wiem już kto tu z kogo pajaca robi. Majster boi się kupić , bo jak nie rozwiąże problemu nówka potencjometr, to co wtedy. Tzn. asekuruje się facet i czeka na moja decyzje, żebym ewentualnie koszty przejął na siebie.

Napisano

Masz zatem teraz diagnozę co uszkodzone - ale bogatszy o nia raczej szukaj innego warsztatu, który zna szczegóły i weźmie ryzyko zakupu i wymiany części na siebie. Jeżeli warsztat ściągnie niewłaściwy element, to powinien mieć takie układy u sprzedawcy, aby go np. zwrócić. Podobnie jak każdy z nas. Kupuę część w sklepie, zaznaczając, że jeśli nie będzie pasować w montażu, to ją zwracam za pare dni. Inaczej do tego sklepu nie zajrzę więcej. Podobnie w warsztacie. Hej.

Napisano
  • Autor

No niestety tego typu elektronika z tego co mi wiadomo tylko w ASO, a u nas wielkiego wyboru nie ma

Napisano
  • Autor

Znacie jakies firmy w Polsce poza ASO gdzie można tego typu części dostać, może jakieś lepsze szroty itp., firmy specjalizujące się w częściach do opla?

Napisano
  • Autor

A ma ktoś EPC Opel , albo linka

Napisano

> A ma ktoś EPC Opel , albo linka

dopiero co było, kilkanaście wątków temu mlot.gif

klik

Napisano

A sprawdzał np: miernikiem po odłączeniu pedału czy potencjometr reaguje? Jak będzie gdzieś kabelek uszkodzony to ECU też będzie myślał, że potencjometr uszkodzony.

Napisano

> Masz zatem teraz diagnozę co uszkodzone - ale bogatszy o nia raczej

> szukaj innego warsztatu, który zna szczegóły i weźmie ryzyko

> zakupu i wymiany części na siebie. Jeżeli warsztat ściągnie

> niewłaściwy element, to powinien mieć takie układy u sprzedawcy,

> aby go np. zwrócić. Podobnie jak każdy z nas. Kupuę część w

> sklepie, zaznaczając, że jeśli nie będzie pasować w montażu, to

> ją zwracam za pare dni. Inaczej do tego sklepu nie zajrzę

> więcej. Podobnie w warsztacie. Hej.

Się kiedyś zdziwisz kolego...

Nikt nie zgodzi się na zwrot części elektrycznych nono.gif

Po to są katalogi i sprzedawca dopytuje się szczegółowo o to, co klient potrzebuje, żeby nie było problemów.

To o czym piszesz mam nadzieję nie jest dla Ciebie praktyką w stylu:

"Wykupię pół sklepu, a co mi nie będzie potrzebne oddam..." bo takich cwaniaków jest coraz więcej... tylko oni najczęściej z taką miną icon_eek.gif jak to? nie mogę? przecież mam paragon! odchodzą sobie z torbą części do domu...

Towar można zwrócić/wymienić TYLKO I WYŁĄCZNIE kiedy sprzedawca się pomylił i wytypował część nieprawidłowo lub sprzedał część nie taką o jaką prosił klient. Wtedy nie ma co się martwić - i takie zapewnienia jakie powyżej zacytowałeś są zupełnie nie potrzebne z Twojej strony.

Napisano
  • Autor

Wiem juz co powinienem kupić, na razie szukam używki, po szrotach. Mam pytanko może ktos potrafi odpowiedzieć. Chodzi o potencjometr pedału gazu, a w zasadzie w sprzedaży jest to raczej dostepne jako cały elektroniczny pedał , spisałem oznaczenie z modułu : BK 9193186. Jest kilka rodzajów tych modułów między innymi chyba BA, BM itd. Do mnie na pewno jest potrzebny BK. Znalazłem na kilku szrotach taki moduł, oznaczenie się zgadza, ale numer niekoniecznie. I teraz nie wiem czy brac czy nie, na kilku szrotach informowano mnie że jak jest oznaczenie BK to numer nie gra roli, liczy sie przede wszystkim model. I teraz nie wiem czy to jest prawda , czy tylko chęć szybkiej sprzedaży?

Napisano

Wg EPC dla G w dieslu z manualną skrzynią są dwa modele. AL (9117961) i BK z takim numerem jak podałeś.

Myślę, że oznaczenie jest ważniejsze, bo numery się czasami zmieniają.

Może kolega BratPit coś więcej doradzi. On jest bardziej biegły w tych kwestiach.

Napisano
  • Autor

Z tego co zasłyszałem przede wszystkim ważne jest oznaczenie, bo to określa sposób podłączenia, dopasowanie do połaczenia, ale z tymi numerami nie mam pewności, troche się peniam, kupić z innymi, bo to zawsze jakaś kasa jest, choć za używkę nie aż taka w sumie. No chyba że rzeczywiście BratPit, coś by podpowiedział.

Napisano
  • Autor

Rozmawiałem jeszcze z takim gościem, który jak to powiedział, hurtem wymienia takie pedały w pasatach, i gość twierdzi, ze niby jeszcze żeby po wymianie zadziałało trzeba jeszcze taki moduł zaprogramować, czy ktoś potrafi coś wiecej na ten temat powiedzieć?

Napisano

Zaprogramować? hmm.gif Chyba nie w Astrach. Tam są tylko dwa potencjometry bezpośrednio połączone z ECU. Żadnego CAN-a czy podobnych cudów. Chyba, że chodzi o spoczynkowe położenie pedału niewiem.gif.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kurde lipa, pedał wstawiony , brak reakcji. Teraz majster ma następną diagnozę - komputer, sterownik silnika. Koszty lecą, czas leci, a w tym tempie pół samochodu wymienię zaraz. Ktoś mi powie czy kompa można regenerować. A może jakiś namiar.

Napisano

Przeczytalem watek. Mysle sobie tak:

Rozne dziwne bledy z roznych czujnikow wskazuja na awarie komputera albo, bardziej prawdopodobne, brak, lub kiepski kontakt na którymś ze styków, masa, zasilanie, ktoreś z napieć referencyjnych z ECU do czujników.

Naprawa takiego czegos to szukanie igły w stoku siana. Zdolny elektronik z duuużą ilością czasu sobie z tym poradzi. Pojedz raczej do jakiegos elektronika, elektrycy samochodowi "umią" zarówki wymieniac i podlaczac komputer diagnostyczny. Na tym sie ich zapal konczy.

Pozdrawiam.

Napisano

Zeby ci jeszcze doradzic.

Za kazdym razem gdy zapali Ci sie kontrolka notuj jakie bledy wyskakują, dla porzadku z datą i godziną i resetuj komputer. Czy możesz to zrobić u siebie bez lazenia do elektryków?

Taki szczegółowy log z bledów może pomóc później w okresleniu, który sygnał jest podejrzany o uszkodzenie.

Napisano

> Przeczytalem watek. Mysle sobie tak:

> Rozne dziwne bledy z roznych czujnikow wskazuja na awarie komputera

> albo, bardziej prawdopodobne, brak, lub kiepski kontakt na

> którymś ze styków, masa, zasilanie, ktoreś z napieć

> referencyjnych z ECU do czujników.

> Naprawa takiego czegos to szukanie igły w stoku siana. Zdolny

> elektronik z duuużą ilością czasu sobie z tym poradzi. Pojedz

> raczej do jakiegos elektronika, elektrycy samochodowi potrawia

> zarówki wymieniac i podlaczac komputer diagnostyczny. NA tym sie

> ich zapal konczy.

> Pozdrawiam.

Prawde rzeczesz. Mialem podobny problem komputer wyrzucil 27 roznych bledow fakt ze w starym mondeo ale sytuacja moim zdaniem analogiczna. Bledy skasowano auto przejechalo 30 minut po miescie znowu 20 bledow pokazal komputer. niektore te same czesc innych.

Uslyszalem ze to na bank wina braku masy lub zwarcia bo niemozliwe aby wysralo sie naraz tyle czujnikow.

Aby bylo taniej zagladal do mojego auta wtedy gdy nie mial innej roboty. POdszedl do tego uwazam bardzo profesjonalinie. Znalazl wtyczke gdzie robilo sie zwarcie poprawil skasowal 60zl a szukal w sumie 2 dni chociaz nie wiem ile poswiecil na to czasu.

Napisano
  • Autor

Teoretycznie mam pod nosem kolesia z kompem i mógłbym tak robić. Ale powiem ci szczerze że przez ostatnie trzy tygodnie samochód był podpinany pod cztery różne kompy. Jedne pokazywały błędy , których nie pokazywały inne, inne natomiast opisywały ogólniej lub bardziej szczegółowo w zasadzie te same obwody, czujniki itp. Generalnie wszędzie pojawiają się dwa wskazania, choć czasami inaczej określone: błąd czujnik położenia pedału gazu i błąd czujnika ciśnienia doładowania. Inne błędy typu kolektor, tempomat, obwód świec żarowych pojawiają się tylko w zależności od tego jaki komputer był podłączany. Zobaczymy co teraz zmieniłem właśnie majstra, zobaczymy co on wymyśli, podobno jest dobry, na razie tylko stwierdził, ze odczytał 7 błędów, ale już nie rozmawiałem z nim , o tym jakie konkretnie. Trochę już mi siły odebrało po ponad trzech tygodniach kombinowania.

Napisano

Odczyt błędu to sam początek diagnostyki. Jeśli masz dostęp do techa, albo podobnego urządzenia to trzeba zrobić podpinkę i zobaczyć jak wygląda sygnał z czujnika. Zrobić rundkę obserwując wskazania. Odczytać ramkę błędu i sprawdzić który parametr spowodował błąd. To jest podstawa w takim przypadku. Błąd informuje tylko skąd zacząć diagnostykę.

Ile kosztował pedał jeśli można wiedzieć?

Napisano

Witam ponownie .Gdzie można zassać taki programik .Auto datę. Najlepiej w języku polskim. Przepraszam że to jest inny wątek sciana.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

Pedał kosztował 2 setki używka, z konkretnego źródła, ale tak patrzę, że za 150 na allegro tez się trafiają. Nówka serwis 790, poza serwisem nówka oryginal za 670. Ale mam jak coś jeden na zbyciu.Szukam informacji na temat błędu o kodzie 16 35. Postawiłem auto do innego majstra i na jego kompie pojawił się taki błąd, wcześniej nikt go nie odczytał, a do tego dziwnie komp nie określił jego znaczenia tylko kod.

Napisano

> Gdzie można zassać taki programik .Auto datę.

Autodata

> Najlepiej w języku polskim.

Niestety angielski.

Pozdroofka

Napisano

> Szukam informacji na temat błędu o kodzie 16 35.

> Postawiłem auto do innego majstra i na jego kompie pojawił się

> taki błąd, wcześniej nikt go nie odczytał, a do tego dziwnie

> komp nie określił jego znaczenia tylko kod.

1635 - Układ podgrzewania świec żarowych wg kodów na WoA.

Napisano

1635 to uszkodzenie w obwodzie wyjściowym zasilanym napięciem 5V.

Nie włączałeś czasem zapłonu bez podłączonego pedału? Bo min. pedał jest zasilany z 5V.

Jeśli majster nie wie co robić to niech na początek sprawdzi czy na wszystkich pinach gdzie wchodzi zasilanie jest poprawne napięcie.

Czy na wyjściach zasilających podejrzane obwody jest właściwe napięcie. Sprawdzenie pedału diagnoskopem (albo woltomierzem) to dosłownie minuta roboty.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kuźwa już 1,5 miecha i nic. Przewalona cała instalacja. Znalazł się w międzyczasie czujnik położenia wału z rozwalona wtyką i luźnymi pinami, a potem stawialiśmy już na walnięty sterownik silnika. Nowy komp 3 tysia, używka 8 -12 stówek, a regeneracja 500. Wrócił z regeneracji i dupa, dalej to samo. Wg majstra zostały dwie możliwości, sterownik pompy, lub sama pompa. Ale nie wiem sam co o tym mysleć, bo auto jeździ, bez zaksztuszenia tyle że w trybie awaryjnym na obrotach 1300 - 1500. Jakie są najczęstsze objawy padniętej, czy padającej pompy wtryskowej? I miałbym jeszcze do was takie pytanko, bo juz załamka mnie złapała i łapię się wszystkiego. W naczyniu wyrównawczym, w płynie chłodzącym ewidentnie mam olej. Czyli raczej uszczelka pod głowicą padła. Miałem kiedys peugeota 106, tam uszczelka padła mi przy 240 tysiącach i słabł w oczach a do tego zauważyć się dało wszędzie gdzie stał olej. A tu nic takiego nie ma, dynamika okej i zewnętrznych wycieków też brak. No ale do rzeczy, zczytywany jest błąd czujnika temperatury, cały czas pokazuje 70 stopni. I tak się zastanawiam czy zanieczyszczenie układu chłodzenia mogłoby wygenerować taki błąd? A i jeszcze przy okazji ile wymiana uszczelki pod głowicą może mnie uczynić?

Napisano
  • Autor

A i jeszcze jedno pytanko, czy to normalne, że po zdemontowaniu czujnika położenia wału silnik jak zawsze bez problemów odpala i jeździ w trybie awaryjnym.

Napisano

Jest czujnik w pompie wtryskowej dzięki któremu pompa wie kiedy podać paliwo. Bez czujnika położenia wału nie ma się co dziwić, że silnik chodzi w trybie awaryjnym.

Ale przecież każdy w miarę dobry diagnoskop powinien mieć podgląd ramki zamrożonej błędu. Więc jeśli jakiś błąd jest to podgląd ramki powinien dać odpowiedź dlaczego błąd wystąpił.

A ten czujnik wału jak jest widziany przez sterownik? Pokazuje poprawne dane?

Olej nie ma wpływu na pracę czujnika. Jeśli jest błąd to sterownik przyjmuje sobie stałą temp. i za pewne dlatego jest ona stała na diagnoskopie. Trzeba pomierzyć czujnik i ew. wymienić.

Co do uszczelki to może popuszczać między kanałem olejowym i chłodzącym. Wtedy autko nie straci mocy, a olej będzie w chłodziwie. Może też (oby nie) pęknąć głowica na połączeniu olej-chłodziwo i będzie to samo. Wreszcie w tym silniku jest chłodnica oleju (olej-woda). Często ona jest przyczyną przedostawania się oleju do chłodziwa.

Zanim zabierzecie się za pompę wtryskową trzeba najpierw wyeliminować czujnik temp. i upewnić się że ten od wału na pewno działa poprawnie.

Napisano
  • Autor

Właśnie o to chodzi, że diagnostyka nie pokazała błędu czujnika wału, a dopiero przy sprawdzaniu instalacji okazało się, że jest rozwalony. Za to komp cały czas pokazuje szereg innych błędów. I człowiek u którego teraz mam auto rozkłada już ręce po trzech tygodniach grzebania i stawia już na pompę. Ale tak widzę , że bez przekonania też o tym mówi. Znalazłem wczoraj warsztat specjalizujący się w naprawach diesli na miejscu i fart chciał, że mają nawet na stanie pompę z osprzętem do mojego silnika, więc w poniedziałek zrobimy podmiankę i zobaczymy. Ale tam od razu powątpiewają w pompę. No cóż zobaczymy.

Napisano
  • Autor

Victoria, w końcu astra furczy. Regeneracja sterownika pompy, to było źródło sukcesu. Po zamontowaniu, od razu odezwał się jak trzeba. Ale jest jeszcze jedna niepewność, bo przy regeneracji nie stwierdzono żadnych uszkodzeń mechanicznych sterownika został wgrany tylko program. Czyli coś musiało się wydarzyć w astrze co spowodowało awarię elektroniki. Ale na to pytanie już majster nie potrafi odpowiedzieć. Może się okazać że za kilka dni znowu będzie to samo. Zastanawiam się tylko czy powodem mogło być uszkodzenie czujnika położenia wału. Czy sterownik pompy jest z tym czujnikiem związany?

Napisano

Raczej nie. Oba sterowniki (pompy i silnika) mają zabezpieczenia na wejściach. Zdaj relację jeśli coś się pogorszy, albo za kilka tygodni. Czasami coś sterownikowi odbije, np: zapamięta sobie jakiś dawny błąd i kombinuje. Ile kosztował ten "program"? Mówili co będzie jak się sytuacja powtórzy?

Ech te diesle sick.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

Regeneracja sterowników po 450 zł/szt. Dziś jadę się rozliczyć i pogadać w kwesti co będzie jak... . Trochę wstępnie elektronik zaśpiewał, może się ktoś orientuje jakie są stawki za tego typu robociznę?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tydzień pojeździł. Ale juz znowu to samo. Tym razem nie wszedł w tryb awaryjny podczas jazdy, a przy próbie uruchamiania. Postawiłem na parkingu było wszystko okej, poszedłem do sklepu, wracam przekręcam zapłon a check mryga, odpalam i silnik już w trybie awaryjnym. Kuźwa załamuję już ręcę, dwa miesiące, czterech majstrów i dalej nic. Teraz gość lansuje pompę, zgaduj zgadula. Ale dziwne mi się osobiście to wydaje , że niby walnięta pompa, po regeneracji sterownika, od razu przez tydzień chodziłaby bez niczego, jak ta lala. Padała, lub padła już kiedyś któremuś z was pompa, jakie były objawy, czego się można spodziewać, czy silnik też wpadał w tryb awaryjny?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kumpel w 2.0DTI miał podobnie, ale tam jest pompa Boscha, nie wiem jak w 1.7DTI. Zapalał się check, a samochód już nie odpala. Słuchaj, może wykosztuje się i przyjedź do Warszawy do kącikowego warsztatu jak przeżyjesz bez samochodu. Tu Ci powinni ją zreanimować. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Czy do Y17dt były montowane inne pompy niż vp44, a jeżeli tak to jakie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.